Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Pojisteni
to Bee: Tak zrovna vcera jsem obchazel pojistovny (Allianz, Zivnostenská, ...)a schanel info o pojisteni Fabie. Vychazi to vsude v prumeru 13500 - 14500 Kc (5 procent spoluucast, Zivel, Havarka, Odcizeni). Ale asi to zatim neni presny, protoze nikde nemaj pro Fabii podklady a delaj to podle Octavie.
Kamos dela u Cesky pojistovny a slibil, ze jestli u nich dam i povinny ruceni tak se vejdu do 9000 ??? Uvidim a budu informovat. -
« Re:
Já jsem si cca před 3 lety kupoval Feldu a taky jsem docela překvapeně koukal na ten poplatek. Jestli si to dobře pamatuju, tak jsem nabyl dojmu, že čím dál od Boleslavi si auto koupím, tím je ten poplatek vyšší. Ovšem měl jsem pocit, že prodejce říkal něco o tom, že se ten poplatek bude rušit nebo spíše, že výrobce jim to bude nějak kompenzovat, což se tedy asi nestalo.
A co se tyce ostatnich výrobců ? Já mám pocit, že si ty dopravní náklady taky do ceny nějak rozpliznou, kdežto Škodovka akorát dráždí zákazníka.
Co se týče povinné výbavy u nového auta, tak mám pocit, že ve Vyhlášce je to tak hezky napsáno, že si to lze vyložit různě. Tedy nemyslím, tím, že nemusí bejt trojuhelník, ale že tam vyloženě není dána povinnost prodejci, aby zákazníkovi napral lékárničku a trojuhelník rovnou do novýho auta. Samozžejmě by to bylo milý, pokud by to bylo "v ceně". -
« srovnani
myslim si, ze urkite fabie je dobry auto..ma jen jedinou chybu, rekneme skodovackou.. motory.. at se kdo hada jak chce, ve srovnani s konkurenci je to slabe.. myslim tim zakladni motor, v zakladni vybave..nebudu vubec mluvit o 1.0, ktery prijde pristi rok, to vubec nema cenu..yaris-1.0-50kw-5,7 komb. spotreba, punto-1.2-44-5,7.. fabie-1.4-50-6.9az7.1.. to se prece neda, uz jenom povinne ruceni a cena benzinu to auto znevyhodnuje..
na 100 km rozdil 1,2-1,3l - 312-338 kč na 1000 km krat 15 - 4680-5070 kč ročně v benzinu za 26, a to bude jeste stoupat, a to nemluvim, ze s tim bude jezdit po meste, to si to s fabkou muzes jit mrsknout..9.4-9.6 l..takze tu levnou pojistku to v pohode vyrovna...vlastne, nevite nekdo jaka je pojistka na fabii..rekneme 5pr. spoluucast na odcizeni, bouracku i ziv. pohromu bez jakychkolik pripojisteni.. -
« Bez nadpisu
Tak nové zprávy ohledně dopravného a pojistky. Po delší výměně názorů jsem se dohodl s prodejcem, že mi oněch 1850,- účtovat nebude. Ale bylo u toho dost "veselo"...Jestli někdo budete kupovat Fabii pokuste se o to taky. Pro někoho je to jen něco málo přes 0,5% ceny vozu, pro mě (a myslím, že nejsem sám) jde o neco vic...
to gapa: Až na ty zadní zástěrky je situace stejná. -
« P206 vs. Fabia (vs Punto !)
Zdravím....
od za
iatku som sledoval Vašu debatu na tému P206 vs. Fabia a musím povedae, že vaša polemika bola ve>mi zaujímavá. Nato>ko zaujímavá, že som
o to pobehal nielen na www stránkach ale i po Bratislave, aby môj diskusný príspevok , ku ktorému ste ma namotivovali bol vecný
i aktuálny.
Na úvod mi treba povedae, že si chcem kúpie dáke šikovné menšie autí
ko. Musím sa priznae, že som v sú
asnosti silne
P206 positive - inu toto autí
ko ma (po design-ovej stránke) úplne opantalo - hrozne by som ho chcel mae, ale... je tu jedno
ve>ké ALE - nie som totiž zaslepený fanatik. Pre
o ? No -
... nebudem sa odvolávae na argumenty typu že P206 je už zastaralé auto (v porovaní s Fabiou), že ne kockách rachotí a pod. Myslím, že je rozumné povedae, že
"naj"-sú
asnejšie autá (kam Fábia patrí) sú o nejaký krô
ik v jednotlivých technológiách (motor, podvozok, bezpe
nose)
popredu. Nemyslím si, že by sa niekto chcel hádae, že P206 ponúka vyspelejšiu technológiu než Fabia
i Punto II. O to tu
ale nejde - podstatný je fakt, že technologický pokrok od roku 1997 (ke dokon
ili P206) nebol totiž až taký prevratný, aby bola táto
malá, ale objektívna, technologická "zaostalose" P206 významným kritériom pri mojom rozhodovaní. Pokrok (Fabia, Punto II) vo
i P206 je teda síce neprehliadnute>ný ale aj tak
BY SOM si kúpil P206 sto-krát radšej než Felíciu. Pre
o ? Lebo sa mi pá
i 100-krát viac (
i sa niekomu pá
i alebo nie, aj toto je "argument" - trošku "ženský", ale významný).
Teraz sa už vrátim k vysvetleniu toho, pre
o si teda nakoniec P206
nekúpim nielen ja, ale myslím, že ani nik iný kto si vie spo
ítae
1+1. Je to preto, že díleri Peugeout-u (aspoH v Bratislave) zrejme zaspali dobu a nevšimli si, že okrem "kontroverznej" Fabie, prišlo na slovenský trh tento rok aj nové
nemenej kontroverzné Punto. A tu už neplatí argument, že ide o
"referentnské auto, ktoré ani nezaujme ani neurazí" (btw. pri Fábií s týmto argumentom na 100 percent súhlasím).
Nové Punto je prinajmenšom taká individualita ako P206 ak nie vä
šia (mám na mysli predovšetkým 3dverovú verziu). Ten "ženský" argument, ktorý platil vo
i Fábií
teda už vo
i Puntu neplatí. Myslím, že je silná korelácia medzi tým ako sa niekomu pá
i Punto II a P206. Punto je teda ove>a bližším konkurentom pre P206 než Fábia. A to asi v Peugeot-e nevidia (fakt neviem
i
sa v svojej slovenskej pobo
ke zabetónovali,
i ne
ítajú noviny... zobute sa chlapci !).
Neviem ako mám nazvae
loveka , ktorí si kúpi P206 vo výbave XR Presence,
ke nové Punto s rovnakou výbavou dostane o 30 000 !! lacnejšie -- a dokonca ešte viac ! ten kto si kúpi Punto II ušetrí nielen 30 000 !! ale dostane aj bezpochyby modernejšie auto s lepším motorom, podvozkom a bezpe
noseou.
Neveríte ! - ani ja... ale mám to pred sebou
ierne na bielom.
Porovnajte so mnou:
Základná výbava základného modelu Fiat Punto II (3dverový,motor1,2) = 329 000 SKK
Základná výbava základného modelu P206 (3dverový XR, motor1,1) = 342 134 SKK
a to nie je všetko ! - P206 neobsahuje v zákl. výbave AirBag vodi
a ani prípravu pre autorádio tak ako Punto II. Za tento (pod>a Peugeot-u nadštandard) si musíme priplatie cca
9000 SKK. Teda pôvodný rozdiel cca 13 000 SKK sa ešte preh:bil na cca
22 000 SKK.
Pri porovnaní o triedu vyšších verzií (ELX u Punta, XR Presence u
P206) sa rozdiely alej prehlbujú.
(je vhodné podotknúe, že je rozumné porovnávae práve tieto
"vyššie" modely, pretože OBA základné modely nemajú nárazníky
vo farbe karosérie (!)
o uberá obom týmto krásnym autám na designe 50%)
Základná výbava Fiat Punto II ELX (3dverový,motor1,2) = 359 000 SKK
Základná výbava P206 XR Presence (3dverový XR, motor1,1) = 376 895 SKK
- znova však štandard u P206 je výrazne nižší než u
Fiat-u. K P206 si musíme dokúpie to
o má už Punto v sériovej výbave =
Elektrické seahovanie okien+centráln zamykanie za 10 730 SKK. Rozdiel sa nám tak vyšplhá na neuverite>ných
28 625 SKK. Neuverite>ných preto, lebo P206 je staršie auto, ktoré je (možno nie príliš ale predsa) technologicky menej dokonalé než nové Punto.
A platie za menej dokonalé auto o 30 000 SKK viac, no nie je to proti zdravému
rozumu?! Pozor - podobný argument sa používal aj v prospech Fabie (lepšie, novšie auto za nižšiu cenu) - ale Fábia sa niekomu môže zdae designovo "nudná" -
ale nové Fiat Punto 3dv. asi eažko!!!
A aby som sa teraz vrátil k myšlienke v úvode, tak vravím,
že len zaslepený fanatik si nemôže nevšimnúe, že toto u
arujúce autí
ko
(P206) stojí o dose viac než iné, tiež krásne, a modernejšie auto. Ja
si teda P206 na 99 percent nekúpim (aspoH pokia> mi niekto
nevysvetlí pre
o...) ???
Preto dávam do pléna otázku :
"Môže si rozumný
lovek kúpie P206, ke môže mae nemenej extravagantné a technologicky dokonalejšie auto o 30 000 SKK lacnejšie" ???!!!!
Na odpove sa teší _Bolek.
-
« Re:
to: Ludek. No sorry, ale kdyby po mně chtěli, abych zaplatil "dopravné a pojistku", asi bych se otočil na podpatku a už by mně tam neviděli i kdyby to auto bylo pozlacené! Samozřejmě bych jim řekl, proč si to auto u nich nekoupím a šel bych hledat jiného serióznějšího dealera (vždyť jsou v každé vesnici minimálně 3!)....... Mimochodem, když už sis to auto objednal, zajímalo by mne, jestli Škodovka i nadále prodává auta, která nejsou schopna provozu na veřejných komunikacích??? Abych to vysvětlil.... pamatuji si, že když jsem kupoval (kdysi dávno - 93) Škodovku, prodali mi auto bez povinné výbavy (trojúhelník, lékárnička, lano a zadní zástěrky). Vše jsem si musel dokoupit zvlášť....... -
Diamant 27.12.99 23:23
« Motor 1,4/50
Ja by som motor 1,4/50 tak jednoznačne neodpisoval. Veď je to spoľahlivý motor s nízkou spotrebou, celkom slušným ťahom odspodu. Mňa netrápi, že motor má "len" 8 ventilov, "len" 3 hlavné ložiská či rozvod OHV. Mňa zaujíma spotreba a životnosť. Momentálne užívam 1,3/50. Priemerná spotreba 6,7 l (som spokojný) a motory 1,3 bežne nabehnú so štandardnou údržbou 220kkm bez GO (slušné). A čo sa výkonu týka, tak tých 50 kW je pre Feliciu Combi postačujúcich. Pre Fabiu snáď tiež. Človek si však na motor musí zvyknúť a musí sa naučiť správne radiť. Priznám sa, že vždy sa teším, ak mám plný kufor, kompletnú posádku a ide sa cez Tatry. To sa fakt vyžívam. Tých 81 kW, ktoré mi poskytuje Golf je síce pekných, ale to už nie je ono. To sa človek už len premiestňuje smerom vpred a hotovo. Môj pohľad na paletu motorov je trochu odlišný. 1,4/74 je skutočne pridrahý a poskytuje málo "muziky" navyše. 1,4/50 je optimálnou voľbou. Pomerne dobrý výkon za rozumné peniaze. Nie každý má kopu peňazí či potrebuje závodiť. Preto mu na premiestnenie manželky či psa rýchlosťou 130 km/h stačí 1,0/37. Aj tak bude auto väčšinou v garáži. Ak bude v ponuke 2,0/85, závodníci budú mať radosť a vír v peňaženke (nie len pri kúpe). Pre fanúšikov dieslov (ja to nie som - 1,9/81 ma nepresvedčil - za tie peniaze si viem predstaviť aj viac) bude najlepšou voľbou 1,9/47. Musí to byť pekné zvezenie (keď si ju niekto kúpi, nech napíše skúsenosti). A napokon pár ľudí chce aj výkonného diesela. Pre tých bude 1,9/74 (72?) to pravé. Podľa mňa je tá ponuka motorov výborná (37-85 kW). BTW: Keď predstavili Octaviu, tiež mala len 3 motory (1,6/55 1,8/92 1,9/66). 1,8T prišiel až o 1,5 roka neskôr.
Pre zaujímavosť. V roku 2000 sa diaľničné nálepky na Slovensku nedelia do skupín podľa kubatúry, ale podľa celkovej hmotnosti. Najnižšia hranica osobných áut je do 1,5t (400,- Sk). Nad 1,5t (900,- Sk). Takže s Fabiou zase "vypiekli". -
« Re: prvni jizda
Pomalu se zacina ukazovat, ze 1.6 litina od
VW nebyla az tak spatna. Je to zkratka starej osvedcenej tahoun.
Jinak Fabia se mi celkem libi, ale nabidka motoru je fakt dost bida. Mozna celkem dobra by byla kombinace 1.4 55kW (nechapu proc to chteji davat jen do automatu). Kdyz vyloucim "chcipaka" 1.0 a starouckou 1.4 50kW, tak zbyva jen 1.4 74kW, cena je ale jaksi mimo. Tak snad 1.9SDI.
Jo jeste jedna vec. 1.4 tusim spada uz do vyssi
sazby povinnyho ruceni (paradoxne stejne jako
"delo" 1.8T), takze vetsina setrilku pujde stejne
do 1.0.
-
« Bez nadpisu
Tak sem si dneska objednal Fabii 1.4/50.
Dlouho sem vybiral az se do uzsiho finale dostala
P206, Yaris a Fabia, no a Fabia to i vyhrala. Trochu jsem projel padesatku (12km)i tu 74kW(14km) a nenasel sem az tak markantni rozdil(je pravda, ze jsem nevyzkousel dalnici).
Velmi me ale udivil skodovacky tah s placenim pojistneho a dovozneho (1850 Kc). Platit dopravu a pojistku do mista, kde si vec teprve koupim??? To by se asi u slusnych automobilek delat nemelo. Kdyby to delala treba Toyota, tak by cena Yarise diky dovoznemu a pojistce cesty z Japonska vysla asi jeste o polovinu draz !!!!
-
« prvni jizda
Tak jsem si dnes osahal Fabii 1.4 74 kW.
Popravde receno jsem celkem spokojen.
Mista na prednich sedadlech az dost.
Vzadu to jde, pokud vpredu sedi ridic bezne velikosti. Pokud se tam "rozvali dlouhan", je to vzadu spis jen pro deti. Auto padne do ruky perfektne. Razeni super, rychlosti tam padaji doslova sami. Elektronicky plyn je trochu
zaludny, ale da se na nej zvyknout.
Posilovac rizeni ma pri vyssich rychlostech az
prilis velky ucinek. Je treba si na to davat
velky pozor pri velkych rychlostech, nez si clovek
zvykne.Auto sedi jako prisity. Podvozek hodnotim jako nadprumerny.Urcite je "rychlejsi" nez motor. Coz je dobre.Brzdy jsou ostre asi jako u Octavie se 4 kotouci.
Hluk v interieru je dobre tlumen, prestoze tento
motor(1.4 74 kW)toci pri 100 km/h 3000 ot.
A je to take treba. Motor se opravdu probouzi az
pri 4000 ot. Do 4000 se chova dost vlazne.
Pokud chcete jet svizne, musite dost tocit motor
a radit. To moje Felda 1.6 s tuningem jde odspoda
podstatne, podstatne lepe. Myslim ze bych si spatne zvykal. Musel bych pockat na 2.0 motor,
ale ten uz je prilis drahy. To radeji Octavii.
Myslim ze nejprodejnejsi bude Classic 1.4 MPI.
Ostatni verze jdou moc nahoru s cenou.
1.4 74kW nesplnilo me ocekavani. Za ty penize
rozhodne nestoji. Motor 1.0 si vubec ve Fabii nedovedu predstavit. Bude to asi dost nebezpecny auto,pokud budes chtit take obcas predjizdet.
Rozumna volba bude asi 1.9 SDI. Ta ma sanci.
Jinak se mi Fabia moc libi, ale to je jen muj
subjektivni dojem. Tot vse, co mne zatim napada. -
Diamant 22.12.99 23:33
« Prepínač svetiel
Ja som bol s Fabiou pri jazde veľmi spokojný. Otočný prepínač svetiel mi veľmi nevadí, lebo už som si na neho zvykol z Golfu. Hoci priznám sa, nie je to najšťastnejšie riešenie. Ale zase vždy lepšie, ako mať miesto páčky pamäťového cyklovača stieračov iba páčku s ktorou treba otáčať okolo osi a cykly sú pevne nastavené. Ale keď si odmyslíme kvalitu spínačov, tak najlepšie to bolo vyriešené na Favorite. Tam som mal všetky predné svetlá (obrysky, tlmené a hmlovky) na ľavej strane prístrojovky a ostatok na pravej. A nemusel som nič hľadať. Inak chýba mi kontrolka základného osvetlenia, lebo pri jazde so svetlami cez deň (v zahraničí) sa ľahko môže stať, že svietite len parkovačkami a na osvetlení prístrojov to nevidno. Inak Fabia má na rozdiel od koncernového súrodenca Golfu navyše aj kontrolku tlmených svetiel (myslím, že aj na hmlovky - neviem presne), čo je tiež veľké plus. Golf má len kontrolku na diaľkové a padla. Ak chcete zistiť aké máte svetlá počas dňa, ráčte sa nahnúť doľava a pohľadom skontrolovať polohu otočného spínača. -
« Re: test FABIE na BBC
To : Grandson. Krk za to nedám, ale měl jsem pocit, že už dříve byla ta přirážka taky. Ale to asi víš lépe než já. Moje peněženka si na cenu fabie taky nemůže zvyknout. Ale má-li člověk trochu soudnosti, musí uznat, že nějaký pokrok vůči feldě fabka udělala. Nechci opakovat co tu už někdo popsal, ale pozinkovaná kastle, airbag řidiče, nastavitelný volant, hydraulické nastavení vůle ventilů a řada dalších prvků těch 30 tis. rozdílu v základu proti feldě udělá. No a pak stačí jen přičítat příplatky za výbavu a dostaneš se k cenám jaké jsou. Při předváděčce fabie jsem dostal i ceník dodatečné výbavy. Bohužel musím konstatovat, že ty ceny sedí a rozdíl proti feldě je víc než patrný. Byl jsem skutečně překvapen rozdílem hluku a úrovní podvozku, i když moje felda má najeto o 40 000 km více. Fakt se mi moc líbila, jediné co mi vadilo je ten zpitvořený VW přepínač světel. Otočný spínač jak ve Š120 a k zapínání mlhovek ho musíš vytahovat ve dvou polohách. Neskutečné a při tom na středovém panelu je spousta volných spínačů. Někdo to však může posoudit jako praktické. Ale co se týče ceny asi nemáme nárok a u vás ještě navíc působí aktuální směnný kurs. -
« Re: test FABIE na BBC
To JoeD >
ta info o Meciarovej prirazke ma dve chyby - 1. nezaviedol ju Meciar, ale az nova vlada,a po 2. vztahuje sa na vsetky auta bez ohladu na objem motora.
> Inak vcera som videl vystavenu Fabiu v nejakej banke (typ "otvor si ucet a vyhras auto"), bol to Comfort 1.4 74kW, vo vybave ABS, 2x airbagy, el. okna len vpredu, sedo-cierny interier (podla mna nie je vobec spatny a ta kombinacia a odtiene su lepsie aj ako v Oct. SLX), avsak ta cena - 451 000 Sk je aj tak od veci. Neviem co potom stoji v rovnakej vybave s motorom 1.4/50kW, ale urcite to bude okolo 400 tis. - a to je moc. (ale mozno si na to casom zvyknem)
Caute -
« Re: 206 vs Fabia
To King - samozrejme, kazde auto (incl. Fabia) sa vyvija niekolko rokov dopredu! Ibaze Skoda pouzila taktiku "zatloukat, zatloukat" a Peugeot nie. Pokial ide o testy, asi mam nejake ine testy. Napriklad priloha Auto Moto & Sport, porovnanie 4 city cars - 206 na druhom mieste, za Yarisom, pred Cliom 2 a Corsou. Pritom porovnavali verziu s motorom 1.1...
Bludy o podvozku - neviem, kde sa to berie. Uz proste porovnanie rozmerov oboch aut hovori, ze fabia ma uzsi rozchod a je vyssia ako 206... -
Diamant 20.12.99 21:01
« Re: Nejde brzdit levou
S Fabiou som jazdil a snažil som sa vyprovokovať opozdenie plynu pri prudšej akcelerácii na križovatke. Nepodarilo sa. Zrejme som si už na to tak zvykol (u Golfu), že mi to nerobí potiaž. Takže to zase nebude také strašné, ako sa o tom píše. Inak brzdiť s plynom sa nedá ani na Golfe TDI. -
« Nejde brzdit levou
U Fabie 1,4 nejde brzdit levou nohou je to u všech Fabií či aut s elektronickým plynem? Pro mne je to zásadní chyba. Už jsem si tak v rámci bezpečnosti zvykl s Feldou jezdit na kluzku s levou na brzdě. A ta díra v plynu to je síla. Skoro dokonale to simuluje ucpanou akcelerační pumpičku u karburátorového motoru. Tenkrát se to považovalo za závadu teď se to asi okecá exhalacema.