Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

03.01.00  19:07

« CAN-BUS

CAN-BUS je sériová komunikační sběrnice. Vyvinul ji Bosch původně hlavně pro auta, ale pro její dobré vlastnosti se její používání rozšířilo do celého průmyslu. Nevím přesně jak funguje CAN ve Fabii, ale hlavním účelem použití sériové komunikační sběrnice v autě je úspora kabeláže a jednodušší montáže. Jako jednoduchý příklad uvedu například koncové svítilny. V koncových světlech je několik žárovek (blinkr, koncové, brzdové, zpátečka atd.) a ke každé žárovce vedou od přepínačů kabely přes celé auto. Napojím-li koncové svítilny na sběrnici CAN, potom mi budou stačit pouze dva dráty (nebo i jeden). Signály o tom která žárovka má svítit se předávají po sběrnici a mikroprocesor přímo v koncové svítilně rozsvítí konkrétní žárovku. Jen si spočítejte kolik drátů se tím ušetří. Stejně tak palubní deska může být místo tlustých svazků kabelů připojena k celému vozu teoreticky opět pouze dvěma dráty. Má to však taky jeden háček. Pokud se sběrnice porouchá, nic nefunguje. Proto se do aut montuje sběrnic několik (jsou pro to i jiné důvody) a např. vstřikovací jednotka, ABS, EPS, EDS, posilovač atd. jsou na jedné sběrnici a ovládání světel, zrcátek, oken, klimatizace a ostatních drobností na další sběrnici. Fabia by měla mít sběrnice tři. Další výhodou je snadné dodělává různých legrácek jako např. zařadím zpátečku ostříkne a setře se mi zadní okno, sklopí pravé zrcátko atd. Po CANu můžu mít k dispozici informaci o čemkoliv kdekoliv v autě a záleží je na software a člověku co si vymyslí. Doufám, že to pro moto-fandu bude stačit. Jinak je obecně o CANu na WWW informací víc než dost. Stačí jen zadat heslo do nějakého vyhledávače.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.00  09:39

« Re: Rok 2000 a xenony

No me teda osobne ty xenonovy svetla jako protijedoucimu moc nesedej, ale je mozny, ze pro toho kdo ridi je to dobry.
    Furt je to lepsi nez kdys si nekdo koupi na klasickou zarovku jenom takovy ty modry krytky. To vypada jako na patologii.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.00  07:27

« Re: Rok 2000

To je vážně dobrá cena benzín, brrrrrrr..... Ani litrová fabia se do toho limitu nevejde? Ve speciálu AMS píší, že bude mít v budoucnu fabia další extra ve své třídě - xenony. Co tomu říkáte?
  • 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 02.01.00  23:32

« Rok 2000

Asi som v tomto roku prvý. Ale ten dátum vyzerá fakt dobre! Priniesol však aj malú nepríjemnosť. Naturál 95 sa u nás vyšplhal už na 31,80 Sk a kupoval som už aj diaľničnú nálepku. Je to smola, že z tých cca 35 km diaľnice, čo na Východnom Slovensku máme potrebujem celý úsek. A ešte malý postreh pre budúcich majiteľov Fabie. Tentokrát sa už nižšej sadzbe za diaľnicu nevyhnete tak ako u Felicie voľbou menšej kubatúry (do 1600). Teraz je to už do celkovej hmotnosti 1,5 t, čo každá Fabia prekročí. Smola :o( Asi si na diaľnice nechám Feliciu Combi, ktorá to len tak tak zvládla so svojimi 1460 kg.

PS: Vďaka za to url na CD-ROM. Snáď dôjde aj mne. Octaviácke bolo celkom slušné (ten obal je skvelý), ale mohlo byť na ňom viac videa.

• « 00 Reagovat !

foto

31.12.99  17:56

« Re: CD-ROM od Škodovky + hromada dotazů

Me se zda, že o tom CAN-BUSu je psáno konkrétně pro Fabii v AutoMobil Revue 12/99. Je tam i nějakej obrázek.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.12.99  12:41

« Fabia

Tak to jeste stihnu v tomto stoleti.Kdyz tak ctu narky nad vysi pojistky,nejakym dopravnym a predevcirem v novinach jsem videl cenu nahr.dilu(jen alternator snad 18 tisic!!!),tak me napada,ze je to jako s kdysi novou Oktavkou.Taky jsem ji mel prvni,po znamosti,velkoryse mavnul rukou nad nedodanymi doplnky.Jen aby byla doma.Libila se mi,libi se mi i dnes.Ale v soucasnosti jsem novou kupoval z vyberu,kompletne vybavenou,s dalsi rocni zarukou na motor od prodejce,havarijni pojistkou na 2 roky v cene auta - platit budu az ty dalsi roky.Dnes uz bych zadany,novinkovy vuz nechtel.Me se proste naklady za palivo vyplati i pri cene 45Kc/litr(nedej boze!),tolik me stala uspora.A nemam zadnou osizenou sunku,ale plnou vybavu se sibrem a podivnymi vyhrivanymi sedackami.
    Proc to pisu - zase rada lidi naleti,at uz nesvedomitosti dealeru nebo proste proto,ze za kazdou cenu chteji TOTO nove auto.Verte,ze v lete uz vsechno pojede,jak ma.
    Nenechte si nikdo pokazit Novy rok ani dny pote.Mnoho stesti.
  • 00 Reagovat !

foto

31.12.99  07:01

« Fabia

U klokočky v Praze na Barrandově maji dve 16v 1,4 elegance ihned k odberu!!
  • « 00 Reagovat !

foto

31.12.99  06:58

« Re: CD-ROM od Škodovky + hromada dotazů

Chvilku jsem hledal a nakonec našel! Všichni co chcete ZDARMA CD-ROM ŠKODY FABIE jděte na tento url: [odkaz]
    Doufám, že nám to všem přijde brzo, abychom se mohli znovo na to nase "české" vozítko podívat.
    Jent tak mimichodem, všimli jste se kolik má Fabia v interiérů společných ovladačů s Golfem, Borou, Passatem atd. A teď nemyslím jen ovladač světel. Co takhle posuvná strecha nebo vnitřní osvětlení?
    Jeste bych měl dotaz, co vlastne dělá ten multiplexní systém CAN-BUS, který najdeme jak ve Fabce, tak i v Peugeotu 607. V Auto mobil revue 1/2000 o tom něco je, ale zajímali by mě podrobnosti... Je tu nějaký odborník? Co se vlastně stalo s Bestiasem? Děkuji předem za odpovědi!
    HAPPY Y2K!!!
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 30.12.99  23:06

« Re: CD-ROM od Škodovky

Kde ste to našli? Na stránke k Fabii nič nie je a na stránke www.skoda-auto.cz je banner na predvádzacie jazdy a na stránke www.skoda-auto.cz/default.asp je banner na prijatie nových spolupracovníkov. Tak mi poraďte prosím.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.12.99  09:47

« Re: CD-ROM od Škodovky

Huž tam ženu.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.12.99  07:04

« CD-ROM od Škodovky

Tak jsem si objednal CD-ROM Fabie od Škodovky a doufám, že bude stejně dobrý jako CD-ROM Octavia Combi, ten se mi fakt líbil.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  20:01

« Re: Re: Obrazky

Na [odkaz] je obrazku habadej, ale jsou-li pravdive to ukaze budoucnost.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  17:09

« Re: Re:

já tě pochopil, jen jsem chtěl vědět, jaký to byl.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  14:08

« Re: Re:

Schválně jsem psal A M und Sport,takže nemeckej.Nevim z jakýho měsíce.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  12:20

« Re:

Říjen souhlasí. V jakém AMS to bylo? Mohla to být i montáž.
  • 00 Reagovat !

foto

29.12.99  12:13

« Bez nadpisu

Jo a mimochodem jsem viděl v Auto moto und sport Fabii combi.Má to úplně stejnej zadek jako krátká Fabie.Snad se má začít prodávat v říjnu 2000.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  11:06

« Re: P206 vs. Fabia (vs Punto !)

Tady nejde o to, kolik lidí si to koupí (třeba na západě to bude dobrá nabídka), ale o to, že to lze koupit. A to je podstatné.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  10:50

Hm.Už vidím ty fronty na Fabii s EPS,mimochodem pouze pro motor 1.4.55kw a více.No nekupte to za 500000 kč.Myslím si.že 95% lidí si koupí 1.4.50kw základ.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  09:18

A podvozkově je na tom prý fabia lépe, než punto, v kvalitě materiélů iprovedení to je vidět na první pohled. Těžkou otázku jsem položil, což?
  • « 00 Reagovat !

foto

29.12.99  09:16

_Bolku - hezký a trefný článek. Jen mi tam chybělo přimontování Fabie. Co když bych byl někdo, kdo design fabie upřednostňuje před 206 i puntem a museli bychom vycházet ze stejných faktů - ceny, výbava? Jak by to potom dopadlo? byslím, že fabia své konkurenty naprosto deklasuje svou výbavou. O dvouose nastavitelném volantu se mnohdy ani nesní majitelům vozů vyšší střední třídy, navíc kombinace s výškovým nastavení sedadla je super. Navíc musíš přihlížet i ktomu, co všechno lze dokoupit za příplatek. V tomto ohledu dělá fabia z konkurence taktéž skupinu předškolních dětiček. Nebo jsi viděl u nějakého vozu této kategorie ESP a spoustu dalších blbůstek?? Asi ti to nepřijde důležité, ale někomu, kdo ty peníze má a chce auto se vším všudy to důležité bude.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…