Škoda Fabia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia
-
« Re: Skúsenosti so servisom
Ten vyfuk jsem menil v roce 1996 a byla to moje prvni navsteva v servise SKoda. Tehda jsem nevedel o povinnem stanoveni predbezne ceny a o nemoznosti jejiho navyseni o vice jak 10 %. Mam ale pocit, ze to bylo v obcanskem zakoniku az pozdeji nez v roce 96. Kazdopadne jsem to v te dobe nevedel. Kolik lidi treba vi, ze muze na pojistovne, v pripade nezavinene nehody, zadat zaplaceni nahradniho vozu ? Jinak si opravdu myslis, ze v jinych autorizovanych servisech nemyji pri servisnich prohlidkach cele auto ( motor, spodek, karoserii ) ? -
Diamant 03.08.00 19:17
« Skúsenosti so servisom
Myslím si, že niečo také, že výsledná cena o 100% vyššia sa ani nemôže stať. Keď som bol v Škodováckom servise, tak som podpísal papier s predpokladanou cenou a bol tam aj bod, v ktorom sa písalo, že ak by bola cena vyššia o 10% (alebo koľko) tak ma musia kontaktovať (udal som mobil) a ja to musim odsúhlasiť (ale to myslím vychádza zo zákona). Inak to nemôžu spraviť. Zdá sa mi to korektné. BTW: kedisi som menil zadnú časť výfuku na Favorite a musel som ju doslova rozpíliť, lebo tiež nešla dole. Na kamošovom favorite stačilo trochu napíliť a dokončil to veľký skrutkovač. A k tým servisákom. Po montáži strešného nosiča fakt mohli piliny zo škáry nad piatymi dverami povysávať. Ale pri bežnej prehliadke na 30.000 km rozhodne nie je obvyklé, že vám auto bezplatne umyjú a vyklepú rohože. Poteší to. -
-
« Motor TDI /74 kw
V srpnovém čísle automobil revue je speciální příloha, která podrobně popisuje nové motory pro Fabii (1.4 /44, 1.4/55 a 1.9 TDI) včetně křivek.
Křivka toč. momentu TDI/74: dosahuje hodnot kolem (+-3 N.m) 240 N.m při 1500 - 2500 ot., dále plynule klesá( 220N.m/3000ot., 200N.m/3500ot. - 170 N.m/4200ot. a potom již klesá strmě dolů)
Oproti motoru 1.9TDI/81 je tedy trochu silnější v rozmezí 1500-3500ot., pak je ale pokles mírně větší než u 81 kw. Křivka výkonu má prakticky stejný průběh jak u 81kw (s výjimkou vrcholu).
Myslím tedy, že tento motor bude i dobrým kompromisem do Octavie (m. r. 2001), teď bude záležet jen na ceně.
P.S. Máte někdo zkušenosti s hlučností TDI oproti TDI PD? Třeba i z Passatu nebo Octavie.
-
« Pro Ladao a O.H.
To je jednoznačně pravda, škoda je zvýhodňována, kde může být. Jestli je to dobře nebo špatně by bylo na další diskuzi, prostě je to tak. Když dá někdo na dogmata jako dostupné díly, počet servisů a nezjistí si jiné možnosti, pak je to jeho problém. Neinformovanost je obecný jev v čechách. Co se týče cen náhradních dílů, tak od Oktávie už jsou levnější ND na škodu fakt jen utopií (pokud nebudu srovnávat s Mercedesem, BMW a japonci). Už i na svýho bejvalýho Opla jsem měl levnější díly než na stejně starýho Favorita. Jedinej rozdíl je v tom, že jsem neměl prodejnu za rohem, ale problém sehnat je nebyl. -
« Re: ladao
Nevim co by ti rek ladao, ale ja ti reknu ze jsou to cesti automechanici, kteri mohou kdykoliv prejit do FIATackyho autoservisu. Je to ostuda, jaky jsou u nas servisy (vetsina, existuji samozrejme i vyjimky). Ja jsem se take s jednim takovym (autorizovany FIATem) setkal - jiz nikdy tam (snad) nepachnu. -
« ladao
Vim, kam miris se spekulacemi o Fiat servisu, ale ja jsem se s tebou popisovanou cinnosti ( mohli neco vymenit ) setkal zase zatim jen u Skody. Treba jsem po 15 000 km na Formanu musel menit konc. dil vyfuku s predb. cenou kolem 1600 Kc a ja jsem si na druhy den musel prevzit auto po zaplaceni 3300 Kc, protoze udajne nesel oddelit stredovy dil od koncoveho a museli jej odvarit. Kdyby ten den zavolali: "Podivejte se pane ..., budemem muset udelat to a to, protoze to je v takovem stavu a bude vas to stat tolik a tolik ". Prave s timto popisovanym pristupem jsem se setkal az u Fiatu. Jinak krom lambdy jsem mel pri te oprave jeste par malickosti: na prednim narazniku byly vymeneny ostrikovace levy za pravy, takze misto aby byly vodorovne ve smeru jizdy, vychylovaly se o 20 %, dale mi od opravy nefungovalo serizovani sklonu svetel, nebyl namontovany klakson a opryskanem laku po ranach kladivem, kdy se snazili rovnat nosniky, aby tam narvali pr. naraznik ani nemluve. Mozna se s necim podobnym taky setkam u Fiatu, ale ja si myslim, ze spise ne. Jeste si vzpominam, ze kdyz jsem tu opravu reklamoval a upozornoval na nestejnomerne mezery mezi prednimi svetlomety a naraznikem ( 0,5 a 2 cm, stejne mezery byly i mezi pr. kapotou a maskou ), tak jsem je pozdeji videl, jak mi horkovzdusnou pistoli nahrivaji naraznik pod svetly aby ho trosku prihnuli ke svetlum. Samozrejme ty mezery zustalu stejne po bocich mezi naraznikem a blatnikem. Co bys jim na to rekl ? -
« Čidlo ABS
Ja vim, ze bychom se tady o tom nemeli bavit, ale snad mi to jeste 1x prominete. Kdyz ridici jednotka pozna, ze je preruseny obvod ABS ( treba cidlo ) sama cele ABS odpoji a auto se pak chova jako uplne normalni auto bez ABS, normalne brzdi. Zkratka pri normalnim jezdeni ti to vubec nechybi.
Kdyz jsem to auto kupoval, uz ABS nefungovalo. Dokonce jsem si myslel, ze kdyz sviti kontrolka ABS na pristrojove desce, je to O.K. V mem servise Fiat rekli, ze to O.K. neni, napojili na pocitac a rekli:"Preruseny obvod cidla ABS LP kola". Za 2 000 bylo nove. Tim chci rict, ze za me doby, kdy prokazatelne jsem auto opravoval ve Fiat servisu se to nestalo. Myslim si, ze do plastoveho obalu cidla nekdo klepl kladivem, kryt naprasknul, dostavala se do nej voda a prestal fungovat. Podle mne se to stalo pri odvrtani sroubu z kotouce, mozna potrebovali kotouc pro snadnejsi manipulaci odmontovat a kdyz jim ten kotouc nesel po odsroubovani sundat, trosku jej zezadu poklepali kladivem a do cesty se jim pripletlo cidlo. Ten ucet na to odvrtani ale neni z autorizovaneho servisu Fiat ( SM - Pronto FM, Nordex Havirov, Fiat v Ostrave ), ale z nejake mistni dilny u Jablunkova. Stalo to kolem 550 Kc.
-
« Sonda a čidlo.
Sonda určitě nemá vliv na bezpečnost,Ale to čidlo určitě ano.Čert ví jak by se ten ABS zachoval kdyby jedno čidlo bylo nefunkční ?? Vím ,že to udělali mech nici v servisu(čtu hodně tvých příspěvků i jinde)a právě o to je to horší ,že to udělali ve značkovém servisu o kterých jsi psal ,že mají jiný přístup než u Škody.Klidně ten kryt mohli vyměnit a říci majiteli,že byl poškozený a on ho zaplatil aniž by vůbec věděl jak to bylo ?? Jestli se tomuto dá říci dobrý přístup servisu tak nevím,nevím. -
« O.H.
S vyhodou pojisteni ceskych aut nezbyva nez souhlasit. Mam pred sebou jednotlive pojistky pro vozy 1.9 D a vybiram nejlevnejsi pojistky ( vsechny jsou stejne: 5% spoluucast, kradez u nas a v Evrope ) Fabia SDI Classic (10 214), Felicie LX (8 712 ), Punto II (13 298 ), P 206 XR ( 15 871, Polo SDI (16 783 ). Rozdil v cene pojisteni nemusi byt az tak dramaticky. Nekdo nepotrebuje pojisteni v cizine a pojistka se snizi. Nemuzu vsak souhlasit s cenami ND, ktere mam rovnez pred sebou. Na Fabii jsou skutecne drahe ND. Jako priklad jsem uvadel prispevek 1370 a 1372. Drive byly skodovacke ND skutecne levnejsi, protoze byly na Felicii pouzivany ND tuzemskych vyrobcu, ale u Fabie je podil zahranicnich dodavatelu vuci tuzemskym 70 : 30 a musi se to v cenach projevit. -
« Re: Ladao
Je ale dobré si uvědomit, že pokud si pořídím nové auto a havarijně pojistím, tak pojištění Škodovky je nepoměrně levnější oproti jakémukoli zahraničnímu vozidlu. No a když si jej nepojistím, tak náhradní díly a již jen běžný spotřebák na Škodu je a bude vždy levnější. A pro toho, kdo je nepodnikatel je to významný činitel. Jo a ještě maličkost. Zkuste zajít do ČP a pojistit individuální dovoz ze zahraničí. Okamžitě vám přihodní na havarijní pojištění dalších 5% a vůbec je nezajímá, že přesně stejné vozidlo je prodáváno i na českém trhu. -
« Ladao
V tom mas absolutni pravdu. To jsou prave ty veci, ktere tady u nas v Cechach hodne zvyhodnuji Skodu. Vzdyt se tu traduje dogma jako pocet servisu, dostupnost ND. Ale az na ty servisy to u Fabie ( k Octavii neznam ceny ND ) prestava platit. Muj 62-lety tata, kdyz jsem mu rekl, ze si chci koupit ojete zahranicni auto vubec nechapal, ze ani s dostupnosti a cenami konkretnich zahr. ND to neni tak zle, jak se tradovalo za jeho dob, kdy se jezdilo za ND do DDR a na SLovensko. Kdyz uz tak, proc si nechci koupit noveho Matize ... . No, vybral jsem si Bravu. Lambda nema vliv na bezpecnost a cidlo ABS ? Oni stejne ti duchodci ABS nikdy predtim nemeli pokud presedlaji ze starsich Skod, Zigulu ... Jinak uz jsem tu nekolikrat zminoval, ze to cidlo bylo rozbito mechanicky, pravdepodobne kladivem ( na krytce cidla z um. hmoty je jemne zebrovani a nejaky napis, ktere byly zplostele ).
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!