Škoda Fabia
« Re: Fabia a tí druhí
Souhlasím s tebou, Opel je hrozně nekvalitní auto, měl jsem úplně novou Astru a nebyl jsem vůbec spokojen. Bohužel Fabie se mi nelíbí a koupi jsem si rozmyslel. Než s ní Škoda vylezla těšil jsem se a byl rozhodnut, že další auto bude zase Škoda - měl jsem všechny typy co v Mladé Boleslavi udělali, teď uvažuji spíš o Accentu nebo něčem od Renaultu či Peugeotu. Ale to sem asi nepatří. -
Diamant 07.01.01 22:15
« Re: Fabia a tí druhí
Vďaka za reakciu. Ja som mal Favorita (skutočne priemerné vozidlo) a Feliciu '98 mám teraz. Je konštrukčne stará a dosť hlučná, ale má ABS a airbag, el. okná či centrál, tak ju mám celkom rád. Odvezie veľa a ani veľa nepýta. Na tú Fabiu sa chystám, ale zase nie až tak skoro ako ty. Ale aby si ostatní nemysleli, že som v ničom inom nejazdil, tak musím podotknúť, že rád skúšam všeličo, aby som mohol byť pri svojich tvrdeniach čo najobjektívnejší. Netvrdím však, že sa mi to darí na 100%. -
Zdravim,
nemyslim si, ze Fabia je najlepsie auto na svete.
Ale chystam sa ju kupit, este tento mesiac...
Ad Rover: Vobec si nemyslim (a nie som sam), ze Rover je az tak dobre auto. Rovery maju neuveritelne vysoku poruchovost, skus sa popytat medzi Roverakmi. Jediny Rover, co stoji za hriech je 75-ka. Ostatne su stare modely povodne od Hondy, vratane spominanej 214-ky. Dakujem, neprosim.
Ad Opel: Dovolim si tvrdit, ze Opel _vyraba_ nepodarky. Napr nove Astry: Viem o jednej, kombik 1.6 74kw, najazdenych cca 15000km. Uz dvakrat bola menena vstrekovacia jednotka. Dalsi pripad, velka firma, maju same Astry 1.6 74 kombiky (24 kusov), vsetky 2 roky stare, najazdenych do 80000-100000km. Vsetky z nich boli v servise so zlomenou tycou riadenia. Dalsi pripad, znamy v Cechach ma vo firme 2 Astry 1.6 74kw 5 dverove. Jedna z nich zhorela v Taliansku na dialnici, v druhej odisiel motor, ked mala najazdenych 74.000 km. Oprava stala 130.000 Kc... Velmi dobry kamarat kupil nedavno Vectru 2.5 V6. Auto za vyse miliona a ked si ho niesol nove domov, tak na dialnici pred Trnavou sa mu zlomil klukovy hriadel (z Bratislavy do Trnavy je to asi 50km)... Neviem cim to je, ale vsetkych Oplakov (cca 20-25), co poznam maju s autom stale a stale nejake problemy a drviva vacsina z nich by si uz Opel viac nekupila.
Dufam, ze ma teraz vsetci ukamenujete a bude zo mna "persona non grata"...
A Diamant, zabudol si na jednu podstatnu vec: cenu. Vela ludi totiz hladi v prvom rade na cenu a podla toho si vybera. Rover pod 500.000 korun nekupis, Astra tusim nie je pod 450.000, a nova Corsa okolo 400.000?
Doteraz som mal stale skodovky, zacinal som so 120-kou, potom Favorit a teraz bude Fabia. Nelutujem...
Uff, nejak som sa rozpisal. Uz sa tesim na Vase reakcie.
Bye,
T.M.
P.S.
Chystam sa urobit nejaku web stranku o Fabii. Chcel by som vas vsetkych teda poprosit, ktory s nou mate nejake problemy, ci by ste ich neposlali mailom na adresu fabia.admin@wanadoo.sk. Urcite sa nieco zle najde aj na Fabiu. Nebolo by zle urobit si prehlad o jej chybickach ci chybach. -
Diamant 06.01.01 22:21
« Fabia a tí druhí
Chcel by som hodiť do pléna, že som našiel pár konkurentov pre Fabiu 1,4 74 kW/6000 126 N.m/4400 s max. rýchl. 185, 0-100 11,5s, spotrebou 9,5/5,6/7,0, dĺžkou 3,96 m a hmotnosťou 1145 kg.
Prvým je Rover 214 Si s motorom 1,4, výkonom 76 kW/6000 a toč. momentom 127 N.m/3000, 185 km/h, 0-100 10,7s, 9,9/5,4/7,1, 3,97 m, 1085 kg - žeby aj Rover robil také "zlé" autá ako Škoda?
Ďalším konkurentom je Opel Corsa C 1,4 66 kW/6000, 125 N.m/4000, 180 km/h, 0-100 11,5s, 9,8/5,7/7,2, 3,81 m, 1075 kg - ešte menší a má vňčšiu spotrebu.
Napokon Opel Astra 1,6, 74 kW/6000, 150 N.m/3600, 188 km/h, 0-100 11,5s, 10,0/5,9/7,4, 4,11 m, 1181 kg
A teraz spusťte. Myslím si, že Fabia rozhodne nemá ani príliš vysokú spotrebu a ani s tou váhou to nie je až také strašné. Iste, že sa nájdu ľahšie aj ťažšie značky, ale mnoho z nich má porovnateľné parametre. Alebo si myslíte, že Rover, či Opel vyrába nepodarky? -
« Radio MS202 alebo MS402 alebo MS502?
Ahoj vsetci,
chystam sa kupit Fabiu Comfort 50kw.
Neviem ale, ze ktore radio do nej dat. Ake su rozdiely medzi MS202/402/502. Na webe som dokopy nic moc nenasiel, Skoda katalogy tiez neobsahuju bohvie co... Vie niekto viac?
T.M.
P.S. Vsetko dobre v novom roku, hlavne 1000000000 km bez nehody :) -
« Re: Výdrž motora OHV
Jezdil jsem v letech 85 - 89 se sluzebni 120 L, celkem na motoru asi 120 tis., coz bylo pomerne dobry. Chrastit to slysitelne zacalo tak v 50 tisicich. Mechanik, ktery delal 40 let jenom Skodovky, mi rekl: podivej se, ono to chrasti, ale bude to chrastit jeste 20, potom 30, potom jeste 50 tisic, a pojede to furt stejne.
U nas ale dneska na Feliciich vsude tvrdej, ze jakmile to chrasti (50 - 80 tis.), tak to opravdu hur jede, CO je vysoky, volnobeh plave, protoze se meni casovani, atd. Nevim, mne to tenkrat na 120 vubec neprislo, nepoznal jsem nic.
Veseleho Silvestra a hodne zdravicka! Mirek -
« Re: Sleva ?
Aha, já jsem ani na tom webu nejak ty zmeny nezaznamenal. Nevim totiz presne ty puvodni ceny. Ta 1,4/55 stoji ted 349900 a predtim to bylo tak o 10tis. min ? Zajimavy je, ze to je asi jenom pro kratky Fabie. U COMBI ty ceny asi "upravili" hned na zacatku. Samozřejmě ve slevu jsem doufal spiš jenom v koutku duše. -
« Re: Výdrž motora OHV
Mirek z Ruska: rozvody se prej mají měnit po 60 tisících, já jsem na nich najel 196 tisíc. Nikdo mi to totiž neřekl, ačkoliv mám všechny prohlídky dle servisní knížky. Nic se nestalo, sice to chrastilo, ale to tenhle motor dělá více méně pořád. Jinak o těsnění pod hlavou nevím, je stále původní. Motor BMM 50kW, rok 1996. -
« Re: Jeste upresneni a trochu o Fabii
Nak jsem to psal moc honem, omlouvam se. Tech 60 - 80 tis. km je prumerna kilometraz pro vymenu rozvodoveho retezu s koly, pricemz prevazne pro mestky provoz (vetsina Felicii je tady karburatorovych, motor 781.135, 43 kW). Motory chodi uz pres 200 tis. a porad jednou.
Jeste dotaz: a s tesnenim pod hlavou jsi nemel nikdy problemy, nemenil jsi jej?
Dneska jsem se svezl s Fabii 50 kW, skvele, spousta mista, i vzadu, perfetni posaz!!!
Mirek
« Re: Výdrž motora OHV
Jezdil jsem za 20 let s ruznymi Skodovkami, mel jsem stejsna 1202, starou Oktavku, 100, 120 sluzebni, Favorita, vse s motorem tohoto typu, ktereho si velmi vazim pro jednoduchost a propracovanost. Zajimalo by mne jednak, jak je mozne za 3 roky najet tolik km, a jednak, a to hlavne, jak casto se v ceskych podminkach meni rozvody, tj. kola s retezem, a pri jakem mot. oleji. Driv se po 100 km (do 120) po 100 tis. generalkoval motor, a na Feliciich to u nas v Moskve delame tak po 60 - 80 tis. km., zacina chrastit a hur to jede.
Veseleho Silvestra a hodne zdravi vsem! Mirek
« Sleva ?
Koukam na nejake prispevky na webu skoda-auto a tu dotaz na zmeny Fabie pro pristi rok (barvy, cena, ...). Odpoved: Uvažované změny barev: končí lagunová modrá (v březnu) a zelená Petrol (v dubnu).
Nové barvy budou Šedá Stone metalíza (od května) a Zelená Atol (od června).
K cenám:dojde ke změně cen u dieslových motorizací a u 1.4/55 kW. Nové ceníky budou v průběhu měsíce ledna k dispozici u obchodníků, během 14-ti dnů by se měly objevit i na internetu. Ze by sleva ? [pozn. Herm]
Střešní nosič:Pro krátkou fabii se nepočítá s podélným střešním nosičem.V nabídce příslušenství jsou pouze příčníky. -
« Re: Výdrž motora OHV
Osobně jsem najel na Formanu za tři roky 375 000 km (kdykoliv to lze ověřit u prodejce Škoda firmy ADIV v Opavě, kde mi vždy moje Škodovky servisovali).Mimo předepsané servisní úkony, samozřejmě včetně výměny rozvodů, s motorem absolutně žádný problém,a nikdy jsem nedoléval olej mezi servisnímu intervaly.Jmenovaná firma ho bez problémů i s tímto enormně vysokým km průběhem, vzala za velmi slušnou cenu jako protiúčet na Feldu combi 1,9 D. Je pravda,že naprostá většina byla najeta na dlouhých tratím, ale už vzhledem k tomu, že jsem musel denně najet hodně km, tak jsem jezdil opravdu rychle. Můj názor je ten, že péče o auto se má nechat vždy autorizovanému servisu,nešetřit na kvalitě oleje a dodržovat striktně servisní intervaly a předepsanou údržu.Ve finále na tom člověk jedině ušetří. -
« Re: Výdrž motora OHV
Co se týče spotřeby paliva udané výrobcem, tak postup, jakým se dojde k příslušné hodnotě, je popsán v normě (výrobci si určitě nevymýšlí). Za daleko objektivnější ovšem považuji údaje z dlouhodobých testů motoristických časopisů (pokud je ten časopis objektivní ;-). Na tomto místě je nutné rozlišit spotřebu auta a spotřebu (účinnost) motoru. Spotřeba auta je jasná věc. Takovéto srovnání vychází pro Fábii poněkud nelichotivě, to ale nikdo nepopírá. Tři základní věci ovlivňují spotřebu auta: 1) účinnost motoru; 2) valiví odpor; 3) hmotnost auta. ad3) Hmotnost mluví jasně v neprospěch Fabie (ohledně spotřeby). Tuhost karoserie naopak získala, něco za něco. V tomto případě nelituji benzínu navíc. ad2) Valiví odpor je převážně věcí pneumatik a každý centimetr šířky hraje svou roli. ad1) S ohledem na bod 2 a hlavně bod 3 budu tvrdit, že účinnost „zastaralého“ ;-)) Škodováckého motoru je srovnatelná s konkurencí (naložte do Punta 4 pytle cementu a uvidíte tu spotřebu).; Omezení výkonu motoru na 50 kW je problém koncernové strategie a ne životnosti. -
« Re: Výdrž motora OHV
Co se tyce spotreby, tak to jiz vazne nema cenu komentovat. Proste ostatni vyrobci si parametry motoru vymejslej a Skoda dela jeden z nejuspornejsich motoru. Muj nazor je ten, ze Skoda furt vylepsuje (aspon to) zastaraly motor (zatim se jit to docela dari), ktery nema v dnesnim konkurencim prostredi budoucnost, namisto aby vyvinula novy moderni motor (budiz ji pran). Dale si myslim, ze kdyby sedeli dva stejni ridici ve Fabii 1.4MPI50 a 1.4 16v a jezdili stejne rychle a dynamicky, vyhrala by ve spotrebe 1.4 16v. Nevim jestli nekdy nekdo takovy test nekdo udela nebo již udelal? Co se tyce zivotnosti skoda motoru, tak samozrejem zalezi na zachazeni. Znam take lidi, kteri maji Favo nebo Feldu jako nove, ale taky lidi kterym se na motoru furt neco sype (elktronika, spojka,... cili ne primo motor, sorry, ten dnes jiz vydrzi). Co nechapu vubec, tak to proc je lektronicky omezen z 58kW na 50kW. Kvůli zivotnosti? 16ventilu taky nemusim a je logicke ze ridic, ktery nechce tocit auto ve 4.5tis si moc neuzije. Neznamena to ze ale nebude jezdit usporneji.

chci si ji objednat do FABIE 1,4 16v 55KW automat...