Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• « 00 Reagovat !

foto

13.02.01  14:05

« Re: Volit motorizaci Vaší Fabie není jednoduché,že?

Já osobně gratuluji k volbě. Muzes prubezne poinformovat o jizdnich dojmech a zejmena o spotrebe? V čem je SDi lepsi nez 1.6 55kW?
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.01  14:02

« Re: Fabia 55kW/16V

dobře jsi udělal ...
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.01  12:43

Hm... Půlroku jsem vybíral jakou že si koupím fábii (favority byly motory 1,4 55 kW a SDi) abych si nakonec koupil Octávii SDi v akci vyměň starou za novou ... a jsem rád že jsem tak učinil.
    Mám sice zatím jen 700km takže na hodnocení je čas, ale dojmy jsou výborné. Prodejce vyšel vstříc takže jsem platil de-facto o 10tis. více než za Fábii Sdi a to je potom rozhodování lehké. Fábie je prostě z dieslovými motory drahá. Mám zkušenosti s Octávkou 1,6 55kW a z tohoto srovnání vychází moje stávající 1,9 Sdi výborně. Skutečně doporučuji alespoň k úvaze.
  • 00 Reagovat !

foto

12.02.01  14:35

« Fabia 55kW/16V

Tak za týden budu přebírat Fabii 55kW/16V, tak se s Váma podělím o dojmy. Vybírám po dlouhých trápeních a dilematech jaký motor atd. Takže proč zrovna tenhle stroj? Rozhodlo několik argumentů: přečet jsem snad všechno, co bylo na Inetu o fabiích, takže zkušenosti druhých, ale především to byla zkušební jízda s verzí 44kW a 55kW hned po sobě. Ta první se mi líbila, jela super, ale trochu mi vadil chod motoru za volnoběhu a taky pozdní reakce na ubrání plynu. Jinak vše O.K. V tu chvíli jsem byl přesvědčen, že mi tenhle motor bohatě stačí (jinak jako služebáka jsem měl Oktávku TDi, takže jsem byl dost rozmlsanej). Pak ale nástup do 55kW a hned po 100 metrech jsem pocítil, že je to jako nebe a dudy. Motor krásně zabručel a výtky na předchozí motor taky nikde. Ten výkon je FAKT ZNÁT!!! Je to mnohem živější a ten zvuk se mi taky líbí. Tak jsem naklusal k prodejci a využil toho, že na ofocený techničák kteréhokoliv auta dostal slevu 15 tis. a díky tomu, že bylo v Boleslavi auto, který zhruba odpovídalo mým požadavkům na výbavu (Comfort, stříbrná met., dálkový centrál) a bylo vyrobeno v 47. týdnu loňského roku, tedy ještě před zdražením, tak sleva dalších 10 tis. vůči dnešní ceně. Za auto s touhle výbavou tedy 335,9 tis. Podotýkám, že to vše jen díky loňskýmu roku výroby, jinak MPička 44kW z loňska už nejsou, pětapadesátek je v MB poměrně dost, padesátek myslim taky, ty nikdo nechce, protože slabší 44ky jsou lepší a přitom levnější. Tak až vyrazim na cesty, budu k dispozici, pokud bude někdo prahnout po informacích o tomhle motoru. Jinak uvažoval jsem i o 74kW, ale to už je moc drahý (nesrovnatelně užitné hodnotě, kterou přidává k 55ce) a převodovka je na můj vkus dost krátce zpřevodovaná.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.02.01  19:09

Diky za info.Jestli muzu poradit levnejsi tunning vasi Fabie,tak krome www.cimbu.cz,kde chteji za upravu 12000,tak na [odkaz] (bez www,jinak to nejde)kde upravou ridici jednotky ziskavaji z 50kW na 56kW za 5000kč.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 09.02.01  23:06

« Re: RADA

Ja by som volil tú Fabiu. Je to predsa len novšie auto (aj konštrukčne aj vekom). Všetci dobre vieme, že Fabia má aj skvelé jazdné vlastnosti a ja osobne považujem motor 1,4/55 za najlepšiu, aj keď predsa len drahšiu voľbu.
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 09.02.01  23:04

« Re: Zlodej a dvere

Takže aj na Fabii sa trhajú zámky? Kdesi som videl úpravu pre staršie Octavie. Do boku dverí sa navŕta diera a zaistí sa to tam nejakým šróbom. Novšie autá to už vraj majú. Fabie nie?
  • 00 Reagovat !

foto

09.02.01  22:19

« RADA

Co byste si vybrali novou fabii 1,4 55kw v automatu nebo trochu ojetou ale dva roky starou astru 1,8 automat??? PREDEM DEKUJI ZA VASE NAZORY!!
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 09.02.01  21:53

« Zlodej a dvere

No mne po...... pravé predné dvere a zámok. Neukradli nič, nakoľko sa im do auta ani tak nepodarilo dostať. Bohužiaľ škoda bola vyššia o 200,- Sk než spoluúčasť, tak som nešiel ani do poisťovne. Tiež by som ho zabil. Najlepšie je, že manželka oboch zlodejov identifikovala. Ale zdrhli do bytu a neurobili im nič ani policajti. Jednoducho neotvorili. No a týždeň na to (včera) ma nabúrala jedna krava. TEŠÍM SA.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  16:22

« Re: Škoda radio

Z mé zkušenosti : Radio MS 202 (tedy Grundig - teď už to vím, protože jde do opravy - mechanika na kazety). Zloděj nám : vyrval zámek, lehce orval dveře a kliku a ukradl ... rezervu. Samozřejmě jsem se s touhle škodou vešel do své spoluúčasti. Fakt bych takovýho #@$%^?@* zabil.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  16:03

« Re: Zkušenosti s Fabii 1.4 44kW

Plně souhlasím. Řešil jsem podobné dilema nákupu, pro svou drahou polovičku. Zvítězila 1,4/44 Classic (nákup 9/00) s nějakými doplňky. Mé jízdní dojmy : (pozn. já mám 1.4/50 z 4/00, 21.000km) v porovnání s mým autem nepociťuji téměř žádný rozdíl. Sem tam nějaké přeřazení (podřazení) navíc. Jinak stejné. Jen brzdy a řízení se mi zdají podstatně lepší. Zimní spotřeba je kolem 7,5l. Podle kombinace město/mimo (podotýkám, že řidičské zkušenosti mé drahé polovičky jsou 5.500 km - papíry od 9/00). Já se svou 1.4/50 jezdím tak 6,2l. (město/mimo -50/50). Ted v zime taky kolem 7,5l. Zpět k Tvému příspěvku : Zarazilo mě, že nemáš osvětlení zavazadlového prostoru. My jsme auto koupili o nějaký měsíc dřív a osvětlení v fufru je. (Dle slov prodejce, to už byl model 2001). Ještě se vrátím ke spotřebě : Máte někdo zkušenosti s výkyvy ve spotřebě ? Jezdím pořád stejně, nějaké zkušenosti taky mám (přes 300t), ale v prosinci jsem se nedostal pod 8,5l a to jsem ten měsíc jezdil spíš dálku než město (20/80 - mesto/mimo) a podotýkám že v 11/00 mi v servisu přeprogramovali elektroniku (rozsvěcela se mi kontrolka EPC bez jakékoliv příčiny) a spotřeba byla normální v 11/00 a je i teď (01-02/01). Diky za případné zkušenosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  15:32

Kdybych musel, volil bych 1.4 16V 55kW, pac na to nemam, tak si muzu akorat ..., kdybych mel, sel bych ke konkurenci, protoze za tyhle prachy uz mi Skoda muze ...
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  15:30

jo jo, myslel jsem jen ten motor...
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  14:34

Jen bych chtel dodat ze po Felde 1.6 bude zklamanej z kazdy Fabie 1.4 . At uz to je MPI nebo 16V,byt i 74kW. Myslim tim ted pouze motorickou stranku. Jinak zklamanej urcite nebude.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  10:49

... jen ne 1.4 MPi, budeš hodně zklamanej po 1.6 z Feldy a ta spotřeba :((( (i když 1.6 nebyla taky z nejskromějších).
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.02.01  10:22

« Zkušenosti s Fabii 1.4 44kW

Ahoj, navštěvoval jsem motorcafe pravidelně delší dobu jako "vášnivý" čtenář (teď se na net bohužel už moc často nedostanu). Se zájmem jsem četl příspěvky o fabii, ale i o jiných (punto, 206 atp.). Chtěl bych se na oplátku podělit o zkušenosti s Fabií, kterou jsem si koupil těsně před Vánoci. Zatím jsem najel cca 2500 km. Mám 44kW Clasika.
    Auto jsem vybíral poměrně dlouhou dobu, seděl snad téměř ve všem co do skupinky aut mezi 250-300 tis. kč patří, dělal si různá kritéria, propočty. Musím říci, že podstatným kritériem byl poměr cena/užitná hodnota s tím, že auto budu mít tak 5 let, tak aby celkové náklady (provozní + ztráta hodnoty) byly minimalizovány. Najedu tak 20 tis. ročně.
    Přemýšlel jsem i nad 1.9 SDIč-kem, ale při najetí cca 100 tis. km, se rozdíl ceny nevrátí. V době před vánoci byla akce novou za starou - výhoda 15 tisíc kč jen na české MPI. Tak rozdíl v ceně 90 tis. kč byl značný + dražší hav. pojistka, zákonné poj. + vázané peníze v autě + zřejmě častější servis (7500km???, ale nejsem si tím u SDI úplně jistý, můžete mě opravit). Při dnešním minimálním rozdílu ceny benzínu a nafty je asi skutečně ekonomičtější benzín. Každý tohle ale musí zvážit sám, protože se u každého budou kritéria lišit…
    Já vím, nafta má své kouzlo, dobrý zátah odspodu, jiný styl jízdy…. Předtím jsem měl nafťáka 1.7 D Tipo, tak jsem váhal, líbilo se mi, že jsem nemusel tak často k pumpě (prům. spotřeba byla tak 5.5 litru), a že když jsem se chtěl svést trochu rychleji, tak spotřeba stoupla jen o trochu. Všem odpůrcům fiatů musím říci, že jsem byl s Tipem docela spokojen. Přes značné stáří (r.v. 1988), počet majitelů a úctihodný krajíc najetých km (skutečnost znalo asi jen to auto) mě nikde nikdy nenechalo (měl jsem ho asi 3.5 roku). Mělo samozřejmě své mouchy, přední náprava, zimní starty (tlaky), únik oleje atd. - však si již své odsloužilo. Nechtělo se mi čekat, že se někde něco rozbije a já dám za opravu XX tisíc (a hodnota auta se tím stejně nezvýší) a že ve velkém mrazu někdy někam nedojedu protože nenastartuji. Navíc při dnešní úrovni silničního provozu je důležitá i otázka bezpečnosti automobilu, což zejména u Tipa nebylo na dobré úrovni (rozhovor s několika automechaniky).
    V posledním kole výběru jsem se rozhodoval mezi novým puntem a fabii. Nakonec to vyhrála fabie, protože mi (zdůrazňuji podle mých kriterií!!) nabízela víc. Fabia má v základu navíc posilovač říz., 14" kola, lakované nárazníky, otáčkoměr, ukazatel teploty chlad. kapaliny aj. a byla i lepší cena, zvlášť když porovnám 5 dvéřové provedení. Punto mělo zas naopak určitě lepší motor, nižší spotřebu, ale zas po 5 letech bude mít určitě menší prodejní hodnotu a byla by i o něco dražší havarijní pojistka (ale to vyrovná menší obsah motoru).
    Tak teď k mým zkušenostem s věcmi, o kterých se tady dříve psalo. Spotřeba je asi tak 7 - 7.2 litru, tak 2/5 město, 3/5 mimo, v zimě, na zimních pneu (SAVA 185/60, chtěl jsem to na zimákách, na jaře koupím nové letní taky v tomto rozměru), záběh motoru, myslím, že to vcelku jde. Uvidím až bude teplo a budu tam mít letní pneu, ale to zas budu asi jezdit o něco rychleji. Jsem pak taky zvědavý na rozdíl ve spotřebě mezi klidnou a rychlou jízdou.
    Dostatečný/nedostatečný výkon motoru: Hodně záleží na co jste zvyklí z předchozího auta, já jsem šel z "horšího do lepšího", oproti mému starému Tipu je to o dost živější. Když to naopak porovnáte s moderní 1.6 kou, tak to je úplně někde jinde. Každý si musí zvážit svoje pro a proti. Jak tady dříve někdo psal o moderním autu s 1.6 16V tak 90kW s cenou pod 300 tisíc…..bohužel takové není. Jóó líbil by se mi moc 1.9 TDI 74kw PD, do tohohle autíčka je to fakt bomba, podle mě lepší jak 2.0. Vynikající pružnost a zrychlení, ale cenově je to trochu mimo třídu…. Myslím si, že pro běžného českého motoristu je 1.4 44kw dostačující motor. Já navíc jezdím převážně sám, tak není zbytečná zátěž navíc. Je sice slyšet "škodovácký" zvuk (OHV a 3x ulož. klika), ale jinak je motor dobře odhlučněn (mnohem lépe jak třeba ve felicii). Vyhovuje mi točák v nízkých otáčkách, asi zvyk z dieselu.
    Jízdní vlastnosti: Zatím musím říci supr, v zatáčkách to hezky sedí. Jsem zvědavý na letních gumách. Oproti tipu mnohem lepší brzdy (alespoň dle mých subjektivních pocitů, zatím jsem "krizovou" situaci ještě neměl).
    Zpoždění plynu (elektronický plyn): Pokud mohu posoudit, tak to není téměř znát, nechá se na to bez problému zvyknout. Projeví se to někdy zacukáním, pokud dáte nohu z plynu a hned zase přidáte. Já jsem z dieselu zvyklý na "postupné" přidávání plynu, tak mi to fakt vůbec nepřijde, měl jsem z toho větší strach.
    1.4 44kW versus 1.4 50kW : měl jsem možnost při předváděčce jet krátkou 1.4 44kw a dlouhou 1.4 50kw a přišlo mi, že v tom není rozdíl, ba naopak, že je 44kw živější, tak nevím??? Já vybral tu 44kw, možná ji za rok nechám očipovat, uvidím…. 50kW má mít podle údajů "delší" převodovku, 44kW má při 110km/h 3000 otáček, přijde mi to tak akorát, kolik má 50kW (ve skutečnosti), ví to někdo?
    Klepání auta na volnoběh: Je to trochu znát, ale opravdu jenom trochu (alespoň zatím). Řekl bych, že u předváděcího auta se to projevovalo víc.
    Dobrá je i vnitřní cirkulace vzduchu a pohodlné sedačky.
    Abych jen nechválil: Není tam osvětlení zavazadlového prostoru!! To je až od komfortu, ale to jsem věděl než jsem koupil.
    Při přejezdu nerovností se začíná ozývat vibrování něčeho někde vlevo od řidiče, roh palubovky a předních dveří, tak uvidím jak se to bude vyvíjet dál.
    Jinak jsem zatím s autem spokojen, samozřejmě vše ukáže čas….
    Co mohu doporučit při výběru auta:
    1. Navštívit výstavy aut, kde jsou auta vedle sebe a můžete sedět chvilku v jednom a hned v dalším a objektivně porovnávat, když je člověk ještě "plný dojmů". Navíc na jednom místě si "nasbíráte" hodně prospektů, ceníků a můžete i pohovořit s prodejci. Ale na netu je dnes již téměř vše taky.
    2. Poté, co "zůžíte" výběr, tak od každé značky si obtelefonovat (obejít) i více prodejců a porovnat co každý z nich nabízí za výhody, tím se taky nechá dost ušetřit (ono se říká, líná huba holé neštěstí..). Já navíc získal construct zdarma.
    3. V autosalonu jednat vždy pokud možno s jedním prodejcem, protože se s ním na něčem domluvíte, podruhé tam není a jiný tvrdí, že to tak není, že "ten doplněk jako dárek zdarma" určitě nedávají.
    4. Pokud budete brát auto, které již mají na skladě, tak dávejte pozor….. Já když jel zkušební jízdu, tak nešel tachometr a na počítadle bylo cca 13 km, že by u nového auta porucha……???? Možný důvod si každý asi domyslí sám…..
    Berte tento příspěvek, tak, že jsem se chtěl po pravdě podělit o své zkušenosti, s mým autíčkem, žádné vnucování názorů někomu, vychvalování či hanění něčeho. Všem přeji hodně km bez nehod.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  08:07

Malem bych zapomel na to hlvni. O 100 kg tezsi
    Fabie s 1.4 44kW se po meste(pri zatizeni 1-2 osoby) jevi dostatecne pruzna, charakterem motoru Felde 1.6 dost podobna. Plnem zatizeni vozu snasi
    podstatne hure ! Na dalkovych trasach zejmena
    v kopcovitem terenu je to horsi. Motor slabsi,
    auto tezsi, prevody 3,4 a 5 stupne delsi.
    S Feldou 1.6 se dalo jezdit furt na 5-ku.
    Tady radis 4-ku v kazdem prudsim kopci.
    Stale s nostalgii vzpominam na Feldu.
    Musim ale take rici, ze je Fabka podstatne tissi,
    lip sedi, lepe se ovlada, no jinak proste dost
    dobra. Jen kdyby tam davali alespon tu 1.6-ku.
    V tomto ohledu povazuji postoj Skoda auto za zcestny a moc me to stve. V dnesni dobe rychlych
    aut je pri nedostatecne rezwerve vykonu tezke az
    nebezpecne predjizdet. Ve Felde jsem nedostatek
    vykonu nepocitoval , ve Fabii ted ano. Tot vse.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.02.01  07:54

Byl jsem na tom nedavo stejne. Zrusil jsem Feldu
    1.6 a kupoval Fabii. Penez tez nebylo nazbyt.
    Nakonec mam 1.4 44 kW Comfort. Jezdil jsem s motory 44,50,74 kW. Mezi 44 a 50 maly rozdil
    az ve vyssich otackach. Dobre pri predjizdeni,
    ale za 15 000 Kc to nestoji. Po skonceni zaruky
    dam cip a budu na tom lip. 1.4 74kW se jevi v nizkych otackach linejsi, nad 4000 vsak toci perfektne, kratsi prevody-vetsi hluk. 55 kw bohuzel neznam,nemohu posopudit. Ale po zdrazeni
    pred mesicem se to urcite nevyplati. 350 000,-
    uz je opravdu dost. Ohledne toho cipu sedoporucuju
    podivat na www.cimbu.cz, mel jsem u nich tunning
    na Feldu a byl opravdu znatelny. Na Fabii dost podrazili, ale vzhledem ke konkurenci, ktera se uz objevila, urcite brzy zlevni.
    Jinak doporucuju doplatit ke comfortu dalkove ovladani centralu primo z fabriky (dodatecne nelze). Dostanes sklopny klicek s ovladanim v jednom. Odpada tzamek dveri spolujezdce.
    A jeste jednu drobnost. Vyhrivani ostrikovacu predniho skla za cca 600 Kc. Ja ho nekoupil a
    v zime dost casto sakruju.
  • 00 Reagovat !

foto

09.02.01  01:11

« Volit motorizaci Vaší Fabie není jednoduché,že?

Mužete mi poradit?Mám Felicii 1.6 a chystám se ke koupi Fabie.Jediným problémem zůstává volba motoru.Samozřejmě nejdražší bude asi nejlepší,že?Ale měl by vzniknout solidní poměr výkon/cena.Měla by být ve výbavě Comfort a to v 1.4 8v bud 44kW nebo 50kW.
    Pokud jsem pozorně četl MF Dnes,naměřili udajně v UVMV,že 44kW verze je prý pružnější a méně žíznivá.Jaká je pravda a jaké jsou jizdní dojmy?Smířil jsem se každopadně s výkonovým handycapem Fabie v obou provedeních oproti Falicie 1.6,takže prosím nevnucujte mi silnější 16V verze(peněženka to stějně řeší:).Chtěl bych se soustředit jen na jízdní dojmy (technické udaje znám).Prosím o případnou odpověď.Případně bych ještě připouštěl volbu slabšího 16-ti ventilu s 55kW,jaké máte jízdní dojmy z Fabie 1,4 16V 55kW?Zatím diky a mějte se!
  • « 00 Reagovat !

foto Diamant

Diamant 08.02.01  21:47

« Re: Technicky manual pre Skodu Fabia

Takú knihu o Fabii som ešte nevidel. Možno čakajú ešte na sedan, aby tam bolo všetko. Ale keď bude, tak si ju hneď kúpim. A ešte spotreba. Ja síce Fabiu ešte nemám, ale moja Felicia Combi 1,3/50 má s pohot. hmot. cca 1000 kg priemernú spotrebu pri 100% podiele mesta medzi 9,6-10 l/100km. A to prejdem denne asi 20 km a pripadá to na 3-4 studené štarty. Spotreba je za 6 pracovných dní. V meraní však nemôžem pokračovať. Jedna krava mi dnes zrušila celý zadok. Asi sa jej kombík zdal pridlhý :o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…