Škoda Fabia
« Re: Paliva a oleje pro Škodu
Že je naše palivo horší, než západní? Kecy! Já jsem na rakouský, německý, italský a francouzský natural 95 najel minimálně 10.000km a je to úplně stejné. Možná ke konci dlouhé cesty bylo auto živější, ale to není palivem, ale dobrým provozem. To udělá i u nás. Je fakt, že tankuju pouse na Aralu, nebo na Shellu (V-power). Byl bych asi pěkný blb brát u tamoilů, benzin, slovnaftů a spol. To ale není palivem, ale zařízením.
BTW, jestli při smíchání benzínu a vody vzniká sračka, tak to chci vidět. S naftou je to špatné, to ví každý, ale benzín? Zase kecy. Cisterna to přečerpá do nádrže a tam je odvodňovací a odkalovací zař.
A vůbec, na cisternách jsou plomby.
Viděl někdo z Vás takovéh diverzního řidiče na vlastní oči? Zase kecy... -
« Re: Paliva a oleje pro Škodu
Skor suhlasim s nazorom fiju ako s odpovedou Skody. Palivo sa vozi cez hranice bezne. A casto su nase normy prisnejsie ako zapadne, podla mna je to iba vyhovorka. Alebo to suvisi s tym, ze v nemecku sa na aute najazdi priemerne 50tis rocne ale u nas podstatne menej. Preto by bol olej v aute pridlho, vlastnosti oleja sa stracaju aj vekom. -
« Re: Paliva a oleje pro Škodu
ale *. Tohle neni pravda, nybrz bohapusta vymluva. Skutacnost je takova, ze ty oleje jsou, auto je na to pripravene, palivo kvalitu oleje neovlivni (protoze se beztak i dovazi z Rakouska i Nemecka, neni vsechno palivo od nas nebo Slovaku ...) ale neni ochota firmy. Servisy by mely min zakazek ... je to lobby. -
« Re: Paliva a oleje pro Škodu
S tim palivem maji asi pravdu, ale nemyslim si,
ze za to muzou nase rafinerky. Ty jsou srovnatelne
se zahranicnimi, ale muzou za to nasi lide, co se
podili na distribuci z rafinerky az ke spotrebiteli. To vite, ridic cisterny, majitel
benziny a i ti pumpari si musi prividelat k tem
mizernejm platum. Kazdej to trochu priredi a ve
vysledku jsou z toho sracky na ktere jezdime.
Minule leto jsem jel na dovolenou autem a ziral
jsem jak me auto jede pri tankovani v Rakousku,
Italii ale treba i Chorvatsku !!!
Jo, holt tu mame peknej bordel v tom nasem state. -
« Paliva a oleje pro Škodu
Už vím jak je to s tím prodlouženým servisním intervalem. Dostal jsem zajímavou odpoved od vyrobce ::
SKODA : k Vasemu dotazu sdelujeme, ze tzv. prodlouzeny interval neni koncernem VW pro cesky trh povolen(nejen pro nase vozy, ale i vyrobky celeho koncernu) z duvodu ne zcela kvalitniho paliva na ceskem trhu.
TAK TED UZ VIM CO DO TOHO AUTA TANKUJI.
« Re: Prehliadka 15000
Ten interval 50000km pro vymenu oleje plati ale pouze pro olej,ktery tam naleji oni - je to plna syntetika, nestaci pro nej ani klasicke oznaceni(15W-40 ...0W-60),podle API oznaceni nevim.Litr tohoto oleje stoji pres 1000Kc :))A tech 50000km je pri nejlepsich podminkach provozu,jinak pocitac upravuje interval podle provoznich podminek. -
« Re: Prehliadka 15000
Když jsme u těch olejů, v reklamních letáčcích se Škodovka zmiňovala o prodloužených servisních intervalech. Vlastním Octavii SDi a dozvěděl jsem se že u těchto motorů má být prodloužen interval až na 50 000 Km !!!!!!. Z tohoto důvodu je také auto vybaveno kontrolou stavu brzdového obložení, a je indikováno zvláštní kontrolkou na pal. desce. Máte někdo nějaké konkrétnější informace? -
« Re: Prehliadka 15000
Souhlasím s vlastními oleji, na tom se dá jistě ušetřit. Pochybuji, že servis by tam dával vlastní, protože obvykle odebírají od firem s nejvyšší marží a ta je odvozena od ceny oleje. Takže obvykle nabízejí Castrol, Mobil, Shell a jiné "zaručeně nejlepší" firmy. -
« Re: Prehliadka 15000
Nosit si do servisu svůj mot. olej je dobrý nápad. Aspoň víte co tam ti hajzlíci daj. Ovšem, je otázka jestli si ten Váš nenechaj a nenalijou tam něco jiného. Ale, asi to tak už neni, protože jsou certifikováni - ISO, takže o své autíčko nemusíte bát ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!? -
Diamant 29.03.01 21:26
« Re: Prehliadka 15000
Úplne súhlasím. Aj ja si donesiem do servisu olej sám (neznášam ten predražený minerálny Castrol GTX3). Predtým si však doplním kvapaliny, skontrolujem obloženie a teraz ma čaká výmena výfuku. Takže oni defakto vymenia olej a zistia, že všetko ostatné (okrem riad. jednotky a ventilov, ktoré by mali nastaviť) je v poriadku a naúčtujú mi tak nevyhnutné minimum. A samozrejme dostanem pečiatku do servisnej knižky. -
« Re: Prehliadka 15000
joed: no nemelo to vyznit tak, ze podle servisni knizky v bazaru se nejlip pozna auto, to vubec ne. Servisni knizka se da lehce zfalsovat, ale ja na to nemam nervy. Pro mne jako kupce ojetiny je servisni knizka dulezita hlavne proto, ze zjistim, co tam bylo davano, kdy a hlavne, ze si tyto udaje muzu overit podle razitka servisu. Ja se taky "poctive" staram o servisni knizku, ale s drobnym rozdilem. Olej si vozim svuj, prevodovy taky, nechci nejaky Castrol za 399/litr, staci mi Valvoline za 160,-. Pak platim jen za praci 320 Kc za hodinu a to snesu. Razitko o pravidelne udrzbe tam je a je klid. Jak bych to rekl jinak. V servisini knizce Bravy je par mist pro razitka: prohlidka karoserie, vymena motoroveho oleje, prevodoveho, brzdove kapaliny, rozvodoveho remene. Zadne razitko pro "servisni prohlidku" po 20 tkm, kde by kontrolovali treba jestli mi sviti zadni svetlo. -
"-- skrytý --" 29.03.01 07:25
« Re: Prehliadka 15000
Hmm. Tohle dilema jsem taky řešil. Přednedávnem jsem koupil feldu combi r.96 s 84 tis. km na kontě. Taky jsem řešil jestli nechat dál provádět servisní prohlídky. Tak jsem to jednou zkusil.
Na žádné závady nepřišli, kromě té o které jsem jim řekl - řízení táhlo doprava. Tak jen za demontáž jednoho kola si vzali 60 Kč! Za to mám v pneuservisu kolo vývaženo i s materiálem!
Olej mně tam dali nějaký "Super Ulra Light Turbo", který je určitě vhodný i pro vozy F1 ;-), leč za nekřesťanský peníz... Místo toho aby tam dali Mogul Felicia za 370 Kč/4 l.
A převodový olej taky nevyměnili. Asi proto, že v servisní knížce není o jeho výměně ani zmínka :-)
To že se mi občas při rozjezdu zasekává tachometr, že při jízdě do levotočivé zatáčky se ozývají divné zvuky, to ani nezjistili. Aspoň mně to nemohli naúčtovat.
Takže teď se na servisní knížku vykašlu. -
« Re: Prehliadka 15000
Presne to mu vravim aj ja, nech sa na to vykasle, aj tak doma na tom dokopy nic neurobi. Ale hadajte sa s cerstvym dochodcom :(( Ma kopec casu, a chce setrit kazdu korunu. Ja som mu vravel, ze mal si kupit radsej stareho Wartburga a nie novu Fabiu, ale on chcel na stare kolena nove auto. Najlepsie asi bude, ked mu tu prehliadku zaplatim ja a bude mat po probleme. Lenze potom budem ja ten blby, ktoreho servis obral o peniaze. Ach jo, to su problemy... -
« Re: Prehliadka 15000
Ja teda osobně bych se na veškerý "udělám si sám" vykašlal. V servisní knížce jsou popsaný všechny činnosti, který se dělají při jednotlivých kontrolách po x km. Nedovedu si představit, že bych část dělal sám a část přenechal servisu. Oni pak stejně naběhnou s papírem, kde si odškrtávají jednotlivý úkony a podle mě by měli udělat všechno co maj předepsaný bez ohledu na to, jestli to člověk chce nebo ne. Myslím, že pokud si člověk koupí už tak drahý auto, že ho nějaká ta prohlídka jednou nebo dvakrát ročně už nezabije. V posledním Auto Moto a Sport je výsledek dlouhodobějšího testu Fabie 1,4/50 a tam dokonce uváděj i nějaký ceny jednotlivejch prohlídek. Ovšem nevím nakolik se jim dá věřit, protože stejný auto před nedávnem měli v testu s Puntem a tam uváděli ceny prohlídek trochu jiný. -
« Re: Prehliadka 15000
No a právě ta diagnostika je tou nejpodstatnější akcí na celé prohlídce a pak potvrzení v servisní knížce. Je fakt, že většina z nás se o auto víceméně stará, ale jsou i tací, kteří jen jezdí. A když to už "není ono", zajedou k firmě, co jim upraví stav tachometru a šup s tím do bazaru. Souhlaím s mfilipem, že stav v bazaru se nejlépe zjistí podle servisní knížky. Takže rozhodněte podle svého. -
« Re: Prehliadka 15000
Malem bych zapomel. Absolvoval jsem tuto prvni
rocni prohlidku s Feldou 1.6 v domeni ze je zdarma. Olej jsem si jiz predtim vymenil sam.
Mel jsem najeto asi 10 000 km.
Auto cca 30 minutc okukovali (napr stav baterie
hustomerem - po roce ??, stav brzdovky, hladinu
oleje, diagnostiku, rukama brali za kola jestli
neni vule na cepech -po roce ??, no zkratka same
veci zbytecne, nebo to, co si udelas hrave sam.
Vyplaznul jsem 700,- Kc. Ohradil jsem se, ze hodina prace u nich stoji 300 Kc, a stravili na tom sotva pul. Bylo mi sdeleno, ze to je pevna standardni cena za rocni prohlidku.
Dobry, co ?
Od te doby jsem tam nejel a auto si v pohode udrzoval po 3 roky sam.
Pripominam, ze na Fabku to bude jeste o dost drazsi.

A ešte k tým dopravcom benzínu. Nejaká firma Klatschka dopravuje benzín na banzinky (Shell, OMV, ...). Boli takí "šikovný", že z cisterny natankovali do podzemnej nádrže s benzínom naftu. Bol z toho pekný cirkus.