Škoda Fabia

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Fabia

• 00 Reagovat !

foto

19.05.01  04:38

« to all

1. Fabia utáhne i 18" kola. Důležitá věc je zachovat stejný obvod kola s tolerancí 5%. Jinak se změní převod, tacho ukazuje nesmyslnou hodnotu rychlosti a ujetých km, ale hlavně auto subjektivně nejede. Druhá věc je šířka pneu a hustota a měkkost vzorku, které se podepisují na valivém odporu. Nicméně odpor pneu představuje průměrně hodnotu 1,5-2,5 kW. Pro orientaci, celkový valivý odpor auta s jednou poháněnou nápravou přestavuje cca 20-30kW a auta se dvěmi poháněnými nápravami cca 50-70kW. Konkrétně Octávie TDI se sériovými koly má celkový valivý odpor 22kW.
    2. Širší pneu se hustí na nižší tlak.
    3. Teplý vzduch oproti studenému má při stejném objemu menší hmotnost, anebo při stejné hmotnosti větší objem. Motor potřebuje pro hoření kyslík, čili čím více hmotnosti molekul kyslíku tím lépe. Jinak řečeno, nejlepší je studený a vlhký vzduch. Předehřívání sání se realizovalo u karburátorových motorů z důvodu snížení spotřeby studeného motoru, u kterého docházelo ke srážení paliva na stěnách sání. Pokud má motor vstřiky na konci sání, není potřeba nijak předehřívat sání. Na teplotě paliva skoro nezáleží oproti teplotě vzduchu.
    4. Vůbec si nedělejte hlavu se zajížděním motoru. Stačí dopřát motoru olej a nedržet plyn na podlaze na nejtěžší převod při maximální zátěži. Jde o to, že při takovém zatížení se vlivem tření a tepla z hoření roztáhnou písty a kroužky a pokud se nezadřou, vyfrézují do válců mnohem větší díru než je potřeba. Jestě k tomu zajíždění, pokud se vyhnete již zmíněným extrémům, zajedete motor naprosto dobře. Jinak, to že to někomu jede líp a někomu hůř nezáleží na záběhu, ale na tom jaké díly si navzájem při montáži padli do náruči. Ještě jinak řečeno, když vezmeme 10 stejných, nových aut a změříme jim výkon na brzdě, každé bude úplně jiné včetně průběhů a i po záběhu tato stejná auta budou vykazovat podobné vzájemné rozdíly jako před záběhem. Čili nedělejte si s tím vůbev hlavu.
    P.S. Nový závodní motor jezdí cca 1/2 hodiny velmi lehce, hodinu průměrně, hodinu na 90% a potom už jenom naplno. okud je dobře složený, tak vydrží, pokud ne, nevydrží.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  18:10

« Re: 44kw - 50kw

TO BLUEDREAM : Jasne, ze vim. Chvili jsem uvazoval stejne jako ty ;-)Zalezi na jakeho vydriducha narazis, ale cca 3.500,- Kc. (+/-).
    To ALL - dik za diskuzi o pocasi -- asi budu pres leto jezdit jen rano a vecer, abych si nekazil dojem o aute......;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  17:27

« Re: pocasi??

Jo, a dík za konstruktivní kritiku. Vždy je co zlepšovat.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  17:25

Neřekl bych, že studenější směs líp hoří, naopak. Mezichladič je vždy pouze na přeplňovaném motoru a to proto, že při stlačování (přeplňování) se vzduch ohřívá a zvetšuje svůj objem. Do válce se ho tudíž dostane hmotnostně míň a turbo by tudíž ztrácelo účinnost. Fakt je, že nepřeplňovaný motor pojede kolem 0 líp, než ve 30 stupních, ale to souvisí s tím, co jsem napsal. Ne teplota, ale hostota. Valná většina aut má dnes předehřev sacího potrubí a to by tam asi nebylo, kdyby studená směs hořela líp. Myslím si, že vzduch se saje ohřátý, směs studená a při promíchání se dosáhne ideálního kompromisu.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  16:32

Spíš je to tím, že studenější směs "líp hoří". Proto se na turba montují mezichladiče stlačeného vzduchu. Alespoň myslím.
  • 00 Reagovat !

foto

18.05.01  16:27

« Záběh motoru - nutnost nebo zbytečnost ???

Ahoj. Dík všem zůčastněným za postřehy a názory na alu kola. Asi tam dám 15" z Octávky.
    Předpokládám že většina z vás kupovala Fábii novou a nějak ji zajížděla. Prosím o radu a vaše zkušenosti jak zajet motor aby potom co nejlépe jel? Známej mi říkal že dobře zajetý motor má větší výkon než špatně zajetý. Otázka je co to zanmená správně zajetý ??? Jo mám 1.4/50KW
    Díky Alfík
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.05.01  15:50

« Re: 44kw - 50kw

to: jiri99

Nazdar, ja si asi zatial chip robit na mojej fabke nedam (myslim ze chipu by prospela aj zmena vacky), ale to sacie potrubie z 50kW by som tam rozhodne chcel dat.

Nevies kolko stoji to sacie potrubie z 50kW?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  15:44

« Re: 16

No, ono ani tak nezalezi ci su 14" alebo 16", pretoze vonkajsi priemer kolesa by mal ostat nezmeneny. Ale velmi zalezi na sirke gumy resp. sticnej plochy s vozovkou. Kamarat raz dal na Feldu 195 gumy a hovoril, ze spotreba isla hore priblizne o 0.5 litra a auto bolo o dost lenivsie. Holt, vyssi valivy odpor je pri slabom motore dost poznat.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  15:39

No niekto mi to vysvetloval tym, ze je teply vzduch a tym padom redsi a motor ho menej nasaje, ako ked je chladnejsie. Ale neviem ci mam tomu verit....
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.05.01  14:26

« Tlak v pneu vs. rozměr

Mám takový přihlouplý dotaz. Když obujete širší pneu, tak je hustíte na vyšší tlak, na stejný nebo na nižší než užší pneu?
  • 00 Reagovat !

foto

18.05.01  13:29

« pocasi??

Chlapi, stava se mi, ze kdyz je poradny vedron, nebo dusno, tak auto jede jak se zatazenou ruckou ( myslim rozjezdy, razeni - moc se mu nechce.... a jindy to jezdi docela pekne? Co s tim? Vim, ze az do toho sednu vecer, a pojedu domu, tak to zase pojede jinak. Nadruhou stranu - ma to o neco nizsi spotrebu... tak nevim. Diky za tip.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  12:38

« Re: To: Hufnagl

:) co si tady ctu tak Huf je nejakej silenec z vejsky nebo co :-) No jak rikate, prejme mu to. Skola mu de a hlavne aby treba jednou sam na auto vydelal. Pak je vse OK, no ne?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  12:32

presne davidzi, pod tohle bych se podepsal, i s tim zakoncenim. :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  12:15

Sakra, chlapi, nevyčítejte pořád Hufovi, že není chudák. Přejte mu to, když tatík pustí chlup. Taky by se mi to tak líbilo, bejt v jeho kůži. Bejt v kůži tatíka, dal bych mu 50% ceny a o zbytek se chlapče postarej sám. Je to výchovnější a vede to ke snížení spotřeby paliva, aut i synů.
  • 00 Reagovat !

foto

18.05.01  12:08

« 16"

Je pravda že 50kW Fabia by mala problém utiahnuť 16" disky ?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  11:13

« Re: Smarty

hmm... to je fakt... funglovka jo, ale kdyz jsem se koukal na jetiny na skoda-auto.cz tak se daji koupit za docela dobrou cenu s cca do 10tis najetych km... Fakt nevim. Octavka je preci jenom vetsi :-) a hezci :)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  11:03

« Re: Smarty

dobre, ale drahe auto
  • 00 Reagovat !

foto

18.05.01  11:03

« Smarty

Panove jake mate nazory na Fabii v TDI ?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  10:05

« Re: Nebezpečné Alu kola ???? - ad 2555

Ja mam taky 1.44/44kW a mam obute 185/60 R14 od Continentalu. Slecna u Skodovky mi to vysvetlila tak, ze to vzdy ve fabrice obuji do toho, co maji. kazdopadne mi to vubec nevadi, ze mam sirsi gumy, Fabie na nich vypada mnohem lip.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.05.01  08:08

« Re: Nebezpečné Alu kola ???? - ad 2555

Nevim jestli je to standard, ale videl jsem ty
    185/60 R14 na classicu vzdy jen v kombinaci
    s SDI motorem.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…