16V motory - jsou naprd nebo ne?

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

22.12.99  22:32

« Re: Mondeo 1.6 16V kombi

Ta 1.6 je opravdu pro Mondeo (a navíc pro kombi) slabá! Není divu, že v současné době je nejslabší motor (benzín) pro Mondeo Kombi 1.8 85kW/115k, ta 1.6 má pokud se nepletu 66kw/90k. Osobně mám tu 1.8 a dá se s ní jezdit celkem svižně, důležité je ovšem neklesnout pod 3.500ot/min (spíš 4.000). A pokud budeš předjíždět, nebát se to točit na 5-5.500 ot/min (maximální trvalé otáčky u těchto motorů jsou 6200 ot/min).
  • 00 Reagovat !

foto

22.12.99  14:56

« Mondeo 1.6 16V kombi

Koupil jsem Mondeo kombi 1.6 16V r.v.94 a zdá se mi to dost líný, nemáte někdo zkušenosti s Mondeama s tímto motorem, jestli je to normální nebo jen tan muj je línější ( má vykuchaný katík).
  • 00 Reagovat !

foto

13.12.99  10:45

« databaze benzinek

na adrese [odkaz] je databaze benzinek a muzete v ni hledat i pomoci mobilu pres SMS dotaz
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 02.12.99  19:45

« Re: Lambda

Dneska už mi konečně namontovali lambda sondu :-) Jízda bez lambda sondy ale zatěžuje katalyzátor (já najel bez sondy 2500km + něco majitel přede mnou) a doporučili mi, že ho teď mám protáhnout na dálnici, aby se trochu pročistil. takže jsem si dneska užil na dálnici rychlost 170 km/h :-) Takže jízdu bez sondy nedoporučuji.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.12.99  19:45

Já nemám. Byl jsem hned potom v servisu, oni mají komunikační program s řídící jednotkou, která si problémy pamatuje a tak to tam vyčetli.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  20:35

Pro bdx: Prosím Tě jak Ti tu chybu sondy počitač nahlásil.To máš nějakej spešl palubní počítač nebo to z něj jde nějak dostat zpětně? Dík.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  19:58

...nastartoval...motor...to je hrůza ta klávesnice.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  19:57

Tak to se mi taky jednou stalo. Natartoval jsem, otor začal hučet, z výfuku mraky, dojel jsem s tím 10 km domů a sežralo to tak 5 litrů benzínu. Nechal jsem mu odpočinek, pak nastartoval normálně a od té doby už skoro rok nic. Mokro nebylo, bylo pěkně a svítilo sluníčko. Na počítači byla hláška o chybném údaji lambda sondy.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.99  15:25

« Re: Lambda to: hop

Svatá pravda, protoľe uľ se budu muset poohlédnout po jiném - vydrľel cca 1 rok (ale nebyl novej, ale jetej). Ty bastardi ve Fordu za něj chtěly s klapkou 12 000 Kč, fůj cca pětina mýho auta.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  15:06

« Re: lambda sonda pro Hopa

Je to čtyřdrátovka, tedy vyhřívaná, samozřejmě ľe měřím (a případně odpojuju) její "výstup". Vyhřívání je vcelku samostatné, dva dráty jsou přímo (+) a (-), třetí drát je "vyhřívání" do počítače a čtvrtý "výstup" do počítače. Ale je to správná otázka, zkusím se podívat co je na tom "vyhřívání", jestli to náhodou není ve schématu obráceně :-))) Ale je fakt, ľe na odpojení tohohle fousu to reaguje vysloveně pozitivně.
  • « 00 Reagovat !

foto petous

petous 29.11.99  14:51

« Re: lambda sonda pro Hopa

Jakou máš Lambda sondu? S jedním drátem nebo s více. U toho jednodrátu to zkus zatížit cca 50kOhm a pak měřit, u toho vícedrátového připojení si zjisti jestli náhodou neměříš vyhřívání.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  14:48

to: Dalin

U Fordů je to ten potenciometr na klapce hodně často - ale stejně tak i u Fiatů a Citroenů.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  14:46

to: Matej

To co píąeą můľe a nemusí být pravda. Vľdycky víc věřím tomu, co si ve skutečnosti ověřím, neľ tomu, o čem jsem jen ČETL. I kdyľ je pravda ľe odbornou literaturu čtu. Je moľné, i kdyľ podle mě z principu nepravděpodobné, ľe by odpojená lambda sniľovala výkon. U mého auta se to vąak neprojevuje.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.99  13:41

Jo a to jsem zapoměl, při násilném popojíždění to žralo asi jako ruskej ZIL !!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.99  13:40

Taky jsem měl problémy s tím, že mi to moc žralo, jednou jsem umyl motor, odjel do garáže (cca 10 m) a ráno už nenastartoval. Dokázal jsem to uvést do chodu jedině vstříknutím benzínu přímo do sacího potrubí, když jsem vyndal podtlak na brzdy. Pak to nastartovalo, hulilo černě, kolísalo to skoro do chcípnutí a těsně než to chcíplo, tak si to samo přidalo a pořád dokola. Jelo to, ale jak, to vám nemusím vysvětlovat. Tak mi taky poradily, že je to sonda a že dává blbý informace počítači - když jsem jí chtěl z potrubí vyndat, tak jsem jí "zkurvil" a ven musela sykovkama a dokonce hasákem !!! Sehnal jsem jetou a když jsem jí tam vrazil, tak nic nepomohlo - myslel jsem že mě omejou !!! Pak jsem měnil jednu el. krabičku v motoru za druhou a závada byla na potenciometru na škrtící klapce. Tu jsem vyměnil a měl jsem klid (teď to začíná občas zlobit zas). Takže všichni kterým to blbne koukněte i na potenciometr na škrtící klapce na sání motoru.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  13:25

Vetsina pocitacu miva zabudovanou detekci existence cidel. Pokud je nektere z cidel odpojene prechazi pocitac automaticky na nouzovy rezim coz znamena, ze micha smes podle prednastavenych pevnych hodnot a vykon motoru jde dost dolu. Nouzovy rezim je vhodny na nouzove dojeti do opravny ale nehodi se pro trvaly provoz - pri delsim provozu by mohlo dojit k poskozeni KATu. KAT je staven na provoz pri 5% nespalene smesi - ta se spaluje prave v nem, o kolik vic maximalne snese jsem necetl. Jinak o spatne funkci Lambdy v souvislosti s kondezaci vody v kolenu se tu uz psalo u Otiny 1.6 55kW - ma tu sondu pry blbe zespodu kolena - pry ji staci prehodit nahoru a je po problemech.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.99  13:06

« Re: lambda sonda

to: gapa

Pokud vím, tak Bosch (kterýho tam mám) online pozná odpojení lambdy a přejde na "nouzový reľim", kde dává palivo podle tabulek, stejně tak jako kdyľ seąlápneą plyn na podlahu - v tu chvíli se totiľ taky lambda neuvaľuje. Taky se s ní nepočítá kdyľ je motor studený. Samozřejmě, ľe to katu nijak nepomáhá, ale nejsem si ani jistej, ľe by mu to výrazně ąkodilo. A konkrétně tomu mýmu, kterej má odkrouceno 250 000 km je to uľ asi úplně jedno :-)))

To: petous

Teorie podle učebnice je sice pěkná věc, ale umí mi někdo vysvětlit, proč se napětí na lambdě při spuątěném motoru pohybuje v rozmezí cca 2,2V aľ cca 6,5V? Je mi jasné, ľe to napětí negeneruje lamda, ale spíą ten počítač, spíą mi jde o to, jakým způsobem to tu hodnotu snímá, jestli to je nějaké můstkové zapojení či co. To napětí je časově proměnné v řádu setiny voltu za vteřinu, reaguje na přidání či ubrání plynu, kdyľ je motor studený, tak je kolem těch pěti ąesti voltů, za běľného provozu je kolem těch cca 2,5V. A teď babo raď.

• 00 Reagovat !

foto petous

petous 28.11.99  22:01

« Lambda

Tak předně bych chtěl podotknout, že lambda sonda měří obsah kyslíku O2 ve výfukových plynech. Používala se v analyzátorech O2 cca už 100let, v autech až asi od roku 1978. Skládá se ze zirkonové keramické tyčky, s elektrodami z nevím čeho. Na vnější staně proudí výfukové plyny, ve vnitř je vzduch. Při rozdílném poměru O2 u vnitř a vně sondy vzniká el. napětí úměrné koncentraci nespáleného O2. Napětí se pohybuje mezi 0 - 1.2V, při Lambda 1 (14.5dílu vzduchu na 1 díl paliva) je napětí cca mezi 0.6-0.7V někde to mám přesně.
    Hodnověrnost signálu si počítač vcelku jednoduše ověřuje podle zvlnění napětí. Tudíž pokud se někdo pokusí Lambdu nahradit ručně generovaným signálem, tak to většina řídících jednotek pozná a na signál se vys... . Výše popsanou lambda sondu užívá většina firem. Dnes u nejnovějších motorů které mají řídící jednotku podle normy OBD II se používá další lambda za katalyzátorem pro kontrolu jeho fce. Motory do V používají extra sondu pro každou řadu válců. Existují i širokorozsahové lambdy, které fungují i v motorech s chudou směsí. Používá je snad Honda, možná i Mitsubishi GDI.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.11.99  20:48

jěště proč se to stává jen když je vlhké počasí? Myslím si, že ta lambda je díky korozi výfukového potrubí poškozená a vzdušná vlhkost, která na této sondě kondenzuje při teplotách těsně nad nulou, ji prostě vyzkratuje.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.11.99  20:36

To vypínání lambda sondy není moc chytré. Ta sonda je tam k tomu, aby měřila bohatost výfukových plynů. Řídící jednotka podle toho řídí vstřikování a bohatost směsi. V ojedinělých případech to může fungovat tak jak popisuje "hop", ovšem moc dobrý nápad to není. Pokud počítač nemá údaje z lamdy, myslí si, že je směs příliš chudá a obohatí ji, pak znovu zkontroluje lambdu a jelikož se nic nezměnilo přidá znovu a tak dále a tak dále.... Tuto závadu má zřejmě i jeden můj kamarád, který má R Laguna. Projevuje se to taky pouze za vlhka a to tak, že mu computer zalije svíčky benzínem a skončil. Vypínač by zřejmě v tomto případě pomohl, ovšem co to udělá s katalyzátorem to si dovedete představit. Myslím si, že vyměnit lambu je levnější, než měnit lambdu+katalyzátor. Představa o tom, že by mělo jít při odpojení sondy manuálně plynule regulovat vlastnosti směsi je zcestná. Vstřikování i nadále řídí řídící jednotka, ovšem bez údajů sondy je z toho zmatená......Pokud se pletu opravte mne.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…