Octavia Combi 4x4 - názory, praxe

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.09.99  14:41

« Re: Takzvane 4x4 u Oktávky

to wawrik: Za ty žvásty co jsem napsal o HALDEXU se omlouvám. Konečně jsem se proboxoval ke kováři a i když byl na info velmi skoupý tak přece něco pustil. Takže máš pravdu v tom, že čerpadlo spojky pracuje při nestejných otáčkách prim a sec. strany haldexu - vlastní sepnutí spojky ovšem řídí prop. ventil řízený elektronikou spojky.Není to zapnuto-vypnuto je to 0-50%. Malé el. čerpadlo je tam pro zajištění minimálního pracovního tlaku. Do elektroniky Haldexu vstupují informace z ABS .Využívá info z čidel ABS, ovlivńuje EDS. Co se týče doby reakce je prý okamžitá a závislá na informacích o adhezních vlastnostech a rychlosti(z čidel ABS). Co je divné tak prý nespolupracuje s řídící jednotkou motoru (takže pro RSD: chiptuning je možný).
    Do srovnání (Torsen-visco-HAldex) se mu moc nechtělo (byl tajemný jak Hrad v Karpatech)řekl že je to jiný způsob řešení 4x4, ale jako velkou přednost uváděl napr. při intenzívním brzdění - HAldex odpojí zadek a zanechá ho napospas ABS, ale jiné systémy brzdí s "motorovou brzdou". Ostatní celkem nejasné argumenty (v klidu je zadek volný - odtažení vozu, válcové zkušebny brzd atd.)nechávám k diskusi. Jinak k Hondě řekl, že to je "absolutně jiný princip" a Haldex zatím je jen v AUDI,GOLFU,ŠKODĚ a chystá se PORSCHE (to bude bomba?)Nevíte co je v Renaultu SCENIC RX4 - viděl jsem foto je to krásná kára.Takže zatím ahoj.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.09.99  10:45

to wawrik: Podle mé (laické) analýzy dostupných info k Haldexu: Olejové čerpadlo pro tlakování spojky jede furt na plné kule (je poháněno od kardanu), za ním je prop. ventil (výkonový) hydraulicky řízený a ten reguluje přítlak spojky.
    Tento ventil je řízen hydraulicky od malého čerpadla (elektrického) přímo řízeného elektronikou spojky. Prodleva než spojka zabere musí být opravdu malá. Bez znalostí reakční doby hydraulické soustavy se ji neodvažuji specifikovat.
    Ze srandy skusím zavolat do MB jestli tomu tam někdo rozumí a bude ochoten komunikovat. dík ahoj
  • « 00 Reagovat !

foto

27.09.99  09:39

2novak: s tou rychlostou spojky Haldex to je ozaj zufale. Pri 30%-nom preklze reaguje _elektronika_, lenze preneseny moment je zavisly na axialnom cerpadle, ktore zacina fungovat prave s _rozdielom_ otacok, a podla specifikace na pln zopnutie (moment preneseny na napravy v pomere 50:50)potrebuje cez 5 otacok. Staly prevod zadnej napravy je okolo 4 (+/-, z hlavy ho neviem), takze na zopnutie do tohoto pomeru potrebujes viac ako 1 otacku ROZDIELU otacok naprav. Nic moc, co sa tyka rychlosti...
    Osobne povazujem za najlepsie 4x4 v cestnych autach Mercedes 4Matic, ten ma planetovu prevodovku a default rozdelenie 35:65 v prospech zadnej napravy. Na ceste je to niekdy citit.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.09.99  14:40

podle mých informací Haldex připíná zadní nápravu od 0 do 50% ( od 0 zadní 100% přední až po 50-50)
    dělá to za velmi krátkou dobu (vyhodnotí 30st. prokluz hnané přední a dle zatížení motoru řídí- přípíná požadovaný výkon na zadek. Takže žádná prda naráz.
    PS: Hele stále nikdo v 4x4 diesel nejel? Ocenil bych zkušenosti z praxe.
    ahoj.
  • 00 Reagovat !

foto

24.09.99  18:12

« TDI 66 kW vs. TDI 81 kW

Jeden rozdil, krome tech 15 kW, by tu byl - kotoucove brzdy vzadu pro 81 kW. Jinak tech 60 litru sedi.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.09.99  14:59

« Re: 1,9TDI

To 1: Abych upřesnil naši debatu o TDI motorech do Octavia Combi. Ve verzi SLX (model 2000) je rozdíl v motorech (66 kW versus 81 kW) opravdu oněch 60 tisíc Kč při stejné výbavě (obě TDI maji ABS+EDS+MSR již v základu). Údaj o základní výbavě na webu není přesný, stači si nechat poslat tištěné ceníky (5/99). Takže sorry, ale moje původní údaje byly opravdu pravdivé :-))))
  • « 00 Reagovat !

foto

22.09.99  08:33

« Re: na okraj...

2novak: na ojazdene Subaru by som si dal velky pozor. Tie auta sa len tak nepredavaju, ak mozes, skus ocheckovat povodneho majitela. Moze byt burana, mozno ho majitel zhumploval a mozno chytil zly kus uz z vyroby. Ak nie, mal by si dost stastie, jazdene Subaru na predaj, ktore by malo iba chyby z bezneho opotrebenia, som este nevidel... A ak davat na nieco pozor, tak jedine snad tesnost vsetkych troch difakov, tie sa na nasich cestach radi uvolnuju. Mimochodom, 660 tis. za trojrocne auto sa mi zda celkom dost...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.09.99  19:15

to pohoda: No půjdu se zase do "krajského města" na Legacy podívat jestli za tu dobu nevyrostlo. Pokud bych bral ojetinu tak nevím co mě čeká. Jsou přece věci, které můžou být super kvalitní, ale stejně zhnijou, ojedou se atd.. Bojím se pomyslet kolik asi stojí turbo do Impreza, nebo jenom ten blbej výfuk tipuju na cca 20 000 na jeden díl. Dívám se občas na subaru.cz v bazaru je např ojetina Legacy Combi za 660000.- r.96, nevím jetli toto je podhodnocená cena (nemám dost zkušeností k tomu abych řekl: Jo já najedu ročně cca 40 000 km a za další 3 roky do toho narvu tolik a tolik). Názor, že se na Subaru nic nesere beru, ale opotřebovávat se musí. Pokud do toho nenarvu dalších 50 000 tak bych možná začal vážně uvažovat. Nehledě na to, že dneska jsem se od těch pacholků ze Škodovky dověděl že 4x4 v benzínu letos 100% nebude a že možná s náběhem nové modelové řady příští rok....."s pozdravem SUBARU ZDAR"
  • « 00 Reagovat !

foto

21.09.99  08:32

no to jó, ano. Ale není 4x4 jako 4x4 - viz tady stránka o Octaviích 4x4. Netuším, jakou hodnotu bude mít tahle oktávka po 3-5-7 letech. U Legacy je to dneska jasný. Včetně statistik spolehlivosti. A cenově v bazarech se dá natrefit na papírově čistý Legacy (fakt!) za cenu, o který si myslím, že je podhodnocená, protože jich tu jezdí zatím málo a mají řídkou síť značkovejch servisů. Ceny náhradních dílů nemůžu porovnat. Akorát u škodovky lezou hbitě nahoru. U Subaru jsou vysoko (ale moc-li pak je potřebuješ) - třeba zpětný zrcátko (el. stavitelný) je skoro za desítku, ale funguje a je fakt bytelný. ale to není na tuhle stránku, ale na tu, co si píšem naproti. Ale třeba potřebuješ koupit nový auto s tím, že ho za 2-3 roky vyměníš - a pak je to jednoznačný. Já sem si L. kupoval na víc let. Zdravím.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.09.99  12:05

to pohoda. Gratuluji k Subaru (pravděpodobně Legacy ?). To subárko se mi opravdu líbí, ale mám otázku: nezdá se ti vzadu trochu malé (na výšku)
    Nebudu tam sice vozit partu kamarádů (spíše dva malé sviště eventuálně tchyni), ale když jsem se tam posadil tak jsem mlátil hlavou do stropu. Pro delší cestu by to bylo asi dost na otravu. Ještě jedno srovnání nesrovnatelného. Škoda Octávia 4x4 benzín 2l kombi komplet(vše včetně aut. klimy) cca do 660 000.- Legacy bez klimy jen v zákl. výbavě 1 100 000.-
  • « 00 Reagovat !

foto

20.09.99  10:02

hele, já nechci mlžit... Ale vážnějc: stačí si přečíst příspěvky v týhle rubrice. U Volva fakt nejsou blbci (si myslím) - a věděj od koho nakoupit. Mám Subaru a fandím Subaru. Není to sice domácí provenience, ale moc-li pak vono toho je na Octavii 4x4 domácího, že? Koukni tady (auto.cz) do rubriky o Subaru, koukni na www.subaru.cz, do statistik spolehlivosti (a chceš od 4x4 luxus, láci nebo spolehlivost a bezpečnost - aktivní i pasívní?), koukni do nabídek bazarů, koukni, co jezdí na německý straně Šumavy a Krušnejch hor (aby to nebylo daleko), když tam někdo bydlí fakt na kopci a nemá džípa jako prase s metrovejma kolama, najdi si čas na srovnání technickejch dat a srovnej cenu a spolehlivost (=užitnou hodnotu) u nové Octavie a tak 5 let starého Subaru Legacy. Promiň, ale tohle asi patřilo na jinou stránku než o Octavii.... Nicméně: ať všichni dojedem ve zdraví, kam chcem apotřebujem! A ať je míň tupohlavů (kloboukáči, rodinní šoféři, co vezou vedle tchýni a na střeše gauč...) na silnicích! Ahoj!!
  • « 00 Reagovat !

foto

20.09.99  09:40

2volvista: male upresnenie - dnesne quattra maju svornost 4:1, takze to rozmedzie sa pohybuje nie 40:60-60:40 (to by bola 3:2), ale 80:20-20:80.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.09.99  06:59

to volvista: Instinktivně cítím, že připnutí druhé nápravy za jízdy může dost změnit jízdní vlastnosti vozu. Do jaké míry, to záleží na tom jak je napsaný SW řízení Haldexu. Není přece možné,aby tam napálil druhou nápravu např ve 140 při 90% výkonu motoru? To mi zatím nikdo nebyl schopen objasnit. Jinak k HRV (CRV) doprčit to přece nemůže být tak průserové. Pokud ano tak při současném prodeji (ve světě) by jim právníci pěkně zatopili (stačí jedna havárka, kterou by svedli na vadné 4x4). Pokud bych na to měl neváhal bych ani chvilku (AUDI), Subaru mi bohužel připadá vzadu velmi malé ( človíček evropského vzrůstu nemá v Legacy šanci) Forester není rodinné vozidlo a Volvo se mi fakt nelíbí (bednoidní tvar - neber to jako invektivu, ale jen osobní názor jinak proti němu nic nemám, táta v něm jezdí již 16 let a furt leje jen vodu olej a benzín). Jinak dík za názor a pište
  • 00 Reagovat !

foto

19.09.99  21:48

« Takzvane 4x4 u Oktávky

Oktávka používá Haldex, což je zcela nefunkční systém koncernu VW, který autu spíše škodí (hmotnost navíc) než prospívá. Na rozdíl od Quattra Audi (stálý náhon 50-50, mění se v rozmezí 40-60 / 60-40), je Haldex auto POUZE s předním náhonem, kterému se poté, co nastane problém připne (možná, někdy) zadní náprava. To připnutí zadní nápravy auto zcela rozhodí (vyzkoušeno jízdou s Audi S3 Quattro - jediné Audi, které pod názvem Quattro skrývá Haldex, ostatní mají Torsen!) a dost znemožní jeho řízení. Podobně idiotský systém používá třeba i Honda u své mizerné CRV. Nejlepší (a skutečné) čtyřkolky prodává Audi, Volvo (AWD, licence od Subaru), Subaru (nepočítám-li off-roady).
  • « 00 Reagovat !

foto

19.09.99  15:35

« Re: Rozdíl v ceně pro 4x4

2novak: V prvom rade Torsen nie je spojka, ale diferencial. A tym je vlastne povedane vsetko. Tocivy moment ide dozadu STALE (takze na kolese je trvalo polovicna hnacia sila) a meni sa KONTINUALNE a bez oneskorenia, pretoze nemusi cakat na nejake axialne cerpadlo, ktore zadnu napravu pripoji. Haldex je typicky 4x4 on demand, co ma ku skutocnemu 4x4 daleko.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.09.99  09:17

hele - upřesni a nemlž
    dík
  • 00 Reagovat !

foto

17.09.99  14:27

« na okraj...

Pánové a dámy (nelze vyloučit!),
    nechci se jakkoli dotknout vašeho zanícení pro Octavii 4x4, ale... jak jsem to tady tak četl....je to skutečně to pravé ořechové???? Za vo trochu větší peníze se dá koupit ve 4x4 užitná hodnota, která vo hodně větší.... fakt že jo... Neblbne tomu 4x4 na aquaplaningu, jezdí to jak z praku a tak... Ale za relamu jinejm nejsem placenej takže je nebudu jmenovat, ale jsou i tady na Motorcafe
    Přeju všem : Bezpečnou a příjemnou jízdu!! Ty slušný si to fakt zasloužej.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.09.99  17:08

Ano a uveďte někdo, co je na Haldex špatného nebo proč je jiné lepší. Děkuji.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.09.99  06:36

Upřesni rozdíl mezi spojkou Torsen a Haldex.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.09.99  16:08

« Re: 1,9TDI

Nevim, ze bych te nekde napadal nebo dokonce osocoval. Dokonce jsem i pekne pozdravil. :-)))

Pokud jde o vecnou stranku, pak vez, ze tvoje udaje jsou sice spravne, ale jen na prvni pohled, Kdyz si pod tou tabulkou s cenami kliknes i na "Zakladni vybava", dozvis se, ze neni SLX jako SLX a ze treba ABS, EDS a MSR plati pouze pro 81kW, zatimco 66-ka ma "pouze" ABS + EDS. To je stav dnes, v dobe kdy jsem to kupoval ja bylo tech rozdilu jeste vice a ten rozdil byl skutecne takovy, jak jsem uz uvadel. Takze pravda je nekde na obou stranach, netreba zvysovat hlas. Jestli jsem te nejak urazil tak sorac, nebylo to mym umyslem. Cau.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…