Octavia Combi 4x4 - názory, praxe
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« Re: Jeątě k tomu testu v AutoTipu
Malá uątěpačná: Víte kolik se to vlastně prodalo Trabantů? Tolik kolik se jich vyrobilo! Myslíte ľe prodejnost je měřítkem kvality automobilu? Kolik toho průměrný kupec ví o autech? Podle čeho se průměrný kupec rozhoduje? Jakou roli v tom hraje design a jakou roli reklama? Vidím ľe mnoho z vás nic neví o marketingu a jeho síle... -
« Poznámky k Haldexu a RT4WD
Sedm stupňů u Haldexu je hausnumero. Ve skutečnosti je to TEORETICKÁ hodnota, při které řídící počítač pozná, ľe se děje něco, nad čím by měl začít přemýąlet. Pak je dále třeba tu zatracenou spojku rozpohybovat a počkat aľ se sepne. Kdyľ jí to bude trvat moc dlouho, tak je to ąpatně, protoľe to tam pak nemusí být. Kdyľ jí to bude trvat moc krátce, tak je to taky ąpatně, protoľe to "kopne" a prudce se změní chování auta. Takľe ten počítač musí kromě údajů z čidel ABS uvaľovat rychlost, poloměr zatáčení, to jestli brzdíą nebo ąlapeą na plyn a jeątě několik daląích veličin. A podle toho by měl určit kdy a JAK RYCHLE připnout. Vzhledem k tomu, ľe hondí systém je řízen řeklbych mechanicky, není zdaleka tak inteligentní. Takľe musí být nastavený na mnohem větąí toleranci, aby nezapínal při nevhodných okamľicích (například vracečka na mokru). A navíc nepracuje se stálým tlakem, narozdíl od Haldexu. V principu je tedy Haldex daleko vyspělejąí. Coľ ovąen nic nemění na věci, ľe oba tyto systémy jsou primárně určeny k zlepąení trakčních schopností auta, nikoliv k zvýąení aktivní bezpečnosti. Haldex, ve spolupráci s ESP (stabilizační systém), je uľ o něčem trochu jiném, ale stále to není mezinápravový torsen (quattro) ani diff+viskóza (subaru). -
To, že ten RT 4x4 u Hondy stojí za ... netvrdí jen AutoTip (Bild), nýbrž prakticky všichni co to kdy testovali. Jenom to neřeknou tak natvrdo - prostě takový ty řeči o nový kategorii aut 4x4, který stejně nikdy nesjedou ze silnice. Někdo (myslim, že ty) se tu podivoval, jak je možný, že když se toho prodají statisíce, že by je ještě nikdo nežaloval, když by to mělo tak záludný vlastnosti. Já si ale nemyslim, že to musí mít záludný vlastnosti - ten pohon zadních kol se totiž v normálnim provozu vůbec nikdy nezapojí a to auto funguje jako normální dvoukolka. Problémy nastastanou až na sněhu nebo jinym kluzkym povrchu, ale tam už s tim jede každej tak pomalu, že se mu nic nestane a když stane tak z toho nikdo nevinní auto. -
Důležitá věc: NIKDY nevěř tomu, co píšou Němci o Japoncích. Ještě důležitější věc: NIKDY nevěř tomu, co řeknou germáni o Hondě. A Nikdy nevěř autobildu. Budeš žít déle. Je zvláštní, že o těch hrůzách za volantem nikdo jiný nemluví (vlastně jo, volvista, ale ten to má taky z autobildu). Ten test byl tak stupidní, že jsem ten autobild ani nekoupil. Mimochodem, CRV bylo snad jediné SUV v testu, pokud si pamatuju, ostatní byli sedany a hatchbacky .Což o jízdních vlastnostech napoví hodně už dopředu. A jak je to tedy s tím osudovým omlem, který dělá již tolik let tolik tisíc zákazníků na celém světě koupí CRV? -
« Re: klid
Legacy kombi - pravda - žere. Po městě 9,5-10,2, mimo město 9, na dálnici naložený i s kolama na střeše a rychlost kolem 110 - asi 10 litrů. Není to prostě tak strašný. Záleží na stylu jízdy - tohle je styl "klidný, nespěchavý až mírně svižný". Dvoulitrovej benzíňák nějak žere každej. Zase u něj nepotřebuješ sněhový řetězy, patří mezi nejlepší čtyřkolky (tj. mezi Subaru) atd. atd. -
« jeątě k tomu Haldexu
Kdyľ píąu, ľe pracuje kontinuálně, tak tim myslim, ľe tím jak se plynule zvětąuje rozdíl natočení předních a zadních kol (velice malej rozdíl), zvyąuje se plynule tlak oleje, plynule se spíná mezinápravová spojka a tím se plynule přenáąí točivý moment na zadní kola. Při vypínání je tomu přesně naopak. S těma prdama naráz jsem tady nezačal já, nýbrľ někdo předemnou, takľe to byla je odpověď. -
Pro ty co ho nečetli aby nedoąlo k nedorozumění.
Nebyl to srovnávací test Golfu s Hondou, nýbrľ srovnávací test asi 10ti aut (kolika přesně uľ nevim). První byl Golf, druhý Audi, pak následovali Mercedes, Subaru, Porsche, Volvo a nevim co jeątě a ani nevim jaký bylo pořadí od třetího do předposledního místa. To je totiľ úplně jedno, důleľitá je jiná věc : vąechny ty auta byly tak nějak vyrovnaný, aľ na jedno - Hondu CRV - ta byla daleko nejhorąí a v podstatě jí prej ani neni moľný povaľovat za čtyřkolku. - tj. asi neni ani tak důleľitej princip jako spíą výsledek. -
« Re: to maxipes
to king - U Haldexu stačí k připojení zadních kol (tj. k dostatečnému tlaku oleje) rozdíl v natočení předních a zadních kol 7 stupňů (teoreticky) ve skutečnosti je to nastaveno asi na o něco větší rozdíl (kolik přesně to už nevim), naproti tomu u Hondy se zadní kola připojí až když se přední kola protočí (kolikátina otáčky, případně kolik otáček to je nevim, ale viděl jsem to auto jet v bahně a připojení trvalo neskutečně dlouho).
Proč to u Hondy funguje tak blbě, když se zdá, že principielně je to stejný jako Haldex nevim.
-
"-- skrytý --" 10.11.99 10:35
« klid
to je tu najednou dusno, že? Trochu jsem studoval , hledal a domýšlel (možná blbě), až jsem došel ke "svému ničím nepodloženému názoru": a ten je: Haldex a RTHonda jsou v principu stejné, rozdíl je v efektu a technickém provedení. Pokusím se nastínit (nemusím mít pravdu): Honda má na každé nápravě hydraulické čerpadlo a vlivem rozdílných tlaků se spíná mezinápravová spojka. (+ dohled elektroniky - jak podrobný nevím). Haldex spojka má vlastní hydraulické čerpadlo (+ malé elektrické pro zajištění provozního tlaku) a vlivem rozdílných otáček přední a zadní nápravy vytváří tlak pro sepnutí spojky. V cestě je ještě elektromagnetický ventil řízený elektronikou (snímá signály z čidel ABS a ovlivňuje uzávěrku předního difáku EDS). Celkově mi Haldex od WW připadá komlexnější (možná proto že nevím nic o Hondě), v praxi se žádné cukání při připnutí neprojevuje (ověřeno majitelem zmíněné 4x4, který ji nic nedaroval a šel testovat na folii smyky a chování 4x4 - je to děsný punťa a je spokojený). Co mě ještě fascinovalo je to, že WW+Porsche budou dělat sporťák s HALDEXEM (asi vědí proč). Nepochybuji, že je SUBARU nejlepší , AUDI+VOLVO nejdražší, ale já na ně nemám a proto počkám na benzína. Jestli chcete rozmluvte mi to čau LN -
« to maxipes
vysvětli nám, duchem slabším, rozdíl mezi Real Time 4WD od Hondy a Haldexem. Nějak jsem nepochňopil tvou větu: U hondy se pohon zadních kol připojuje, až když se přední začnou protáčet (kdo by to řek´)Tj. SE ZNAČNÝM ZPOŽDĚNÍM (hmmm hmmm, asi 20 milisekund)a škubnutím. haldex naproti tomu pracuje K O N T I N U Á L N Ě (?!?!?!?!?!????!!!!???!?!!!???!!!???!!!? - A-HÁÁ, UŽ TO MÁM, ON TOTIŽ už kilometr dopředu POZNÁ, ŽE JEDE DO ZATÁČKY, KDE NA NĚHO ČÍHÁ OLEJOVÁ SKVRNA A POOOOOOOOZVOOOOOLNA PŘIDÁÁÁÁÁÁVÁÁÁÁ ZADNÍ POHON aby to maxipsa nekoplo do zadku, jak to škubne.), takže žádné prdy náraz (hned jsem chytřejší). No rozveď nám tady tu teorii, jdu zatím zavolat Nobelovi. -
« Našrote našrote
přečti si ještě jednou svůj článek z 22.10 v 21:28:50 a ještě jednou se zamysli, jakou hovadinu jsi napsal s tím olejem. V tvé "modelové situaci" si Haldex /RT4WD/ ani nevrzne, protože se neprotočí přední kola. Já si myslel, soudě podle tvých příspěvků jinde, že ten tvůj login je omyl. Ale asi ne. Jen tak na okraj: pokud potkáš v zatáčce olej, ať už předními, nebo zadními koly, tak jdeš do škarpy, hummer, nehummer, subaru nesubaru, CRV neCRV, matiz nematiz.. -
« Re: To Vol-vista
Mám jedno vážné podezření. S kecama, že je haldex a RT4WD * jsi přišel až ve chvíli, kdy se objevil v autobildu maxipsem citovaný test. Mám silný pocit, že jsi jen velká huba a svá moudra máš z časopisů, stejně tak, jako většina z nás. Bohužel ale z těch německých, které jsou vše, jen ne objektivní. -
« Re: To Vol-vista
Jinak souhlasím s novakem s tím, že pokud by systém RT4WD (honda) a Haldex (VW) byly tak záludné, zákeřné a nebezpečné, tak by je novináři rozkouskovali na krmivo pro rybičky a muselo by to z výroby, stejně tak, jako Mercedes A, převrátivší se původní verze HR-V, smart a další. Pokud ti přišel dvoulitr s 92kW na CRV slabý, jsi cvok, ale mohu tě ujistit, že nový motor z Acco - 2,0 se 108kW už by vašemu Blahorodí mohl vyhovovat o chloupek více. -
« To Vol-vista
Haha, opět je tu volvista se svým všechno vím, všude jsem byl dvakrát a ještě se tam chystám. Tak poslouchej chytrolíne, zopakuju to ještě jednou, speciálně pro tebe, i když už jsem to psal alespoň 3x. Zkus se soustředit. Je VELIKÝ rozdíl mezi tím, jestli se prodává hodně mates, nebo CRV. Z prostého důvodu. matese si koupí jen ten, kdo autům nerozumí, chce ušetřit 30 000 a mít něco jiného, než sousedova felda. Nevadí mu, že se v tom nedá sedět, že se to naklání a že lepší crashtest má i plechovka s olejovkama. CRV si koupí ten, kdo má peněz dost (ono totiž nestojí 219 000) a kdo si vybírat může. OK, mohl bys namítnout, že jsou Češi idioti a koupí nejlevnější SUV, které je na trhu. Mýlíš se hned 2x. Levnější je Lada Niva a Kia Sportage) OK, korejcia rusáci, řekneš si. Čím to ale je, že je CRV (ten civic se špatným podvozkem, slabým motorem a zákeřným chováním) taky nejprodávanějším SUV na trhu v Německu?(Kde je forester?) Kdoví, jestli ne v celoevropském měřítku. -
« Re: new
Novou Fabii ani neposkytli pro testovani domacim novinarum, takte v soutezi o auto roku 2000 v CR Fabia chybi!!!! Zatimco v zahranici si v ni vozili zadky a Fabia je v top 5.... Jsme ceskej plebs a skodovce nestojime za to, aby se s nama namahala... Co ty na to BESTIASI?????? -
"-- skrytý --" 10.11.99 06:58
« new
Jak mi právě z MB sdělili právě nabíhá výroba Octávky 4x4 v novém benzínu 2,0l, bohužel jen na objednávku švýcarských a rakouských importérů. Pro tuzemský plebs nic nedají a kdy dají to taky neví. Je to záměr nebo ignorance? Je možné že MB tak sere na tuzemský trh? -
« Re: 4x4
To, že se něčeho prodává hodně, znamená to, že je to spíše špatné, viz Felicia, Mates, CR-V, atd. Lidi, co kupujou CR-V si ani nezjistí, že to autíčko má *velice špatné* crash-testy, že v mezní situaci nefunguje čtyřkolka (nezkusí si projet třeba zatáčku kde předtím vysypali trochu písku :-), atd. Můj známý koupil svojí ženě místo (třeba) Subaru právě CR-V. Moje námitky, že je to krabička od sirek v případě havárie a pouze FWD vozidlo (na zimu) moc nebral, ženě (a jemu) se přece líbí :-)) Většina lidí dělá druhou největší investici v jejich životě zcela bez uvážení, jsou zavázaní prvnímu prodejci, který je v něčem sveze, kupujou si auto podle "doporučení sousedů" či známých (kteří si nepřiznaj, že si za uškudlených 300.000 koupili na příštích 10 let zmetek, atd.). POkud je Honda CR-V o 100.000 Kč levnější než třeba Forester, je to ten hlavní důvod, proč si ji koupit (pro blba). Je to přece "moderní auto"!

K Hondě: "někdo" mi tvrdil, že RTWD je jen mechanicky (hydraulicky) řízená (nemám to ověřené). Nedávno jsem se díval na SAT - (VOX) představovali tam Oktávku 4x4 das neue hi-tech SKODA.
Jinak souhlas - 100% výstižné. Díky HOPE