Octavia Combi 4x4 - názory, praxe
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
"-- skrytý --" 19.12.99 16:47
« 4x4 z kopce
Malá perlička. Včera i dnes u nás parádně nasněžilo. I já jsem se vydal (nuceně) na cesty a po cestě si všímal auťáků nešťastníků na letních gumách visících mimo cestu a na vlastní oči jsem viděl jak nějaký NISSAN (Patrol či co) sjíždí slušný kopec. 4x4 nestačilo, mohl mět klidně zapnuto 8x8 a valil se z kopce mimo cestu. Přejel příkop, nepřevrátil se a skončil v poli. Řidič byl kliďas, s mohutným nadáváním vylezl, prohlédl auto, nasedl otočil to, rozjel se, opět překočil příkop a pokračoval v cestě. Potvrzuje to můj názor, že na fakt kluzkým sjezdu se každej auťák mění v saně. čau LN (Ale ten borec byl číslo, kdybyste viděli jak to rozjel přez ten příkop....) -
« ke 4x4
jenom na okraj. Co si myslíte o konstrukční filozofii Saaba? - osobně bych sem řek, že: solidnost, kvalita, hlavně špička v bezpečnosti, drahá značka, vymakaný auta pro lidi, co na to fakt mají atd. No a na 4x4 koupil licenci od Subaru. Prostě chtěl to nejlepší... co dodat :-)) -
"-- skrytý --" 17.12.99 07:11
« Re: new WW 88kw
to wawrik:
díky za vysvětlení. že má Subaru volnoběžku před zadním dif. vím od tebe, s Torsenem jsem to nepletl dohromady, ale tam musí! něco podobného být taky( odtah atd.) To že zadek se bude točit víc než předek při brždění motorem je pro diskusi, záleží na rozdělení trakce. (obecně pro benzín je to méně nebezpečné než pro TDI, které díky kompresi bude mít tendenci přední hnanou blokovat-MSR tam prý není-je to prý vyřešeno jinak, jak to jsem z nikoho nevytáhl). Uznávám, že pro SUBARU 50:50 tam ten problém nebude tak markantní. Škodovka s HALDEXEM stojí o 63 000.- Kč víc (HAldex+elektronika, úplně jiný zadek + plynové tlumiče, kotoučové brzdy vzadu, kardan atd..) což považuji za zaváděcí cenu a proč to nevyzkoušet. Protože ji tu nikdo nemá, tak to testnu já. Až bude, domluvíme testy a dáme jí do těla (jsem pro každou špatnost, když skončí v hospodě). Jinak domívám se že všechny Pasaty mají torsen a HAldex snad jen nový Golf ( je to myslím nová věc). Nový Scenic 4x4 koupil prý 4x4 od Steyera, a WW chystá s PORSCHE sporťák s HALDEXEM. POkud se to podšprajcuje elektronikou nemusí to být tak marné. Holt praxe ukáže ... čau LN -
« to Wavrik
a k tomu Haldexu - mas pradu, ze vyhodou bude nizsi spotreba (a mensi opotrebeni celyho zadniho pohonu, kterej asi ani nemusi bejt tak dimenzovanej jako u pravy 4x4), ale nevim pokud jde o ty vyrobni naklady - me se ten Haldex nezda vyrobne jednoduchej a levnej - ty myslis, ze je? -
« Re: to wavrik
k tomu IMHO to me teda nenapadlo - uz sem myslel, ze je to nejaka nova konstrukce cehosi. A k tomu A4/A6 - ty myslis, ze podvozkovy dily (predni a zadni naprava) jsou jiny? - proc by pak mluvili o stejny platforme, kdyz i rozvor je jinej - v podstate by bylo jiny uplne vsechno. Obchodni politikou to asi nebude - tam je prece zajem presne opacnej? - tj. aby ten kdo si koupi A6 nemel pocit, ze je to prodlouzena A4. -
« Re: to wavrik
2maxipes: OK, zle som sa vyjadril. Pokial "platforma" znamena koncernove platformy oznacovane A?, tak je to rovnaka. Ja som mal na mysli platformu ako podvozkovy zaklad vcetne konstrukcnych skupin, ten je ozaj u A6 iny. Dam si na to nabuce pozor.
IMHO znamena v preklade "Podla mojho skromneho nazoru". -
2novak: aj ty, Brutus? :-) Subaru ma _klasicky_ difak, ziadny Torsen. S tou volnobezkou som to nepochopil - ty tvrdis, ze vsetkymi styrmi kolesami sa brzdit motorom neda? DA! Volnobezka odpaja zadnu napravu iba vtedy, ked sa zadna naprava kruti rychlejsie ako predna. Co sa pri brzdeni motorom sice stava, ale iba vo vynimocnych situaciach. -
« Re: to Compagnolo
Chlapi, mate v tom pekny gulas.
Za prve, Audi A4 a Passat maju rovnaky podvozok (samozrejme obaja maju motory pozdlzne), rovnaky rozvod aj prevodovky, a rovnakych 80% konstrucnych skupin. A6 je ina platforma, iny rozchod, razvor aj podvozkove skupiny.
Za druhe (2campagnolo): Subaru ma difak s viskospojkou, Audi ma Torsen, takze rovnake to nie je. Navyse VW Passat ma rovnaky Torsen, ako Audi A4, Skodovka ma Haldex (z kontextu som pochopil, ze si myslis, ze Octavia a Passat maju rovnake rozvody 4x4 - ak to tak nebolo, sorry).
2pohoda: sice je Subaru jedna z mojich best cars, ale ozaj by som nepovazoval otvoreny medzinapravovy difak s uzavierkou pomocou viskospojky za najlepsie stvorkolky. Da sa sice o tom polemizovat, ale IMHO su rozvody na cisto rozvodovej baze lepsie. Cize vsetky planetove prevodovky vcetne Torsenu. Osobne povazujem za najlepsi _rozvod_ Steyerov 4matic, ktory montuju do MB E. Bohuzial som mal malo prilezitosti ho vyskusat, ale aj z toho mala sa da nazor utvorit. Aj teoria hovori prenho - rozvod 35:65 (predne:zadne), svornost 1:5, samozrejmostou je linearny narast prenosu.
2maxipes: 4x4_on_demand systemy (cize aj Haldex) maju svoje vyhody najma vo vyrobnych a prevadzkovych nakladoch. Zvysenie spotreby je asi o 50-60% mensie, mensie opotrebenie zadnej stavby atd. -
"-- skrytý --" 16.12.99 14:17
Konečně diskuse: ad. SUBARU (torsen) ti mají před zadním difákem volnoběžku takže jste out. Z kopce se kažej obyč. auťák změní v saně a záleží jen na gumách a povrchu, jak to dopadne.Místo brždění motorem bych to raději nechal na ABS. Větší spotřeba aut s Haldexem je proto, že se stále točí (hydraulické čerpadlo)+ 100 Kg na Haldex, kardanku a jinou zadní nápravu. A jestlipak víte proč má Octávka na zadní nápravě kotoučové brzdy.. protože EDS přibržďuje i zadní hnanou v případě, že se nějaké kolo roztočí víc než je zdrávo (EDS HondaCRV nemá to vysvětluje proč v testech tak propadla). To vystřelení ze zatáčky - i SUBARU pokud sklouzne a zabere letí ven, u 4-kolek neutrální chování je ošidná věc nelze spoléhat na to, že mě předek ze zatáčky vytáhne (když to přeženu letím ven). SUBARU je špička na jejíž provoz nemám (cca 40 kkm ročně je v benzínu dost) proto jsem šel do toho hybridu TDI a očekávám od něj jen ZLEPŠENÍ TRAKCE tj u auta co má skoro 1,5 t dostat se tam kam chci a nemuset sypat, tlačit a odhazovat sníh. Je to možná utopie, uvidíme... Ahoj LN -
Subaru je fakt dobry, ale system je stejny jako u
Audi tzn. mezinapravovy diferak TORSEN a ne visco spojka HALDEX jako u SYNCHRA ci Skody 4x4.
U Haldexu nastava problem pri sjezdu na kluzkem povrchu, kdy se brzdi motorem, tam nikdy nesepne
a ja bych rek, ze zrovna tam bych o to stal.
Jinak spotreba musi byt stejna jako u normalniho
Combi Octavia, rozdilek je dan vyssi svetlosti vozu, vahou a zprevodovanim. Pokud nekdo bude porad jezdit na kluzkem povrchu a Haldex bude porad spinat, pak spotreba nahoru urcite poleti.
Muj nazor je (osobni zkusenosti VW PASSAT SYNCHRO 1.8T)pomuze to do kopce(led, snih) , ale jinde ne! Naopak na lede na rovine te to celkem bezpecne posle ven ze zatacky, protoze te tlaci ven predek a kdyz se probudi pretacivost zadku no tak pan buh s vami.