Octavia Combi 4x4 - názory, praxe
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« haldex...
Prave som cital, ze v Nemecku par desiatok (tusim 45) "stastnych" majitelov audi TT (neviem sice, ci ma kazde audi TT haldex - skor asi nie)podalo zalobu na automobilku o vratenie penazi kvoli konstrukcnej chybe, ktora uz sposobila smrt minimalne dvoch ludi - zvlastne je, ze jednym z nich bol dokonca tovarensky testovaci jazdec...
Nikde sa vsak nepisalo, o aku tech. chybu by malo ist, po tych vsetkych kritikach ma hned napadol haldex a spominane vraj "nepredvidatelne" spravanie vozidla pri zopnuti zadnej napravy. Mate niekto blizsie info?
Inak myslim, ze ta kritika na Oct. 4x4 je riadne prehnana - mozno je vsak problem v tom, ako tento system (haldex) prezentuje Skodovka ( ako "zlepsenie jazdnych vlastnosti v medznych situaciach"?) a aky ma v skutocnosti zmysel (mozno zlepsenie trakcie v horsie prechodnom terene?). Nemam vlastne skusenosti, takze je to len taka uvaha z toho, co som cital.
Mimochodom, moje auto ma pohanane 2 napravy a zatial som sa do problemu kvoli hlupemu stylu jazdy nedostal - teda kazdy by mal jazdit tak, aby neohrozil najma druhych a nesnazit sa oklamat zakony fyziky, to sa potom nevyplaca. A haldex je urcite super vec do "terenu", o tom snad nikto nepochybuje, takze spory o jeho urceni su dost zbytocne. Mimochodm, mam na aute EDS a prave cez vikend som s uspokojenim (trosku sebecky, vsak)sledoval, ako auta bez EDS boli odkazane na vedro s pieskom, aby sa dostali cez jeden dost strmy kopcek s ostrovcekmi s ladom, zatial co ja som sa tam pohol prakticky bez problemov (okrem charakterickeho EDS-zvuku).
Caute. -
« jízda s ..
Zítra mám jízdu s Octavií combi 4x4, doufám, že se sem jetě odpoledne dostanu, tak uvidíme, co se s toho vyklube, a jaká ta Oct. (Haldex: A3 Quattro, S3, TT Quattro, Golf 4 Motoin, ...). zajímalo by mě, zda mají tyto vozy i SOFTWARE SPOLEČNÝ, NEBO JESTLI JE PRO KATDY VŮZ NAPROGRAMOVÁM JINAK?? nevíte, nesklyšeli jste? -
« Octavia Combi 4x4
Ja jsem moc rad ze taky ceska automobilka dela auto 4x4, at uz jsou okolnosti jaky chtej.
Nikdy jsem v takovym aute nejel a asi se v nem asi jen tak nesvezu. Videl jsem ho parkrat pred sebou v zacpe a urcite je vyssi nez normalni Octavia. Libi se mi a urcite bych si ji koupil kdybych treba bydlel ve Spindlu. A cena? Podle me
naprosto v pohode. -
Diamant 29.01.00 22:53
« Dodacie lehoty
Písalo sa tu o dodávkach áut do 6 mesiacov. Myslím si, že kto chce štandardné auto, tak si ho kúpi rovno v salóne a kto si to poskladá podľa vlastného želania, ten si počká 6 (slovom: šesť), ale TÝŽDŇOV. Ja som presne toľko čakal, aj keď auto malo byť až o 8 týždňov. To je logické, veď to auto mu vyrobia podľa jeho požiadavky a dopravia. BTW: prichádzam do teto debaty kvoli Octavii Combi 4x4 a nie kvoli Subaru. -
« to Wavrik
Nevim jak kokretne Subaru, ale mam osobni zkusenosti s MAZDOU a NISSANEM + zkusenosti z prvni ruky s MITSUBISHI. Porovnam-li cenu ND na tyto tri auta s cenami ND na Octavii, tak jsou vyssi o cca 30-40%, pojisteni tech aut je drazsi za rok o cca 10 - 20000 (pri stejne hodnote auta a spoluucasti). Jeste jsem taky nevidel u japonskeho auta (mimo offroadu) kvalitni diesel.
A kolik je servisu na japonska auta, a na Skodovku ? Proste mi z toho vychazi jednoznacne lip ta Octavie. O kazici se elektrice nevim - zatim se mi nepokazilo nic. Je ale taky pravda, ze nemam zadnou el. vybavu (teda krome vyhr. a nast. zrcatek).
No a jeste k zivotnosti - napsat (vim, ze to nepsal wavrik) ze SUBARU vydrzi minimalne 300000 a VW max 200000 je stejne, jako bych tvrdil, ze na kole je clovek rychlejsi nez pri behu. Proste a jednoduse - znam moc lidi, kterym by ani zazracne SUBARU nevydrzelo 100000km, a taky vim o jinych, kteri s VW najezdili bez problemu 500000.
A pri skoro polovicnich nakladech na provoz :-) -
« Re: klid-Hubertus
2all: chlapi, co vas vedie k tomu, porovnavat Oktavku a Legacy? Ekvivalentom Oktavie je dost jednoznacne Impreza, a to ako vnutornym priestorom (okrem batozinoveho priestoru - ale pri tom naraste dlzky to velky kumst nie je), tak aj ponukanymi motormi.
Odhliadnuc od toho, ze skodovka striela do uplne ineho lesa, ako Subaru.
2novak: Legacy ma oproti octavii vzadu malo miesta? To si nemyslel velmi vazne, vsak? :-)Inac s tebou celkom suhlasim, az na to, ze ten "vyhodny" pomer cena/uzitna hodnota sa urcite netyka modelu s Haldexom (skoro som napisal 4x4) :-)
2matus: jazdene Subaru ozaj nie je to iste, ako jazdeny VW :-) Ale 100k je dost na to, aby ho mohol povodny majitel ucinne sprasit...
2RadekG: vsetci samozrejme zdielame tvoje nadsenie autami Subaru, ale na to je ozaj ina konfera :-))
2fija: s tymi cenami ND oproti konkretne Octavii by si asi bol asi prekvapeny. Moja najdrahsia matka ma bohuzial vodicak, a jej auta podla toho aj vyzeraju - a u vsetkych ma naburane zhruba rovnake casti (vzdy jej robi problemy vjazd do garaze :-)) Komplet vymena oboch pravych dveri + mierne vyrovnanie b-stlpika stalo u octavie o 5 litrov viac, ako u Imprezy. Vymena predneho naraznika + hmlovky + svetla + vyklepanie praveho blatnika stala o Imprezy viac o liter, ale Oktavka zase nemala zvlast hmlovku. A Impreza bola urobena vzdy do tyzdna, skodovkarom to trvalo raz tyzden a druhykrat dva. Ja v praktickej prevadzke nikde tu cenovu vyhodnost Octavie nevidim. Plus to, ze oktavka je pravidelnym navstevnikom servisu vdaka kazdu chvilu sa kaziacej elektrike, kdezto Subaru tam zavita iba pri matinkinych stretnutiach tretieho druhu s garazou. S octaviou sme sa velmi rychlo rozlucili... -
to matuS: no když má VW (tedy i oktávka) najeto 100 tisíc, tak to bych si ho taky nekoupil, to už je za polovinou životnosti. Legacy je akorát dobře zajetý. Při slušným zacházení půjde na GO tak po dalších 200 tis.km a když to o 100 tis. přetáhneš, tak to taky vydrží. Do tý doby jenom pravidelnej servis. Ale je pravda, že tohle není téma o Subaru. -
"-- skrytý --" 26.01.00 07:11
čau pánové: To se nám to to tady rozkecalo. To že Legacy má vzadu málo místa je pravda, ale je to tak, že na kolena je to trošku lepší (snad stejné), ale na výšku ani nápad - Octávka Combi má nad hlavou volno, v Legacy je to tak akorát.(Ale to je jenom malá "ňucha"). Jinak je pravda, že až budu "Velký" tak snad bude ten Outback můj. Výbava "Ochcávky": věř mi, že za ty prachy tam je toho mnohem víc než nabízí Legacy (např. automatickou klimu jen v modelech od 1100000) atd. Ale to se těžko srovnává. ND na Subaru do 2 dnů ?.. těžko.. těžko. Na tom trvám. Tuzemsko je jenom takovou malou kolonií Německého Subaru. ND vozí jen ty, které potřebují. Konzultováno s majitelem Libera (ten čekal na výměnu poloosy 14 dnů) to by mě šlak trefil. Uznávám, že se většinou nic neposere, ale spotřební materiál: (výfuk, brzdové destičky, spojkové obložení) např u automatu každých 10kkm 4000.- za brzdové destičky...No prostě pálky jak prase. Záruka je jen pro držitele servisní knížky a měla by snad při změně majitele platit dále. Ten Hubertus máš v zelené barvě? Celkem zajímavé vozítko, jak jsi k němu přišel? čau LN -
matuS 26.01.00 01:23
2novak: preco vlatne kupujes haldex? nestaci ti jedna pohanana naprava?
2all: pocuvajte, zasa nerozpravajte nezmysly. ked niekto radi, aby si kupil auto s
najazdenymi 100-150tis km, tak asi nerozmysla hlavou. a je jedno ci to je subaru, alebo
mercedes piano. ked niekto auto potrebuje, tak to nieje na to, aby s tym behal po servise.
_nove_ auto je vzdy lepsie ako stare. musim sa priznat, ze mam iba 20 rokov a este som
neinvestoval tolko penazi naraz, a to este aj do takeho zruta penazi ako je auto, ale auto so
100.000km by som si _nikdy_ nekupil! a detto auto havarovane!
jo a niekto ste tam radili, ze ked kupi rocne subaru,
tak mu este zostava zaruka: niesom si isty, ci zaruka neplati len po prveho majitela. nemohol
by to niekto zistit? -
Slo jen o odpovedi na dotaz,
Nejsi prodejce skodovky??Zkus si objednat jakykoliv dil na jakehokoli japonce, mas ho jeste ten den max 2. No nevim skodovka (cti nize) nedoda ani nove auto za 6 mesicu co potom ND. Z tvrzeni octavia je kvalitni ceske auto, bych pouzil pouze, octavia je auto....:-) -
Toz si tak procitam posledni prispevky a rikam si - copak se nekdo spletl v nazvu tematu ?
Vychvalovani SUBARU nema s Octavii Combi 4x4 mnoho spolecneho... Verim, ze spouste nadsencu se SUBARU libi, ale sve myslenkove vyrony by mohli prezentovat v prislusne rubrice.
Octavia Combi se prozatim dela pouze s motorem TDI 66kW a ma s nim docela dobrou spotrebu i chovani (zivost). Samozrejme, jsou lepsi a rychlejsi auta, za mnohem vic penez. Priznivci japoncu, zkuste se zamyslet: auto je fajn, dokud jezdi. Ale treba vam ho (nebo si ho sami) nekdy naboura. A pak prodelate i kalhoty, navic budete hodne dlouho cekat na ND a pri vysi pojistek (japonec x Octavie) to taky nebude zadna lace.
Kdo na to ma, at je rad, ale nemusi hanet ty, kteri se rozhodnou pro kvalitni domaci vuz s rozumnou vybavou, skvelou cenou a rychlym (a vsudypritomnym) servisem. Howgh. -
Pokud Ti nestaci v zakladu toto tak nevim:
US-SRS airbag řidiče i spolujezdce, ABS, servořízení, boční výztuhy ve dveřích, el. ovládání oken, el. ovládaná zpětná zrcátka, imobilizér, centrální zamykání, zadní dělené sklopitelné opěradlo, hill-holder, výškově stavitelná sedačka řidiče a výškově stavitelný volant, výškově stavitelné přední bezp. pásy, digitální hodiny, poklice kol, otáčkoměr, 3. brzdové světlo, 4 reproduktory, anténa, tónovaná skla.
U modelů kombi:
přídavná redukční převodovka, stěrač a ostřikovač zadního okna
Neobhajuj Ochcavku, vim, ze se ti Subaru stejne libi Vic.... -
"-- skrytý --" 25.01.00 15:09
to RadekG: Já Feldu Combi mám. Celkem slušně vybavenou r.96 má už 95kkm, bez problémů (100%spolehlivé auto). Měněno: 2x brzdové destičky, spojková lamela - protože jezdím jak prase, a zadní díl výfuku (holt uhnil). Nemůžu si stěžovat až na to že už nestačí. Jediné co jí můžu vytknou jsou jízdní vlastnosti (a to by spravily tlumiče)+ výkon motoru. K té Octávce: trvám na tom, že pokud nebudu uvažovat "aktivní bezpečnost" je poměr cena/užitná hodnota u Octávky bezkonkurenční. Prostě je lépe vybavená, více místa vzadu, menší náklady na provoz atd... A chci nové auto.Za 639000 tam mám vše včetně Climatronicu, + rok záruky navrch a 3 roky havarijního zdarma. O dovozu jetého Subaru jsem také uvažoval, ale souhlasím s wawrikem "bezproblémové jeté SUBARU r.98-99 skoro nejsou". Jednal jsem s několika řízky co to vozí z CH. Mrkněte na Subaru.cz - bazar tam pěkně kyne. Nechci vědět proč. U nás v bazarech je jedno Subaru "putovní". Už cca 6 měsíců, a je neprodejné. Zjišťoval jsem si také ceny potenciálních ND v servisu, pánové to jsou pálky. Jak chcete jezdit bez výfuku, co dělat když je po katalyzátoru a neprojde to TK. Za ty problémy mě to nestojí. Jízdní vlastnosti jsou určitě špičkové. Já jsem najel už cca 500 kkm s jedním náhonem (předek i zadek) a pokud nepřecením svoje jezdecké umění + povětrnostní podmínky musí to být v pohodě. Do zatáček smykem nejezdím a 4x4 u Octávky beru, že je to lepší "než nic". Souhlasím s Vámi, že Aktivní bezpečnost se nedá vyjádřit penězi, ale ekonomická realita je sviňa. čau LN -
Hubertus je legacy kombi (pro myslivce)
Ma pneumaticky tlumice= 155 mm normalni stav svetle vysky, ale pokud chci tak + 40 mm, dale vyrovnavani nivelity zadku i kdyz ses nalozenej tak je zadek na normalni urovni a kdyz jedes po mirnem svahu tak se to snazi take srovnat= stale stejne jizdni vlastnosti, jako vsechny kombi subaru- redukce.....
A za 600 musis sehnat rok staryho forestra koupenyho v CR! Nebo 1-2 roky stary legacy, stale Ti zbyva min 1 rok zaruka (3+6 let) a 120 000 na utroji pohonu 4WD nebo 5 let!!! Nabizi to nekdo jinej???Ohledne modelu Ja bych take nechtel Justy....((A Ty urcite ne Felici, nekomu se to vsak muze libit.POZOR SUBARU se nekradou, na pouzite nejsou tolik treba ND jako na ...... -
« Re: klid
taky do té volby nechci příliš kecat, spíš se jenom divím, jak někdo vůbec může váhat. Za 600 tis. se přece dá Outback jako ojetina koupit, aniž by to bylo po bouračce a ještě US model (tedy na naše podmínky a zvyklosti atyp mnohdy v detailech neočekávanej) - stačí hledat a do 2 měsíců v něm musíš jezdit; pokud má tak do 100 - 150 tis. najeto, tak ti nadělá o hodně lepší a delší službu než Oktávka (a za 600 tis.Kč bude ve výbavě a bude do 100 tis.km). A k tomu jestli jsou nebo nejsou nový modely hezký: kupuju si užitný vlastnosti a srovnám si, co a v jaké míře je pro mě skutečně důležitý - jistěže jsou hezčí auta než Subaru - ale např. teď je tahali traktorama do kopce nebo z příkopů. Se svým Legacy jsem projel jak na vyhlídkový jízdě... Tak co ještě řešit???? :-))) -
"-- skrytý --" 25.01.00 09:58
« Re: klid
myslel jsem Subaru FLEET-X (na subaru.net) nezlob se, ale je to děsně ošklivé. Já jsem zatížený na kombíky a tohle teda nikdy. Klasické LEGACY (i B4 Blitzen) je OK. (Mimochodem OCT. Combi je jeden z nejhezčích kombíků jaké jsem kdy viděl). JAk vypadá to tvoje Subaru? Hubertus ????? čau LN

riesi sa to namontovanim zadneho pritlacneho kridielka, plus vymeny tlmicov, stabilizatorov a podobne...samozrejme vsetko zadarmo.
co sa tyka haldexu - len blbec si kupi taky pohon na take auto. matuS P.S.: tie TTcka boli nahovno vsetky aj s jednou napravou pohananou aj s haldexom