Octavia Combi 4x4 - názory, praxe
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
« Nový TDI pro Octavii 4x4
BTW co říkáte na nový 1.9TDI/74kW pro Octávii 4x4 2001. Navíc se šestistupňovou převodovkou a 2 cm navíc pro kolena cestujících vzadu. Docela slušný auto. Být těch centimetrů víc (tak 5 pro kolena i pro hlavu) a být to motor 1.9TDI/96kW, tak by to bylo ještě lepší. -
"-- skrytý --" 21.09.00 14:42
« Re: to Novak
díky,ozvu se. Teď nestíhám, navíc mám depku - všechno se mi sere. Včera jsem byl v Brně na BVV za úplnýho č..áka. Nebyl jsem schopen rozchodit alarm na parkovišti (furt mi to houkalo a nechtěl jsem to vypnout úplně)- když jsem to dovezl reklamovat - přestalo to. Navíc mám rozjetou geometrii zadek i předek (a to jsem neboural) gumy sjetý atd.. zkrátka "Depka" jak prase. čau LN -
"-- skrytý --" 19.09.00 07:24
« Re: Dalsi zkusenosti s Octavia 4x4
Není to žádná tragédie. Systém je naladěn tak, že k tomu snad nemůže dojít. Cuknutí se projeví třeba při razantním rozjezdu do křižovatky (za sucha), kviknou přední- připojí se zadní a jseš katapultován ven z křižovatky. Musí se dát víc plynu (jinak mě to ze začátku zdechalo). Na sněhu nebo mokré trávě to nepoznáš a to ze dvou důvodů: rychlost připnutí je pravděpodobně v závislosti na okamžité rychlosti-(situace: průjezd zatáčkou v 100km rychlosti a krátký prokluz přední na mokrém listí. Na to se Haldex na 100% vykašle).
Například při "televizních testech" páni redaktoři osolili rozjezd na trávě a dívaly se za jak dlouho se připojí zadek. Pokud držely plný plyn tak Haldex s připnutím zadku celkem logicky otálel. Pokud se rozjedeš "normálně" Haldex se připojí hned. Při jízdě na sněhu v podstatě hnaná přední klouže furt a HAldex má zadní připnutou.
Logika rozjezdu na sněhu ve spolupráci s EDS je výborná (porovnával jsem to na horách, kamoš měl ARO - výsledek: HAldex valil jak raketa a ARO se mohutně hrabalo, je pravdou, že jsem měl lepší gumy). Je to holt jiná koncepce a pokud je řídící SW na úrovni není se čeho bát. Čau LN -
« Re: Dalsi zkusenosti s Octavia 4x4
Kdysi se psalo o tragické nebezpečnosti systému připínání druhé nápravy - jaké jsou praktické zkušenosti řidičů, skutečně Oct.4x4 lehce "cukne", když se druhá náprava připojí?? Pokud ano, tak je to na sněho-ledu v zatáčce skutečně téměř jistá expreska do škarpy (pokud má kliku a je tam škarpa a ne strom, propast, rybník...). Napište, kdo jste zkoušeli, zažili, testovali... -
"-- skrytý --" 15.09.00 20:31
« Re: Dalsi zkusenosti s Octavia 4x4
Ahoj pohodo,díky za exhumaci tématu. Ptejte se, na všechno odpovím a co nebudu vědět to si vycucám z prstu. Mám najeto 21 kkm. Až na tu převodovku bez problémů. Nic nerachotí, nevrže atd. Spotřeba 5-6l (pokud podle předpisů tak spíš 5l). Zatím max. spokojenost (až na tu cenu nafty - bývalo to lepší). Ale až budu "velký" koupím si Outbacka. čau LN -
"-- skrytý --" 30.05.00 12:00
« Re: Dalsi zkusenosti s Octavia 4x4
tož zdravím vespolek. V zatáčkách sedí stejně jako jiná Octávka (možná malinko hůř), nedávno jsem musel udělat myšku ve 160 a mělo to tendenci se rozhoupat. Není to auto na závodění. A čipovat zatím nebudu (počkám co to udělá s 4x4 jednoho známého). Cimbu prý letos už čipoval 60 kousků 4x4.Moje 4x4 prodělala teď výměnu převodovky (střihlé soukolí jedničky) a než přijdu na to jestli to je normální, tak uklidním hormony (se 4x4 se gumovat nedá). Čau LN -
"-- skrytý --" 07.03.00 10:15
« Re: praxe
spotřeba: normální cesta do 120 km/h cca 6,5l.Do 90km/h cca 5,5l.Pokud jedu co to dá vezme klidně 10l.Pojížďky po okolí(kopce-Bílé Karpaty) do 7,5l. Auto nešetřím jedu co to dá s ohledem na záběh. EDS je pravděpodobně jen na přední (při testech jsem slyšel rachot jen ze předu) něteří zasvěcenci tvrdili, že je na všech 4 kolech, ale asi ne. Pokud jsem se díval na dimenzování zadních poloos, tak asi opravdu ne. Nemáš koho se zeptat, prodejci neví nic a max tě odkáží na materiály MB a tam není taky nic. Hodím dotaz do MB (ale není čas). ČAu LN -
"-- skrytý --" 20.02.00 16:55
« praxe
Po ujetí prvních 1200 km se hlásím s poznatky z praxe: Jízda na sněhu je znatelně lepší než s FWD, auto jde podstatně lépe za volantem. Na sněhu vyjedu snad až na střechu, horší je to dolů (občas jsem testoval kopečky v lese bez ohledu na to jak to potom sjedu) Holt bylo to opravdu opojné.... Ze začátku mi dělaly problémy rychlejší rozjezdy na štěrku (proklouzne přední -připne se zadní a motor zhasne) musí se dát víc, mnohem víc plynu než bylo zvykem. Připnutí zadní nápravy během jízdy není vůbec cítit, při razantním rozjezdu ano. Nevíte nějaké "jezdecké triky" na ten HAldex? To auto se řídí na sněhu opravdu jinak. Dynamika je taková jakou jsem od TDI 66kw očekával (bude se čipovat) ale je to krásně pružný motor. Ptejte se , čau LN -
« krotika haldexu
Jako jsme se shodli, že Haldex je dobrý pro zlepšení TRAKCE NE jízdních vlastností, z toho vyplývá, že je vhodný do jiných (Oct., ne sportovní Golf, Bora) automobilů, než do sportovních a výkoných(TT, S3, A3 Q 150-180k.) Muj osobní názor je, že v současné době kritizovat Oct. je nesmysl. To bychom si mohli dovolit, kdyby stála 1 mil., nebo se dělala se 170 k. motorem. U sprortovních a silných strojů naopak vškerou kritikku vítám, protože 220 k. ve AUDI S3, 170 v A3 Q, 195 k. ve Golf/Bora V6, až 220k. ve TT Q apod. je opravdu moc. U těchto vozů jsou očekávány také lepší jízdní vlastnosti a s těmi si haldex napřímo odporuje. Z toho mi vyplívá, že Haldex je dobrý pro svoji cenu a ekonomiku a malé rozměry. Tyto důvody jsou pro sportovní a výkonné auta celkem nepodstatné. PS: Muj známý novinář, mi na otázku, "jak se TT Q s Haldexem chová, zda je poznat reakce?", mj. odpoveděl, že to nemám šanci poznat a že to snižuje spotřebu. Chtěl jsem mu říct(ale neřekl), že kdo si koupí AUDI TT za 1,5 mil. Kč, nebude moc hledět na spotřebu a už moc ne na rozdíl 0,6 l u Haldexu oproti TorSenu. Jinými slovy, kdo chce AUDI a šetřit, zvolí TDI (třeba + quattro)!!! -
« Re: haldex...
Scénář těch problémů u TT byl asi takový : při rychlosti asi 140 km/h v mírné zatáčce při sundání nohy z plynu to šlo do hodin !! A při vyšších rychlostech taky, ale snad nejhorší to bylo při té asi 140. Viděl jsem na satelitu k tomu nějaký pořad, byly tam dvě auta jedno bez spoileru a ESP a druhé už po úpravách. Rozdíl byl jasný...mezitím ale byly záběry totálně rozflákaných TT a taky záběry z několika pohřbů !!! Fakt působivé, AUDI muselo asi dost skřípat zubama za takovou reklamu :-)))