Octavia Combi 4x4 - názory, praxe
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« To : šámot a PTD
Chci si v hodně blízké době objednat Octavii 4x4 TDI PD a následně ji nechat přečipovat. Nějak mi ale bohužel nedošlo, zda si vychvalujete firmu CIMBU nebo chválíte nějakého jiného čipaře, a proto vás chci poprosit o adresu nebo spojení, web na vám známou firmu, která se osvědčila. Nevím, která je ta "pod Brdy". Dík
A zajímalo by mě jakým způsobem se dá měřit výkon na brzdě u aut 4x4 - je to s Haldexem dobře měřitelné ? - omlouvám se dopředu za případně hloupou otázku, protože mi tato tématika není úplně jasná. -
« Re: Haldex a ŘJ motoru PTD + technologie čipařů
Já mám od nich upravenou Felicii 1,3 MPI vačka + SW + KN filtr, a nemá to chybu. Lepší než sériová 1,6.
Jejich dílny a brzda jsou fakt vcelku působivé.
Známej má od nich chipnutou 1,8 RS a byly jediný
kdo auto nachipoval, aniž by auto trpělo neduhy /cukání, náhlý pokles výkonu v určitých otáčkách apod./ Předtím mu auto chipoval "někdo" v Boleslavi a to se nedá srovnat, akorát ho to stálo spoustu peněz aby to uvedl do původního stavu.
-
Podle dostupných informacích "flešujou" stávající "epromku" vlastníma odladěnejma parametrama. Grafy mají na webu. Vzhledem k tomu že ladí motory přímo pro Škoda Motorsport a mají plnou podporu Škodovky, nevím proč o nich pochybovat. Viděl jsem jejich dílny s motorama na stojanech na kterých právě dělali a není třeba mít pochybnosti o jejich odbornosti. Zabývají se především HW úpravama motorů a SW dělají jako s tím související produkt. Mám od nich udělanou Feldu 1,6 Combi - KN filtr, vačka, dělené rozvodové kolo, SW a nepotřebuju s tím jezdit na brzdu, protože to co to s tím autem dělá pozná i úplný laik. 1,8T to samé. Chování motoru odpovídá grafům co mají na webu. -
Víme známe, ne osobně, tak se zeptáme, to dává MTM čipy (víme známe kdo je vozí do CZ, že) a spolupracuje napřímo s MTM, viděl jsi jak to ladí (píše že na to má licencovaný soft)? Ta 4x4 byla na brzdě a má graf, byl by k dispozici? Svůj graf mám - mohu dát. -
Bohužel ten "můj" čipař nemá ani VAG za 35000 Kč, dokonce ani notebook s programem za 90 USD. Na druhou stranu neznám v Česku čipaře, který by byl schopen a ochoten čipnout Octavii přes VAS - bez rozdělání ŘJ motoru! To by musel být nadupaný a génius k tomu. Ale myslím, že neexistuje. Jo Fabie a Felicie, to možná jo.
Ne, dělat se zatím nebude a zřejmě ani nová Octavia nebude 4x4.
Já budu mít v lednu 1.8T 4x4 ESP + GPS a tak to uvidíme, co s tím provedu na ledu a jak bude šlapat ESP :-) -
Ano, přece by jsi si ale nenechal udělat SW od někoho kdo nemá "VAS". Nechat si letovat ŘJ a cpát tam patici - přijít o záruku a přidělávat si problémy, to za to nestojí. To se raději na celý "tuning" ......Ale k tématu 4x4 - nemáte někdo dobrou zprávu, že se bude dělat Oktávka Combi 4x4 s motorem 130PS? -
mluvil jsem o autech po roce 2000 (10 data map), málokdo bude u mercedesu na konci jeho životnosti dávat peníze na chip. FW přepsat jde, ale u Škodovky na to potřebuješ VAS za 600000 Kč a na to nemá každý tuner prachy (po K vedení to moc nejde) a druhá věc je, že ti tuneři škudliví investují dost peněz do blockeru, aby náhodou někdo ten jejich čip nepřečetl (situace, že někdo najde auta se shnodnou ŘJ i se softwarem není moc velká). -
Sohlasíkm obecně se vším, Jen datových map přibývalo tak jak rostly paměti ŘJ. První ŘJ měly jen jednu mapu - např mercedesy z roku 1982, nebo Sierry EFI z roku 1985 a ty měly ještě řídící jednočipovej mikroprocesor Motoroka HM110 - a podobné - nepamatuju si to přesně. Jak se vylepšovaly vlastnosti procesorů a zvětšovaly epromky tak mohl růst počet datových map a upřesňovat tak řícící parametry motoru.
Jinak moderní ŘJ už umí přeplesknout FW přímo - stejně jak když děláš upgrade Firmware na Mobilním telefonu nebo na PC čku, nebo na jiném geretu. Myslím že Mondeo TDCI to tak má jistě. -
Pokusím se shrnout ŘJ (motoru, ABS), pokud byste měli jiný názor na věc, napište, kde jsem se spletl, toto je můj názor: ŘJ motoru obsahuje EPROM a v něm je řídící software, který mmj. obsahuje i několik 3D map, které čipaři ladí (jde o zlomek EPROM). Tyto mapy jsou shodné pro 2 i 4x4 auta. Ovšem celý EPROM shodný není, ten se liší podle verze auta a ŘJ či i série. Zahraniční čipaři udělají to, že vezmou své odladěné podobné mapy na brzdě a "vsunou" je do původního softwaru (dopočítají chksum apod., aby ta ř. jednotka nabootovala - EPROM má vlastní bootblock.)
Co je to ESP - pár čidel (rychlost otáčení vozidla kolem svislé osy, příčné zrychlení vozidla, brzdný tlak a úhel natočení volantu - rychlost otáčení každého kola se bere z ABS) + doplněný kus programu v řídící jednotce (ABS nebo motoru, nevím zatím v které ŘJ to je a je to jedno).
ASR + MSR + EDS není nic hmatatelného, je to jen malý kousek prográmku v řídící jednotce (opět nevím, zda v řj ABS nebo motoru, ale ten soft je řekl bych modulárně postaven, aby fungoval jak v režimu EDS nebo bez něj nebo i bez ASR MSR EDS.
Čipaři: dělají to takto: nejjednodužší práce pro ně je, když najdou auto se stejným číslem řídící jednotky + stejným číslem softwaru, který už mají na CD, pak jim stačí na EPROM nahrát už vyzkoušený program (u mého auta je to 1MB) a "mělo by to jet". SW je většinou kódovaný (aby jej nemohl český čipař nebo uživatel ukrást), mezi EPROM a ŘJ je na patici i dekodovací čip.
Pokročilý čipař sám zvládne najít v autě ŘJ motoru, přečíst její číslo, odpájet EPROM a přečíst EPROM a podle jeho chksum určit číslo EPROM. Pokud nemá úpravený program, pošle to do Německa mailem, kde mu v zápětí pošlou upravený program. Takový seznam čísel ŘJ lze najít třeba na www.vtech.pl/chips_catalog.htm
To zpravidla němci čipaři udělají tak, že vezmou ze stejného motoru (1.8T) a stejné verze mtmgmentu datové mapy a implantují je do obdrženého programu, dopočtou nový chksum a pošlou to zpátky tunerovi, aby to vyzkoušel. Nemusí to vždy šlapat, protože to může být z jiného auta (WV místo Octavky apod.).
Není to tak, jak se tvrdí, že by někdo předtím přesně toto stejné auto brzdil na brzdě, prostě se vezmou podobné mapy a ty se nacpou do původního programu.. A buď to jede nebo ne. Pokud je němec tuner profik, pojede to, ale někdy to může dělat psí kusy...
Pak existuje tzv. rychly tuning praktikovaný třeba fy CIMBU (a následně Servisy škoda). Doma si připraví na základě vašeho čísla ŘJ (má všechny verze od Škodovek) software, to napájí do podobné ŘJ a pak přijede a pouze vymění celou ŘJ a tu zaktivuje (zadaptuje, u nových je třeba zadat PIN imobilizeru, co byl u klíčku), je to tak na 10 minut.
Cimbu řídící software má vlastní výroby (Felicie) - tam je to ještě jednoduché - a na Octavie a SuperB je kupuje asi od lva. Problém je, že ne vždy to šlape OK a z každého (ze 3) servisů přiznali, že občas se mu to nepovede. Jak známo, servisy Škoda úzce spolupracují s CIMBU.
Mé doporučení, jak se nenechat obalamutit při čiptuningu: nechat si od tunera odsouhlasit měření na brzdě, nechat ho napájet sokl (patici) do ŘJ a pak jet (nejlépe s čipařem) na brzdu a odbrzdit jak s upraveným, tak s původním softwarem a pak se můžete relevantně rozhodnout, zda výkon odpovídá slibům, platit až potom nebo mít možnost vrácení. Důležité je provést měření najednou, na Jarově toto 2-měření vyjde na pouhých 1350 Kč a přehození odzkoušeného chipu v patici je otázka 5-ti minut (pro čipaře s praxí).
Bohužel já jsem udělal tu věc, že jsem uvěřil čipaři, který jen umí měnit ty čipy, jak sám o sobě prohlašuje. Teď čipař nechce vydat původní čip, ani se mnou jet proměřit výkony obou verzí na brzdu, s originálním a s jeho pa-čipem. A výsledky měření jeho čipu zpochybnil, prý "jsou ovlivněné". Do původního stavu to nechce dát ani za nic, jedině možná za dalších 25000 za chiptuning na sériovo by si nechal řícim, nevím.
Je prokázáno, že mnoho aut má v sérii lepší parametry než udává TP a valná většina čiptuningu nedosáhne slibovaných (inzerovaných) parametrů. Navíc někteří čeští čipaři vědomě udávají na WWW lživé údaje, nechci jmenovat.
pozn: čip = EPROM s programem (90% čipnutého odpovídá originálu, mění se jen těch 10% map), víc moje stránka, je tam foto čipu a ŘJ atd. Čiptuning = modifikace několika 3D map v řídícím programu.
Pokud máte jakékoliv zkušenosti s výše uvedenou problematikou, uvítám maila, můžete mi napsat skrz -
« Re: Haldex a ŘJ motoru PTD
Milý PTD, 3D mapa obsahuje 3D pole, to je jasné, ale ta mapa není v řídícím softwaru jediná, nýbrž těch map (popsaných závislostí) je řekněme 10 (u novějších ME Bosch Motronic 7.5) - vždyť jsem je sem nedávno všechny vypsal a z názvu je patrné, k čemu jednotlivé mapy jsou.
Ladit nechci, na to nemám ani chuť, ani ambice, jen se akademicky zajímám o jádro pudla.
Škudliče - mezikus - bych takto vyhraněně rozhodně nezatracoval, tohle je IMO výsledek výplachu mozků jistých lidí, kterým se nepovedlo mezikusy distribuovat, podívej se i do světa, i velmi renomované firmy nabízejí obě alternativy a nic neprotěžují, každá má něco pro a proti.
Myslíš programovatelnou jednotku, jako mají závoďáky, ano, je to popsáno na webu u Michla. Když jsem se s nim bavil, tak tyhle oni používají jen do soutěžáků, protože komerční motor je prý dost drahý a tam používají, světe div se, čipy od jedné známé české firmy.
Ale kde jsi byl prosímtě na tom, že je v ECU pouze jediná mapa? -
« Re: Haldex a ŘJ motoru
ESP souvisí s ŘJ zásadně. Nesouvisí s 3D mapou. Pokud ESP vyhodnotí že zatáčíš na ledě pod plným plynem, dá pokyn ŘJ a ta sama ubere plyn, přestože máš plnej kotel na potenciometru plynu. Nevím proč sem furt pleteš nějakej čip: "Když píšeš, že pro 4 i 2-kolku je stejný čip..." Haldex má svoji vlastní řídící jednotku, která je ale propojená s ABS a s ŘJ motoru a to v případě že máš ESP zcela jistě , pokud nemáš ESP bude tam s velkou pravděpodobností další vazba. 3D mapa dle mého laického úsudku obsáhne z principu jen tři základní paramtry a ne deset. To by musela být 10D mapa. To by bylo už zajímavé. Podle dostupných informací 3D mapa bere parametry otáčky motoru, odpor na potenciometru škrtící klapky nebo plynu a parametr třetí - obecně překonávaný odpor, tak jako by šel do zátěže na brzdě.
Je to ale prakticky k ničemu, protože nemá cenu se zabývat laděním, když už je to velmi dobře vymyšleno a za pár korun. Je ale potřeba se obracet na seriozní firmy jak jsem psal a ne na šudliče, kteří ti strčí mezikus - "lháře" do vedení k ŘJ. Pokud chceš hodně a v amatérských podmínkách ladit ŘJ, dá se koupit sportovní celá řídící jednotka, která má rychlejší procesor, velkou pamět, autoadaptivní 3D mapu a spoustu vychytávek, které umožní si naladit co se Ti zlíbí. -
Mapy (3D pole - to co pokročilí čipaři ladí) jsou pro všechny parametry, které jsem vypsal, je jich dnes cca 10, možná víc a ten EPROM má 8MB (efektivní je 1MB). Btw, v této velikosti si nedokážu představit, že to někdo převede do strojáku, dřívější EPROMY měly třeba jen 2 kilobajty!
Prokluz sledují čidla ABS, a to tak, že sledují celkem rychlost každého kola. Nevím, jak může souviset ESP s ŘJ motoru (myslím nijak), ale podle mě je z větší části v ŘJ ABS.
Když píšeš, že pro 4 i 2-kolku je stejný čip (asi info od nějakého čipaře?)), pak to je špíše indicie toho, že Haldex nehaldex to s ŘJ motoru vůbec nijak přímo nesouvisí, nemyslíš? -
Datová 3D mapa je jen pro motor. Haldex je řízen prostřednictvím ŘJ dle parametrů na čidlech prokluzu předních kol. Je možné, že je to udělané tak, že tyto čidla vyhodnocuje úplně jiný obvod který není spojený s ŘJ. Nicméně pokud máš na autě i ESP, tak to do Haldexu má co mluvit. Nevím to přesně, nedělal jsem Haldex a není to ani informace volně dostupná. Nicméně pokud nahráváš upgrade FW, bude stejný jak pro čtyřkolku tak pro předohrab. -
« Haldex a ŘJ motoru
Přečtěte si příspěvky č. 40 a 80 - tam se píše, že NENÍ spojeno - co o tom myslíte?
RJ obsahuje software a pak mapy, napr: Volumetric Efficiency - low RPM, Volumetric Efficiency - High RPM, Main Spark Table, Pwr Enrich Spark Table - Low RPM, Pwr Enrich Spark Table - High RPM, Spark Correction - MAP vs Coolant, Spark Correction - Map vs MAT, Boost verses RPM, Boost Controller Base DC - RPM vs TPS, Secondary Injectors Base DC - RPM vs MAP, Target Idle Speed, IAC Steps verses Coolant, ECU Constants
Tedy tyto jsou z 2 kolky. Ve 4 kolce jsou další mapy pro Haldex?
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!