Tunning podvozku
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Tuning
-
« to audino
1. ET, jako takové, měnit nejde, možná o milimetr zarovnat dosedací plochu na kole, ale to je všechno a nikdy bych nedoporučoval výrazně ubrat na dosedací ploše z hlediska bezpečnosti.
2. Měnit leze rozchod kol podložkou (pomyslené snižování ET) nebo jiným nábojem kola (pomyslné zvyšování ET).
3. Co máš přesně za kola, které tam "nejdou"? -
« Re: Prisposobenie ET
Ono to je vlastne otazka toho, ci sa disky s roznym ET odlisuju mnozstvom hmoty v mieste, kde disk dosada na naboj, alebo polohou loukoti voci tej casti na ktoru pride pneumatika. V prvom pripade by to ciste teoreticky slo odfrezovanim, ale neviem, ci to nie je trochu o hubu. -
"-- skrytý --" 20.09.01 17:17
« Re:
Krátké resumé: geometrie přední nápravy je určena těmito prvky: sbíhavost kol, odklon kola, příklon rejdového čepu, záklon rejdového čepu. Sbíhavost (či rozbíhavost) je snad jasná, nemusím popisovat. Odklon kola by měl být taky jasný, pokud jsou kola do "V", jedná se o kladný (positivní) odklon kol, pokud jsou do "A", jedná se o negativní odklon kol. Dále je to příklon a záklon rejdového čepu. U nápravy typu McPherson klasický rejdový čep není, představuje jej osa Phersonu (procházející spodním čepem na rameni). Všimněte si, že Pherson není kolmo k zemi. Je skloněn trochu dozadu - to je záklon rejdového čepu, a skloněn trochu dovnitř auta - to je příklon rejdového čepu. Co se týká možnosti nastavení úplné geometrie nápravy, většinou bývají nastavitelné dva prvky z těchto čtyř, jeden z toho je vždy sbíhavost. Druhé dva jsou dané z výroby a nelze je nastavit, pokud nesouhlasí s údaji výrobce, je auto zřejmě po bouračce a špatně opravené. Doufám, že jsem to napsal srozumitelně a správně. Pokud ne, klidně mi vynadejte, ale přečtu si to asi až po dovolené :))) -
« to oddie
OK. Pouzil jsem ty dve slova k popisu situace ;-) Mel jsem tak na mysli to, ze nekdy jsou kola postavena jakoby do "A" (=priklonena) a nekdy spise do "V" (=odklonena - to je asi ale jen u nakladaku ;-))). Neuvedomil jsem si, ze jsou tato 2 slova uz "rezervovana" pro nejaky odborny termin. Jestli jsem tim nekoho zmatl, tak sorry. Jsem odbornik na pocitace, v autech se tak dokonale nevyznam, ikdyz bych rad :-) Hmmm, takze vlastne diky za lekci :-) -
« RE: to Fittipaldi
1) Sorry za vykani. Nejak mi to "ujelo" ;-)))))))2) Diky za rozsahlou odpoved. Zda se, ze koncim vyzkum, co s podvozkem. Tak nejak jsem tusil, jak to dopadne, ale tajne jsem doufal, ze prece jen existuje cesta, jak ten podvozek "oblbnout" :-) No nic... Ted tedy zacnu jiny vyzkum: kde na to vzit ;-) Vzhledem k ostatnim planum (kourova svetla, folie, sedacky, hi-fi...) budu asi muset odlozit podvozek na jaro. Treba do te doby budou nejake premie :-) -
« to Fittipaldi
1. Nemusíš vykat, tady se to nenosí:)
2. Jasně, poznámka o horších jízdních vlastnostech patřila jenom k samotným pružinám. Jde o to, že ty jízdní vlastnosti jsou pouze s pružinami takové "zvláštní" a řekl bych nebezpečné. Auto se chová tak, že do určité míry sedí lépe a potom z ničeho nic odskočí. Katastrofa jsou různé pohupy a vlny na silnici. Problém je v tom, že síla ke stlačení kola do kareserie je větší, ale tlumič ji potom nezvládá utlumit při pohybu kola ven z karoserie. Je to pouze levný způsob jak "posadit" auto dolu a v 95% případů to takto špatně funguje. To už je mnohem lepší varianta sériové pružiny+sportovní tlumiče.
3. K podvozku: Ten Sachs znám na 100% a vím, že funguje. Není to TOP varianta, která stojí cca 40tkč, ale za svou cenu dobrá volba. Určitě existuje i jiný funkční podvozek, ale těch nice-price záležitostí okolo 12-15tkč se bojím. Jednou nebo 2x jsme to objednali na výslovné přání zákazníka a pokaždé to šlo ihned pryč, protože to bylo horší než sériový podvozek. Čili pokud bych to shrnul, každá sranda něco stojí, pokud se ti nechce nacpat cca 20tkč do podvozku, nech to tak jak to je nebo budeš plakat nad vyhozenými 15tkč do vzduchu.
4. Pokud nemáš extra kola, která drhnou už na sériovém podvozku, nebudou drhnout ani na sportovním a to ani v rejdu či co. Sportovní podvozek, konkrétně ten SACHS je cca -40mm. To není nějaká extra hodnota snížení, nýbrž standard. Pokud budeš chtít jiná kola, obrať se na mne, poradím s rozměry, ET, podložky, atd. Tak stejně umíme vytáhnout lemy blatníků za tepla.
5. Ano, po montáži podvozku je potřeba kontroly geometrie a malinko se jinak nastaví sbíhavost.
6. U Venta se při propružení, díky konstrukci náprav, nemění příklon kol ani u přední ani u zadní nápravy. Netřeba seřizovat, ani to nejde, jen kontrolovat. -
« Re: to Fittipaldi
to AUTOKOMPLEX:
Souhlasim s tim, ze cely komplet je jiste lepsi. To je jasne. Jen zkousim posbirat informace, jestli nahodou nenarazim na prijatelne reseni za mene penez. To je vsechno, co se za mym "vyzkumem" skryva ;-)
Ve vasi odpovedi pisete, ze co do jizdnich vlastnosti je to horsi nez serie. Nejsem si jisty kontextem. Mluvite o samostatnych pruzinach "pro tunera" ;-) nebo o tom Sachs kitu? Kdyz bych tam mel davat jiny podvozek, tak bych spise ocekaval zlepseni proti serii. To znamena mensi naklony a lepsi stopa v zatackach. A samozrejme opticke "ukrasleni" tim, ze to bude nizsi :-) Predpokladam tedy, ze ta poznamka o horsich vlastnostech byla k tem pruzinam...
Jeste obecne ke snizeni podvozku:
Neni pak problem se skrtanim pneumatik o blatniky? A co kdyz jsou predni kola v plnem rejdu? Pokud tam nedam nejake "valce" nebo podlozky, tak ocekavam, ze by problem byt nemel. Je to tak?
A co geometrie? Kdyz auto propruzi, meni se priklon (odklon) kol? Pokud ano, tak to znamena, ze pri nizsim podvozku by melo dojit k prenastaveni priklonu tak, aby v klidove poloze byl ten spravny priklon a nesjizdely se vnitrky pneumatik. Je to tak? Nebo placam nesmysly...? -
« to Fittipaldi
Těch sad od Sachsu jsem na Vento prodal asi 15 a vím co to přesně dělá a co ne. Nenabízel jsem "něco" z katalogu, ale ověřenou věc. Jednou větou, za dobrou cenu odpovýdající výsledek, ideální kompromis. Není to jako kámen, jezdit se s tím dá všude, auto se tak nenaklání a nekolíbá a životnost je dobrá. Samotné pružiny jsou řešením pro "tunera", který chce mít auto před disco o něco nižší než kamarád. Co do jízdních vlastností, řekl bych horší než serié, ale to snížení tam je...