Tunning podvozku
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Tuning
-
« KONI
magic> Tak jsem v sobotu namontoval místo sériových BOGE Automatic (70.000 km) žlutý KONI + sil. bloky,auto v zatáčkách sedí jako přibitý zlepšila se mě jistota při rychlým průjezdu, má lepší kontakt s vozovkou a líp kopíruje,ty Boge byly tak tvrdý jako Koni v nejtvrdším nastavení a špatně se jeden vracel,pak jseme zjistili, že mám dost unavený péra (tak o 2-3 cm níž než originál) to tam dali pěkný bláto.Poohlídnu se po něčem,nabídli mi sportovní Koni na celý auto za 5.000 kč ,jenže mám P4 tak zadek budu muset prodat,nebo jestli máš tip na něco lepšího.zdar Alfa33 -
"-- skrytý --" 28.06.01 13:39
« Re:
Krivka prubehu tlumice je mi znama z knihy "Diagnostika motorovych vozidel" - vydavatel SPSS Rychnov n. Kn jako ucebnice pro tentyz obor (1984). Jde v podstate o to. ze tlumic ma vystouplou nerovnost na vozovce okopirovat a nema spadnout do diry. Mozna jsem to napsal ponekud nesrozumitelne - nejde o to, ze po stlaceni se nema vratit do puvodni polohy (rikejme ji treba D 0), ale nema jit z polohy D 0 natahnout do delky (snadno). Na stelovatelnych tlumicich se vetsinou upravuje poloha pistnice vuci obtokovemu bocnimu ventilu (ale snad jen u dvojcinnych tlumicu). Jinak veskere testovaci stolice pracujici na principu vibraci zavrhuji, nebot mam zato, ze jsou k nicemu (stejny zdroj - myslim tim tu ucebnici). Jedine rozumne vysledky testovani tlumicu jsou na "padaci stolici", kde se auto zvedne do vysky 0,5m a brutalne shodi dolu, pricemz cidlo meri vykmity karoserie. Vzhledem k brutalite teto metody a zvazeni jejiho dopadu na bezne auto ve srovnani s cenou beznych novych tlumicu, se tato zkouska u nas uz snad ani nepouziva. -
« Bez nadpisu
No Magicu, četl jsem jen začátek tvého příspěvku, ale to je pitomost. Když bys porovnal tlumiče např u Imprezy 1.6 a GT tak daleko větší rozdíl na grafu (např. na zkoušečce v Motexu) bude právě u tzv. sacáku - pístnice zajíždí, než naopak. Nevím, proč si myslíš, že by měl jít tlumič snadno stlačit. Tam právě můžeš něco naladit. Když ztvrdíš i opačný chod a nepřizpůsobíš péro (kdysi jsem to zažil) tak docílíš toho, že se kolo nestihne třeba na vlnovce před křižovatkou vracet na silnici a to je docela nepříjemné. -
"-- skrytý --" 27.06.01 13:43
« Re: Monroe Sensatrac
U tlumicu jde o to, ze maji mit nejakou krivku prubehu zdvihu v zavislosti na case. Pokud to hodne zjednodusim, tlumic ba mel jit snadno stlacit a velmi tezko natahnout (z toho vyplyva, ze zkouset tlumice tak, ze se opru o auta a zhoupnu se smerem dolu je hovadina). Je vzdy otazka miry co je to snadno a co je to velmi tezko. Sportovni tlumice byvaji temer nenatahnutelne, prestoze jejich cinna draha muze byt i dost dlouha (zavisi na konstrukci naprav). Jakmile ale dojde k tomu, ze se zad auta houpe za jizdy rovne, je podvozek spatne naladen, protoze adheze v okamziku zhoupnuti klesa. Vuz je tzv. v podelnem smeru nestabilni. Co v tom okamziku zhoupnuti zpusobi otoceni volantem je casto katastrofa. A tlumice Senza Track jsou prikladem houpacek, ktere jsou ale naopak zbytecne tvrde na hrbech. Je to spatny pokus o progresivni charakteristiku u jednocinneho tlumice. Na Favorita ale staci, proc zbytecne investovat ? Na druhe strane je pravda, ze komfortni nastaveni podvozku vzdy bude na ukor trakcnich schopnosti napravy. Ja mam nejvetsi zkusenosti se Spagetackyma autama, a na ne celkem plati Koni. Za malo penez dost muziky. Ale zase Subaristi je v lasce nemaji. Neexistuje asi univerzalni recept a je nutno zeptat se toho, kdo s tim konkretnim autem ma nejvic zkusenosti. -
« Re: Monroe Sensatrac
Nemam pocit, ze by niekto Sensatracy staval do tej istej pozicie ako Koni. A ak aj niekto ano, tak to asi nema celkom zrovnane. Koni a podobne su super, ak chces auto pritvrdit. Ak chces ale tlmice, co su takmer totozne s originalnymi, vidim Sensatrac ako idealnu volbu - dost musiky za malo penazi.