M O T O C Y K L Y

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

02.06.03  09:10

« Re: motorky

MatuS: Rozdíl mezi fazerem 600 a 1000 není 30, ale 19kg:-). Bohužel budu muset jít do 600, rozdíl v ceně by asi rodina nezkousla. Jinak samozřejmě větší je lepší, ale na posbírání nějakých zkušeností je možná trochu moc výkonej. Pak už je to na řidiči.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.06.03  09:05

Imaxim: Leasing na nový stroj je v poho, pojistky se pohybují okolo 6-8%. Na ojetou motorku je lepší spotřebitelský úvěr, protože tě nebudou nutit do pojištění.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 02.06.03  05:26

imaxim, s leasingom je to v pohode. teda pokial sa pytas na novu masinu. to som zistoval, a je to velmi prijatelne.

co je neprijatelne (aspon tuto na slovensku) je to poistenie. mne poistenie i ked v leasingu zatial stale vychadza na 50tisic (pisal som asi to 4 leasingoviek, motorka v hodnote 400.000sk) a to je strasne moc. neoplati sa to. nastastie leasingovky ta uz do toho nenutia, t.j. mozes zobrat leasing bez poistky.

co sa tyka kupy masiny, ak rozmyslas medzi fazerom 600 a 1000, banditom 600 a 1200 alebo hornetom 600 a 900, tak ber to vacsie.

porovnaj si napriklad fazera 600 a 1000 a v hmotnosti bude rozdiel mozno 30kg. 30kg je rozdiel ktory pocitis ako zaciatocnik ked ides v meste medzi autami, ale ak chces jazdit vikendovo, t.j. len von z mesta do prirody, tak tych 30kg nezbadas. navyse, 1000 je omnoho kludnejsia ako 600vka, kvoli priebehu a vyske krutiacemu momentu. preto ja idem rovno na velkeho fazera, nevidim zmysel (okrem financii) ist do 600vky.

na druhu stranu, ak si naozaj uplny zaciatocnik, mal by si zvolit nieco mensie, kludnejsie a slabsie, tak ako ti radia chalani. (dvojvalcove 500vky su dobre zaciatocnicke motorky, alebo napr honda vtr250 - to je pekny nahac)
    staci ti to kupit na jeden rok, aby si dostal zakladne navyky, aby si zistil, ze premavku treba sledovat troska inac ako v aute atd, rozoznavat nebezpecnestva, a vobec ci ta motorkarenie chyti (na 90% ano :-) ) a potom nemusis mat obavu sadnut na velku masinu.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.06.03  08:51

KON, maxima: Jo, jo s oblečením je to jasný, já jenom nevěděl, zda nemyslíte nějaké věci přímo na motorku - kufry, imobilizér ... Nevíte ještě jak je to s tím leasingem?
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.03  22:58

Kon, Imaxim: Ta výbava je fakt důležitá a je dobře že jsi to tu zmínil. Taky nechápu lidi, co si koupí motorku za statisíce a k tomu nejshitovější helmu za 2000,- se slovy: na to moje ježdění to stačí... Na oblečení se fakt šetřit nevyplatí, z motorky jsem padal ještě v dobách kdy tady nic takovýho ke koupi nebylo a je to vážně rozdíl:-). Na okruzích v Brně i v Mostě je volný ježdění pravidelně, ale nevím že by se pořádala "okruhová škola", v Německu je to ale běžná věc. A ještě k výběru stroje: je zbytečný kupovat něco úplně salbýho, a koupit XJR by nebyla taková chyba jako koupit choppera. Zejtra jedůůůůůůůůů jezdit do Brd:-)))))
  • « 00 Reagovat !

foto

31.05.03  00:00

Imaxim: Myslim tim hlavne slusny obleceni, rukavice, helmu, boty, coz taky stoji nejaky penize. Neni to asi tvuj pripad, ale je dost lidi, co si poridi motorku za statisice a pak jezdi v tricku, teniskach a s helmou za 500Kc. Mozna to nekomu pripada "cool", ale spis je to poradna pitomost. Nedavno jsem dokonce videl jednoho "drsnyho" harleyare naboso! Nerikam, ze musis mit to nejdrazsi, ani ze musis bejt obrnenej jak pravekej rytir, ale zvlast kdyz zacinas je asi dobre bezpecnost nepodcenovat.
    Nechci nijak strasit, ale podle statistik je riziko zabiti na motorce vic jak 20x vetsi nez v aute.

Konkretni informace o skole jizdy na motorce nemam, ale urcite neco takovyho bude existovat (Brno, Most?), zkuseni motorkari me jiste doplni. Sam urcite nejakej kurs jizdy na motorce vedenej profesionaly chci absolvovat, ani ne tak kvuli tomu, ze bych chtel jezdit rychlejc, ale hlavne bezpecne. Zatim se ucim sam a to rozhodne neni idealni, stejne tak jako poslouchat rady nekterejch "zkusenejch" motorkaru, co radi zacinat minimalne na Hayabuse.

Motorka nedela motorkare, jsou tuny lidi co maji motorky se 150 konma a uroven zkusenosti tak mozna na Jawu 50.

Hodne stesti a jdi do toho! Motorka je zabava i kdyz jedes pomalu:-)
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  20:16

to KON: Co myslíš pořádnou výbavou a kde a jak funguje okruhová škola?
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  20:15

Díky za názory. Naprosto se shodují s mými známými motorkáři, já jenom doufal, že někdo bude mít pochopení-)). Přeci jenom, ale případně půjdu do čtyřválce 600 ccm, takže Fazer či Hornet. Koukal jsem i po bazarových nabídkách, docela často to v komisi prodává i nějaká společnost, takže i DPH je v pohodě. Navíc jak píše KON nemusí mě mrzet, když mi spadne (u kapotáže by to asi průser byl). Taková praktická otázka ještě: Je leasing u ojetých motorek také tak drahý a nevýhodný jak u aut?
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  20:06

imaxim: Tak to jsme na tom skoro stejne:-)) Prave jezdim na motorce dva mesice a pred tim jsem na tom v zivote nesedel. Taky uz mi bylo osmnact...
    Souhlasim s Medou a Maximou, je lepsi zacinat na necem mensim.
    Precetl jsem stohy nazoru od odborniku na to, jaka motorka je pro zacatecnika nejlepsi (dokonce celou jednu knizku). A suma sumarum to nehorsi, co muzes udelat je koupit neco jako XJR 1300:

A) bud se zabijes nebo zmrzacis v prvnich par tydnech,

B) tak te to vystrasi, ze motorku brzo prodas a na motorky zanevres,

C) pokud nahodou nebude platit A nebo B, tak u motorek sice zustanes, ale dost pravdepodobne se NIKDY nenaucis poradne jezdit a budes k smichu i jezdcum na Jawach 350:-((

Vseobecne se doporucuje zacinat na necem mensim a lehcim, zhruba tak 250-600 (u cruiseru to muze byt i vice). Ovsem v zadnym pripade sportovni "sestikila" typu GSX-R apod. Zda se ze te tahnou klasicky motorky (pro zacatecnika idealni), takze dobra volba je neco jako Honda CB500, Kawasaki GPZ500, BMW650. Pokud chces neco na dyl a umis se ovladat, tak asi ten Fazer 600, SV 650 jsou
    super stroje, a klidne na nich muzes jezdit celej zivot bez potreby "upgradu". Spis investuj do poradny vybavy a nejaky okruhovy skoly. Ojetina je asi pro zacatek vyhodnejsi, nebude te tak mrzet, kdyz s tim obcas prastis. A pokud se rozhodnes, ze te to nebavi, nebo ze bys radsi jinej typ motorky (treba cruisery, endura), tak na tom netratis ani financne.

Pokud ti nevadi anglictina, dobrej web pro zacatecniky je www.beginnerbikes.com (tam najdes odpovedi na vsechny otazky).
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  15:04

To je jasny - jedine Intruder 1400, co jinyho? ;-). Pokud jsi nikdy nejezdil, mel bys asi udelat presne to, co nechces - koupit nejake peti, sestikilo a jednu nebo dve sezony se ucit. Volil bych treba ojetyho Bandita 600, a zkraje bych byl hooodne opatrnej. S tim MB je to na povazenou. Ja jsem na MB par let jezdil amaterske zavody - a dodnes hodne jezdim - a motorka je neco uplne jineho. Obvykle z motorky byvam vyrazne vic utahanej (zvlast co mam toho Introse - skladat 350 kilo do zatacky a pak to zase rvat ven fakt nejni zadna *).
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  12:25

Meda: No moc jawařů vonících syntetikou nepotkávám.... A zloděje je doopravdy potřeba mlaátit hlava nehlava, nic jinýho na ně neplatí:-)
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  12:16

imaxim: Obecně se spíš doporučuje na začátek něco menšího. Neříkám slabšího, o výkon motoru nejde, jde o váhu a ovladatelnost. Takže pokud dvouválec, třeba zrovna Suz SV650, ale doporučil bych spíš čtyřválec (motor má hladší běh) 600cm3. Ideálně Fazer nebo Hornet. Výkonu to má dost (cca 100k), takže tě to po měsící neomrzí, a při tom jsou tyhle motorky docela lehký a mimořádně ovladatelný. Tolik můj názor, ale protože motorka se kupuje pro radost, musí se ti především líbit. Takže pokud se ti líbí XJR, kup XJR. A když máš možnost vzít to s odpočtem DPH, kup novou. A když už ojetou, tak prokazatelně nebouranou. Jakmile někdo bude něco tvrdit o malý bouračce a dobře srovnanym rámu nebo vidlích, pryč od toho.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  11:24

maxima > a prave tech nekolik desitek sekund mi staci abych vybehl a zacal ho mlatit hlava nehlava smejda jednoho ;-).S tou syntetikou to je uplne bezny - Jawari co nechtej smrdet a kourit to tam lejou.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  09:36

Když už jste u té obecné debaty o typech motorek, ktrou rád sleduju, dlouhodobě uvažuju, že bych si něco pořídil. Nemám s motorkama žádnou jezdeckou relevantní zkušenost, ale není mi osmnáct, vyblbnul jsem se už na mountbiku, takže si nemyslím, že bych dělal na silném stroji kraviny a někde se zmrzačil. Nechce se mi začínat na půllitru a za dva - tři roky si kupovat něco silnějšího. Tíhnu k naháčům, ačkoliv chápu výhody kapotáže, měl bych ten stroj spíš dlouhá léta na takovou letní víkendovou radost, jako zážitek z jízdy oproti standardnímu rodinnému autocestování či pracovním jízdám v obleku. Tak díky za rady, zatím je můj teoretický tip Yamaha XJR 1300. Jo a cenová hladina - cca 300 tkč. Ještě, má u tohoto mého záměru smysl uvažovat o ojetině, podotýkám, že DPH dostanu zpět. Anebo má smyl koupit na rok, aby si člověk vyzkoušel, zda ho ho to vůbec baví, něco ve třídě Bandita (třeba jetého) a potom se rozhodnout definitivně?
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  09:14

Meda: Syntetika do kejvy, no to jsem ještě neslyšel. Fakt je že tyhle moderní oleje spíš voní než smrdí při spalování. Zabezpečený to máš pěkně, ale když to někdo bude chtít ukrást, uradne to i takhle zabezpečený během několika desítek sekund:-((
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  09:04

Kon: Motorky se ve srovnání s auty skoro nekradou, vyjímkou jsou podniky jako GP v Brně apod, kde je velká koncentrace strojů a taky lupičů. Takže pohoda. Pojištění motorek je obecně velmi drahý, jediná slušná pojistka bývá k leasingu novýho stroje.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  08:56

KON > pojisteni u motorek obecne ma smysl, pokud ji mas na leasing. Jinak to vyjde jako tezka pecka (www.motorkari.cz - kluci se tam o tom bavili a hazeli sumy jako 60 - 70 litru rocne :-( ). Motorku bez dozoru nenechavam - obedvam tam, kde na ni vidim a stejne zamykam rizeni, davam do zadniho kotouce Abus lock a specialnim retezem se zamkem Tokoz Pluto privazuju za ram nebo alespon za kyvku k necemu hooodne spatne odmontovatelnymu (festovni zabradli, lampa apod.).
  • « 00 Reagovat !

foto

30.05.03  08:51

MAXIMA > nojo, to tam nesmis lejt M2T ;-). Musis ji chudince staricky doprat nejakou tu syntetiku. Ja pouzivam Motul a nekouri skoro vubec. A smrdi - teda spis voni po tutti frutti zvejkach (bez legrace - oni ten olej nejak parfemujou) ;-).
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.03  19:20

Me se SV650 taky libi (i 1000 samozrejme, ale 650 je asi lepsi kup).
    Nekde jsem cetl, ze to je nejprodavanejsi motorka v Evrope.

Zajimalo by me par praktickejch informaci. Co treba kradeze motorek? Je vubec mozny nekde nechat na par hodin motorku bez dozoru? Ma smysl pojisteni proti kradezi u starsich motorek? Diky.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.03  15:22

Mracek: Dobrej vkus, teda podle mýho skromnýho názoru.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…