M O T O C Y K L Y
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
Kolík80 05.02.04 17:30
« Potrebuju radu
Jaro se blizi, takze se pomalu zacinam ohlizet po motorce, po porade tady mi zbyly dva motocykly, Honda 750 Africa Twin a Yamaha 750 Super Tenere. Jelikoz nemam na novou, tak bych potreboval poradit na co si dat pri koupi motorky pozor, abych nekoupil nejakou velikou bouracku, nebo masinu s totalne vylagrovanym motorem, popr. konkretne na nemoce techto krasavic. -
« Re: Zima?
Našrot: Ten konstruktér měl asi pravdu:-). Přesto je fajn slyšet, že se v týhle zemi aspoň teoreticky konstrukcí motorek zabejvá někdo mladej:-). Když se na motorce (skůtru) jezdí, tak se taky občas padá, to je život. Jinak nějaký lidi k takovýmu měření se vždycky najdou, pokud měřící zařízení nebude mít 50kg:-). Zvlášť kdyby z toho mělo vzejít něco užitečnýho. Najetí 1500km je otázka jednoho maximálně dvou hezkejch víkendů. Rád ten podvozek zkouknu, i když dálníky považuju za řekněme neperspektivní (je to spíš hračka pro ty, co nevědí co by a v OBI to taky nenašli), zajímá mě všechno, co se hejbe na 2 kolech. Takže když budeš mít chuť: xjr1@seznam.cz -
"-- skrytý --" 23.12.03 13:42
MAXIMA: Bylo - můj problém je totiž v tom, že jsem se nikdy předtím o motorky dvakrát nezajímal (maximálně ve stylu líbí-nelíbí) a pak jsem dostal to téma dálníku (což dle jednoho konstruktéra z Jawy Divišov, kde jsem byla taky na konzultaci, je nejblbější způsob, jak začít ;o) ), takže jsem si toho za ten cca rok a čtvrt musel hodně projít a zjistit co a jak, což i nakonec vedlo k tomu, že jsem dvakrát spadnul ze skútru ;o) A teď nakonec to vypadá, že bych ty motorky docela rád dělal i dál. Tedy přesněji řečeno - v únoru nastupuju na doktorandské studium, jehož téma je opět o motorkách ;o), ale už jsem si ho celé vymyslel sám. Takže možná budu potřebovat zase trochu pomoct - tedy sehnat lidi (kolik, ještě nevím - to záleží na tom, jestli se dostanou peníze na výzkumný záměr nebo ne), co by si nechali na motorku namontovat relativně jednoduché měřící zařízení a jezdili by s ním třeba 1500km všude možně a byli by ochotni psát, kde to bylo (kdyby nebyli, tak by se k tomu musela domontovat ještě GPSka). Pak bych si z toho sosnul data a zařízení namontoval jinému. A takhle by to trvalo maximálně rok a půl a pak by z toho vznikla nebo nevznikla (podle výsledků) taková na motorkách neobvyklá součást, o které se mi moc dopředu veřejně mluvit nechce, protože to (jak jsem zatím stačil koukat) nikdo nedělá ;o) Takže tak úplně mi studentský život nekončí, maximálně na půl úvazku ;o) BTW: vzhledem k tomu, že moje koukání po konstrukci podvozků motorek začlo tím, žes mi dal kontakt na toho svého známého, co má YamahuGTS, tak jestli chceš, pošlu ti nějaké obrázky toho podvozku, co jsem na ten dálník dělal. -
matuS 09.12.03 11:47
neviem ake je v cechach pocasie, ale u nas je teraz chladno, slnecno a sucho.
zaujimalo by ma, ak je napr kalamita, cesty sa posolia, a potom bude pocasie ako teraz, je ta sol stale vsade pritomna a keby som eventuelne isiel s motorkou, tak by sa od tej soli vsetko zasralo? alebo ked je sucho, tak je vsetko OK? -
No motorku jsem zazimoval tak, ze jsem ji asi pred mesicem prodal. Ted uz drandim jen na skutru. Nastesti tady v Brne jeste nenasolili, takze je jeste furt nejaka ta moznost zahanet abstak pri kazdodennich cestach do prace :)). O vikendu v nedelu tu bylo sucho, slunecno a kolem 2stupnu, no hezky sem se provetral, umyl a nalestil skutra ä fakticky ho tak nachystal na zazimovani. Jakmile nasoli, tak ho postavim na hlavni stojan a zacnu jezdit sockou :(((. -
Maxima: Ano to sem zapomnel dodat, ty pneumatiky s hrebama samozrejme nemaji homologaci.
Vyhrivane plexi dodava napr. Schuberth k jejich Concept klapacce, je moznost mit to vyhrivani pripojene bud primo k masine, nebo taky k nejakym externim baterkam. Da se to najit napr. u Louise jako Concept Heizvisiere, stoji to 150€. -
Motorku už jsem už uložil k zimnímu spánku. Ještě v sobotu jsem se byl svézt (cca 100km), ale v neděli už silničáři začali solit, což bylo jednoznačný znamení k zazimování:-). Teď musím jen sehnat nějakou starou paštiku, abych měl na čem jet do toho Německa v lednu. -
Našrot: No, je to kravina. Ale úplně největší úchylárnu jsem viděl na Intermotu 2002 v Mnichově. Tam se kolem svýho stánku i po celý hale proháněl maník na kolečkovejch bruslích a k pohonu mu sloužil křovinořez. Nedělám si srandu, tu štangli měl mezi nohama a na konci se místo struny točila vrtule:-) -
Maxima&Našrot: Jeste bych to s dovolenim mirne doplnil. U nas se opravdu tezko shani jakakoliv motorkova zimni guma, jsou ovsem kraje, kde se s jezdenim v zime vcelku vyporadali, protoze je tam zima mnohem dele, nez v tom nasem mirnem pasu. Ano mluvim o skandinavii. Na motorky (i bezne silnicni, nejen endura) se tam predevsim u poradkovych sluzeb ale i u par normalnich motorkaru nazouvaji specialni pneumatiky s hroty (ty ale nejsou tak brutalni jako pro ledovou plochou drahu) idealni na ujety snih nebo ledovku. Samotni motorkari se pak navlecou do vyhrivanych kombinez, bot, rukavic a helem s vyhrivanym plexi (aby se nemlzilo, coz je v mrazech otazkou jednoho vydechnuti pri pomalejsi jizde).
BTW: Mitas ma v nabidce par primo zimnich gum pro endura, s hreby i bez. -
"-- skrytý --" 05.12.03 18:39
MAXIMA: ne e, mám to na diplomku. Ty monocykly, to může vymyslet jen * ;o) - už to bylo v historii vozidel mockrát a vždycky to vymyslí někdo, kdo není s to pochopit, že se to nedá zastavit... Jako nějaký vehikl na blbnutí to chápu, ale jako dopravní prostředek fakt ne. -
U motopneu nezáleží až tak na dezénu (mají na rozdíl od auťáckých „kruhový“ průřez), ale spíš na směsi. Problém je, že v teplotách pod nulou už ta směs prostě nefunguje, jinými slovy klouže to jako prase i když máš enduro gumu s dobrým vzorkem. Na silnici jsem viděl v zimě používat závodní „mokrý“ pneu (tu nejměkčí směs, bývají na výběr 2-3), prej je to o moc lepší. Ale je tu jinej problém, jsou NHS, takže bez homologací. Čistokrevnou motorkářskou zimní gumu jsem ještě neviděl. Asi proto, že takovejch magorů co jezdí i v zimě je pět a půl:-) a myslím, že stříška dálníku na tom nic nezmění.
-
"-- skrytý --" 04.12.03 23:06
Mám takový neohrabaný dotaz - o kolik hůř asi tak sedí motocyklové běžné pneumatiky na silnici za typicky zimního hnusného počasí než zimní na autě? Tedy: vyplatily by se zimním motopneu či nevyplatily (za předpokladu, že by se na motorce dalo komfortně jezdit i za nečasu).