Autoturistika - tipy a rady
« Re: to Marten !!!
Radimbo neblazni, ja tam byl jenom trikrat po 14 dnech. Fakt je, ze jsme toho sjezdili docela dost na to kam nas pustili. Ja ty Chorvaty mam docela rad, uz za to ze maj tak krasny more. To Taliany moc nemusim. O nejakem webu o Chorvatsku jsem taky premyslel, ale musel bych se hodne ucit a na to nemam cas. Manzelka dost foti, vetsinou privezeme tak kolem 5 filmu, urcite tam budou i fotky bez postavicek. V kazdem pripade mame urcite Plitvice, Slapske krky, neco z Istrie a vlastne vse o cem jsem psal. Dost toho je i na videu. Budes-li mit nejaky napad, rad ti nejak vypomohu, ale hlavne at neni casove narocne. Jen tak na okraj - na pristi rok uvazuju o Cerne hore, tata tam byl jeste za komousu a projel ji krizem krazem. To bude teprve nadhera - Boka kotorska, Skaderske jezero, uvidime. A kdyz EU sebou trochu hodi a bude lepsi klima v Bosne, tak to vemem pres Bosnu zpatky. -
« to Marten !!!
Martene, ty by jsi měl psát nějaké cestopisy nebo návody k cestám bez mapy :-) Máš docela dobrou paměť na detaily, skoro jako já, ale rozdíl je v tom, že já si takové detaily pamatuju z cesty, kterou jsem pojel snad tisíckrát a ty si je pamatuješ i když si tam jel snad jen jednou.... -
« Re: Chorvatsko (to grep)
Na Makarskou jsem to udelal za "obdivuhodnych" 18.5 hod i s cekanim 3.5 hodiny v Hatich a naslednym prekonavanim unavy na odpocivadlech. Rano v 6 s SO jsem bych nekde u Zahrebu. Pri pohodove jizde s prestavkama, velkou prestavkou na odpocinek bych pocital taky tech 17-18 hod. Co se tyce tech poldu, radary jsem videl opravdu jen v obcich. Ono totiz mimo obec je dost tezke nekde merit. Samo, ze jsou useky, kde to jde, ale je jich malo. Oni davaji hlavne pozor tam, kde se neco deje - frekventovane krizivatky, centra obci a pod. Mimo obec vetsinou "jen" dohlizeji. Pozor jsou schopni merit i rano v sest!! Co se tyce servisu, kolem vetsich mest jsou zastoupeni snad vsechny znacky. Na Opla je tutove ve Splitu, od Makarske je to asi 70km, mel by byt i Makarske, je to velke mesto. Benzin ve Slovinsku je tusim levnejsi nez u nas, ja jezdim naftu a ta je tam stejne draha jako natural. Stala tam kolem 20 Kc. Kurzy jsem uvadel drive v nejakem prispevku. V Chorvatsku je benzin na stejne urovni jako u nas.** Plitvice - nadherne misto, v kazdem pripade navstivit, krasne vodopady, nadherna voda, jeden z nejhezcich koutu Chorvatska. Chce to ale cely den, kompletni prohlidka trva tak kolem 5-7 hodin, podle toho jak clovek chvata. Ja tam byl pred trema rokama, to byl otevren jen stred, je mozno snad videt jeste horni a spodni cast, ale to je bez zaruky. Jezdi tam vlacek, parnik, vse je v cene. Platil jsem za 2 dospely a 2 deti asi 130 KN, dnes to bude vice. Krasne jsou i Slapske krky kousek os Sibeniku. Da se tam jet i lodi po mori a potom rekou nahoru. Je to podobny raz jako Plitvice, ale nejsou tam skaly a takova clenitost. Ale stoji to za to. Nadherny pohled je sjizdi autem do udoli. A kam jet? Ja nejsem zadny expert na Chorvatsko, jen tam jezdime autem a to clovek vidi vic nez z autobusu. Sever(Istrie) je blizko, jsou tam hlavne skaliska, neni to moc pro deti, krasny cast je spicka Istrie - Premantura, Medulin. Jinak hezke misto na Istrii je taky Ucka - tam se plati za tunel, ale stoji to za to. A potom Opatie - krasne mesto, ale drahe. Kdyz chces jet na plitvice jako na sam. vylet tak by to chtelo ten sever nebo vyssi stred (od Zadaru nahoru). Ja jsem tam jel z Biogradu -170 km, ale nelituju. Na Istrii stoji za to videt ostrov Brioni (??y), je to rezervace a byvale sidlo Tita, potom jeste Losinj. Ve stredu Chorvatska je hezky Sibenik, Zadar, Kornatske ostrovy - vylet lodi. Me osobne nechytly ostrovy- Rab, Brac, Hvar a pod. Neni tam, kam jet, trajekty stoji kupu penez. Nejhezci je Makarska riviera - tak od Omise dolu. Daji se tam najit krasne plaze, hezka strediska jsou Brela, Baska voda, Makarska, urcite se chce podivat do Splitu. Jeste niz potom Korcula. To snad jediny ostrov jeste s Losinjem, kam bych jel na cely tyden. A kdyz uz budes na Makarske, tak si zajed do Dubrovniku. To stoji za to. Nema cenu to popisovat, je to historie v malem. Doufam, ze je tam uz vsechno opravene. V Chorvatsku je kupa dalsich nadhernych mist, chce to jen velkou mapu a patrat. Az pojedes dolu na Makarskou, tusim, ze Sinjem nebo za Kninem je dlouhe jezero - Perucko. Stoji to tam zastavit, pripadne si jej objet kolem dokola. Tak uz koncim, nakecal jsem to spoustu. -
« Re: Chorvatsko
Marte : Díky za vyčerpávající odpověď. Teď mi to je vše jasné. Vyjedu ve čtvrtek ale zkusím odpoledne. Jedu až na Makarskou a musím si udělat rezervu. Jinak co se týče poldů měří opravdu jen ve městech nebo i na ostatních silnicích. Jak je to tam se servisy, neviděl jsi tam někde značkový OPEL. A co benzín je ve slovinsku stejně drahý jak u nás ? Byl jsi na plitvičkách ? Je to k něčemu ? Doporučoval by si Jih, Střed nebo Severe Chorvatska ?
Díky. -
« Re: Chorvatsko
Zalezi kam jedes. Kdyz jedes ze severni Moravy, asi bych volil prechod v Mikulove nebo v Hevlinu. Potom uz asi klasicky - Viden, Graz, Maribor, pri ceste na Istrii odbocit na Lublan a dolu, jinak pokracovat na Zahreb, Karlovac a tam podle toho: Ostrovy Krk, Losinj a horni pobrezi - uhnout na Rijeku, jinak pokracovat smer Split pres Plitvicka jezera na Gracac, zde odbocit bud na Zadar a nebo pokracovat na Knin, Sinj. za Sinjem se da odbocit na Split. Pri ceste na Makarskou neodbocovat na Split, ale jet dale Krajinou smerem na Cista Provo a dolu na Sestanovac a Makarskou. Na Dubrovnik se pokracuje uz po jadranske magistrale. *** Jinak zazitky jsem shrnul do nekolika odstavcu v drivejsich prispevcich, je tam temer vse. Problemy pri ceste budou hlavne o vikendu, doporucuju jet ve vsedni den (ctvrtek), jinak v noci. Nejhorsi je cesta od Karlovacu na Plitvicke jezera. To je usek trpelivosti. Pr. rychlost zde klesa na nejakych 50km/hod mozna i min. predjet se neda. Potom za Jezerskem to uz jde, kdo je odvazny muze jet i 140-150. Jeste jedno misto muze byt uzkym hrdlem - a to je most za Gracacem smerem na Knin. Opravuji ho a kdyz jsem jel v pulce cervence zpet, byla tam hrozna kolona smerem na pobrezi. Kdo nechce stravit mladi na silnici v Chorvartsku tak at predjizdi kde to jde. Vetsinou vepredu je nejaka brzda a nikomu se pres ni nechce. Je potreba trochu ceske drzosti a bezohlednosti a daji se najet i 2-3 hodiny. Ale pozor na poldy. Meri hlavne v obci, cenik pokut viz me predesle prispevky. Jsou opravdu ostri, nekteri maj i laserove pistole, na to antiradar nefachci. Co se tyce poplatku: Pres Rakousko 10 denni znamka 180 KC, 2mesicni (nikokoliv mesicni jak nekdo zminoval drive) 400 Kc. Koupit se daji u ceskych pump pred prechodem. Ve Slovinsku se plati za dalnici u Mariboru asi 1.5 DEM a potom na Lublan (cenu nevim). V Chorvatsku se plati U Zahrebu 6 KN, na Karlovac 12 KN, na Istrii se plati tunel Ucka (nevim kolik), je to nadherne misto, stoji to za skouknuti. Pak se plati jeste par mistnich cest vetsinou v narodnich parcich. Stastnou cestu. -
« Re: Taliansko
V Itálii se platí cca 1000 ITS/2Kč za kilometr. A s maximální rychlosti to není zase až tak horké jako v Rakousku. Já jsem jezdil hodně přes limit tak jako ostatní a za 1500 km po cestách v Itálii mimo dálnice jsem viděl 1x cajty a to jsem jel zrovna kilo ve vesnici a brzdil jsem kousek před nima.