OCTAVIA 1,8 Turbo...máte ji taky ??
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« Re: Diskuse
Jako zakladatel tady této rubričky jsem si dovolil trochu upravit názory některých odborníků na motory :-))) Ćlověk přece nemusí rozumět všemu, ale ať pak ty své nerozumy nevnucuje ostatním. Ale nic ve zlém, škoda že mu došly argumenty. Ten závodník si stěžoval na to, že se mu špatně ovládá řízený smyk na ruční brzdu ....No, podle mě se to na parkovišti zkouší dobře, ale praktické použití je téměř nulové. Ne že bych to někdy nezkoušel, ale při pomalé jízdě na prázdné cestě...ale v kritické situaci člověk většinou neřekne ani popel, ne ještě hledat ruční brzdu. Ne že by to asi bylo úplně nemožné, ale já jsem to ještě v krizi ani nezkoušel použít. Konstrukční vady je rubrika Škody ?? :-))) Tak já bych se hlásil s tím, že mi zůstal zamáčklý zapalovač - asi dva dny, naštěstí nehřál. Pak vyskočil.......a pojďme udělat jen jednu rubriku OCTAVIA !!!! -
« Diskuse
Tak se mi zdá, že diskuse na téma 1.8T nějak upadá, těm odborným řečem o kroutícím momentu a výkonu moc nerozumím, pro mne je podstatné, že to jede. Jen tak mimochodem, zkoušel jsem combi kolik jede, na prázdné dálnici se čtyřmi lidmi podle tachometru 225, a to i do mírného kopce, ale víc ani ránu, kupodivu stabilní,žádné větší potíže s vyjetými kolejemi a ani poměrně silný boční vítr nijak nevadí, okamžitá spotřeba kolem 25l/100km.
V rubrice "konstrukčí vady" jsem narazil na příspěvek nějaké člověka, který popisuje špatné chování O. na kluzkém povrchu. Protože nejsem závodník a uváděná technika jízdy je mi cizí, může někdo popsat, co tím vlastně chtěl básník říci, abych se poučil?? -
« Re: Pretnutie
CHVÍLI TADY NEJSEM, a už taková dilemata :_))) Ale už to tady jednou bylo !!! Výkon je prostým násobkem kroutícího momentu a otáček !! V této rovnici nemohou být dva parametry stejné, a třetí rozdílný !!! Jestli roste výkon i při klesajícím kroutícím momentu , tak jenom proto, že se zvyšují otáčky !!! Ale to netrvá věčně !! Takže proto jsou max výkony motorů uváděny spolu s otáčkami. U dieslu hodně dole, protože vysoký kroutící moment zase hodně rychle padá.....takže ve vysokých otáčkách už ten výkon není nic moc !!! Někdo zpět tam psal, že rychlost 200 km/h je zbytečná . Ale to přece není jen o maximálních rychlostech ! Já jsem z dieslem 1,9 TDi ( 81 Kw ) jel. Nejde mi o 200 , ale třeba o to, že při předjíždění kamionu v ca. 50 km v kopci můžu na dvojce akcelerovat až do 110 úplně v pohodě, což také občas využiju . V dieslu to končí tak u 80, takže člověk ještě musí myslet na přeřazení !! Je to prostě tak !! Jde o zvyk, o spotřebu , ale ta fyzika výkonu, otáček a kroutícího momentu se ovlivnit nedá. Diesel prostě jede skvěle kolem těch 2 000 ot/ min, a pak rychle ztrácí. -
« Re: Pretnutie
Nechci nikoho poucovat ale plati prece: vykon = otacky x kroutak. Pokud jsou otacky stejne a kroutak kolisa mezi 130, 135 a 150Nm potom vykon taky nemuze byt stejny. Nebo nerozumim fyzice. Skoda, ze tu neni Ivo nebo King, urcite si ty krivky taky prohlizi... -
Diamant 15.09.99 11:22
« Pretnutie
Ani ja to clekom nechapem. Ale faktom je, ze z motora 1,8 bol odvodeny motor 1,6/74, ktory ma len mensi zdvih (vrtanie je zachovane). Ono je to ale bezne, ze pri motore s rovnakou kubaturou su vykony povedzme do 3500-4000 otaciek skoro totozne a slabsie motory potom uz nestacia s "dychom" a silnejsie este idu do vyssich otaciek. Prikladom nie je len dvojica 1,6/55 a 1,6/74 ale taktiez 1,3/40 a 1,3/50. Aj tie mam nakreslene. -
« 1.8T
Slysel sem, ze ma tenhle motor slusnou dynamiku a hodne velkou silu, ale kroutici moment ma stejnej jako TDI, myslim ze jako TDI 66kW.Vykon ma hodne vysoky a to se pri jizde samozrejme projevuje. Prej je z toho mozny dostat pres 200km/h na ctyrku a to je uz slusne dilo.Cenove lze tento motor ziskat v Octavii velice priznive. Stale ale prosazuji, ze diesel TDI110 ne-li novy TDI115 se systemem cerpadlo tryska a vysokym krouticim momentem je velmmi slusny motor s dobrou dynamikou - ne do takove miry jako benzinove 1.8T, ale 200 z TDI110 lze dostat - tahle rychlost je ale zbytecna. Myslim, ze uroven odhlucneni je dnes u TDI na velmi slusne urovni - u Passata, nevim jak u Octavie - pry je horsi (je slyset slabe piskani turba...).Budu ted jezdit s Passatem 1.8T, tak uvidim.Diky za pozornost. -
« Re: krivky motoru
Mam z roku 97 stazene krivky (dnes nedostupne) pro Fiat Bravo/Brava (bohuzel jen ve vytistene podobe). Motory jsou: 1.4 12V, 1.8 16V, 2.0 16V, TD 1.9 75, TD 1.9 100 a TD 2.4 125 HP. Krivky sedi i na dnesni Fiat Marea. Pokud by byl zajem to nascanovat a hodit na sit dam je k dispozici. -
Diamant 12.09.99 12:02
« Re: To Diamant - krivky
Pošlem ti ich. Viem ich naskladať hoci aj všetky do jedného grafu (ale je to už prehustené). Tak mi musíš napísať, či ich chceš všetky samostatne (pre každý motor výkon a toč. moment v jednom grafe), alebo či ich chceš viacej pokope (napr. 3 diesely v jednom - samozrejme potom už sú výkony v jednom grafe a toč. momenty v druhom). Kombinácií je nekonečne veľa, takže napíš ako to chceš, a ja ti to potom pošlem v jpg. Akurát ešte zháňam 1,4 a 2,0. Posielam ti aj ukážku. -
Diamant 10.09.99 19:41
« Praktické skúsenosti
Tak som sa konečne povozil do sýtosti. Bolo to zvezenie na jednotku.
Hlučnosť - Musím povedať, že akustická pohoda je v Octavii s motorom 1,8 T skutočne fantastická. Bol som veľmi milo prekvapený. Po prvom štarte som zapochyboval, či motor naozaj beží.
Výkon - Aj keď išlo o Combi, tak bolo skutočne mimoriadne živé a čiperné. Poslušne reagovalo na každé stlačenie plynového pedálu a vyštartovalo vpred aj pri jazde do prudšieho stúpania, alebo na vyššom prevodovom stupni. Motor je veľmi pružný (aj v nízkych otáčkach), nepotrebuje časté preraďovanie (snáď ešte menej ako TDI) a veľmi ochotne sa nechá aj "vytočiť" bez výrazného protestovania vo forme vysokej hlučnosti.
Klimatizácia - Octavia bola vybavená manuálnou klimatizáciou, na ktorú som si musel síce trochu zvykať (predsa len nie je to Climatronic), ale po chvíľke už slúžila tak, ako som ja chcel. Ak má niekto manuálnu klimatizáciu, tak nemá čo ľutovať. Vadí mi však ten "plastový" zápach, ktorý je cítiť po zapnutí kúrenia (pri zohriatom motore).
Pocit z jazdy - Veľmi dobrý. Auto sa správalo na ceste veľmi "kultivovane" a poslušne reagovalo na pokyny volantu aj vo vyšších rýchlostiach. Otestoval som aj ABS, ktoré pracovalo aj na suchej ceste s nerovnosťami výborne. Bohužiaľ na prítomnosť EDS ma majiteľ upozornil až po vrátení auta, takže som ho v paxi na sypkom povrchu nevyskúšal.
Spotreba - Spotreba je asi najdiskutovanejšou témou. U benzínového motora je síce vyššia než u TDI (mne sa podarila kombinovaná 7,5, podľa majiteľa býva na dlhších trasách okolo 7,2 l/100 km), ale ten rozdiel stojí zato! Pri ustálených rýchlostiach sa dala okamžitá spotreba udržať na hodnotách, ktoré zodpovedajú motoru 1,6/74 a tie spotreby, ktoré sa tu pred časom vyskytovali môžu byť reálne.
1,8/110 versus 1,9/81 - Keď som bezprostredne po jazde presadol naspäť do TDI, bol to ohromný rozdiel. Benzínový agregát je omnoho tichší a celkovo kľudnejší. Človek to pocíti ako pri voľnobehu, tak aj pri jazde vo vyšších otáčkach. Neváhal by som a volil 1,8 T. Už začínam šetriť :o)
P.S.: Sedadlá Golfu sa mi zdajú byť o čosi mäkšie a pohodlnejšie, než v Octavii. Celkovo pôsobí Octavia tvrdším dojmom (zatváranie dverí, volant, sedadlá, perovanie ...). Môže to byť však aj subjektívny pocit vzhľadom na počet najazdených kilometrov v Golfe.