Klimatizace
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: problemek
to KON:ne,zaruka na to auto uz neni,je to auto z aukce.A dealer Toyoty ma neskutecny palky za praci,tak to nejdriv resime prez kamarady.Sve auto si davam k tomu samemu klukovi,jako Budik3 a jsem s nim spokojenej(zatim mi delal jen par malickosti),ale s tou kamosovou klimou si nejak nevi rady. -
jo,ale problem je v tom,ze ten kompresor zapina i pri vyple klime(i vetraku).to by urcite nemel.A s tou namrazou je to u nej obracene - kdyz je klima vypla(a kompresor je asi "omylem" sepnutej) objevi se namraza.Jakmile se zapne na pr.panelu vetrak(popr.kdyz je nahodou kompr.sepnutej,tak klima),namraza behem chvilky zmizi.Takze asi bude problem i v elektrice,nebo proste praskla ta pruzinka v el.magneticke spojce,co ma po vypnuti klimy kompresor odpojit od nahonu? -
Pokud je někde námraza tak bych hádal že někde prostě pod tlakem uniká plyn a jak se rychle odpařuje, tak vzniká námraza. Já jsem tedy nikdy na trubkách klima nikdy žádnou námrazu nenašel. No jinak klima se automaticky spuští když dáš ventilaci na přední okno, to je normální u všech automatických klimatizací, zajištuje se tak rychlé odmlžení okna.
Ten plyn by měl být ok, olejíček se dává rovnou do toho chladiva.
No jinak se mi fakt nezdá, že by po pouhé výměně kompresoru začala blbout elektronika a náhodně začala spínat klimatizaci... -
oupsss,ev.reakce na ten prispevek samozrejme adresujte na budika3,byl jsem se na to u nej podivat(mam stejny motor,jen o rok starsi),ale stejne jsme nic nezjistily.Pomaham mu vyrizovat zdejsi korespondenci,jelikoz je jeste vetsi laik,nez ja :-) a neuvedomil jsem si,ze uz jsem na svem kompu... -
mam Toyotu camry 3.0,r.v.2000 (aut.klimatizace).Mam pocit,jestli tam neco nezvoral ten kluk,co menil ten kompresor.Auta uz mi dela dlouho a zatim bylo vse OK,ale...Predtim klima chodila celou dobu dobre,az po te vymene to zacalo delat tyhle hovadiny.Hlavne me zajimalo(nez si najdu jiny servis),jestli se me nemuze odrovnat i ten novej kompresor,kdyz se spina samovolne i pri vyply ventilaci(nema zadny odber).Ta para me taky dost vystrasila,radsi nepoustim ani ventilator(jelikoz se obcass spousti i klima),pritoze nevim,co to dejcham.Jeste k tem rourkam,dve z nich byvaj namrzly a treti je naopak hned po nastartovani horka.Nevim,jestli je to normalni,jen zkousim hledat...Nebo me tam dal spatnou napl? nepamatuju se presne,ale bylo to neco jako "R132",nebo"134"?a jeste nejake "mazivo?".Jsem laik,tak mam hodne otazek... -
kompresor se zapíná a vypíná pořád v cca 15-30sec cyklech je to normální a jde to poznat podle cvaknutí spojky a podle zakolísání otáček, prostě se zapne když je potřeba zase natlakovat okruch, tedy čím více je klima potřeba tím kratší jsou intervaly, samozřejmě se to na ukazately nezobrazuje.
Námraza a bílá pára je však divný, nechal bych si přeměřit těsnost okruhu, udělá ti to většina doplňovaču klimatizace, dá do okruhu takovou signálně zelenou barvu a ta pak ukáže kde to uniká, je to bezpečný a normální postup. Pokud ti zdrhá plyn do auta tak to sice dnes už není bezprostředně nebezpečné samo o sobe, nicmén některé okologické náplně se při styku s ohněm mění na bojový plyn :-) jeho jméno neznám, nicméně nepředpoládám, že by na efektu něco změnilo. :)
Co máš vůbec za auto. Třeba u moderních VW pracuje kompresor neustále i když při "vypnutém" režimu asi jen na 5%. -
« problemek
Zdar diskutanti,ozivuji toto tema,protoze se chci na neco zeptat.Asi pred mesicem se mi pri dlouhe jizde v desti zasekl kompresor klimy.Nechal jsem ho vymenit s tim,ze el.magneticka spojka zustala puvudni.Par dni bylo vsechno OK,ale pak jsem zjistil,mi klima nejde vypnout(vetrak sel zastavit,ale prepnou z klima na normalni vzduch neslo)Taky jsem si vsiml,ze se obcas klima pri pustenem vetraku samovolne zapina a vypina(bez indikace na prist.panelu).V motorovem prostoru jsem vsiml,ze i kdyz je klima vcetne vetraku kompletne vypla,nekdy se hned po nastartovani obali nektere rourky vedovi od kompresoru namrazou,ktera po zapnuti vetraku(nebo klimy)zmizi.Na volnobehu je citit,kdy se klima pri zapnutem vetraku sama zapina a vypina.Obcas,kdyz neni klima,nebo vetrak par dni zapnuta,se po zapnuti z vydechu v kabine vyvali bila para.Ma nekdo poneti,co s tim muze byt???A jeste jedna otazka-muze se znovu pokazit samotny kompresor,kdyz je vlastne obcas sepnuty i bez "odberu" (vypla klima i vetrak) ? Diky za kazdou pripominku. -
« Re: jak se vám to dýchá?
To mas vypaleny od monitoru - jak sedis porad u pocitace a hadas se na MC ;-). K te klimatizaci - on ten vzduch samozrejme nejakou vodu ztrati, ale rozhodne se ve vysledku (vzduch uvnitr auta) nedostane na 10% rel. vlhkosti. Pro predstavu : 10% rel. vlhkosti by mel vzduch ktery by byl ochlazen na teplotu okolo 0 st.C a potom bez moznosti syceni vodni parou ohraty na cca 38 - 40 st.C. Potom pri merne vlhkosti cca 4g/kg bude mit tech 10% rel.vlhkosti. No a ze by nekdo mel v aute 40 st.C - to asi tezko. Krome toho, pro astmatiky (vlastni zkusenost) je dulezitejsi absolutni (merna) vlhkost vzduchu - teplota vdechovaneho vzduchu se prizpusobuje teplote vdechujiciho. Vetsi problem muze nastat s ostatnimi (temi zajimavejsimi) sliznicemi ;-). -
"-- skrytý --" 16.01.03 10:47
Tipnul bych si, že už prošlá... Ale nezoufej, já mám podobný problém s očima: ráno, když se probudím, mám je jak králík (hlavně bělmo u levého oka). Diagnóza? Blíže neidentifikovaná "vnitřní" (ve smyslu "neřešitelný případ pro internistu") příčina. Ráno si zakapu a je to OK. Že by špatná postel...? -
"-- skrytý --" 16.01.03 09:20
To BoB: Mohu Tě ubezpečit, že v autě trávím dost času. Před pár lety jsem dělal jen se svým vozem 50 tis. km ročně (služební vozy do toho nepočítám), převážně na dlouhých trasách (přes 1000 km). Teď sice najezdím ročně pouhých 40 tis. km v součtu, ale pro změnu převážně v městském a příměstském provozu. A od roku 1994 nebylo žádné z aut, s nimiž jsem jezdil, bez klimy! To proto, že jsem už před r. 1994 došel k přesvědčení, že kdyby auto nemělo mít z výbavy vůbec nic, pak klimu prostě mít musí!!! -
Mitsi: A to ti nevadi ani pri delsich a frekventovanejsich jizdach?
Ted v lete jsem toho najel dost, jezdili jsme po
pamatkach a mel jsem fakt hodne sucho v krku a
po tydnu mi to uz hodne vadilo. Me trebas vadi
ted v zime suchy vzduch, kdyz spim. Proto mam na
radiatoru odparovace a bezpecne poznam, kdy dosla
voda -- mam sucho v krku, v nose, spatne se mi dycha, polyka.
Pak staci dolit vodu a za hodinku je to OK.
To, ze klimatizace vysousi vzduch je snad jasne, na tom se snad schodnem.
No a me ten suchy vzduch vadi. -
"-- skrytý --" 16.01.03 08:49
Samý kecy! Jsem astmatik a jako takový potřebuji dýchat vlhčí vzduch. A to Vám garantuji, že kvalitu vzduchu poznám "na pár vdechnutí". Odpovědně však prohlašuji, že v žádném autě s klimatizací jsem nikdy s dýcháním žádný problém neměl. Ani v zimě, natož pak v létě!!! -
A je, zas jeden odbornik - v zime (kdyz se ochlazovany vzduch ohriva) se ti v pohode dovlhci v aute z tveho dechu a z mokrych bot, v lete se ochlazovany vzduch neohriva a tudis se jeho relativni vlhkost nemeni. Meni se absolutni a to je v poradku - co by za to deti v tropech dali ;-).