Klimatizace
« Re: klima
Tak sorry, takovej amík vlastně manuál mít nemůže, jelikož musí dávat pozor na spoustu věcí. Nesmí se pobryndat a nadrobit pod sebe nebo mezi přednosti peroxidky, potom musí kolenem udržovat směr a navíc plyn přidává a brzdí levou nohou, protože pravou honí brčko, který mu spadlo na zem před sedačku spolujezdce, (tuhle jsem zkoušel volant držet zubama - zavazoval jsem si za jízdy botu, ale nic moc :-( ), bliká a troubí loktem, v rukách si drží zmíněný pokrmy, v lepším případě mu je drží peroxidka a on naopak jednou rukou musí stíhat držet střídavě její přednosti a druhou musí udržovat pěšinku v jejím spodním účesu náležitě pochůznou, pojízdnou, no prostě přístupnou. Pokud stačí koukat dopředu, je to už asi jeho maximum, kterýho je schopen, a představa o tom, že by měl ještě řadit, je absurdita toho nejhrubšího zrna, leda by mu tam kvalty sázela jeho peroxidka svýma nožkama. Ale spojku by pak mohl mačkat leda jazykem a to se mi zdá až příliš krkolomný :-) Držet směr na dálnici je malina, já už pomocí kolena přejíždím z pruhu do pruhu :-). -
« Re: klima
Jo všimnul a přišel jsem na to dokonce sám. Prostě jsem se jednou takhle rozvalil v křesle a zjistil jsem že mám daleko volant, tak jsem dal koleno pod volant a hle, ono s nim jde i zatacet, Sic tak maximalne korigovat smer na dalnici, ale stejne je to maximalne pohodlne. Jeste by radio nemuselo chytat jen liche stanice byla by to dokonalost maximalni :) -
« Re: klima
jo to mám. I když ono se tomu nechce brzdit ani na "3". "2","1" to už brzdí docela dobře :)
Jinak abych se vratil ke klimatizaci sem si musel docela zvykat na plně automatickou klimatizaci. Neda se volit kudy to ma foukat, prostě to fouká kde si to myslí že by to mohlo být nejlepší. Chvilku jsem se nad tím podivoval, ale pak jsem zjistlil, ze je to tak lepší. Zvedá, nebo klesá teplota v celem autě a ne jen na obličeji, nebo na nohách :) -
« Re: smrad
jo tak to tě někdy posadím do svého auta a sešlápnu plyn :-) Až se rozplyne smrad a dým ze spálených pneu tak si i tom popovídáme :o)
Ne vážně, výkon to ubírat musí, když se to pohání motorem. Záleží na konstrukci motoru. Na nízkootáčkovém prd poznáte, ale na vysoko otáčkovém to poznat bude asi hodně. Jenže tam asi záleží na objemu. Vysoko otáčkovej 1.0 vs. 2.5 bude asi rozdíl :) -
« Re: smrad
Spotřebu to zvýší, to je jasný, porstě motoru dáváte větší zátěž, ale jestli je ta spotřeba 0,05l a nebo 2l, navíc, to je individualni podle auta a taky stylu jizdy ze jo... v tomhle vlhkým počasí jezdím s klimou takřka furt (a taky jsem v kombinaci se čekáním na hranicích odstonal) a nárůst je znát, ikdyž nikdy to není objektivní, nejezdím furt stejně dravě - nedravě. (o:
Ovšem u větších objemů je to stejně fuk, žrout je to tak jako tak a navíc silnýmu motoru to nedá tolik zabrat jao slabýmu, takže u slabýho je to žraní jistě znatelnější....bla bla.. KaZaN -
« Re: smrad
já jsem zvýšenou spotřebu nikdy nezaregistroval. Ani u V6 3.0 a ni ted u V8 4.5. Pravda nikde jsem po takovém udaji jako kolik deci to sežere navíc nepátral. Auto má tak nějak pořád stejnou spotřebu a popravdě jestli to žere o půl litru navíc tak to nezjistím. Stačí když vyjedu jeden kopec pod plynem a mám to tam taky :)) ne vážně, nikdy jsem to nezjištoval a nikdy jsem rozdíl nezaregistroval. Nicmémě pokud je klima u nějakého maloobjemového motoru tak, to může být poznat. Když jsem jel se Scenicem 1.6, tak to bylo znát hlavně při rozjezdu, spotřebu jsem netestoval neb byl půjčenej a tedy stejně bych nic nezjistil. -
« Re: smrad
No já jsem si říkal, když jsem se díval do motorového prostoru, jestli by se tam dal kompresor nějak dát, aby se dál hnát řemenem....
Nicméně to sou věci to sou věci, sem nevěděl že tam vůbec klima šla. A netušíte kolik byl příplatek ? Předpokládám, že tak 1/4 ceny auta. -
« Re: smrad
ace2-klimatizaci do Felicie nabizel vyrobce jako priplatkovou vybavu! Ovladaci panel zustal stejny, jen tam pribily dve tlacitka, jedno na spousteni klimatizace a druhe na vnitrni cirkulaci vzduchu! Problem byl jen u motoru 1,3, kde mohla byt bud klima nebo posilovac, oboji ne! U ostatnich motoru mohlo byt oboji! -
« Re: smrad
Mam tenhle problem u S Felicia 1.6, zapnutou ji nemuzu nechavat, zere to vic a pripadne mi ujety ji mit zapnutou porad. Nekde sem slysel, ze je dobry nastrikat do sani klimy nejakej spray na dezinfekci. Nebo pripravek, ce se prej pouziva v nemocnicich na studenou dezinfekci nastroju. Prej i pekne voni. Dovodu, proc to smrdi je vic. Hlavne ta kondenzujici voda plus bordel, spina a prach z venku, ktery se tam dostanou. -
« smrad
Prosím vás, po akom čase sa objavuje ten zápach z klimatizácie? Ja mám auto od februára, to je už dobrých desať mesiacov, klimatizácia je od začiatku zapnutá, vôbec ju navypínam, keď treba, tak dokurujem, žiadne vypínanie pred koncom jazdy a zatiaľ nič! Príde to časom? Čo to máte za autá? -
« Re: RADA,RADA,RADA
Jasně, ale stejně se neubráníš náhlýmu závanu dost nepříjemně vlhkýho vzduchu... Ale je to fakt s tím ještě necháním běžet větrání po vypnutí klimy, když přijíždím k baráku, už to rychle vypínám (klimu) a nechám foukat dál a ještě i chvíli před domem... a za odměnu mne příště nepraští starej shnilej vlhkej hadr přes rypák (o: -
« Re: RADA,RADA,RADA
Jojo, i mně to dělá, prostě ta hnuso vlhkost, která se vysráží se pak tím ohřátím po vypnutí klimy dere dovnitř a více či méně otravuje. Všiml jsem si ale, že teďka napodzim je to mnohem míň výrazný, což je asi logický. No hlavně, jak už tu bylo mnohokrát řečeno, nezapomeň přes zimu párkrát tu klimu prohnat, samnozřejmě když bude nad nulou nebo v garage, jinak se ti nepustí. -
« Re: RADA,RADA,RADA
trona>To je normalka. Kdyz ji zapnes, tak se v ni vysrazi vlhkost z ochlazeneho vzduchu a kdyz ji vypnes, tak se ta vlhkost zase vysousi vzduchem ktery jde do auta. Smrdi to (alespon mne) pradelna u babicky - kdyz se jeste pradlo vyvarelo v kotli :-))). -
« Golf III klimoška
Už jste někdy někdo přendaval klimu z jednoho golfa do druhýho? Je Golf be klimy připravenej na klimu? Nebo se musí něco nějak speciálně upravovat? Stačí jen přišroubovat kompresor k motoru a vyměnit řemen a přidat chladič atd a natahat trubky, na štítu je připravená díra pro vstup klimy a ty ventilky? Co všecko se musí překuchat po palubkou v "klimatizaci/ventilaci?" Jsou přednatažený kabely pro ovládání nebo nejsou (u Audi A4 jsem je třeba našel, přestože tý verzi se o klimě tak možná zdálo)? Atd atd.. nebo jsem si vymyslel totální koko*inu? (o: Všecky vás zdraví VR6ková Hyena -
« Re: Kouření
co se tyce klimy a huleni, se svou denni kutnohorkou 40citkou se muzu vyjadrit, normalne mi to nak ani neva kdyz klima bezi, a taky nikdo te nenuti mit ji zaplou na vnitrni okruh, ale kdyz ji mas na vnitrni a pak ho zapnes treba druhej den tak tam ten "smrad" zustane takovej hutnej :) -
« Kouření
Zdar, hele, jak to řeší kuzřáci, co mají v autě klima? Já jsem zvyklej za jízdy kouřit (nebijte mě) a s klimou by se (a spolujezdce) za jízdy asi udusil, ne? Nebo to tak kvalitne odvětrává? Já normálně nastartuju, otevřu šíbr (v zimě, v létě, furt - když prší nebo sněží, tak holt jenom okýnko), zapálím si a jedu - holt jsem závislák. Ale neudusím se. Měl jsem možnost koupit auto s klimou a nekoupil i proto, že jsem měl dojem, že jí z výše zmíněného důvodu stejně moc nevyužiju. Tak jak to je? -
« Re: asi mi uhnívá klimatizace
Diky za zpravy ode vsech, byl jsem na dovce.
Preci jen jsem zajel do servisu, 4 dny pred koncem zaruky, a zjistili, ze chladiva opravdu ubylo.
Znovu vse vyvakuovali a naplnili novym chladivem s primesi fluorescencniho barviva. Mam jezdit 1-2 mesice, pak zjisti kde je unik.
Ale hlavni vec, prodluzuji zaruku do te doby, dokud se vse neopravi. -
« Novy chladic.
Tak sem panove udelal razantni krok a vykaslal se na nejaky lepeni a vareni chladice klimy.Stejne mi rekli,ze by se to zase nekde do pul roku projebalo.Koupil sem novej chladic.Ted me ale trapi jedna vec.Vim,ze pri vymene chladice klimy by se mel doplnit olejicek.Otazka je kolik a hlavne jakej??????Nevim,co tam bylo a chladar,co mi to bude plnit z toho byl nejakej zelenej a rikal ze je to v *(doslova),ze by se ty oleje nemeli nejak michat.Poradte.Diky Trona -
« Re: asi mi uhnívá klimatizace
Kdyz vychladite auto vnejsi cirkulaci na nizsi teplotu nez je venku a pak prepnete na vnitrni, tak se auto bude chladit lip, protoze bude nasavat chladneji vzduch nez je venku! Jinak mne ve Scenicu automaticka klima udrzi 16 stupnu, ikdyz je venku pres 30! -
« Re: asi mi uhnívá klimatizace
I mně v Golfu to chladí na plnej větrákoš málo, nestíhá to uchladit. Pro mne je nejlepší dát vnitřní cirkulaci (tlačítko MAX) a vrtuli na 2 (ze čtyř), to přijdou mrazy (o: Ale pro otestování musíš tahat venkovní vzduch aby to bylo objektivní a počítat s tím teplotním rozdílem. Bohužel teploměr mám jen venkovní originál, takže nepomůžu. Klima taky podle mne chladí dost podle toho jaký otáčky má motor.Když ve vedru natočím motor a pustím klimu tak jí to trvá sto let než začne pořádně coolovat, ale jak projedu trošku plynovej pedál, hnedka to má jiný grády a to doslova (o: -
« Re: asi mi uhnívá klimatizace
vjust>no jo, ale na plný výkon ventilátoru to chladí míň (protlačíš víc vzduchu, ale míň ho ochladíš). Zkus to na jedničku (s čerstvým vzduchem). Těch 17 se mi zdá na čtyřku s cirkulací tak akorát. Zkusím si o (po) víkendu koupit nějaký teploměr a napíšu ti, jak to chladí mně (10 měsíců starý Mégan). -
Díky za zpravu.
Při vnitřní cirkulaci na plný výkon vent. cca
15 st.C
A při vnější cirkulaci /venkovní teplota 25 st.C/
jsem se nedostal pod 17 st.C
Bohužel je to moje první auto s klimou, tak ani nevim, jak se ma poradne chovat.Nekdy se mi zda, ze chladi mene, nekdy vice. -
« Re: asi mi uhnívá klimatizace
Zdání může klamat. Kup auto-teploměr za cca 300 Kč a to čidlo "na drátku" strč na výdechy palubky. Pak si měř jak chladný Ti jde vzduch z klimy při jaké teplotě venku (plus zaznamenej výkon ventilátoru - tj. např. plné otáčky). Jasný, že to musí být při "otevřený" cirkulaci ( tj. ne při vnitřní cirkulaci). Až to takhle parkrát proměříš, tak to můžeš porovnat s jinými majiteli vozů s klimou, nejlépe Megáčů (tady nebo jinde) a uvidíš. -
« asi mi uhnívá klimatizace
Zdravím všechny.
Koupil jsem Renault megane, a asi po 3 mesících se mi zdá, že klimatizace jde slaběji než dříve.
Před těma 3 mesíci byla naplněna ve značkovém servise.Jinak je stále funkční. Je to možné, nebo se mi to jenom zdá? Díky za pomoc.
« Re: Chladic
to trona: To lepidlo stálo cca 250,- přesný název byl "Tekutý kov" (je to napsáno i na té tubě), ale pokud máte ve městě firmu, která prodává lepidla a tmely Loctite, tak Ti tam dají katalog a tam by mělo být. Vypadá to jako dvě injekční stříkačky vedle sebe (je to dvojsložkové lepidlo). Jedna složka černá, druhá bílá. Zalepil jsem tím dírku cca 0,5mm, větší nevím, snad by to mělo jít do 2mm. -
« Re: Chladic
To Trona:Po přečtení předchozích zpráv se musím ozvat ze svou zkušeností. Po zimě jsem zjistil, že mám klimu úplně bez tlaku. Tak jsem hledal a zjistil že mi kamínek zapadl mezi příčku a chladič klimy (kondenzátor). Vlivem otřesů se prodřel chladič klimy. Dírka cca tak 0,5 mm. Jelikož je chladič ze slitiny hliníku tak jsem si koupil lepidlo Loctite "Tekutý kov" na lepení litinových a hliníkových součástí. Je to speciální dvojsložkové lepidlo. Mělo by vydržet teplotu až 250 st. a tlak až. 20Mpa tj. 200 atm. No, dle originál příručky k autu je ve vysokotlakém okruhu tlak cca 13-15 atm a v nízkotlakém okruhu cca 1,6 - 1,8 atm. (u nových aut to může být více, záleží na použitém kompresoru, počtu pístků atd.) Trhlina byla na celkem přístupném místě, takže chladič ani nemusel ven. Perchlorem jsem to důkladně odmastil, nanesl lepidlo a nechal cca 14dní pořádně zatvrdnout. Následovalo doplnění cca 0,07 l speciálního oleje do kompresorů (protože ho při průrazu dost uteče) a pak naplnění. No a teď po půl roce zatím O.K. -
« Re: plná klima ale moc nechladí
vypada to na unik chladiva, objednej se k nejakemu specialistovi na klima, tj. ne jen k nekomu kdo to natlakuje a tebe zkasiruje. jsou moznosti a pristroje jak unik chladiva zjistit. taky muzes mit malou dirku v chladici od kaminku, jako se to stalo me a taky jsem nejdrive vyhodil nemale penize nez na to jeden ze servismanu prisel... -
« Re: Chladic
Trona: ten popis u Punta je správnej: Vysokotlaká část za kompresorem 3 MPA = 30 atm. = 30 bar. Kup si ten chladič novej a nic si z toho nedělej, že je menší. Vůbec to nepoznáš. Hlavně předělej držáky tak, aby se neklepal a pěkně tam seděl. Jstli se ti objevujou další díry v tvým chladiči, tak je úplně "sežranej" a je potřeba ho vzt a mrsknut s ním do kontejneru s kovovým odpadem (nezměňuj za papír nebo sklo):-) -
« Re: Chladic
Hlavně Tě musím varovat před levným chladičem Polské výroby. Jsou to prej *, většinou jen s půlroční zárukou a po pár měsících, nejlépe po konci záruky, taky končí jejich životnost. Aspoň takhle mi to radil ten maník co spravuje chladiče. Hlavně prej zima je jejich smrt. Říkal, jestli si to auto chceš ještě nechat, kup něco pořádnýho a ne ten polskej ehm jak jen to nazval, no, řekněme chladič-kondenzátor. Ovšem pouze tlumočím co mi povolaná osoba sdělila.
Hlavně rovnou vyměň všecky o-kroužky, stojí pár kočiček a ušetříš třeba další náplň klimy. Další věc je při rozebírání klimy pořádně spoje nejdřív nacákat nějakým povolovadlem (o: abys nestrhl závity, ale to jsi už asi zjistil, když víš kde máš díry. -
« Chladic
Tak sem zjistil,ze jsem pekne v *.Ten chladic je deravej jeste ne dalsim miste a to zrovna v ohybu.Tzn,ze s tim nic neudelam.Bud to necham spravit,nebo koupit novej.Kdyz to ale dam spravit,tak se bojim,ze mi to treba za rok zacne nekde unikat znova.Je totiz mistama rozezranej vod soli a jsou v nem takovy nahlodany dirky.Muzu ale koupit novej za docela prijatelny penize cca 5500 az 6000 od auto kelly a jeste jedny firmy.Problem ale je v tom,ze ja mam americkou verzi auta a tam je ten chladic o neco vetsi,nez co mi nabizeji pro evropskou verzi.Na sirku je to stejny i roztec sroubu a silenbloku,ale na vysku je ten novej chladic o cca 2.5 -3 cm mensi,nez mam ja.Chci se tedy zeptat,jestli to bude mit nejakej velikej vliv na chladici vykon.Co myslite? -
« Re: Tlak v chladici
zavolej si na par firem co se zabyvaji opravy a montazi klimatizace, pak to secti a vydel poctem telefonatu :-). ted vazne pan honda servisak(vypadal ze tomu rozumi) mi rekl, ze 28, a par opravaru a montazniku klima melo zhruba stejny nazor. 3 bych si rozhodne pamatoval. jeden "profik" mi chladic klima vubec odmitl opravit prave s ohledem na vysoky tlak ktery musi snest. -
« Re: Tlak v chladici
Ten popis k Puntu je docela dobrej, škoda že Ti tam barevně nerozlišili vysokotlakou a nízkotlakou část okruhu. Tak to alespoň zkusím slovně: vysokotlaká část je od výtlaku kompresoru přes chladič (=kondenzátor) až po "klapku" (dost nešťasný překlad, lepší je redukční nebo expanzní ventil). Nízkotlaká část je potom od "klapky" přes výparník až po sání kompresoru. Jinak taky se přikláním k těm cca 30 atm. -
« Tlak v chladici
Tak vam nevim, pd mi psal,ze je tam tlak okolo 28 atm. a prof zase 3 atm.Ja se ale priklanim k tem 3 atm.Kdo mi to rekne na tuty?A jeste ohledne tech komponentu,jak jdou za sebou.Ja si myslim,ze kompresor to zene pod tim tlakem 30 atm. do vyparniku,tam se chladivo vyparuje a tim prechodem z kapaliny na plyn vznika chlad a pak jde zase pres chladic,kde se o okolni prochazejici vzduch ochlazuje,zase vraci do kompresoru.Je to tak? -
« Re: páska na chladič (?)
To prof : Jo,chladic mam hlinikovej.Diky za info o tlaku.Myslim,ze by mi to to moje reseni mohlo ten tlak udrzet.Taky by me zajimalo,jak to vlastne jde poporade od kompresoru.Predpokladam,ze od kompresoru jde nejvetsi tlak(cca tech 30 atm.) a rek bych,ze do vyparniku a pak se vraci pres chladic zpet.V nem uz si myslim je tech 3 atm.Je to tak? V jednom manualu na netu pro Fiat Punto sem to ale cet obracene.Tzn.kompresor,chladic,kondensat… ted nevim. -
"-- skrytý --" 17.07.01 11:10
« Re: páska na chladič (?)
trona> ono to možná vydrží, ale já prostě nemám příliš rád, když se něco takhle patlá. Zvlášť když to dělám pro sebe a chci si to auto nějakou dobu nechat. Takže na tvém místě bych si nechal doporučit někoho solidního, aby mi řekl, co všechno bude potřeba, a podle toho se rozhodl.