Klimatizace

07.05.03  15:14

« Re: problemek

to KON:ne,zaruka na to auto uz neni,je to auto z aukce.A dealer Toyoty ma neskutecny palky za praci,tak to nejdriv resime prez kamarady.Sve auto si davam k tomu samemu klukovi,jako Budik3 a jsem s nim spokojenej(zatim mi delal jen par malickosti),ale s tou kamosovou klimou si nejak nevi rady.

07.05.03  15:06

« Re: problemek

jo,ale problem je v tom,ze ten kompresor zapina i pri vyple klime(i vetraku).to by urcite nemel.A s tou namrazou je to u nej obracene - kdyz je klima vypla(a kompresor je asi "omylem" sepnutej) objevi se namraza.Jakmile se zapne na pr.panelu vetrak(popr.kdyz je nahodou kompr.sepnutej,tak klima),namraza behem chvilky zmizi.Takze asi bude problem i v elektrice,nebo proste praskla ta pruzinka v el.magneticke spojce,co ma po vypnuti klimy kompresor odpojit od nahonu?

07.05.03  12:32

« Re: problemek

Námrazu jsem měl na některých trubkách klimy u Tempry běžně (tedy když byla spuštěná). A to kompresor celkem normálně cyklicky zapínal a vypínal. Teď u Marey jsem na to ještě nekoukal.

07.05.03  12:04

« Re: problemek

Pokud je někde námraza tak bych hádal že někde prostě pod tlakem uniká plyn a jak se rychle odpařuje, tak vzniká námraza. Já jsem tedy nikdy na trubkách klima nikdy žádnou námrazu nenašel. No jinak klima se automaticky spuští když dáš ventilaci na přední okno, to je normální u všech automatických klimatizací, zajištuje se tak rychlé odmlžení okna.

Ten plyn by měl být ok, olejíček se dává rovnou do toho chladiva.

No jinak se mi fakt nezdá, že by po pouhé výměně kompresoru začala blbout elektronika a náhodně začala spínat klimatizaci...

07.05.03  00:00

« Re: problemek

oupsss,ev.reakce na ten prispevek samozrejme adresujte na budika3,byl jsem se na to u nej podivat(mam stejny motor,jen o rok starsi),ale stejne jsme nic nezjistily.Pomaham mu vyrizovat zdejsi korespondenci,jelikoz je jeste vetsi laik,nez ja :-) a neuvedomil jsem si,ze uz jsem na svem kompu...

07.05.03  00:00

« Re: problemek

Justman: Mimochodem, jsou tyhle opravy klimatizace hrazeny jeste ze zaruky Toyotou?
    (A proc chces hned menit servis?)

06.05.03  23:43

« Re: problemek

mam Toyotu camry 3.0,r.v.2000 (aut.klimatizace).Mam pocit,jestli tam neco nezvoral ten kluk,co menil ten kompresor.Auta uz mi dela dlouho a zatim bylo vse OK,ale...Predtim klima chodila celou dobu dobre,az po te vymene to zacalo delat tyhle hovadiny.Hlavne me zajimalo(nez si najdu jiny servis),jestli se me nemuze odrovnat i ten novej kompresor,kdyz se spina samovolne i pri vyply ventilaci(nema zadny odber).Ta para me taky dost vystrasila,radsi nepoustim ani ventilator(jelikoz se obcass spousti i klima),pritoze nevim,co to dejcham.Jeste k tem rourkam,dve z nich byvaj namrzly a treti je naopak hned po nastartovani horka.Nevim,jestli je to normalni,jen zkousim hledat...Nebo me tam dal spatnou napl? nepamatuju se presne,ale bylo to neco jako "R132",nebo"134"?a jeste nejake "mazivo?".Jsem laik,tak mam hodne otazek...

06.05.03  20:53

« Re: problemek

kompresor se zapíná a vypíná pořád v cca 15-30sec cyklech je to normální a jde to poznat podle cvaknutí spojky a podle zakolísání otáček, prostě se zapne když je potřeba zase natlakovat okruch, tedy čím více je klima potřeba tím kratší jsou intervaly, samozřejmě se to na ukazately nezobrazuje.

Námraza a bílá pára je však divný, nechal bych si přeměřit těsnost okruhu, udělá ti to většina doplňovaču klimatizace, dá do okruhu takovou signálně zelenou barvu a ta pak ukáže kde to uniká, je to bezpečný a normální postup. Pokud ti zdrhá plyn do auta tak to sice dnes už není bezprostředně nebezpečné samo o sobe, nicmén některé okologické náplně se při styku s ohněm mění na bojový plyn :-) jeho jméno neznám, nicméně nepředpoládám, že by na efektu něco změnilo. :)

Co máš vůbec za auto. Třeba u moderních VW pracuje kompresor neustále i když při "vypnutém" režimu asi jen na 5%.

06.05.03  20:28

« problemek

Zdar diskutanti,ozivuji toto tema,protoze se chci na neco zeptat.Asi pred mesicem se mi pri dlouhe jizde v desti zasekl kompresor klimy.Nechal jsem ho vymenit s tim,ze el.magneticka spojka zustala puvudni.Par dni bylo vsechno OK,ale pak jsem zjistil,mi klima nejde vypnout(vetrak sel zastavit,ale prepnou z klima na normalni vzduch neslo)Taky jsem si vsiml,ze se obcas klima pri pustenem vetraku samovolne zapina a vypina(bez indikace na prist.panelu).V motorovem prostoru jsem vsiml,ze i kdyz je klima vcetne vetraku kompletne vypla,nekdy se hned po nastartovani obali nektere rourky vedovi od kompresoru namrazou,ktera po zapnuti vetraku(nebo klimy)zmizi.Na volnobehu je citit,kdy se klima pri zapnutem vetraku sama zapina a vypina.Obcas,kdyz neni klima,nebo vetrak par dni zapnuta,se po zapnuti z vydechu v kabine vyvali bila para.Ma nekdo poneti,co s tim muze byt???A jeste jedna otazka-muze se znovu pokazit samotny kompresor,kdyz je vlastne obcas sepnuty i bez "odberu" (vypla klima i vetrak) ? Diky za kazdou pripominku.

16.01.03  12:09

« Re: jak se vám to dýchá?

To mas vypaleny od monitoru - jak sedis porad u pocitace a hadas se na MC ;-). K te klimatizaci - on ten vzduch samozrejme nejakou vodu ztrati, ale rozhodne se ve vysledku (vzduch uvnitr auta) nedostane na 10% rel. vlhkosti. Pro predstavu : 10% rel. vlhkosti by mel vzduch ktery by byl ochlazen na teplotu okolo 0 st.C a potom bez moznosti syceni vodni parou ohraty na cca 38 - 40 st.C. Potom pri merne vlhkosti cca 4g/kg bude mit tech 10% rel.vlhkosti. No a ze by nekdo mel v aute 40 st.C - to asi tezko. Krome toho, pro astmatiky (vlastni zkusenost) je dulezitejsi absolutni (merna) vlhkost vzduchu - teplota vdechovaneho vzduchu se prizpusobuje teplote vdechujiciho. Vetsi problem muze nastat s ostatnimi (temi zajimavejsimi) sliznicemi ;-).

"-- skrytý --" 16.01.03  10:47

« Re: jak se vám to dýchá?

Tipnul bych si, že už prošlá... Ale nezoufej, já mám podobný problém s očima: ráno, když se probudím, mám je jak králík (hlavně bělmo u levého oka). Diagnóza? Blíže neidentifikovaná "vnitřní" (ve smyslu "neřešitelný případ pro internistu") příčina. Ráno si zakapu a je to OK. Že by špatná postel...?

16.01.03  09:33

« Re: jak se vám to dýchá?

Mitsi: Hm, takze mam nejake vadne sliznice...
    Asi je pujdu reklamovat... Nevite jaka je na
    ne zarucni doba?

"-- skrytý --" 16.01.03  09:20

« Re: jak se vám to dýchá?

To BoB: Mohu Tě ubezpečit, že v autě trávím dost času. Před pár lety jsem dělal jen se svým vozem 50 tis. km ročně (služební vozy do toho nepočítám), převážně na dlouhých trasách (přes 1000 km). Teď sice najezdím ročně pouhých 40 tis. km v součtu, ale pro změnu převážně v městském a příměstském provozu. A od roku 1994 nebylo žádné z aut, s nimiž jsem jezdil, bez klimy! To proto, že jsem už před r. 1994 došel k přesvědčení, že kdyby auto nemělo mít z výbavy vůbec nic, pak klimu prostě mít musí!!!

16.01.03  09:09

« Re: jak se vám to dýchá?

Mitsi: A to ti nevadi ani pri delsich a frekventovanejsich jizdach?
    Ted v lete jsem toho najel dost, jezdili jsme po
    pamatkach a mel jsem fakt hodne sucho v krku a
    po tydnu mi to uz hodne vadilo. Me trebas vadi
    ted v zime suchy vzduch, kdyz spim. Proto mam na
    radiatoru odparovace a bezpecne poznam, kdy dosla
    voda -- mam sucho v krku, v nose, spatne se mi dycha, polyka.
    Pak staci dolit vodu a za hodinku je to OK.

To, ze klimatizace vysousi vzduch je snad jasne, na tom se snad schodnem.
    No a me ten suchy vzduch vadi.

"-- skrytý --" 16.01.03  08:49

« Re: jak se vám to dýchá?

Samý kecy! Jsem astmatik a jako takový potřebuji dýchat vlhčí vzduch. A to Vám garantuji, že kvalitu vzduchu poznám "na pár vdechnutí". Odpovědně však prohlašuji, že v žádném autě s klimatizací jsem nikdy s dýcháním žádný problém neměl. Ani v zimě, natož pak v létě!!!

16.01.03  08:44

« Re: jak se vám to dýchá?

A je, zas jeden odbornik - v zime (kdyz se ochlazovany vzduch ohriva) se ti v pohode dovlhci v aute z tveho dechu a z mokrych bot, v lete se ochlazovany vzduch neohriva a tudis se jeho relativni vlhkost nemeni. Meni se absolutni a to je v poradku - co by za to deti v tropech dali ;-).

16.01.03  07:16

« Re: jak se vám to dýchá?

Ja dýcham bez problémov. Pri tom zvlhčovaní by asi museli byť stierače aj z vnútornej strany a to na všetkých oknách :}>

16.01.03  07:15

« Re: jak se vám to dýchá?

alig: Tak na tohle mi tu jeste nikdo neodpovedel.
    Ted to neni takovy problem, ale v lete to
    resim pritomnosti krabicek zvikacek a zvikam a zvikam...
    To nuti slinit, takze to vysouseni neni pak tak strasne.

15.01.03  21:11

« jak se vám to dýchá?

Jak se vám daří dýchat chlazený a ještě pak ohřívaný vzduch z klimatizace, který dosahuje i 10% r.v.? Mě je z toho nanic a musím si stočit okýnko. Kdy začne myslet konstrukter na lidi a dodělá do té klimy zvlhčování?

13.01.03  23:36

« Climatronic Easter Eggs

Easter Eggs v Climatronicu, můžete si zobrazit rychlost jízdy digitálně, viz www.b5glx.com/climatronic.html
    Vyzkoušejte a napište. Má stránka o Climatronicu:

11.07.02  13:27

« Re: Kecy o tepelném šoku

mne to prijde akorat, :-) a pak kdyz mi tam nekdo vleze, jeho problem ;) muze si na svoji pulce nastavit vic kdyz mu to vadi :)

10.07.02  16:01

« Re: Kecy o tepelném šoku

Přechod ze studenýho do teplýho problém není, ale když s takovým postupně vychlazeným autem někoho nabereš, tak se ti tam nachladí ani nemrkne. Podle mě je 16 stupňů v autě šílenost. Ale když to někomu nevadí... :-)

10.07.02  11:07

« Re: Kecy o tepelném šoku

neni problém sehnat klima pokud máš zájem napiš na sanynka@email.cz

10.07.02  09:20

« Klima trochu zlobí

Zdravím, mám Scorpio DOHC r.v.93. Klima v kolně nespiná větrták na chladiči = přehřívá se a stále zapíná, vypíná. Tipuju, že to bude nějakým čidlem.

08.07.02  11:57

« Re: Kecy o tepelném šoku

rbaron: no ja zas kdyz je venku 15 tak uz muzu nosit jen tricko s kratkym rukavem :-) nicmene vtip je v tom co rika nasrot, jsou hygienicky normy pro prechod z teplyho do studenyho jenze to se ti v aute nestane protoze se chladi postupne. Prechod ze studenyho do horkyho imho problematickej neni.

06.07.02  02:06

« Re: Kecy o tepelném šoku

"sehnat ta klimatizace za 11 000Kč" - no asi za 15000, link je v konferenci AUTOKOMPLEX nebo OCTAVIE, hledejte tam...

06.07.02  02:02

« Re: dotaz..

"ty pro procesory byly asi 4x levnější než u nás" - Když se v ČR prodáa asi 5 peltiérů za měsíc, není se čemu divit, že cena je jaká je... Třeba v digitálních fotoaparátech máme penetraci větší než USA a i ceny jsou mnohdy nižší než v USA, o objemech to je...

"-- skrytý --" 04.07.02  22:21

« Re: dotaz..

Možná se dají někde sehnat Peltiéry pro průmyslové použití - když jsem koukal různě po netu, našel jsem sice zatím jen malé, ovšem ty pro procesory byly asi 4x levnější než u nás. Jinak potřebný chladící výkon samozřejmě závisí na množství chladící kapaliny a její rychlosti proudění, pokud ovšem se nějaká použije a nebude třeba výhodnější chladit přímo ten proudící vzduch (což si nemyslím, ale ještě jsem neměl příležitost to všechno spočítat). Běžný kompresor klimatizace má kolem těch asi 2kW, k němu příslušný chladič cca 6-10 kW na kdovíkolik litrů chladící tekutiny a "metrů trubek". Uvidím, jak to vyjde. Procesor je přeci jen něco jiného.

04.07.02  22:16

« Re: Kecy o tepelném šoku

to Keyser_Soze: Já o sobě vím, že když mám v pokoji teplotu 23,5 stupně, můžu nosit tričko. Kolem dvaceti už unesu mikinu. A v sedmnácti bych málem pomýšlel na lehkou bundu. Nechci působit jako fajnovka, chodím naproti pošťačce i v mrazech v tílku a neva, ale dlouhodobě je to trochu moc zimy a k tomu klima není.

"-- skrytý --" 04.07.02  22:12

« Re: Kecy o tepelném šoku

V hygienických normách je, mám pocit, maximální rozdíl teplot při vstupu z tepla do zimy cca 5-8°C - je to právě kvůli tomu, že by mohl člověk dostat třeba chřipku. Jak kdo ty tepelné šoky snáší je samozřejmě individuální, ale tenhle rozdíl by neměl vadit nikomu.

02.07.02  12:53

« Re: Kecy o tepelném šoku

ja teda nevim, ale klimu mam dycky na max, takze v aute je kolem sestnacti az sedumnacti bych rek a anginu nebo aspon rymu jsem za tech pet let ani jednou nemel z tohodle. Rek bych ze to je nejvic zavisly na cloveku, nekdo to snasi lip, nekdo hur.

01.07.02  22:06

« Re: Kecy o tepelném šoku

to a: To je jako když přijdeš do chládku, taky si odpočineš od toho vedra kolem a rozhodně Ti nebude hůře. Samý kecy a kraviny. Jiná ovšem je, když si na sebe nějakej blb pouští vzduch pod dvacet stupňů, pak si koleduje o anginu, nic víc, nic míň.

01.07.02  20:28

« Kecy o tepelném šoku

Spousta lidí tvrdí že je lidský organismus namáhán valkými teplotními změnami při použití klimatizace. Opak se však zdá pravdou klima se nastavuje aby chladila tak na 24C venku je dejme tomu 32C rozdíl je 8C.
    Pokud v autě klimatizace není tak je v něm běžně 60C a více rozdíl 28C. tak proč ty kecy?
    A ještě jeden dotaz jak se dá sehnat ta klimatizace za 11 000Kč? Někdo to tu zmiňoval! Díky.

01.07.02  13:26

« Re: To našrot: Re: dotaz..

nesmysl, o dvacet a vic stupni originalni klima snizi teplotu a musi, jinak je blba.

01.07.02  11:34

« Re: dotaz..

110W - to ber s velkou rezervou. Pri prepoctenym vykonu cca 50W mel Peltier, ktery jsem testoval odber 5A na 12V. Max. proud mel 6A. Klimatizace by mela mit vykon tak 1kW aby byla znat (to je odhad). Takze vychazi prikon tak 1.2kW - to je ku..a velky alternator :-))). Ale spalit Peltier se mi nikdy nepovedlo (asi proto, ze jsem mel proudove omezeni nastavene prave na tech 5A). Dodnes funguje (spolu se svym dvojcetem) v podomacku postavene autolednicce.

29.06.02  11:08

« Klima ve Fieste

Zdravim potrebuju poradit - mam fiestu r.v.98 a kdyz bezi klima tam mi tece kondenzat dovnitr auta. Mechanik ve fordu rika ze to zkapava z trubky co vede chladivo z kompresoru do topeni, ale tam prece tece i voda kdyz prsi a dovnitr nic netece. Ja si myslim ze to odkapava z topeni a je bud ucpanana nebo vypadla hadicka(ventil) - nevim co tam je. Pokud nekdo vite co s tim a nerozebrat pritom pul auta dejte vedet. Pokud nekdo znate nakyho dobryho mechanika na autoklimu v KV kraji dejte vedet.

« To našrot: Re: dotaz..

Tak to je kravina, o 20°Celsia nesníží teplotu ani originální klima, natož ty hračky peltiery! Funkční řešení na bázi Peltieru by vyšlo 4x dráž, pokud by vůbec fungovalo!

p.s.: první Peltier jsem testoval asi v roce 1995 a pak odešel, prostě se spálil. Stejně tak ty nové, co dovážela f. TNT, také často odcházely a výkon to má, jen pokud se dobře chladí druhá strana.

Není nad mech. čerpadlo - je to nejlevnější řešení.

« Re: to prof: Re: OT banky a technologie

"no i vkladat kdyz maji triapul pobocek :)"

- To mě nikdy netrápilo, pravda, využil jsem to 3x za rok, ale její pobočky měly otevřeno, když už všechny ostatní banky měly 5 hodin zavřeno! Navíc oni mají otevřeno i o víkendu, takže... Preferuj si třeba ČS, pokud ji máš za rohem a tvé tržby v řádu stovek tisíc tam přeneseš bezpečněji, mě je to fuk, na tom, že s eB lze provádět "nestandardní" operace, to nic nezmění.

29.06.02  00:00

« Re: To našrot: Re: dotaz..

Ještě doplnění:

Když se dělaly testy, CPU-PELTIER-Velký chladič s větrákem kontra CPU-Velký chladič s větrákem, tak řešení s Peltierem mělo srovnatelný výkon, místy asi o 1° Celsia nižší, a to myslím nestálo za řeč. Ten středně výkonný malinký Peltier na CPU stojí řádově 1000 Kč, 100% řešení klimy do Octavie lze pořídit za 11000 Kč + vlastní čas na shánění a práci na montáž, takže kdo je kutil, s chutí do toho. Kde je postup popsán jsem sem už jednou psal.

"-- skrytý --" 28.06.02  16:58

« Re: dotaz..

To jo, koukal jsem na ty počítačové - prý jsou schopné (podle informací v cenících) odebírat až asi 110 W (tedy tepelný tok), za necelé 2000 jeden v maloobchodě a maximální teplota teplé strany asi 60°C, což není tak strašné, takže kdyby se dobře umístili, tak by se dal i použít nějaký obyč pasivní chladič. Nejdřív stejně budu asi muset rozebrat palubku a podívat se, kolik místa tam je na nějaký šikovný výměník a podle toho se rozhodnout. Takže do toho šáhnu asi příští týden...

28.06.02  16:45

« Re: dotaz..

Jo, tak timhle jsem se pred par lety taky zabyval. Vim, ze existuji celkem bezne Peltiery s vykonem okolo 30 - 40W. Daji se spojovat do serie - na studenou stranu jednoho prilozis teplou stranu druheho a dostanes vetsi teplotni spad (ale mensi vykon). Problem je s napajenim - dost to zere a musi se hlidat maximalni pripustny proud clankem. Dale se musi hlidat maximalni povolena teplota teple strany - musi se chladit.

28.06.02  16:05

« Re: dotaz..

Nechci ti do toho kecat, ale i když je seženeš, nebudou k*revsky drahý ?

"-- skrytý --" 28.06.02  15:58

« Re: dotaz..

Nevíte někdo, jestli se někde dají sehnat větší a výkonnější Peltiérovy články, než ty párwattové na větráčky do počítače? Dostal jsem totiž úděsný nápad, že si tu klimatizaci spočítám a udělám sám :o) Stačí, když mi nebude foukat vzduch 45° zvenku, ale jen 25...

28.06.02  13:41

« Re: to prof: Re: OT banky a technologie

no i vkladat kdyz maji triapul pobocek :)

28.06.02  02:48

« Re: to prof: Re: OT banky a technologie

"" zrovna v hotovostnich operacich je eB zalostna. :-) ""
    --- a to jako proc? Potrebujete vybirat casto a hodne hotovost? Pak asi ano, berte jinou banku. Ale vkladat hotovost = no problem!

28.06.02  02:47

« pro URBI Re: dotaz..

existuje levne reseni, podivej se na pandore do konference Octavie, jeden clovek si to udelal a dal za to asi 10000, nejdrazsi je prace + dily z oficialniho kanalu

27.06.02  16:44

« Re: dotaz..

Myslim, ze klima 40 by uz mohla jit sehnat, ale nejsem si jisty...

27.06.02  16:36

« Re: dotaz..

No já osobně používám střešní okno v případech kdy auto stojí zaparkovany, tím mám zaručeno ze nevzniká v aitě sklenikovej efekt a horký vzduch stoupá ven z auta a nebo ho používám když jezdím po okrskách. Otevřu si okna a šíbr a pak je to jako kabriolet k tomu brumlání V8... Nicméně pravé cabrio by bylo moc fajn.... no snad jednou si udělám radost a koupím si nějaké Cabrio ze 70. let... na léto neznám nic lepšího

27.06.02  16:28

« Re: dotaz..

Tak, tak, Mitsi pravdu ma. No a na magistrale, kdyz je krasny slunecni den, totalni zacpa, to clovek otevze sibr a slunicko mu nadherne pere primo do hlavicky. To je pak sibr opravdu k nezaplaceni. a toho mista co ubere nad hlavou, je-li tovarnou dodany:-) Sibr vs. klima je asi jako auto s motorem a auto na pedaly a retez.

"-- skrytý --" 27.06.02  16:02

« Re: dotaz..

Vzkaz pro vsechny event. zajemce, kteri by chteli prijit lacino ke klimatizaci: Kupte si nove nebo ojete auto s klimatizaci! Zadny jiny "laciny" zpusob proste neexistuje. Tak to uz prosim prestante resit.
    PS: Kdyz jsem onehdy svemu kolegovi (ktery si kupoval nove auto na podzim), radil, aby misto stresniho okna volil radeji klimatizaci (bylo to "bud a nebo" za stejne penize), tak se mi smal, ze si prece vyvetra otevrenym okynkem. Na jare jsem se pak smal ja, protoze teprve tehdy mu totiz bylo dano pochopit, ze u moderniho vozu "a la sklenik" (velka, navic silne sklonena zasklena plocha, temer zadny plech na strese, k tomu navic ono sklenene stresni okno, aerodynamika produkujici hrozny hluk pri jizde s otevrenymi okny atd.), ze "vuci pradelne, ktera panuje venku", se proste vyvetrat neda.

27.06.02  15:57

« Re: dotaz..

No tak to si holt chládku neužiješ. Alespoň pro příště víš, že když nové auto tak s klimatizací a s osobní zkušenosti ti můžu říct, že je jedno jestli manuální, nebo digitální více méně to zase až taková výhoda není, záleží jaký je tam rozdíl v ceně. Něco jiného je dualní, ta je vážně super :-) libí se mi čím dál tím více, i když to auto není moje.

27.06.02  15:49

« Re: dotaz..

no nad tim jsem take premyslel ale do toho se mi moc nechce uz jen z rizika ze nevim co s tim novym ojetym (cca 30k km) bude za nove drahe trable. Nedavno jsem v servisu nechal 16tisic za vsechny kotouce a brzdy a dalsich 20tisic za rozvody a pumpu v 90k km...

27.06.02  15:45

« Re: dotaz..

Řekl bych že máš smůlu a těch 60 tis je dobrá cena. Nebo prodej celé auto a kup si jiné s klimatizací.

27.06.02  15:35

« dotaz..

tak jsem take jeden z tech "chudaku":) co nemaj vymozenost zvanou klimatizace.. a to v Octavii 1.8 slx z 96. V AutoJarov mi rekli ze mi ji tam klidne dodelaj ale ze se mam pripravit tak na 60tisic (nacez jsem zacal uvazovat o koupi mraziciho boxu na zadni sedadlo:). Tak bych se rad zeptal..existuje nejake reseni jak prijit ke klimatizaci a neprijit o 60tisic? Myslim ze tech 40 bych obetoval..
    Diky moc za pomoc..prave jsem skvele nastydlej z otevreneho foukajiciho okynka:(

27.06.02  13:57

« neví někdo o spojce na klimu ?

Přeju hezký den, neví někdo z Vás o el.magnet. spojce klimatizace pro Ford Escort r.97 ??? Pokud ano déjte mi prosím vědět na e-mail: zd.vr@seznam.cz
    Ta moje se odporoučela do věčných lovišť a novou nechci kupovat z fin. důvodů (stojí cca 8200Kč)
    Díky za každou radu či nabídku.

27.06.02  13:14

« Re: to prof: Re: OT banky a technologie

zrovna v hotovostnich operacich je eB zalostna. :)

27.06.02  02:27

« to prof: Re: OT banky a technologie

1/ nejsem.

2/ pro pořádek, budete se divit, budete se smát, s přípisem to je to samé! eB to připíše okamžitě, v cca 11 nebo 17h tak, jak obdrží dávku ČNB. Např. ale ČSOB/IPB připíše až následující pracovní den a neuvede uživateli čas připsání! Co na toto povíte?

Ve výsledku toto dá zákonné 3 prac. dny, které se dají ještě prodloužit (v den podání např. banky přijmou příkaz jen do 15h apod.); ale že Vám nevadí, že při současných technologiích by to dávno mohlo být online mě překvapuje. Systém clearingu v ČNB je snad 15 let stará věc (jednalo se o přechodu do Onlinu), přesto to zatím zdržují jen a pouze ty banky (plátce i příjemce).

3/ obráceným směrem, viz výše :-), GE má poněkud vyšší poplatek za přípis peněz, to je neslýchané a v rozporu se skutečnými náklady, neboť pro banku jde o 0,- náklady

4/ "rychle mi půjčí kolik peněz" - je to o prioritách, to co nabízí eB v oblasti půjček jak pro firmy i pro FO, vše jde přes Web, nemá konkurenci, myslím to technologické zpracování na webu a rychlost reakce, neumím ale posoudit podmínky, podotýkám, že hájím technologie a ne politiku, i když ve výsledku jde o oboje

5/ "za fyzický úkony si banky účtujou kapánek větší sazby" - ano, ale u eB to není paradoxně ani o chlup více, tedy myslím hotovostní vklad na pobočce a nejsou tam obvykle žádné fronty :-)

Ať si každý má banku, jakou chce, technologie pravda není nakonec to nejdůležitější, Private Investor (OI) také měl super technologie a jak dopadl? eB je vlastněná ČPoj a ČPoj ovládá(l) jediný člověk, o tom se moc neví.

A nyní zpět ke klimatizacím :-))) Znáte firmy, co se zabývají klimou?

27.06.02  02:14

« to Keyser_Soze Re: OT banky a technologie

...dokud někdo nevleze do kanclu a odnese komp nebo zkopíruje registry (aby z nich dostal cert :-)

Ale vážně, eB je někde jinde, to co mají ostatní banky v Inetbankovnictví, to jde spáchat s pár studenty za pár týdnů. Term.Vklad z Webu? No já nevím, a jak jinak to používat, telefonem někomu diktovat, co má dělat a nastavit? Jak jinak si řídit inteligentní prograsivní revolving?

Třeba z USA volat do banky? A která banka Vám emailem odpoví tak rychle? Zadna. A zadavat prikazy a pokyny mailem? Zadny problem, existuje Offline Autorizacni klic. A tahat s sebou klic? Proc? Muze byt v mobilu. Preferujete GE, no problem, nic proti, ja jen tvrdim, ze technologie GE a vetsinz dalsich (neli vsech) je 5 let za eB a to jste nevyvratil.

Az budete neco vedet o transakcich s emboskami, tak se podivite, GE sice nepovoluje transakce s nimi na Inetu, ale vite, jak to poznaji? Podle nazvu firmy prijemce platby! Rucni autorizace, to neni humor.

A jak je chraneno nezneuziti Vaseho podpisu a vyberu z Vaseho uctu? Podpisovym vzorem a Obcankou? Moc bezpecne :-)

A mimochodem, v eBance se pracovnik nedostane na Vas ucet bez vaseho kodu, v kazde jine bance pokud vim kazda prepazkova pracovnice a pokladni ma uzivatelsky pristup pro cteni na jakykoliv ucet, tak at ziji uniky informaci.

26.06.02  11:42

« Re: OT banky a technologie

ano GE neumi z webu terminovany vklady (opravdu to nekdo z webu potrebuje) a trvaly prikazy (popravde kolikrat rocne ho pouzijes ?).Co se tyce bezpecnosti, mne ssl certifikaty ke stesti staci, mam to v kanclu na pocitaci a to mi k zivotu staci. Nepredpokladam ze by se nekdo dobejval pres firemni firewally aby se dostal k memu osobnimu kontu. :-) Takze mi to prijde naprosto pohodlnejsi nez stalej vopruz s elektronickym klicem, je sice hezky ze diky tomu mam z kazdeho pocitace na internetu pristup ke svemu kontu, ale pro mne je snazsi do banky zatelefonovat a behem par minut vyresit platebni prikaz nez nekde hledat pocitac s pripojenim :)

"-- skrytý --" 25.06.02  23:51

Pro ace2: Díky za tip.

25.06.02  23:00

« Re: OT banky a technologie

AB: Nejsi tyu dealer E-banky? Nechápu, proč ti jde o to, aby příjemce měl prachy na účtu v okamžiku, kdy odejdou ze tvé banky?(pokud ovšem nezávidíš bankám ty vejvary, když si tvý prachy na svým účtu malinko ohřejou) Mě by spíš zajímalo, aby mě prachy chodily včas ale úplně obráceným směrem. Tenhle problém ale nevyřeší E-banka :-) Ze všeho nejvíc mě na bance zajímá to, jak rychle mi půjčí kolik peněz, co k tomu ode mně bude chtít a pak taky kolik za to bude chtít. Všechno ostatní není v tomto okamžiku prioritou. No, a pokud musím denně s tržbou do banky, potom mě její internetový funkce taky dvakrát moc netankujou, až na to, že za "fyzický" úkony si banky účtujou kapánek větší sazby, než za ty "virtuální".

"-- skrytý --" 25.06.02  22:28

« Re: to mitsi

Tak jsem se byl na dodatečnou klimu ptát - neoriginál (DiaVia, Alex Original...) neexistuje, neboť to Toyota nepovoluje, nová kompletní by přišla se vším všudy na cca 45-50tis., což je slušný porod. A nejhorší na tom je, že poněvadž je moje Corolla z USA, tak do ní pasuje jen klima z USA Corolly (výparníky apod.) a tu na vrakovišti v ČR neseženu, ani kdybych se rozkrájel. Snad jen sehnat kompletní přístrojovku z evropské verze a zaměnit je a to se mi nechce, protože ty budíky, co tam mám se mi líběj, už jen proto, že velké bílé číslice jsou v mílích, takže nevšímavec si myslí, že jedu hodně pomalu :o)) Takže "projekt klimatizace" odkládám na neurčito a budu jezdit s mokrým hadrem na čele :o)

25.06.02  16:59

« Re: OT banky a technologie

"e-banka umí posílat z webu prachy složenkou" - jasne, vim, spatne jsem se vyjadril, ja myslel, zda to umi jeste jine banky? Keyser_Soze psal, ze "to myslim umi kazda banka", proto jsem se podivil. Ta GE totiz neumi NYNI ANI trvale prikazy, ani terminovane vklady :-D

25.06.02  16:57

« Re: OT banky a technologie

Jeste k tomu "tak to je ve vsech bankach" * o bankach dost vim a maloktera banka jela jeste nedavno v online rezimu, ted to jiz nesleduji. Napr. byvala IPB mela dost dobry system (Sanchez), prevzala to od ni CSOB, ale presto neustale (vypadky spojeni) jela v offlinu, nevim, zda uz snes lze vybirat z uctu v exIPB na pobocce exCSOB, ale nedavno neco takoveho nebylo myslitelne a mozna ani dnes.

GE Capital banka:

používá "SSL" certifikáty, a Příkaz stojí 2 Kč, Přípis platby 5 Kč. Poplatek 30 Kč za Inetbanking + 30 Kč za vedení účtu. Platby do ČNB odcházejí prý, pokud jsou zadány do 18 hodin, tedy teoreticky se všechny platby o den spozdí oproti eBance (ČNB přijímá platby do 15h). Na infolince nevědí více.

Jinak GE neumí plně ovládat účet přes Internet, prý možná od 1.7. se to zlepší, neumí dosud ani to, co eB v roce 1998.

Má tedy někdo praktickou zkušenost, že peníze na účet v jiné bance byly připsány v den odepsání z účtu u GE? Já pochybuji, možná příkaz se splatností, ale na 100% nemožné u náhodně podaného příkazu.

GE se s eB nedá srovnat, co do technologických možností i úrovně komunikace třeba infolinky. Co se týká na druhé straně např. úroků, tak na TV má eB úplně nejnižší úroky ze všech bank, pokud vím.

25.06.02  16:52

« Re: OT banky a technologie

e-banka umí posílat z webu prachy složenkou

25.06.02  16:52

« Re: to mitsi

chceš to v Praze ? Pak zavolej 0777/155150 on to tedy neplní, ale nechal si od něho klimu plnit a platil přesně 1000 Kč

"-- skrytý --" 25.06.02  16:45

« Re: to mitsi

Pánové, můžete mi tedy dát adresu na toho, kdo mi event. naplní klimu za 800,- či 1.200,- Kč?

25.06.02  16:26

« Re: OT banky a technologie

Keysere, podivej se do ceniku CNB :-) Kdyz banka posle na clearing jeste tusim v 15h, ten samy den CNB odesila po 17h do cilove banky.
    Jenze vsechny banky to odeslou az pozde vecer nebo druhy den rano a o tom to je. Jen eBanka, pokud vim, zadany prikaz do 6:30h rano odesle do CNB v 7:00h a tento je CNB predan do cilove banky bud dopoledni davkou anebo NEJPOZDEJI v 17h a pak uz zalezi pouze na cilove bance, kdy ho klientovi pripise.

b) hahaha, to je nejjednoduzsi forma a nic tezkeho ani nebezpecneho na tom neni, jenom mechanizmus elektronickeho osobniho nebo mobilniho klice je problem }pro ostatni]. Za 100x nebezpecnejsi povazuji certifikat umisteny v pocitaci, ten jde hacknout. Resenim muze byt el. klic v cipove karte, ale co je lepsi, tahat s sebou mobil nebo jednoucelovou cipovou kartu? Opravdu mate cipove karty?

c) to jsem nevedel, ktera banka umi zadat poslani penez na slozenku z Webu, GE? Opravdu?

25.06.02  12:04

« Re: OT

a)zajiste, penize odejdou na clearing v den zadani prikazu. Do jine banky to zalezi na clearingu CNB a te jine bance. Tak to je ale ve vsech bankach.

b)ne, ale opravdu netusim praktickou vyhodu tohoto, to jsou jen ty add-on features expandie, vykoupene cenou a hruzou :-) a ktere pouzije mizive procento lidi.

c)to myslim umi kazda banka.

24.06.02  19:07

Pokud umí GE

a) převést prostředky do jiné banky v den zadání příkazu

b) pracovat s účtem v režimu Read/Write a se všemi funkcemi (tedy nejen prohlížení) z jakéhokoliv počítače (tedy bez nutnosti instalovat certifikát)

pak je to OK.

c) poslání peněz na složenku na poštu ani nepožaduji (protože to málokdo potřebuje, že:_-)

Skutečně by mě zajímalo, zda to umí, podělíte se o zkušenosti?

24.06.02  18:12

« Re: OT

ja mam ucet co bezne pouzivam u GE a chodim tam taky tak jednou rocne, takze vo co go. vo nic.

24.06.02  16:44

« Re: OT

Jo já když jsem tam byl naposled (podzim) tak jsem jim říkal, že tam chodím každej rok a že mě to štve tam chodit takhle často.... :)

No tak ted tam budu chodit už jen 1x za 2 roky, což už se dá vydržet. e-Banka je fajn, ještě sem se neporfesionalitou nesetkal...

24.06.02  16:16

« Re: OT

Taky nazor, to je tim, ze je to mlada banka a novi lide, KAZDEJ ne, ale obcas se tam na ty neznale narazi... Nezapomente, ze na pobocku musite zpravidla 1x za 2 roky, jinak ne.

24.06.02  11:29

« OT

zrovna co se tyce Ebanky tak tam mne uz neuvidi, takovou snusku diletantstvi a neprofesionality co jsem tam zazil neznam jinde. Pripadalo mi jako kazdej kdo tam dela je jen nejakej brigadnik co normalne studuje nakou skolu a to je pro nej jen melouch.

24.06.02  11:10

Jo tak do 1200 maximálně se pohybuje naplnění klimy

24.06.02  10:46

nevim kde plnis ale naplneni stoji 800,-

"-- skrytý --" 24.06.02  10:30

« Re: to mitsi

Vyborne! To je dobry zaklad - tedy mam na mysli vybavu pod nazvem "priprava na klimatizaci". Ale to je bohuzel pouze a jen ten zaklad. Original "priprava na klimatizaci" totiz bude fungovat (komunikovat) zase jen ve spojeni s original klimatizaci (jinak je veskera "priprava" k nicemu), coz predstavuje radu nejruznejsich soucastek - v pripade Toyoty odhaduji naklady na porizeni "hardware" na min. cca 70 tis. Kc. K tomu samozrejme nutno pripocitat naklady na montaz (ven musi cela pristrojovka!) a naplneni chladicim mediem. Jen to naplneni stoji 2500 Kc, takze strop 10 tis. Kc tzv. "za vsechno" je prinejmensim iluzorni!!!

24.06.02  01:18

« Re: klima vs 1.4

Na vrakovisti, zda to bude pasovat nevim nevim z jineho auta ... Zkus se poptat (tedy pokud mas nejake stredne drahe auto) takovych tech kseftmanu s autama (garazove firmy), hned ti budou nabizet ze ti to sezenou...

23.06.02  23:25

« Re: klima vs 1.4

a kde sa da zohynat klima z buraneho auta a za kolko? to by ma teda zaujimnalo, hned by som to dal do svojho pola. predpokladam, ze je uplne jedno, ci je klima z octavie, passata alebo pola, vsetko by malo byt rovnake nie? dajte mi vediet ak sa to da niekde zohnat, diky ;o)

23.06.02  22:43

A to se Bobe vyplatí !