Klimatizace

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

23.09.99  10:11

« Re: Námraza v motorovém prostoru v létě ???

Já mám klimatizaci znovu naplněnou asi 4měsíce a námrazu na primární části mám také (normálně setřu zmrzlí povlak sněhu).
  • 00 Reagovat !

foto

22.09.99  21:57

« Náplň do klimatizace Ford Mondeo

Chci se zeptat jestli někdo neví jakým plynem a v jakém poměru se plní klimatizace do FORD MONDEO, mám ji vsice naplněnou, ale přece to chi vědět.Samotný zástupvce fordu mi ji nedokázal naplnit
  • 00 Reagovat !

foto

18.09.99  19:26

« Detektor "smradu"

Nekde jsem na Internetu narazil na maly detektor smogu, ktery se dal zapnout na prepinani vnitrni cirkulace vzduchu. Docela by se mi to hodilo. Bohuzel nedal jsem si ho mezi oblibene a ted tu stranku nemuzu najit. Nevite o ni nekdo ? Jestli jo, ozvete se
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.09.99  00:00

« Re: Ucpany odvod

Zhruba uprostred skrine vyparniku(u Octavie event.vozu VW)vpredu ve smeru jizdy je kovovy vyvod asi 5 cm dlouhy,smeruje sikmo dolu asi v uhlu 30 stupnu.Nahmatat se da pod pristr.deskou,je dobre stahnout umelohmotny kryt skrine topeni a ventilatoru.Vyvod jde pres technolog.otvor v mezistene do motoroveho prostoru,kde zdanlive mizi,protoze jej kryje sendvic.Sendvic je samolepici,po nariznuti a odklopeni jde zpet nalepit zcela na puvodni misto.
    Tady je kamen urazu,protoze dal pokracuje hadice pod sendvicem az za zaveseni predniho kola a ma vycnivat za nim.Neni to prehledne ani z montazni jamy.Osobne jsem prostrihl sendvic ve tvaru U,vytahl hadici pres tento otvor a nasmeroval do mezery mezi krytem motor.prostoru zespodu(TDI) a drzakem stabilizatoru napravy.Ventil je az dole,je mozno klidne ten kus hadice odsmiknout.
    Bye.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.09.99  15:01

« Re: Ucpany odvod

Porad, jak se k tomu ventilu dostat. Hledal jsem, ale marne. Diky.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.09.99  04:33

« Ucpany odvod

Asi pred mesicem jsem musel resit podobne problemy se smradem z klimy(Octavie manual klima).Vsiml jsem si,ze za provozu pod autem jsou louzicky jako od maleho psa,a ne to,co jsem byl zvykly videt pri provozu na jinych autech.Vetsinou na me ridici blikali a upozornovali na zrejme praskly chladic.At to zkratim - odvod hadice od kondenzoru je jisteny zpetnym ventilem,nevim na co,podobne jsou na hadicich odvodneni stresního okna.Po odrezani ventilu vyteklo asi 1/2 litru neuveritelne smradlave tekutiny a teprve po proplachnuti konecne zapach zmizel.
    A propos-uz na me zase ridici blikaji,ze mam praskly chladic. Tak se mejte.
  • 00 Reagovat !

foto

03.09.99  19:20

« zapach

octavie s manualní klimou jsem měl dvě a zapáchalo mi to taky. problém je v tom, že jezdím se zapnutou v. cirkulací abych nemusel čuchat smrady od aut. no a co se nevypaří to začne hnít....
  • « 00 Reagovat !

foto

01.09.99  17:19

« Re: Zapach z klimatizace

Jak to tak popisuješ, tak mě napadají 2 možné příčiny, které spolu mohou do jisté míry souviset. Buď onen zápach pochází z nánosu prachu a eventuálně mikrobů na žebrech výměníku klimy (výparníku), kde se chladí vzduch, který potom jde do kabiny. Tenhle nános je při normálním provozu (ventilace/topení) suchý, takže víceméně nepáchne, ale při provozu klimy se navlhčí (na žebrech sráží vlhkost ze vzduchu). Znáš to ze života některý špinavý věci, když se navlhčí, tak páchnou víc než normálně (např. takovej špinavej pes když zmokne).
    Při vlastním provozu klimy nicméně nemusí vlhký nános na žebrech moc smrdět, protože je silně podchlazený - teploty ve výparníku jsou blízko nuly. Po vypnutí klimy se ale tenhle nános ohřívá a vysušuje a od toho může jít předhodnou dobu silnější zápach do kabiny. Tenhle problém se dá vyřešit např. chemickým čištěním bez jakékoliv demontáže. Buď to necháš udělat specializovanou firmu (v Praze např. ARNY Auto, p.Řiháček, tel. 0602-108047) nebo seženěž příslušné chemikálie ve sprayi a uděláš si to sám. V podstatě jde myslím o to, že při bežící klimě po nějakou dobu přivádíš do sání ventilátoru čistící chemický přípravek a v druhé fázi podobně přípravek neutralizační. Druhá možnost je, že Ti skutečně nefunguje odvodňování chladiče vzduchu a hromadí se Ti v něm výše zmíněná vlhkost. V případě Tvého zánovního auta se přikláním spíš k té druhé. Bohužel musím končit, ahoj Pavel.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.09.99  12:47

ta "jimka" je dobrej typ, skus to proste najit nekde u chladice klimy nebo kompresoru. Tam se na tom ucpava takovej ventil co je treba vycistit, aby se nelepil. U myho forda to stacilo proplachnout vodou.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.09.99  09:50

Zkusim to tedy popsat podrobneji. Pokud treba 1 den klimu nepouzivam, tzn. chladim nebo topim za pouziti ventilatoru nebo bez nej, je to OK. Pak ji ale zapnu napr. jen na 30 min. Pak ji zase vypnu, a tehdy to zacne zapachat. Po nejake dobe se to vyvetra, ale ty prvni okamziky jsou fakt dost neprijemny. V jine rubrice mi kdosi radil vycistit jimku, ve ktere kondenzuje voda - tu jsem ale nenasel. Ani nevim kudy ten kondenzat odchazi z auta ven.
  • « 00 Reagovat !

foto

31.08.99  15:55

Přemýšlím o pár variantách příčiny zápachu z Tvé klimatizace. Abych nepřemýšlel moc "doširoka", napiš mi prosím Tě jestli má na Tvoje problémy vliv pustění vnitřní cirkulace a za druhé jestli se onen zápách vyskytuje jen po provozu klimy a ne jindy (např. když máž puštěno jen ventilaci a/nebo topení). Zatím ahoj, Pavel.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.08.99  16:57

« Zapach z klimatizace

Ma nekdo zkusenost s touhle veci ? Pokud delsi dobu chladim klimatizaci a pak ji vypnu, zacne se valit strasne zapachajici vlhky vzduch. Jedna se o Octavii - mam ji asi 1/2 roku. Je tam originalni manualni klima. Nekdy to pachne fakt desne, jako kdyz tam mam chciplou mys.
  • 00 Reagovat !

foto

17.08.99  15:50

« Námraza v motorovém prostoru v létě ???

Před nějakým časem jsem si nechal vyčistit a doplnit okruh klimatizace, přičemž se dost zvýšil její chladící výkon. A to až tak, že se mi na tělese filtru/vysoušeče klimy, které je umístěno v motorovém prostoru občas tvoří námraza (při běžícím a zahřátém motoru). Máte někdo podobné zkušenosti?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.07.99  03:07

« Re: Vyčištění chladiče vzduchu klimy

Vymenik lze opravdu vycistit specialnim sprayem,nemusi to delat servis,proto takova castka.Spraye stoji 350 Kc i pro neutralizaci,a krome cisteni s sebou vezmou i bakterie,ktere v tom bordelu ziji a z cehoz je mimochodem takovy smrad pri obcasnem spusteni klimatizace.
    Firmu dovazejici pripravky ted presne nevim,ale je to v snad ve 2 poslednich casopisech Svet Motoru.
    Zdravim
  • 00 Reagovat !

foto

27.07.99  11:11

« Vyčištění chladiče vzduchu klimy

Měl jsem problém s malým "foukáním" z výdechů ventilační soustavy (mám Tempru s automatickou klimatizací). Nevěděl jsme jestli za to může malý výkon ventilátoru (ten se ale točil zdánlivě normálně) nebo je ucpaný nějaký filtr nebo porouchaná nějaká klapka. Tak jsem auto postupně rozebíral abych na to přišel. Nejprve jsem zjistil, že na sání vzduchu, které je pod ventilační maskou (tj. mezi víkem motoru a předním sklem) nemám žádný filtr. Vzduch je tam pouze veden z levé strany na pravou (asi aby se separovala event. voda při dešti apod.) a pak je tam díra přímo ke dmychadlu. Tam tedy příčina problému s malým foukáním vzduchu nemohla být. Tak jsem začal rozebírat auto zevnitř - nejprve okolo dmychadla, potom prostřední panel s rádiem a ovládáním klimy, potom palubní desku atd. Nakonec jsem trochu povytáhl celé těleso topení a zkontroloval, že všechny klapky fungují normálně. Příčinu problému jsem našel spíš náhodou, když jsem strčil ruku do výtlačného potrubí dmychadla a zkoumal co tam vlastně je. Ruku jsem vytáhl celou černou a postupně si domyslel že vzduch se tam dostává na žebrování chladiče vzduchu klimy (přesněji řečeno výparníku klimatizace). Když jsem tohle žebrování kartáčem, vodou a mýdlem očistil tak stoupl průtok vzduchu do kabiny přímo enormně. Zlepšilo se o trochu i chlazení (na čistých žebrech výměníku se zlepšil přestup tepla z proudících vzduchu do chladného "freonu" na druhé straně trubek výparníku) - při vnější teplotě 20 C jsem naměřil na výstupech vzduchu na palubce 5.5 C při maximálních otáčkách ventilátoru a 2.5 C při polovičních otáčkách. Jinak čištění tohoto výměníku se v poslední době dělá v některých servisech i chemickou cestou (nějaká nová americká technologie za cca 1500 Kč) - ale spíš z důvodu čistoty protékajícího vzduchu než kvůli sníženému průtoku. Ahoj Pavel.
  • 00 Reagovat !

foto

23.07.99  07:57

« Sháním náplň

Sháním naplnění klimy. Mám Opel Vectru 92 rv. takže ještě s freonem. Nevíte kde se na Sev. moravě plnía utěsňuje ?
  • 00 Reagovat !

foto

08.07.99  09:23

« Zkušenosti po servisu klimatizace

Tak jsem před víkendem nechal vyčistit a doplnit klimatizaci (Fiat Tempra) a přitom jsem se přeptal na pár věcí. Ještě k tomu vyčistění před doplněním - je to myslím dobrá věc, protože z okruhu se odsaje i vlhkost a vzduch, které by mohli zhoršovat výkonost klimatizace. Po natlakování jsem s výkonem předběžně spokojený - ve výstupech vzduchu na palubce je teplota okolo 7 C (minimální byla 4.5 C) a v motorovém prostoru je k vidění nevídaná věc - námraza na tělese filtru klimy. No uvidíme, jak to půjde dál. Ptal jsem se, zda se namísto R12 (freon) doplňuje R134a a byl jsem poučen, že nikoliv - do starších klimatizací projektovaných na freon se doplňuje buď "isceon49" nebo "MP49". Co se týče typu kompresoru, mám prý pístový - servisman mi ukázal podobný rozebraný kompresor z Omegy (mýslím, že měl 5 pístů). Co se týče regulace okruhu provádí se u mého auta zapínáním/vypínáním kompresoru. Mimo ovládání z přístrojové desky (tlakčítky AUTO, OFF, ECON a volbou teploty) a potažmo z řídícího čipu automatické klimatizace je kompresor zapínán/vypínán od teploty ve výparníku (= výměník chladu přes který proudí vzduch do kabiny), vypínán od velmi nízkého tlaku chladícího média (pro případ velkého úniku kdy by bylo ohroženo mazání kompresoru), vypínán je rovněž od vysoké teploty motoru a zřejmě ještě od dalších "ochran".
    Jinak mazání kompresoru je zajištěno olejem rozptýleným v chladícím médiu - ten se při delší nečinnosti klimy usazuje ve spodních částech okruhu a při prvním spuštění po delší přestávce by mohlo dojít k zadření kompresoru (proto se doporučuje i v zimě občas spustit klimu). Přední ventilátor za chladičema klimy a motoru se (co se týče klimy) spíná od zvýšené teploty na vstupu do chladiče klimy (ta pochopitelně souvisí s tlakem a tím i s činností kompresoru a případně těsností okruhu). Expanzní ventil před výparníkem není zřejmě regulovaný - je konstantně otevřený. Filtr nemám za chladičem, jak jsem viděl na nějakém schématu chladícího okruhu, ale před kompresorem - jedná se vlastně o komponentu filtr/vysoušeč (protože je v něm stejně nízký tlak a teplota jako ve výparníku, tak na jeho povrchu vzniká občas námraza). Chod kompresoru lze vizuálně kontrolovat při pohledu na náhon kompresoru s elmag. spojkou (při sepnuté spojce se "tam toho točí víc"). Zatím ahoj, Pavel.
  • 00 Reagovat !

foto

23.06.99  11:47

« Regulace výkonu klimatizace

Uľ vím jak se dá regulovat klimatizace jinak neľ vypínáním a zapínáním. Stačilo se zeptat u odborníků. Řeąí se to ventilem, který přepouątí chladivo z výstupu kompresoru přímo zase na vstup. Tím se vynechá chladič a výparník = neztrácí se energie. Výhody - větąí přesnost regulace a vyąąí pruľnost. Nevýhody - kompresor má i vnitřní "svoje" ztráty, takľe i kdyľ běľí naprázdno, tak spotřebovává energii, i kdyľ jen zlomek proti plnému výkonu. Proto se tento systém v autech běľně nepouľívá.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.06.99  14:05

« TDI 85 kW

je prostě nové verze 1.9 dieselu. S vysokotlakým vstřikování se podařilo zvýšit výkon na 85 a točák na 280Nm! Mělo by se to pomalu začít montovat do jednotlivých aut skupiny VW.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.06.99  08:30

« Re: Klimatizacia vo Felicii

Tak to neznam. Moje TDIcko ma cerveny jen "I", ma 81kW a nejvyssi kroutak 235. Jinak vcera jsem jel z Mariazell do Vidne, schvalne po okreskach, castecne hodne nahoru - dolu, pekne serpentyny, celou cestu jsem chladil, a spotreba byla pri prumerne rychlosti 59kmh 4.9 l/100km !!! (na zacatku Vidne dokonce 4.8). 2 dospeli, dve deti, kocarek a hodne baglu, proste plnej kombik. Slusny, ne ?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…