Klimatizace

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

30.07.00  16:42

« Re: Klima

Chcem sa s vami podelit s čerstvými skúsenostami s klímou.Moj znamy sa rozhodol pre dodatočnú montáž na VW golf III 1.6(pekne mastné,ten golf nemal prípravu).Najprv sme sa obrátili na fy molpir(diavia).Všetko bolo dohodnuté(komplet cena 54000 Sk s DPH),ale az po pristavení sa zistilo že Golf 1.6 je aj IV generácie a oni dodali klímu práve naň,bola v ponuke aj na III,ale o 20000Sk viac.Neviem mam na to svoj názor.Potom sme hladali dalej a našli sme izraelskú klímu Alex,cena 59000Sk s DPH.Dala sa záloha a o týždeň sa montovalo.No a potom som to mal česť vyskúšať.Pravdu poviem cítiť z tých 55kw,5kw dole keď zopne kompresor.Občas,hlavne pri akcelerácii som ju vypínal.Ono to pekne vidieť pri brzdení motorom dole kopcom.Ale inak na dialnici pri plynulej jazde je to únosné.Prakticky som sa nepresvedčil o zvýšení spotreby,dealer udával cca 0.6 litra na 100km. Rátam že hlane v meste to bude dvoj,trojnásobok.Ešte k tech. riešeniu, tej klímy.Je čisto mechanická(elektronická 20000sk viac). Dve tlačítka AC a uzavretý obeh. Temperovanie výstupného vzduchu,prikurovaním
    resp. mixovaním teplého vzduchu s chladným z radiatora kúrenia a klímy. Kompresor beží vždy na konšt. výkon(Žiadna elektronika,dve relé a jeden tlakový spínač). Inak na výstupe má vzduch 7 stupňov,ale je to nové. Uvidíme aká bude spoľahlivosť týchto klím. Jeden dotaz,máme Ford mondeo s klímou. Po zopnutí kompresora to vydáva mrnčavý zvuk, určite je to ložisko,ale ktoré?V kompresore, alebo v elektromagnetickej spojke. Jedni vravia kompresor,pretže huči to iba pri zatažení a keby to bola spojka tak to hučí vždy.Aké tam bývajú ložiská,sú výmenne? Vraj niektoré kompresory sú nerozoberateľné. Poradte,lebo v značkovom servise to žialbohu nevedia.
  • « 00 Reagovat !

foto

27.07.00  19:07

« Re: Klimatizace na Felicii

Je to přesně tak, při 3.000 otáčkách to má 30 kW. Myslím, že nebude problém jenom při předjíždění, ale třeba i v delším stoupání, kde tahle ztráta výkonu bude hodně znát. Jinak při předjíždění stejně většinou podřazuju, tohle auto toho na pětku moc nepředvádí ani bez klimy. A to mám ještě vyměněnou převodovku za novější po faceliftu, která má čtyřku a pětku o fous pomalejší. Mimochodem tomuhle motoru to sedí daleko líp, původní převodovka je moc do rychla. Pětku to stejně nedotočí, takže i s pomalejší pětkou je maximální rychlost větší, navíc ve městě je ideální, že při 50 km/h na čtyřku jsou tam tak akorát 2000 otáček takže se to nedusí.
  • 00 Reagovat !

foto

27.07.00  14:29

« Klima

Mám mechanickou klimu tj. kompresor přes klínák k rozvodům.Při zapnutí a plném výkonu mi sebere cca 7 Kw výkonu. Rok výroby 1992.A potvrzuji že při jízdě to poznám a občas ji musím vypnout při předjíždění.Nový modely na tom budou líp a nepůjde tolik poznat na výkonu a pokud nemáte ostrou nohu na plynu.
  • « 00 Reagovat !

foto

26.07.00  16:53

To O.H. (adept geniality). Když tady rozebíráš kolik procent je příkon klimatizace (5 kW) z výkonu Felicie 1.3/50kW, tak zapomínáš na jednu věc: 50 kW je výkon maximální, který ten motor dává pouze při otáčkách 5000 ot/min. Při nižších otáčkách je dostupný výkon motoru menší a tudíž příkon klimatizace je znatelnější. Když to vezmu zjednodušeně a bude předpokládat, že závislot výkonu na otáčkách je lineární, pak např. při otáčkách 3000 ot/min, kde leckdo začíná předjíždění (mimochodem někdo možná i níž, protože tenhle motor má maximální krouťák při 2600 ot/min) je výkon motoru zhruba 30 kW. Tady by 5 kW příkonu klimatizace dělalo ut 17%. No a co jinak, jak Ti chladí klima?
  • « 00 Reagovat !

foto

26.07.00  14:13

Mluvime tu o klimatizaci s kompresorem atd, nebo o vetracku do CLka ? Pokud ma ten Megane 55 kW tak to proste musis poznat. Ja mam 91kW a se zapnutou klimou citim, ze musim vice pridavat abych zrychloval stejne rychle jako bez ni. Samozrejme absolutni zrychleni to nesnizi, protoze at s klimou ci bez ni, stejne nemohu na jednicku ci dvojku vpalit plny vykon, protoze bych akorat protacel kola. No a na trojku+ uz nepoznam samozrejme nic.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.07.00  07:43

Jake jsou ceny na Slovensku ? Muze se to pri dobrem kursu vyplatit.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.07.00  13:26

Zkus obvolat dealery Škodovky. Někteří mívají klimu skladem a třeba už budou mít strach, že ji na Felicii nestačí prodat a zlevní. Začátkem 1995 jsem viděl novou klimu na Favorita za asi 20.000,- i s montáží! Je to ale spíš o štěstí.

BTW při předjíždění má KAŽDÉ auto malý výkon.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.07.00  20:18

Taky si myslím, že to nebude tak velkej problém se ztrátou výkonu. Kdyžtak použiju chiptunning a bude to. Šlo mi ale o nějaké doporučení, kde mi klimu namontují. Diavia na Felicii stojí 55000 Kč. To se mi zdá moc. Nesehnal jste někdo na Felinu klimu laciněji?
    Díky moc za odpovědi.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.07.00  09:29

Pánové, s tím jak poznáte úbytek na výkonu při předjíždění, to Vám závidím, jste úplní géniové. Nepopírám, že když klima bude brát 10% výkonu z 50kW, tak by se to mělo poznat. Ale já mám klima na Meganovi s ubohými 55 kW a ještě jsem ten rozdíl nepoznal. Ale snad se mi to na konci léta podaří a já to budu poznávat také jaký je to rozdíl při akceleraci s klimou a bez ní.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.07.00  21:12

Jo, u Imprezy se kompresor dle potřeby zapíná a vypíná. Jenže u 160kW to předjíždění neovlivní (ale poznáš to, bez klimy je auto živější). Naopak u Diavii ve Felicii je kompresor zapnutý pořád a v případě, že je chladič dostatečně studený, vrací se chladivo z vysokotlakého okruhu před kompresor a ten tudíž neodebírá tolik výkonu. Vše tedy probíhá plynule a výkonu máš po celou dobu předjíždění stejně. Žádné prudké výkyvy tě nepřekvapí (pokud během předjíždění klimu nezapne spolujezdec:-). Já osobně jsem většinou před předjížděním klimu vypínal, protože těch pár koníků navíc se vždy hodí. Při naloženém autě dvojnásob. Navíc, klimu využiješ nejvíc na dálnici a tam ti úbytek výkonu nevadí, proto vřele doporučuji.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.07.00  18:58

Pokud vím, klimatizace dělá třeba Diavia. V Praze jsou (snad ještě) vedle NH Caru na Strahově. Jinak bych si dovolil souhlasit s tím, že ten motor je na to fakt dost slabej. Sedím ve Feldě 50 kW každej den a rozhodně nemá výkonu na rozdávání. Dovedu si docela dobře představit, že předjíždíš na doraz a sepne Ti to. I lidi se silnějšíma motorama si tady stěžovali, že po zapnutí kompresoru auto o dost hůř jede.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.07.00  18:46

Já myslím, že i Felda 1.3 je lepší s klimou než bez ní (pokud ovšem bude ještě někdy normální léto). Akorát si člověk před komplikovanějším předjížděním apod. musí klimu vypnout knoflíkem na ovládacím panelu aby měl k dispozici maximum výkonu a nebral mu ho kompresor klimatizace (cca 5 kW). Pavel.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.07.00  08:47

Namontovat do auta s 50 kW klimu ? Tomu rikam silenstvi.
  • 00 Reagovat !

foto

19.07.00  00:00

« Klimatizace na Felicii

Poradil by mi někdo, kde se dá dodatečně namontovat klima za slušný peníz na Felicii 1.3 50 KW, MPI. Děkuji předem.
  • 00 Reagovat !

foto

18.07.00  20:03

« oživení tématu

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.06.00  08:13

« údržba klimy

Včera jsem byl v Brně u firmy AUTOVOX. Montovali mi alarm a pískovali skla. Při té příležitosti jsem se zeptal na údržbu klimy. Doporučují jednou za rok kontrolu tlaku, a výměnu mazacího oleje eventuálně doplnění média (protože uteče i přez trubky..). Pokud začně kompresor pískat nebo rachotit, znamená to, že je po ložisku - následuje zničení elmag. spojky. Oprava je podstatně dražší než odtah do servisu a výměna ložiska. Zásadně doporučují nechat se odtáhnout a nedojíždět. Celkem solidní firma viz www.autovox.cz
  • « 00 Reagovat !

foto

15.06.00  21:02

To Pavel_KR5,rade62. Díky za informace, na opravě klimy se už pracuje. Zítra jsem objednaný u firmy ARKTIS v Ostravě. Doufám, že pak to začne konečně chladit. O zkušenosti s opravou se s Vámi samozdrějmě podělím. Zatím.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.06.00  16:10

Jo, ještě k tomu poklesu volnoběžných otáček motoru při práci kompresoru klimatizace. U moderních motorů s elektronickou řídící jednotkou je pokles otáček méně znatelný než u starších benzíňáků a dieselů. Jakmile se totiž sníží otáčky motoru, tak řídící jednotka "přidá plyn", tak aby volnoběžné otáčky udržela v normálním rozmezí.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.06.00  16:05

To Joshua. Zřejmě potřbuješ u tvojí klimy doplnit chladící medium. Jeho úbytek (netěsnostmi) vede nejen ke snížení chladícího výkonu, ale logicky i ke snížení příkonu kompresoru (a tudíž nemusejí tolik klesat otáčky motoru) a k méně častému až žádnému spínání ventilátoru na chladiči (ventilátor se spíná při nárůstu tlaku nebo teploty v chladiči klimy, k čemuž dochází právě při práci kompresoru; pokud ale není v okruhu dost média, tak tlak/teplota na potřebnou úroveň vůbec nenarostou a ventilátor se nespustí). Doplnění klimy by tě mohlo přijít na cca 1000-1500 Kč. Předtím je dobré ještě provést vyvakuování okruhu, čímž se odstraní zbytky starého média s vlhkostí a nečistotama. Čau Pavel.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.06.00  07:26

ANDREAS s.r.o. Pfleglova 3 Mariánské Hory 069/6625026, 069/6627399.
    ARCTIS Fryštácká 5, Havířov -Suchá 069/6433572, 069/6411250.
    ARKTIS SERVIS - 29. dubna 21, Ostrava 30-Výškovice 069/6737472, 0603/411550.
    PALFRIG OSTRAVA Stará Ves n. Ondřejnicí 607- Ostrava, 0658/669238,231,168.
    Snad ti to k něčemu bude.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…