Klimatizace
« Re: Automat
Nejdřív to vzduch vychladí ve výměníku klimatizace a pak ho ohřeje v topení. Tak to funguje u ruční i u automatické klimatizace. Funguje to tak i v klimatizačních jednotkách v klimatizovaných budovách. Vtip klimatizace je právě v tom snížení teploty vzduchu a poté jeho ohřátí. Při ochlazení se totiž vzduch odvlhčí a ohřátý vzduch už tu vlhkost nestačí pojmout a sníží vlhkost vzduchu v autě - odmlžení oken. Což se hodí třeba právě teď. -
« Automat
Klimu mám ve Feldě "dvojčudlíkovou" Příště bych si už ale nic jiného než automatickou klimu nekoupil. Teplota vzduchu se reguluje teplotním čudlem, ale jak to vlastně funguje? To připouští teplý vzduch nebo to zvyšuje přímo teplotu vzduchu co jde z Klimačky? PTD -
« Re: zapach
Dulezite je, tak 5 minut pred vypnutim motoru vypnout klimatizaci, aby se ventilatorem vysusila od klimatizace vysrazena vlhkost, ktera jinak zahniva a zpusobuje smrad "stareho mokreho hadru na podlahu". To je samozrejme predevsim prevence. Mne to pred lety tohle naucili znami v Americe, kteri s takovymi vecmi maji preci jen delsi zkusenosti. Musim rict, ze to funguje, protoze jsem pred nedavnou prodaval auto 4 roky stare a po zapachu ani stopy. Mimochodem, myslim, ze uz jsem tady o tom nekdy psal. -
« zapach
poradite mi niekto, co robit (ako odstranit) zapach z klimatizacie - uz mi to striekali asi 5 krat, avsak vzdy po kratkej dobe ke to spat - najnovsie smrdi opat po 4 dnoch. Je to v Octavii, original od vyrobcu. Dik za rady. (smrdi to, ked prepnem na ECON a kym sa to nevysusi po pouziti klimy). -
« Oprava chladice klima
Zdravim. Prosim o radu. Jak zalepit nebo nejakym zpusobem opravit malinkou dirku v chladici klimatizace. Napln mi vydrzi pri castem pouzivani asi mesic. Nechce se mi chladic vyndavat, protoze potrebuji stale jezdit a vsechny firmy si chteli chladic nechat alespon tri dny. Diky za rady. -
« Re: Jak funguje manualni klima
to Keyser: Nápodobně,děkuju.to pd: Vždycky když jsem měl problém, tak mě pomohl. Někdy nebyl nejlevnější, ale až ho poznáš, tak zjistíš, že to není žádnej mistr světa amoleta, ale obyčejnej kluk, kterej je automobilovej maniak. Když neví, dokáže říct: " To neumím." Vím to, i když jsem to od něj ještě neslyše.to Sněhulák: auto bez klima je asi jako kino bez promítačky. A s tím výkonem si nedělej starosti. Klima stejně nejvíc uživíš v totálním hicu v zácpě ve městě, nebo na dálnici, kde ostatní zvracej z vedra otevřenýma okýnkama a absolutně nedokážou pochopit, jak je možný, že ti není teplo, když nevětráš:-))) -
« Re: klima
Auto bez klimy stoji za prd. nejenze je to nebezpecny z hlediska udrzeni pozornosti v letnim paraku, ale kdyz se v lete oteviraji okna, zvysuje se hluk, neda se poslouchat radio, pri vyssich rychlostech je to o usi, taky asi spotreba, a navic nejde udrzet v aute poradek. Okny totiz vleti dovnitr svinstva az hruza, vsechno se viri a vy to pak dychate. -
« Re: klima problem
nechci tu delat prof-ovi reklamu, ani se nezname, jen s nim souhlasim v nazoru co to je poradny auto :-) nicmene co tu ctu jeho typy na lidi co se vyznaj, tak je na nem videt ze fakt neni pubertak s oplastovanou oktavkou nebo golfem :-) ale do veci znacne vidi. takze bych veril -
« Re: Jak funguje manualni klima
rozhodne kup klimatizaci, leta budou uz jen teplejsi a teplejsi, a jestli travis cas v mestskym provozu tak se ti to vyplati.
manualni klimatizace funguje nehmlich stejne jako lednicka, je tam obvod naplneny chladicim a mazacim mediem (dnes nefreonovy R134a, drive R12 (cca do 93-4let)).
takze kompresor, zasobnik, vyparnik a tak dale jako v lednici.
Kompresor je normalne na remenu spolecne s alternatorem, nebo na solo remenu.
Pri zapnuti klimy se sepne spojka kompresoru (elektromagneticka nebo tak neco) plus prislusne obvody. (nektery auta maj de-ice cidlo aby nezamrzala takze klima nemusi jit zapnout v zime kdyz je teplota mensi ci rovna nule. (pouziva treba ford) no a klima zacne fungovat, jak lednice, medium na sebe "vaze teplo" ktery se pak odvadi v chladici ktery je nekde pred chladicem motoru a miva svuj solo ovladanou el. vetrak.
bezna klima dava na vystupu neco mezi 5-8 stupni celsia, proste jako lednice, stejne jako lednice nebezi kompresor celou dobu kdy je klima zapla ale jen urcite useky, medium ma svoji "setrvacnost" a neni duvod delat z auta mrazak.
teplotu v aute si pak regulujes klasickym ovladacem teploty, tim se k studenymu vzduchu klimy pridava teply vzduch. Kdyz pouzijes vnitrni cirkulaci vzduchu tak si klima bude brat uz ochlazeny vzduch a nebude takovy rozdil teplot. tudiz nebude kompresor nucen bezet tolik.
automaticka klima ma navic v aute cidla teploty a ovladani kde si nastavis pozadovanou vnitrni teplotu, ona se pak postara o michani tepleho a studeneho vzduchu.
to ma svoji nevyhodu protoze automatika obvykle nedovoli jit pod urcitou hranici (15-18 stupnu) kdezto na max u manualni na vystupu vydechu muzes teplomerem namerit tech 5-10.
rozdil mezi autem s vyplou klimou a bez je tak neznatelny ze ho nema cenu ani resit. kdyz klima nebezi tak se spojka kompresoru volne protaci a tam jsou jediny neznatelny straty.
spotreba paliva a vykon zalezi na koncepci klimy a auta, obecne se to neda moc rict, videl jsem dvoulitry kde to pri zaple klima bylo sakra poznat (skoro litr navic a snizeni dynamiky) ale i 1.6ky kde to bylo nepatrne. Osobne mam dvestekonovy trilitr kde ztratu vykonu se zaplou klimou nepocituju zadnou a spotreba se nehne (a jestli tak neznatelne z nakejch mestskejch 13.6 na 13.7 ci 13.8 nebo tak nak nezajimave)
tak snad sem se nekde nesek.
« Jak funguje manualni klima
Cau, rozhoduji se jestli koupit auto s klimatizaci nebo bez, a proto by me zajimalo, jestli nekdo dokaze popsat jak manualni klimatizace vubec funguje. Taky by me zajimalo, jak je to se spotrebou benzinu pri pouzivani klimatizace. Je spotreba/vykon pri vypnute klimatizaci nachlup stejny jako u auta bez klimatizace ?
Diky, Snehulak