Klimatizace
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Kecy o tepelném šoku
rbaron: no ja zas kdyz je venku 15 tak uz muzu nosit jen tricko s kratkym rukavem :-) nicmene vtip je v tom co rika nasrot, jsou hygienicky normy pro prechod z teplyho do studenyho jenze to se ti v aute nestane protoze se chladi postupne. Prechod ze studenyho do horkyho imho problematickej neni. -
« Re: dotaz..
"ty pro procesory byly asi 4x levnější než u nás" - Když se v ČR prodáa asi 5 peltiérů za měsíc, není se čemu divit, že cena je jaká je... Třeba v digitálních fotoaparátech máme penetraci větší než USA a i ceny jsou mnohdy nižší než v USA, o objemech to je... -
"-- skrytý --" 04.07.02 22:21
Možná se dají někde sehnat Peltiéry pro průmyslové použití - když jsem koukal různě po netu, našel jsem sice zatím jen malé, ovšem ty pro procesory byly asi 4x levnější než u nás. Jinak potřebný chladící výkon samozřejmě závisí na množství chladící kapaliny a její rychlosti proudění, pokud ovšem se nějaká použije a nebude třeba výhodnější chladit přímo ten proudící vzduch (což si nemyslím, ale ještě jsem neměl příležitost to všechno spočítat). Běžný kompresor klimatizace má kolem těch asi 2kW, k němu příslušný chladič cca 6-10 kW na kdovíkolik litrů chladící tekutiny a "metrů trubek". Uvidím, jak to vyjde. Procesor je přeci jen něco jiného. -
to Keyser_Soze: Já o sobě vím, že když mám v pokoji teplotu 23,5 stupně, můžu nosit tričko. Kolem dvaceti už unesu mikinu. A v sedmnácti bych málem pomýšlel na lehkou bundu. Nechci působit jako fajnovka, chodím naproti pošťačce i v mrazech v tílku a neva, ale dlouhodobě je to trochu moc zimy a k tomu klima není. -
"-- skrytý --" 04.07.02 22:12
V hygienických normách je, mám pocit, maximální rozdíl teplot při vstupu z tepla do zimy cca 5-8°C - je to právě kvůli tomu, že by mohl člověk dostat třeba chřipku. Jak kdo ty tepelné šoky snáší je samozřejmě individuální, ale tenhle rozdíl by neměl vadit nikomu. -
ja teda nevim, ale klimu mam dycky na max, takze v aute je kolem sestnacti az sedumnacti bych rek a anginu nebo aspon rymu jsem za tech pet let ani jednou nemel z tohodle. Rek bych ze to je nejvic zavisly na cloveku, nekdo to snasi lip, nekdo hur. -
to a: To je jako když přijdeš do chládku, taky si odpočineš od toho vedra kolem a rozhodně Ti nebude hůře. Samý kecy a kraviny. Jiná ovšem je, když si na sebe nějakej blb pouští vzduch pod dvacet stupňů, pak si koleduje o anginu, nic víc, nic míň. -
« Kecy o tepelném šoku
Spousta lidí tvrdí že je lidský organismus namáhán valkými teplotními změnami při použití klimatizace. Opak se však zdá pravdou klima se nastavuje aby chladila tak na 24C venku je dejme tomu 32C rozdíl je 8C.
Pokud v autě klimatizace není tak je v něm běžně 60C a více rozdíl 28C. tak proč ty kecy?
A ještě jeden dotaz jak se dá sehnat ta klimatizace za 11 000Kč? Někdo to tu zmiňoval! Díky. -
110W - to ber s velkou rezervou. Pri prepoctenym vykonu cca 50W mel Peltier, ktery jsem testoval odber 5A na 12V. Max. proud mel 6A. Klimatizace by mela mit vykon tak 1kW aby byla znat (to je odhad). Takze vychazi prikon tak 1.2kW - to je ku..a velky alternator :-))). Ale spalit Peltier se mi nikdy nepovedlo (asi proto, ze jsem mel proudove omezeni nastavene prave na tech 5A). Dodnes funguje (spolu se svym dvojcetem) v podomacku postavene autolednicce. -
« Klima ve Fieste
Zdravim potrebuju poradit - mam fiestu r.v.98 a kdyz bezi klima tam mi tece kondenzat dovnitr auta. Mechanik ve fordu rika ze to zkapava z trubky co vede chladivo z kompresoru do topeni, ale tam prece tece i voda kdyz prsi a dovnitr nic netece. Ja si myslim ze to odkapava z topeni a je bud ucpanana nebo vypadla hadicka(ventil) - nevim co tam je. Pokud nekdo vite co s tim a nerozebrat pritom pul auta dejte vedet. Pokud nekdo znate nakyho dobryho mechanika na autoklimu v KV kraji dejte vedet. -
« To našrot: Re: dotaz..
Tak to je kravina, o 20°Celsia nesníží teplotu ani originální klima, natož ty hračky peltiery! Funkční řešení na bázi Peltieru by vyšlo 4x dráž, pokud by vůbec fungovalo!
p.s.: první Peltier jsem testoval asi v roce 1995 a pak odešel, prostě se spálil. Stejně tak ty nové, co dovážela f. TNT, také často odcházely a výkon to má, jen pokud se dobře chladí druhá strana.
Není nad mech. čerpadlo - je to nejlevnější řešení. -
« Re: to prof: Re: OT banky a technologie
"no i vkladat kdyz maji triapul pobocek :)"
- To mě nikdy netrápilo, pravda, využil jsem to 3x za rok, ale její pobočky měly otevřeno, když už všechny ostatní banky měly 5 hodin zavřeno! Navíc oni mají otevřeno i o víkendu, takže... Preferuj si třeba ČS, pokud ji máš za rohem a tvé tržby v řádu stovek tisíc tam přeneseš bezpečněji, mě je to fuk, na tom, že s eB lze provádět "nestandardní" operace, to nic nezmění. -
« Re: To našrot: Re: dotaz..
Ještě doplnění:
Když se dělaly testy, CPU-PELTIER-Velký chladič s větrákem kontra CPU-Velký chladič s větrákem, tak řešení s Peltierem mělo srovnatelný výkon, místy asi o 1° Celsia nižší, a to myslím nestálo za řeč. Ten středně výkonný malinký Peltier na CPU stojí řádově 1000 Kč, 100% řešení klimy do Octavie lze pořídit za 11000 Kč + vlastní čas na shánění a práci na montáž, takže kdo je kutil, s chutí do toho. Kde je postup popsán jsem sem už jednou psal. -
"-- skrytý --" 28.06.02 16:58
To jo, koukal jsem na ty počítačové - prý jsou schopné (podle informací v cenících) odebírat až asi 110 W (tedy tepelný tok), za necelé 2000 jeden v maloobchodě a maximální teplota teplé strany asi 60°C, což není tak strašné, takže kdyby se dobře umístili, tak by se dal i použít nějaký obyč pasivní chladič. Nejdřív stejně budu asi muset rozebrat palubku a podívat se, kolik místa tam je na nějaký šikovný výměník a podle toho se rozhodnout. Takže do toho šáhnu asi příští týden...