Klimatizace

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  14:56

« Re: Nejak se nechce probudit klima

Ja sem nechaval do svy kary plnit klimu minulej rok a stalo me to tusim litr.Mam tam R12 a tu mi tam taky ten chladar vrazil.Bydli v Mochove za Prahou.Pokud pojedes po stary Podebradsky tak u benzinky pred Mochovem doprava a pak se zeptej na chladare,co dela lednicky.Jmeno si uz nepamatuju.Tenkrat mi prislo dat dva litry za napln moc.Naplnil mi to a supr,nic neuchazi.Mej se. Trona
  • 00 Reagovat !

foto

29.05.02  14:31

« Kazane vzdyt to je jednoduchy

Jestli mas novejsi karu s R134a, tak tam dej R134a.

Jestli mas starsi tak tam dej bud R12 a zij s tim pocitem ze delas neco lehce ilegalniho nebo tak neco. (ty ne, ten chladar imho, a pak kdo mi jak dokaze, ze tam ta napln neni od vyroby)

nebo tam dej nahrazku R12ky a budes mit sice mene vykonnou ale funkcni a koser klimu.

Nebo rozbij prasatko a nech si to predelat na R134a coz mi v dobe kdy existuji nahrazky za R12 prijde jako nesmysl.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  14:23

Tak jsem obvolal pak chladaru v okoli, na kolik by prislo odsati okruhu, doplneni (cca 1 kg) a souvisejici sluzby jako detekce uniku apod. Tady jsou vysledky:

Arny Auto (Panenske Brezany nebo u zakaznika, provozni hodiny = kdykoliv po domluve): dava tam R12 (je sice nelegalni, ale da se jeste sehnat), cena cca 1700 Kc (asi to myslel bez dane, pak s dani je to asi 2100 Kc).

Brema (Jatecni 4, P7, Po-Pa 7-16): namisto R12 tam davaji ISC49, cena 2300 s dani.

Auto MT (Chynice, dalnice D5, Po-Pa 9-17): davaji tam R12, delaji i tlakovou zkousku, cena s dani 2400 Kc.

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.02  14:14

U focusu se u manualni klimy nezapne kompresor pri teplote nizsi nez +4 stupne.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  13:42

To co máš v manuálu, nebo radši na štítku co je na rouře klimatizační jednotky v motoru.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  13:37

Teda vy mi dáváte zabrat (o: Tak už jsem z toho jelen co mám chtít dát do tý svý klimy....
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  13:29

No já mám v manuálu a možná i v motoru napsáno, že je možná konverze systému na 134. Se tam podívám a když tak to sem pastnu.
  • 00 Reagovat !

foto

29.05.02  13:25

« meda

mas recht ja pomotal CFC a HCFC,
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:47

Nakopiruju sem kousek textu ze sveho prispevku 8.7.1999 (po predchozim naplneni klimy): "...Ptal jsem se (Arnyho), zda se namísto R12 (freon) doplňuje R134a a byl jsem poučen, ze nikoliv - do starsích klimatizací projektovaných na freon se doplňuje buď "isceon49" nebo "MP49"...."
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:44

Jo jo mě taky. Jakmile klima zjistí, že je venku nižší hodnota než je má navolená, tak mám taky smůlu, klima to vyhodnotí jako zbytečně a kompresor se nezapne...
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:40

to Mitsi: To, ze klimu je vhodne pustit obcas i v zime, je stara vesta a rad bych to delal. Bohuzel se ale automaticka klima v Tempre odmita spoustet pri venkovnich teplotach nizsich nez cca 15 C. Nevim jestli to tak bylo uz u novyho auta, ale mne to tak funguje celou dobu (5-11 rok zivota moji Tempry). V podstate nejde o moc, hlavni je ze klima v lete chladi. Tu zimu ji nejak odpustim (jinak zimni spanek zatim vzdy prezila).
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:20

Jo jo ted jsme všichni prudce inteligetní a už nebudeme mluvit s chlaďařem o tom jako, že prosím doplňte mi klimatizaci. Ale "hod mi do okruhu R-12" a nedám víc jak litr za litr... :-) Jo a 131 budu chtít až v roce 131 tak si zatím nech ve stodole :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:13

Keyser_Soze > HCFC jsou měkké freony - neúplně halogenované chlorfluoruhlovodíky - napr. R22, R123, R141b. pro ne plati to, co jsi napsal o tech zakazech a terminech; v autoklimatizacich se nepouzivaji. Ale R11 a R12 jsou tzv. CFC - plně halogenované chlorfluoruhlovodíky. A jejich (CFC) vyroba, dovoz a spotreba je skutecne v CR od r.1996 zakazana podle "Videnske dohody" az na vyjimky podle "Montrealskeho protokolu" (kdy by jejich vyrazenim doslo k ohrozeni lidskych zivotu - nemocnice, kryty, atd.). Pak jsou jeste HFC - hydrofluoruhlovodiky, to je prave R134a pouzivane dnes v autoklimatizacich. To s tou nahradou je samozrejme pravda - nejde to proste vymenit napln; myslel jsem to tak, ze vyrobci nahradili R12 R134kou. S temi lednickami je to tak, ze cast jich pouziva R134a a ty modernejsi uz pouzivaji izobutan nebo propan nebo jejich smes (jsou oznaceny "Greenfreeze")- to je to co se pouziva v zapalovacich. Jinak skodlivost freonu obecne je : CFC - obsahuji velke procento chloru - rozpousteji ozonovou vrstvu, HCFC - totez, ale obsahuji mensi procento chloru, HFC - udajne zpusobuji sklenikovy efekt (neprokazano), izobutan, propan, cyklopentan - zadne prokazane skodlive ucinky.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  12:03

No teda, ještěže máme todle skvělý fórum, takže mne zase někdo někde lakoval? )o: ...uf uf.. Tak díky za rady...
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  11:52

No to že je R-12 pro přírodu svině největší se dokonce píše nepřímo v manuálu. Takže jsem se taky ptal jak že je to s jiným chladivem a taky mi bylo přesně tohle řečeno když budu chtít místo R-45 tu 131. No o weekendu se zeptám kolik mě taková konverze bude v roce 2010 stát peněz. Schválně neříkám Kč :-) neb možná už €
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  11:34

bohuzel, nemel jsi pravdu, zakazana stale jeste neni.

jinak podle EU a i nasich zakonu plati pro latky s HCFC (R12 a R22):

Od 1.7. 2002 zákaz pouľití ve vąech nových zařízení s vyjímkou klimatizačních reverzibilních (chlazení/topení) o chladícím výkonu do 100 kW.

Od 1.1. 2004 zákaz pouľití ve vąech nových zařízení.

a ted klicove body
    Od 1.1. 2010 zákaz pouľití nově vyrobeného chladiva pro údrľbu a servis stávajících zařízení.

Od 1.1. 2015 zákaz pouľívání zařízení s těmito chladivy s tím, ľe před 1.1. 2008 bude přezkoumána moľnost zkrácení tohoto termínu.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  11:30

« re no tepic,

no to teda tepic, protoze freonovy systemy klimatizace s R12 a R22 jsou povoleny.
    Podle ceskeho zakona 86 z roku 95, kde jsou chladiva deleny, je skupina C kam patri R12 a R22.
    Jeho výroba, dovoz a vývoz je povolen do roku 2015.

jinak mas recht ze misto R12 se da pouzit R134a, jenze to neni prima nahrada ale uplne jiny system, kdo si misto R12 napusti R134a do systemu, odsoudil klimu k blizke smrti.

Pri prestavbe klimatizace z R12 na R134a je treba vycistit cely okruh (ne jen odsat ale vymejt), vylejt olej z kompresoru, protoze R12kovej olej nejde michat s R134a, vymenit vsechna tesneni na R134a a zmenit redukcni ventily a tak protoze R134a pracuje pri uplne jinych tlacich nez R12.

Spravna prima nahrada za R12 je neco uplne jineho.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  11:16

« to ace

hele mne je v tom baworu kdyz to dam na plny koule s tou r12kou po peti minutach fakt zima :)
  • « 00 Reagovat !

foto

29.05.02  11:15

Tak jsme měl pravdu, že R12 je zakázaná, co. Já tam mám právě tu.. jak je to číslo s tou 14kou nebo 34? .....
    S tím zimním protáčením klimy je to pravda no, taky že ji pouštím... aby se toršku protočili kompresor a úpromazaly gumičky atd...že ano....
    A Ty nový náhražky třaskavý, jak jsou na tom s účiností? A jdou do starejch klimatizací?
    KaZaN
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.05.02  09:10

Reakce na příspěvek č. 461: Kdo ponechá klimu v "zimním spánku", ten riskuje, že se mu pak "neprobere". V manuálu k autu je obvykle doporučení zapínat klimu i během zimy, a to minimálně na 5 minut každý týden - nejlépe ještě před vyjetím z garáže, protože v třeskutých mrazech venku kompresor samozřejmě nenaběhne. Mimochodem: používání klimy i v zimě je ten nejúčinnější prostředek proti zamlžení a zamrznutí oken zevnitř (musím si do klimy pochopitelně pustit naplno i topení!), protože pak funguje jako vysoušeč vzduchu. Riziko poškození klimatizace jejím dlouhodobým nepoužíváním je mnohem menší u nových typů aut, resp. klimatizace, která běží na minimální výkon (do 2%) neustále a nelze ji úplně vyřadit z činnosti (pokud nesundám řemen pohonu kompresoru...).
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…