FELICIA = TOTAL SHIT
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Felicia
« Re: Felicie (to Bob)
Zřejmě jsem to nepodal přesně, nebo jsi nečetl předchozí příspěvky. Nikde jsem nepsal, že Sierra je špatný auto. Byla to reakce na to, v jakém asi bude stavu Ford Scorpio za 35.000,- - i když se o auto staráš, tak v jeden okamžik přijde chvíle, kdy prostě další opravy jsou nerentabilní. Prostě auto jede jede a pak zjistíš, že už to prostě nemá cenu spravovat. Aby motor nežral olej, potřebuješ generálku. Prasklý blok převodovky - zavaření nevydrželo, rez kolem lemů - vyříznout a vevařit nové, alternátor a startér na hraně, atd. Nutno poznamenat, že když šla do světa, měla najeto více než 500.000km. A to jsem kupujícímu naplacato řekl. Nevěřil tomu a smál se, že to by to auto nevydrželo. Co dodat. Felicie ja taková jaká je a má svý muchy. K tomu taky není co dodat. Pokud se týká ESP u Felicii. Nebudu se přít jestli to bylo přesně ESP nebo něco jiného, ale v ceníku doplňků byla kombinace ABS/něco co podle mě bylo ESP. Stejně jako boční airbagy, na které jsem taky koukal, že do modelového roku 2001 se daly taky objednat. To vím na tuty. PTD -
« Re: jakou značku pneu?
Tak, tak, ja mam tak isto zimne Matador Wintera, (typ MP 58 M+S viz. [odkaz] a sama spokojenost. Touto gumou som si vylepsil pohlad na Matador. Predtym boli u mna na poslednom mieste. A teraz si kamarat kupil na Octaviu od Matadoru nizsie spominanu Aquillu (MP 41 viz. [odkaz] a tak isto velka spokojenost. Takze Matador, to uz nieje len treto-triedna pneumatika. Este keby prestali robit tie socialisticke MP11, MP12... tak by to bolo super, lebo podla mna, na tychto gumach si pokazili image.... :-) -
« Re: jakou značku pneu?
RV>preco by si sa vyhol Matadorkam? Barum kupil Continental a zaradil tak fabriku na posledne miesto v jeho koncerne (co do ceny aj kvality), ale Matador je vo vyvoji dost dobry a testy ukazuju ze ma na to. Napriklad nova Aquilla (kamarat robil v Matadore ohladne tohoto diplomovku) obstala v porovnavacich testoch najvyssich rad inych vyrobcov skoro na vsetkych urovniach lepsie (lepsie ako P9000!). Tato rada sa ale zatial na 13" nerobi. Ja mam Matadory na zimu dostanem sa s nimi takmer vsade aj v hlbsom snehu.(otec ma Dunlop-neviem oznacenie,ale vyssia trieda) a mal problemy na miestach, kde som j av pohode presiel. -
« Re: Felicie (to Walther)
PTD nic proti, ale pripominas mi cloveka co ma auto, ktere je nejlepsi, neda na nej dopustit, proda ho a hned je nejhorsi a nadava na nej. Pamatuji si, jak jsi pred rokem a vice ve foru o Sierach hovoril o tom jak je Siera skvela, ze je drzak, ze te nesklamala, ze nepotrebuje opravy, jen ji trochu tece olej. Ted je to nejhorsi auto na svete.
Jo a taky tomuhle opravovani aut se nerika "starat se do posledni chvile". Takovehle opravy, to je prasarna a mel by ses spis stydet a ne s tim jezdit. Moji Cromu melo predemnou prase, ktery 160kKm! nevymenilo rozvodovy remen (kdyz jsem ho videl, tak jsem si malem sedl na zadek. Jeste dnes ho mam schovany doma), nevymenil kabely ke svickam (kdyz jsem je vytahl, rozpadly se -- konce upadly), podlozky pod ventily byly original (kdyz jsem dal slabsi o 0,45, vule byla 0,2, takze ventily byly stale otevrene :-)
Dostala nove remeny, nove podlozky, nove tesneni (vana, vacky), nove tlumice, novy vyfuk, nove silentbloky (cast, jeste nektere mne cekaji v zime), nova lanka na rucni brzdu (take nebrzdila), kazdych cca 8000 km ji davam novy olej a filtr. Nic z vrakace (pouze dvere a jine plechy po bouracce). A tohle jsem kupoval kdyz jsem byl na civilce (mesicni prijem 2500 Kc). No a pristi rok ji prodam (po peti letech) a budu rad, kdyz nebudu muset platit za ekologickou likvidaci :-) (Ted jsem si vzpomel, ze jedine co jsem bastlil byl koncovy spinac volnobehu, coz byl mikrospinac. Ten jsem nekupoval, ale vzal doma).
Nechci se chlubit, ale "tohle" je starat se o auto. I stare auto musi byt v poradku...
Dvakrat mne nechala na holickach a to ze zacatku, protoze nesvitila kontrolka prazdne nadrze. Jinak v zime startuji na poprve (obcas na podruhe - max 20 %), svetla mi sviti, brzdy brzdi... -
« Re: Felicie (to Walther)
K tomu Scorpiu - svýho času jsem velmi uvažoval o Scorpiu Combi 2,5TD (italský VM) r.v. 1997 nový - poslední kombíky co byly. Jenže: Když si uvědomíš, že to má čepy z Fiesty, ložiska v kolech z Fiesty, řízení z Escorta, tyčky řízení z Fiesty, tak je jasné, jak dlouho ty díly vydrží. Jistě. Stojí stejně jak na Feldu .OEM, ale kdo s tím má furt někam lítat to nechávat spravovat, když auto potřebuješ každý den. Já najezdím za rok cca 45.000km. Do města je to nepoužitelné. Jednak s tím nezaparkuješ - takže je pěkné že dojedeš, ale k ničemu. Jednak benzínové auta Tě sežerou po městě - 17litrů v zácpách žádný problém. Pojistka dnes již téměř 8.000,-Kč/rok, - shrnuto za milion to bylo auto řekněme velmi nepraktické. Taky se jich prodalo za rok jen osm. O scorpiu za 35.000 Kč se snad bavit nebudeme. Za 35.000,- Kč jsem prodával svoji Sierru. Vysvětloval jsem kupujícímu všechny vady - nedal si říct - chtěl ji. Má ji. Staral jsem se o ni hodně. Přesto motor žral litr oleje na 1000km, Převodovka měla prasklý blok - tekl z ní olej a nemazala, volant prasklý věnec, výfuk vyztužen trubkama z Moskviče, na vyhození. Brzdy - no comment. Ruční brzda - bez funkce. Ekologie - to auto nevědělo co je to měření emisí...., čepy tak na hraně - všechny. Startér po opravě bez garance, to stejné alternátor - opraven s použitím dílů ze Zetoru. A tak by se dalo pokračovat. Pokud někomu chceš vysvětlit, že toto je cesta k dobrému autu, tak nevím nevím. A to jsem se o to auto ještě do poslední chvíle staral. Jak asi budou vypadat Scorpia za 35.000,- Kč v bazaru, když ten co je tam postavil, nemá ani odvahu se kupujícímu podívat do očí. PTD -
« Re: Felicie(to Vlami)
Feldu za 400.000,-? Když si moc nevymýšlíš, tak se do toho vlezeš. Znám klučinu co má Feldu za 456.000,- a ještě by se tam vešlo...vše original Škoda. Měl na výběr - buď holou Octavii, nebo vybavené auto. Šel do Feldy Combi - Jinak pokud se nepletu - 1,6GLX Combi stávala 365.000,- v základu +klima, +al kola, + metalíza, + alarm, + vyhřívané sedadla, + CDčko, +počítač, + plastové podběhy, + kožený paket, + ABS/ESP, + Airbagy, +original tažné, půl melcku, žádný problém. PTD -
"-- skrytý --" 21.10.01 23:38
« Re: Felicie
Walther: Aha, takze se da jezdit ve starych levnych velkych autech, nahradni dily brat po smetistich, vrakovistich nebo "druhovyrobu" a pak jeste "sikovne" prochazet STK... Jo, jiste i tak to asi jde. Ale rozhodne tohle neni muj styl.
Mimochodem, Felicii za 400 tacu jsem jeste nevidel, asi jich moc nebude. Mam ve svy dobe nejdrazsi Feldu - z r. 1996 Combi 1.9D GLS s ABS a 2-ma airbagy a kdesi cosi a stalo to tehdy 340 000 Kc. -
« Re: Felicie
Ne, 10 let stara auta by si koupil jenom ten kdo nema na nove. Treba ja. Pro zadny dily si nejezdim, za posledni dva roky jsem menil kotouce, spojku a tlumice. Ty tlumice vydrzely 200 000 km. Sevisak si to odvezl a privezl. Kolega s Feldou taky jezdi porad na nejaky garancky nebo na co, dokonce myslim, ze musi jezdit jenom do nejakych nasmlouvanych servisu. O bezpecnosti toho vim trochu. Chces se hadat co je bezpecnejsi jestli Scorpio nebo Fabia? To Scorpio treba bez bagu? Videl jsem Scorpio co projelo 2m kamennou zidkou u baraku, kdyby to nerozbilo celni sklo a dovnitr nevlitlo kameni tak by byl ridic v pohode. Takto mel otres mozku a roztrzenou kuzi na kebuli a neco s vokem. Kabina absolutne neposkozena (tedy zadnej volant s vyfouklym bagem nalepenej 10 cisel od sedacky ridice). Kdyz vidim rodinu s deckem jak to smazi mezi kamiony po dalnici s Suzuky Swiftem tak me fakt na bliti. Mam za ne strach. Moje podrizena to auto ma, meli uz tri havarky, nastesti uplne lehke, ze i odjeli, ale vozi v tom 2 deti. Nejsou dle me normalni. -
« Re: Felicie
Kazdy dela jak umi, kolega ma taky Feldu a kdyz jsem mu rikal, proc si nekoupi auto, tak rikal, ze do toho nechce rvat penize. Tak ma novou feldu a zadne opravy neplati... akorat caluje 5000 Kc mesicne splatky.... to jsem se nasmaaaal. Bavime li se o 400 000 Kc, tak kdyz uz nemate radi Mercedes, tak vybereme SCORPIO 2,9i v automatu. A muzeme pocitat...
Auto vyssi stredni trida, mataliza, automat, vsechno v elektrice, 205/60/15, maximalne bezpecny, rozvor 2820, prostor obrovskej, kufr obrovskej, palubni pocitac apod... cena 35 000 Kc. Kontra felicie za 400 000 Kc. Aktualni stav usetreno 365 000 Kc. A tyto penize mate na rozdil ve spotrebe, a opravy. Co se tyce oprav, tak je pravda ze vodni pumpa na 560 SEL stoji 45 000 Kc, ale da se sehnat druhovyroba za 4000 Kc. JA mam ted 2.0 Cromu ma najeto 220 000 km, jestli ma neco odejit tak neni problem. Zdala se me spatna spojka, tak jsem to dal na vymenu. Nebudu cekat az se me vysere 1500 km od baraku. Samozrejme u 1/2 roku stare feldy je riziko poruchy mensi nez u 8 let stareho Scorpia.. ale za rok uz to bude skoro nastejno...;-) Fascinujici jsou lide, kteri si radeji priplati 100 000 Kc za auto, ktere jim bude sporit 2 l/100 km... A az to do vas do dveri napere v 60 km/s nejaka honda prelude tak si povime co mate za auto s peti hvezdickama jako je FABIE. -
« Re: Felicie
OK, no comment Walther. Před deseti lety jsem si taky říkal, že nikdy si nové auto nekoupím, že budu celý život jezdit ve starších jetých autech. Není problém. Nicméně pokud se chceš kvalitativně pohnout ze starých vraků do nových aut, pak mě nezbylo nic jiného, než jít právě do Felicie, protože za 400K nic jiného v normální výbavě nebylo. Můžu Tě uklidnit, že další nové auto už bude zase o třídu výš. Prostě jsem už neměl čas ani náladu furt někde sbírat výfuky, třepat se jestli ráno nastartuju a hlavně potřebuju vydělávat peníze na chléb ve zdejší a ne řešit problém jak se za prací dostanu z bodu A do bodu B. Až si Felicii vydělám na lepší, určitě si koupím něco lepšího. Nicméně dodnes mi jízda ve Felicii nepřipadá jako nějaký problém, naopak, díky tomu že je malé a lehké to s 1,6tkou celkem jede v rámci možností, díky přednímu stabilizátoru a 14" pneu to i sedí a nemám problém. A zase nejsu takovej snob, abych si po kupoval nový auto každý rok. Můžeme se bavit co koupit za nové auto pokud Tě Feliciie neuspokojuje, řekněme když na něj máš 900.000,-. To může být konstruktivní a objektivní. Fabiu Combi za 700K? Oktávku za 950k? Superb za nevím kolik? Nebo něco z venku? K diskuzi na téma co koupit za 400k z jetých aut už mě nezlanaříš :-) K těm gumám so se tu ptal kolega - 165/70/13 - za 2,5k můžeš mít cokoliv z prémiových gum. Tam nešáhneš vedle nikdy. Good Year, Continental, Michelin, Pireli.....PTD -
« Re: Felicie
Walther> co mas za auto ked sa takto navazas do Feldy? Tusim si pisla, ze ako sluzobne mas Feldu. Ja mam Corollu. Chcel som dat sportove tlmice. Potom som prisiel na to, ze sa staci povozit zopar dni vo Felde a nic nemusim menit, pretoze oproti nej mam v Corolle pocit "pribitosti" na ceste. Ale napriek tomuto musim povedat, ze radsej na ceste stretnem Feliciu, ktora je v dobrom technickom stave ako nejake velke stare jazdene pohodlne auto, ktoremu moze odpadnut koleso alebo sa kazdou chvilou nieco pokazit. Na druhej strane ty tu zrovnavas len pohodlie a bezpecnost. Co tak servis, spolahlivost, spotreba.... Vsetko ma svoje + aj -. Uz som videl zopar pekne vytunovanych kuskov Felicii, takze neviem o com hovoris. Poriadny tuning (motorovy) sa da urobit na kazdom aute (v ramci moznosti-nebudem porovnavat 1.3 s 2.5 ze:o). Tymto prispevkom som chcel len naznacit, ze palti 100 ludi=100 chuti. Osobne by som Feldu nechcel ale ani by som si nekupil stary trebars Mercedes. Ked auto, tak nove a radsej si priplatim. -
« Re: Felicie
No sak jsem psal, ze to bude subjektivni. Radeji pojedu po poradnych gumach sedic na sedackach v aute v kterym je motor a dvere maji 20 cm tloustku, nez sedet v klimatizovane mrdce co lita po dalnici dle toho jak fouka vitr a jede kamion. Ted jsem dostal misto Feldy sluzebniho Favorita a musim rici, ze komfort jizdy je uz treba jenom kvuli sedackam nekolikanasobne lepsi u Favorita nez u Feldy. A i kdyby byla ta Felicie pozlacena, tak to bude furt mrdka s zadni napravou v miste kde ma byt tak leda tazny zarizeni. U auta vetsinou byva za zadni napravou jeste nejaka kastle - nejenom kvuli bezpecnosti. A tunena Felda (i tovarne) je stejna legrace jak tunit Adidas od Vietnamcu. Muzes do toho narvat vamberecky krajky s brilianty a furt to budou sustaky od Vietnamcu.