NISSAN
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 01.01.05 21:54
« Re: Re: Re: Re: to krakatit
Chápu! Dodnes mám ve sklepě fůru nových náhradních dílů na auta (to pro případ, kdyby něco...), která už dávno nemám a znovu mít nikdy nebudu. Zato (nebo možná právě proto) jsem tuhle v onom sklepě nemohl najít originál olejový filtr na aktuální auto (žádný aftermarket tam totiž nepasuje, což neoriginálním výrobcům stále nějak nedochází), od kterého jsem si do zásoby nakoupil min. 3 kusy! A krátce poté, co jsem byl nucen si koupit další (a kvůli tomu jsem musel odložit výměnu oleje o celý týden...), jsem 2 kusy objevil v krabici se sadou na výměnu rozvoďáku (ještě nevím, zda si ho budu měnit sám, doposud jsem tak vždy činil). Tak ještě zbývá objevit ten třetí stále se schovávající kus olejového filtru. -
« Re: Re: Re: to krakatit
Mitsi: Máš pravdu, za osm nepojedu i kdybych se rozkrájel, ale když občas potřebuju něčemu "ujet" , zmizím z dohledu opravdu rychle a do prudkého kopce, ve kterém sebelíp se snažící dvoulitr dosáhne stodesítky až na vrcholu, já ho pojedu touto rychlostí celý. Tyhle věci mě na tom motoru tak baví! Zejména mě však štve doslova nulová účinnost objemného motoru ve městě, kde se jeho spotřeba blíží ke dvacítce, proto pro tyto účely uvažuji o koupi druhého vozu na lítání. Zřejmě to vyhraje levný Fiat Uno s litrovým motorem Fire, umí to kolem 6 na sto a snad se u něj udržím necpat peníze do opravy každé hovadinky, která někde na autě klepe, drnčí nebo nefunguje tak, jak by měla. U svých dosavadních aut jsem se tomu nikdy neubránil, na technický stav auta jsem narozdíl od toho kosmetického dost puntičkář. -
"-- skrytý --" 01.01.05 12:18
« Re: Re: to krakatit
RedBaron: To není obviňování, to je pouze konstatování skutečnosti (vycházím ze zde uváděné extrémně nízké průměrné spotřeby Maximy, naopak Tebou zmiňované spotřeby já osobně považuji za plně odpovídající).
Rovněž si kupuji vyšší objemy (pravda, proti vám jsem stále hodně nízko...), ale na rozdíl od vás ne z důvodu uživatelského pohodlí, ale právě kvůli spotřebě: Pokud bych chtěl totiž s nižším objemem jezdit stejně svižně, jako s vyšším (a to bych určitě chtěl!), pak mi ten nižší objem vezme v průměru víc, než ten nižší (už někdy před 20 lety jsem jezdil se Škodou 120 s pětikvaltem za 10,5 a s ohodně starším a těžším F 125P s laděnou patnáctistovkou 90PS a čtyřkvaltem za 8,5...).
Tohle má ovšem své fyzikální meze, které se dají zjednodušeně vyjádřit "rozsahem průměrné spotřeby", tj. min. a max. průměrnou spotřebou daného motoru v daném voze. A zde bohužel velkoobjemové a zj. víceválcové motory prohrávají!
Pro ilustraci uvedu zcela hypotetický příklad (nevycházím přitom z žádných konkrétních údajů, jen chci názorně prezentovat, jak to myslím):
- čtyřválcový dvoulitr má min. průměrnou spotřebu 8 (při jízdě tzv. "na spotřebu", ale dodržování rychl. limitů - myšleno samozřejmě i těch maximálních, tj. 130 na dálnici) a max. 16 (styl "nadoraz" bez ohledu na limity, ale s přihlédnutím k bezpečnosti vlastní i okolí, tj. okolnímu provozu);
- šestiválcový třílitr má min. průměrnou spotřebu 10 a max. 20.
Budu-li chtít s dvoulitrem stačit třílitru, který pojede vcelku v pohodě za svých např. 12 v průměru, aniž by se musel moc přemáhat, pak já ale budu muset "sáhnout do rezerv" a zřejmě pojedu za víc, než za oněch 12. Ovšem ten s třílitrem se na mých min. 8 nedostane, ať dělá co dělá!!! Ledaže by jel zcela "plynule", tj. nedodržoval rychlostní limity směrem dolů, ale ani nahoru (viz předchozí příklad jízdního stylu mého švagra...). A právě tohle jsem měl na mysli, když jsem onoho "rekordmana nízké spotřeby" kritizoval. To jen pro pořádek.
A ještě pro matuSe: To, co jsi napsal (tj. co nejrychleji akcelerovat na nižší kvalt a pak jet plynule ustálenou rychlosti na vyšší kvalt...- z hlediska průměrné spotřeby), sice platí, ale až pro moderní motory nižších objemů, a to ještě v kombinaci s manuální převodovkou. Mohu Tě ujistit, že podle mých praktických zkušeností to nelze říct o starších motorech vyšších objemů a počtu válců v kombinaci s automatem. A předmětný Nissan Maxima přece jen patří mezi onu starší generaci (teď nehovořím o jeho "evoluci" po spojení Nissanu s Renaultem), což mu samozřejmě neubírá nic na jeho ostatních kvalitách..., nehledě na to, že už v jeho "nejlepších letech" to uměla japonská konkurence lépe, byť s vyššími spotřebami...
PS: Jen podotýkám, že kritérium spotřeby, obdobně jako hledisko maximalizace výkonových parametrů, v kategorii třílitrových šestiválců v té době stejně hrálo pramalou roli! -
« Re: to krakatit
Tradaja: Jeep nikdy 4.2 V8 nepoužíval, byly to řadové šestiválce, které s příchodem devadesátých let vystřídaly motory stejné koncepce, ale o objemu 4.0 litru. Nutno říci, že jízda s nimi je poměrně žalostným zážitkem, a tudíž někteří raději volí některý z motorů V8, tj. 5.2 , 5.9 a nově 4.7 v kombinaci s LPG. Jako vždy tu platí, že ameriku ano, ale když už, tak s V8.
Mitsi: Tvých zdravých názorů si poměrně cením, ale nevím proč hned obviňuješ každého z podtáčení, zdržování provozu a podobných nectností jenom proto, že někdo má velkoobjemový motor ne kvůli zážitku a zevrubnému využívání podávaných výkonů, ale především pro jeho kultivovanost, ticho a výkon, který s přehledem podává v nízkých otáčkách. Nevidím problém těmto podmínkám konstrukčně jistě přizpůsobený motor točit v rozmezí 1500 - 3000 otáček za minutu a užívat si u toho auta těch vlastností z odvrácené strany, která tebe ani mě zajisté nezajímá.
Sám jezdím s V8 4.0 průměr 13.8 l / 100 km, asi 60% je město. Normální průměr ve městě mám 17 litrů, v kolonách třeba i 23, venku podle pravé nohy, silnice a převýšení 9.5 až 12.5 na sto. Tisícikilometrovou cestu bez zbytečných zastávek umím se spotřebou 10.2 l / 100 km, přičemž v obci jedu předpis, venku 100-140 podle situace a dálnici optimální cestovkou stálých 170 km/h. Baví mě blbnout a zkoušet, co dokážou koně a gumy, ale to trvá tak 50 km, potom se přizpůsobuji zejména plynulému provozu kolem sebe, situaci a taky faktu, že když to obrátím na střechu někde u Ingolstadtu, tak už mě domů brácha dvěstěpětkou nevezme. Většinou mě za cestu předjede tolik aut, kolik bych napočítal na prstech jedné ruky. Údaje jsou z palubáku, jehož ověřování podle účtů a tachometru mě přestalo bavit docela brzy, lišil se tak kolem dvou deci sem i tam na celé nádrži, což je zanedbatelné. -
« Maxima
Máte někdo Maximu? Že byste mi mohli říct, za kolik jezdíte. Ještě dodám, že mám manuál.
"asi by bolo treba poznamenat, ze kludna/ekonimicka jazda na aute s 200k je o dost dynamickejsia ako sportova jazda s autom ktore ma 40k..."
tak tohle je naprostá pravda.
Proto vy, co máte slabé motory, jezdíte za tolik, kolik tu píšete. -
matuS 31.12.04 18:15
« Re: Re: Re: Spotreba T613-4I
1.Buď tomu šlápnu na krk, aby si to podřadilo ("alespoň") na dvojku (při kick-downu řadí těsně pod červeným polem otáčkoměru dvojku v cca 70, trojku ve 120) a já tak co nejrychleji dosáhnu rychlosti, kterou pak pokračuji plynule dál,
2. nebo jenom citlivě přidávám plyn schválně tak, aby to nepodřadilo, a pomalou akcelerací pak zdržuji ty za mnou a ještě přitom trápím motor. Ano, jedu sice s nižší spotřebou, ale...
moja skusenost hovori, ze ked akcelerujes podla bodu 1, tak jazdis tou istou spotrebou (ak nie mensou) ako s bodom 2.
v bode 2 sa jedna o dlhodobe zvysenie spotreby (pretoze na nizky kvalt sa to rozbieha pomaly, v nizkych otackach to nema vykon, takze sa vstrekuje vela benzinu) kym jazda podla bodu 1 prinesie zvysenu spotrebu len kratodobo, lebo motor v otackach privedie auto na pozadovanu rychlost v kratkom case a potom pri konstantnej rychlosti (100-110km/h) je uz spotreba nizka -
"-- skrytý --" 31.12.04 14:58
« Re: Re: Spotreba T613-4I
To matuS: Pokud se nemýlím, tak Tatra ještě neměla třícestný řízený kat, který sám o sobě způsobuje zvýšení spotřeby min. o 15%.
Dále bych rozhodně nesrovnával spotřebu čtyřválcového a šestiválcového motoru, byť by měly mít stejný objem: šestiválec je sice kultivovanější, má lepší průběh točáku "vespod", ale už z fyzikálních důvodů má větší třecí a pumpovní ztráty, tudíž vyšší spotřebu (ano, vím že se jedná o "měrnou", nikoli praktickou spotřebu). Už proto se stále více vyrábějí velkoobjemové čtyřválce, byť by z řady důvodů bylo lepší je stavět min. jako šestiválce. Faktor spotřeby však v tomto případě převažuje nad všemi ostatními hledisky, bohužel...
A ještě přidám zaručený recept na nízkou spotřebu (dle mého švagra - kdysi se živil jako řidič náklaďáku): jede všude 70; při vjezdu do obce (s limitem 50) zásadně neubírá a plynule předjíždí všechny, kdož ho předjeli mimo obec; za cedulí "konec obce" tudíž nemusí akcelerovat, poněvadž mu ta 70 na obecném limitu 90 úplně stačí; všechny, které předjel v obci, nechá v klidu předjet, však je v příští obci zase předjede on; na dálnici mu stačí 80 - to aby se neřeklo, že 70 je na limitu 130 příliš málo; zásadně jezdí výhradně na nejvyšší kvalt, a když už to "pětka" nebere, tak sice podřadí, ale nikdy nepřidá pořádně plyn a nikdy nevytočí motor nad 2500 ot./min. - prostě když bude stoupání takové, že ho ani na "čtyřku nedokáže vyrvat", pojede na nižší kvalty takovou rychlostí, která bude odpovídat "lechtání plynu" s otáčkoměrem někde těsně nad 2000! Co na tom, že tímto stylem vyloženě sere všechny ostatní účastníky silničního provozu? On si prostě jede "podle svého" a jestli s tím mají ostatní kolem nějaké potíže, tak to jsou jenom jejich potíže... On má totiž dost silné nervy na to, aby to unesl.
A ještě dodatek: Také jezdím s automatem! Je to sice jenom 2.2 čtyřválec a pouze klasický tříkvalt, ovšem akcelerace na konci obce může vypadat dvojím způsobem (tedy pokud jakž takž dodržuji limit 50, což já většinou dodržuji): Buď tomu šlápnu na krk, aby si to podřadilo ("alespoň") na dvojku (při kick-downu řadí těsně pod červeným polem otáčkoměru dvojku v cca 70, trojku ve 120) a já tak co nejrychleji dosáhnu rychlosti, kterou pak pokračuji plynule dál, nebo jenom citlivě přidávám plyn schválně tak, aby to nepodřadilo, a pomalou akcelerací pak zdržuji ty za mnou a ještě přitom trápím motor. Ano, jedu sice s nižší spotřebou, ale... -
matuS 31.12.04 01:33
« Spotreba T613-4I
mame v rodine este t613 long (pohot.hmotnost 1.8t), r.v.1995, je tam v8, 3.5 motor so vstrekovanim, 2 katy. to auto ma 200koni, najazdene 230.000km
raz som s tym siel na vychod. Bratislava->Banska bystrica->poprad->Presov a spat.
to je asi 400km tam a 400km spat.
jazdny styl: dialnice v dlzke 150km - 160km/h, zvysok okrem dedin 120-140km/h
Pre predstavu - usek Tatranska strba->Bratislava som presiel za cca 3hod (t.j. priemer cca 100km/h)
premavka stredne husta.
otacky neustale medzi 2500 a 5000
spotreba na ceste tam - 10.9
spotreba na ceste spat 11.2
vypocitane pomocou dotankovani do plnej nadrze.
s tymto autom sa da jazdit pod 10l, a to je velka krava ktora ma dost zle aerodynamicke vlastnosti (btw gumy su tam sirky 205)
takze vcul budte mudri...spotreba nieje iba o rychlosti, ale aj o citani premavky, predvidani a rozumneho zachadzania s tym-ktorym typom motora. ked ma niekto prilis vysoku spotrebu, tak proste to nevie. za to sa nezabija. ale neodsudzujte tych, ktori to vedia. -
matuS 31.12.04 01:25
« Re: Re: Spotreba MAXIMA
To není o stavu motoru, resp. auta, prostě je někde chyba!
hej? a kde? lebo ked dam plny knedlik, tak to ide. a mam s cim porovnavat ;)
Buď technická, nebo lidská. Se čtyřválcem 2.4 s přímým vstřikem dokážu v průměru zajet za 7,9 i za 19,6! Obojí je ovšem "trápení neviňátek". A tak v průměru jezdím za 10,5 - 11. Mohu Tě zároveň ujistit, že na silnicích se s největší pravděpodobností pohybuje jen velmi málo aut, které by byly v lepším technickém stavu, než to moje.
to myslis tu dodavku pre 7 ludi, vsak?
no tak odrataj liter za zvysenu hmotnost, resp zvyseny odpor vzduchu. mas tam manual vsak? tak odrataj dalsi liter...a si na 8.5-9l
ja jazdim v priemere za 11.5 (80% mesto)
podla mna je to primerany rozdiel medzi 2.4 a 3.0, manual/automat
PS: Už to tady někdo napsal - pokud je tak nízká spotřeba opravdu výhradně důsledkem stylu jízdy, pak si můžeš být jist, že se Ti ten motor jednou pomstí! Měl jsem to totiž v rodině: otec dokázal jezdit za extrémně nízké spotřeby, ale také měl extrémně vysokou spotřebu ... motorů!!! A převodovek rovněž!
kedze je tam automat, tak to neriesim. samo si to radi najlepsie ako vie... -
matuS 31.12.04 01:20
« Re: ????
Tu samou spotrebu budes mit u 1,6 l 16V kdyz budes jezdit co motor dovoli (neber to doslova - proste kdyz si budes podrazovat a vyuzivat kapacitu motoru treba do 6000rpm - ne ovsem porad ale jen pri predjizdeni-tj. treba do tech 180).
to mas pravdu. ale aky bude komfort jazdy ked budes tocit motor neustale do 6000?
a vies co sa stane ked zoberies do auta 4 ludi a pride prvy kopec? pojdes za tou aviou az kym ho nevyjde...
ak tam mas automat a klimu, tak ta dvaja pasazieri rovno mozu zacat tlacit....
mat vykonny motor nieje o tom, ze sa budes neustale niekam nahlit, ale o tom ze mas REZERVU. mozno ju vyuzijes len 3x do roka, ale to je jedno.
tym ze mas rezervu mas nielen lepsi pocit, ale aj zivotnost motora je niekde inde a aktivna bezpecnost jazdy tiez...
Je to teda samozrejme tvoje vec ale mit 3litr a jezdit s tim jak se 105 nema mnoho smyslu. Mozna IMAGE.
asi by bolo treba poznamenat, ze kludna/ekonimicka jazda na aute s 200k je o dost dynamickejsia ako sportova jazda s autom ktore ma 40k... -
krakatit 31.12.04 00:36
« Bez nadpisu
ja jen tvrdim, ze se s 3.0 (Maxima) da jezdit kolem 9l, NERIKAM ze tak jezdit furt... samo ze se na to da slapnout a pojede to lip....jo a Tradajo, nekdo jezdi pomalu i s 3.0 a vykon vyuzije pouze v mimoradnej situaci (treba rychle predjeti)... jo a jinak ja tu Maximu nemam, to ma kamarad, sam mam V8 4,2 :shock: -
« Re:
To nebyl dotaz jenom na tebe. Do 100 jezdím mimo město, jestli to někdo nepochopil a chce slovíčkařit, tak jsem tím nemyslel dálnici. Takže pokud vím, rychlost je max 90. Při dodržování rychlostních limitů se ani potenciál motoru využít nedá. To mám snad jezdit pořád na tu dvojku, abych ho využil, zvýšil spotřebu paliva a zároveň nepřekročil povolenou rychlost? Podle vás je podtáčení jízda na 5 při 90? -
« Bez nadpisu
no dle vyhlasky 130, ale tys napsal ze jezdis do 100kmh, s tempomatem 110, jak rikas nekdy i vic. Jezdi si jak uznas za vhodny, ode mne neuslysis odpoved kolik mas jezdit, to musis uznat sam (a sam to i vedet).
Ale nenamluvis mne ze pri spotrebe 7,5 l u tohoto motoru vyuzivas jeho potencial na nejake smysluplne urovni. Mozna tak z 20 %. Jezdi si jak chces, ale smysl nedava ani jezdit s litrovym motorem 200 kmh a ani s trilitrovym 100 kmh (kvuli spotrebe).
No je to takova debata o nicem :?
Rychlostní limity dodržuju, dolní i horní. Tj. 40-50 obec. Mimo do 90, stálá rychlost 90. A na tuto spotřebu se dostalnu bez problémů.