HONDA - CLUB
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: To Discipline
discipline, ty si stezujes ze jsi musel cist hodinu tydenni prispevky? Ja uz tu ctu 20 minut jenom prispevky od rana :-))). Kazdopadne se nam ozehave tema opet vratilo na porad dne a obavam se, ze fotomontaz legendu s nejakymi drobnymi udaji nema sanci, coz? :-).
Pokud jde o ty dve hondicky, navrhoval bych opravdu prime srovnani. Discipline dik svym konexim dohodne pujceni civi na 30 minut, z Bavorske je to na dalnici 200 metru a muzeme porovnavat akceleraci az do 200 km/h, pokud mozno navecer, az se uvolni hajvej (vic civi nejede :-). Ja se klidne propujcim k rizeni civi. Co ty na to? A bude jasno :-). Doufam ze civi neudela memu odhadu ostudu a vyslek bude nejvys o pul delky :-)). Ivo, tusim, ze bych byl schopen sehnat grafy jak 1.6, tak i 2.0. Ale bez zaruky. Z nich bychom jiz urcili hodnoty pri jednotlivych otackach. -
TO je prave ono. Ja netvrdim, ze se BUDE lisit, ale ze se MUZE lisit. Tech velicin zanedbavas opravdu dost a zanedbavas je jen na zaklade uvahy typu "no to by mohlo byt asi tak stejne". Snadno se tak muze stat, ze v souctu procento tuhle a procento tamhle da docela dost. Jen tak mne napadaji pneumatiky (jine valive odpory v radech desetin az jednotek %), ztraty vnitrnim trenim: napr. Acco ma protibezny vyvazovaci hridel, Civi ne (ty motory jsou proste uplne jine) a zase tam priskoci nejake zanedbatelne rozdily atd. Pri velkem stesti se treba vzajemne vyrusi, pri velke smule se vsechny sectou :-))) Navic nas nezajimaji absolutni hodnoty (v radech jednotek), ale jejich ROZDILY, ktere jsou o rad niz.
Pripomina mi to diskusi s kolegou a jeho tuningovanou A4 (1.8T, 157kW), kde jsme podobne rozebirali krivky vykonu a toc. momentu zmerene na brzde a jiny kolega se tam tloukl smichy. Narozdil od nas dvou totiz konstruoval prevodovky, o motorech taky neco malo vedel, skvele se bavil a nakonec konstatoval, ze jsme oba vedle jak ta jedle :-) -
« Vysledky
Takze tady jsou vypoctena zrychleni postupne pro vsech pet prevodu ve dvou bodech. V miste maximalniho krouticiho momentu a v miste maximalniho vykonu (pouze tam znam hodnoty krouticiho momentu). Obe auta jsou zatizena hmotnosti 160kg (dve osoby). Nejprve Civic:
V 4300 ot.: 5.55, 3.30, 2.19, 1.711, 1.42.
V 5600 ot.: 5.04, 3.00, 1.99, 1.56, 1.29.
Pro Accord:
V 4800 ot. 5.63, 3.35, 2.3, 1.66, 1.35.
V 6000 ot.: 5.26, 3.13, 2.15, 1.55, 1.26
Jak vidno zrychleni se lisi v desetinnach. Ma to vsak jeden hacek v neprospech Civicu. Musi se v nem preradit o 400 otacek drive. Tam ma Acc sanci ujet. -
Jestli se jedna o desitky procent, pak by bylo docela dobre rici, ktere veliciny jsou zanedbavane, aby takove rozdily zpusobily. Odbor vzduchu? Ten bude minimalne srovnatelny. Ztraty trenim? Tezko se budou lisit o desitky procent. Prubehy momentu? Vzhledem k VTEC pocitam, ze to opet nebudou preturbance vyssi nez tech deset procent. Prevody se lisi opet jen v procentech, pritom Acc ma kratsi 1-3, Civic 4-5. Navic Acc toci o tech 500 otacek vice, takze ho muzes podrzet na nizsi prevodu dele. Hmm, nemyslim si, ze bych byl presvedcen o radikalne jinych vysledcich, nez ke kterym jsem dosel. -
« Re: ND na CIVIC
To King : moc velky rozdil v tom neni. Jenom to auto vypada jako by kulhalo (chudak mala :))). Nastesti to prdlo mezi prvnim a druhym zavitem tak je tam rozdil tak 3cm. Ale ten kraval co to vydava. Ona ta pruzina se nejak vyhnula a za sucha vrze o obal tlumicu. Trvalo mi asi rok nez jsem dosel co to za sucha vrze. Pri mem puntickarstvi co se auta mem mohl slak trefit :)).
to JardaBar: Nakolik ta pruzina vyjde, jen abych vedel jak moc mam smlouvat. A maly technicky dotaz na konec : Kdy se doporucuje menit tlumic. Mam ucinost v predu 75% a v zadu 92% u tlumicu zn. SAKS ???? -
« To Discipline
Ten dukaz samozrejme plati alespon pro bod maximalniho vykonu, protoze prevody obou aut jsou velmi podobne a prumer kol je stejny. Pokud bude prubeh momentu take podobny, coz lze predpokladat vzhledem ke stejnemu vyrobci, pak tyto zavery lze zobecnit pro cele spektrum otacek. JInymi slovy v urcitych otackach se to muze lisit, ale pochybuji, ze by zrychleni Civicu nekde prevysilo Acc. Jeste presne spocitam zrychleni pro jednotlive prevody alespon v bodech maxim. krouticiho mometu a vykonu, coz jsou jedina korektni data, ktera mam. -
« Re: To JardaBar, King, Ivo
Teda vy jste se rozepsali, jen si clovek odskoci zalyzovat, chvilku vas nehlida a pak to cte hodinu :-)) Jen tak dal... :-))
To Ivo: ten dukaz neni korektni, proste nejde pocitat dynamiku auta jen z pomeru vykonu a hmotnosti (on i ten vykon je takova spis marketingova zalezitost). Je potreba porovnat krivky tociveho momentu, do nich nasadit zprevodovani atd. Navic vychazite z oficialnich informaci, ktere vubec nemusi odpovidat skutecnosti uz napr. z duvodu vyrobnich toleranci... Takze je asi nejlip si ta dve auticka postavit vedle sebe a vyzkouset, coz lze asi bez velke namahy zrealizovat :-))
Z meho pohledu je navic udaj zrychleni 0-100 opet spis tak na pokoukani v katalogu. Mnohem dulezitejsi je pro mne dynamika rekneme 70-140km/h, ktera rozhoduje o bezpecnem predjizdeni.
A jeste k Civi a Acco. Civi je fajn, je velke, ale je to porad nizsi stredni, coz pozna kazdy po prvni zaklapnuti dveri. Ten rozdil mezi "dutym" Civi a Acco je obrovsky a to se vysledne projevi nejen ve vyssi hmotnosti Acco, ale obavam se, ze i v bezpecnosti. U obou mam ale ten spravny pocit, ze ve sve tride jsou z tech nejlepsich, ktere si muzete koupit (a oba potrebuji trosku doladit podvozek aspon vetsimi disky a nizsimi pneu). -
« To JardaBar, King
Konecne mam trochu casu abych "narovnal" vsechny ty dohady a odhady. Tady je, rekneme, dukaz toho, ze dynamika Civicu muze byt jen stezi lepsi nez Acc 2.0. Vyjdeme z korektniho predpokladu, ze vykon a hmotnost jsou urcujici faktory dynamiky. Necht je dan vykon Civicu 1.6 81kW a jeho hmotnost 1075kg. Z toho 1/3 vykonu odpovida hodnote 27kW a 1/4 hmotnosti 269kg. Vypoctem ziskame nasledujici hodnoty 81+27=108kW a 1075+269=1344kg. Porovname-li tyto hodnoty s hodnotami udavane v technickem prukazu! Accordu, pak vykon 108kW odpovida vykonu Acc 2.0 a hmotnost 1344 je o 14kg vyssi nez udavana 1330kg. Z toho vyplyva, ze vykon Acc je o 1/3 vyssi nez u Civicu a hmotnost je mene nez o 1/4 vyssi. Tedy handicap hmotnosti Acc je nizsi nez jeho vykonova vyhoda, protoze jak v dobrych rodinach byva zvykem 1/3 je vice nez 1/4. qed
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!