Dieselové motory - tipy a triky

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

23.05.03  11:30

« Re: 2 Roj

ringo: na těsnění bych to neviděl, při tkacích jaký dává dízl by měl kamenný trubky a voda by mu mizela rychleji.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.05.03  11:27

residents: Roj asi nemyslel pilotní předvstřik u CR, ale asi ten základní. To je jako předstih u benzínu. V závislosti na otáčkách a časech jednotlivých taktů se musí nafta vstříknout do válce dřív, aby stihla to co má a nehořela až ve výfuku. To bývá u klasických čerpadel většinou řízeno odstředivě.
  • « 00 Reagovat !

foto

23.05.03  10:05

to druhý táhlo je přesuvník vstřiku (jak zmínil Prof). U Opla reaguje podle teploty motoru (chlad. kapaliny) a současně je ještě ovládaný elmag. ventil od otáček motoru (resp. alternátoru). Posuvník zvětšuje předvsřik při startu. Od těch otáček to chodí tak, že při dosažení cca 1.800ot/min sepné relé pro elmag ventil a pak už drží, než vypneš motor. A pak je tam ještě podtlaková (nebo přetlaková) regulace, která umí předvstřikem hýbat taky.

BTW: nevíte někdo jak "posunout" teplotní čidlo - pro spínání žhavení. Tom B.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.05.03  22:25

Roj: To se nedá opravit, ale dá se to koupit i ve druhovýrobě. Se po tom někde poptej.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.05.03  16:13

To Roj: trocha teorie z [odkaz]
    Předvstřik je prvořadý při řízení nárůstu teploty a tlaku ve spalovací komoře, aby tak bylo možné omezit zvláště charakteristické "klepání" a výbuchy dieselových motorů. Kontrolní jednotka vysílá sérii testovacích impulsů do toho vstřikovače, v jehož válci probíhá právě
    fáze výfuku. Jakmile testovací vstřik vyvolá mikroexplozi, dojde k její detekci prostřednictvím zvukového čidla, který předá informaci počítači. Ten v tom okamžiku stanoví přesně čas reakce vstřikovače a může případně provést korekci. Předvstřik je tak dokonale řízen po celou dobu životnosti motoru ve prospěch akustického komfortu, výkonu a životního prostředí.
    Pokud si to chce někdo nastavit sám, tak tady je nastavení na všechny nafťáky [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

22.05.03  12:24

« Re: To Superman..

Já do ní právě vidím,a dost.Mám už sedmého diesela.V té naftě muselo bejt jen pár kapek,potom OK!!Povedlo se mi nalejt do tenkrát do
    RITMA kanystr smíchanej s vodou a to jsi měl vidět.Po 2min jízdy v * čerpadlo,filtr a jeden vstřik.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.05.03  09:56

to prof: díkys. Ale hrozně rád bych zjistil co to je nebo spíš jak to funguje a opravil:o)

to ringo: No koukám že teď budu doufat, že je to tim těsněnim pod hlavou, to by byla paráda. Za 500 po problému a ještě užiju nějakou srandu při výměně:o) Hrozně mě to baví něco takovýho kutit...a potom ještě ten výsledek když se to povede:o) Ale do kroužků, ventilů a podobně se nikdy nepustim, z toho mám docela strach (moc přesná práce na moje ruce)
    to residenst:Ještě jeden dotaz, co je to předvstřik? Co má zas úkol? Já si pamatuju, že když jsme měli dieselový Ritmo tak strávilo cirka 2 hodiny na emisích než se jim povedlo to nějak seštelovat a to se přece dá udělat jenom na čerpadle a na druhou stranu kdyby to sundavali jsou 2 hodiny moc málo ne? Díky.
  • 00 Reagovat !

foto

22.05.03  07:03

« To Superman..

Supermane ..??? Jde vidět, že do problematiky dieselů moc nevidíš....))) Pokud máš nedostatečné zkušenosti, tak to prostě vyzkoušej. Nepsal jsem nic o tom, že by nalil několik litrů vody do nádrže. Prostě zapoměl zašpuntovat barel s naftou venku a nachcala do něj voda... Litry to asi nebyli, vzhledem k průměru nezašpuntovaného otvoru. Byl jsem při tom a viděl jsem, jak to hulilo a viděl jsem tu naftu smíchanou s vodou. Palivovej filtr byl samozřejmě vyměněnej hned, protože auto po pár kilometrech přestalo jet, ale naftu z nádrže nikdo nevyčerpal a tak to borec normálně vyjezdil - jak jsem psal..
  • « 00 Reagovat !

foto

21.05.03  23:14

« Re: Kouř

Roj: Radši to nech hulit :-) ten bowden, co nevíš, kam vede je opravdu "sytičovej" bowden a obvykle u těch francouzskejch potvor nefunguje. Kamarád to vyřešil obyčejným táhlem(jako kdysi mívaly Golfy), a je svatej pokoj.
  • 00 Reagovat !

foto

21.05.03  19:29

« 2 Roj

Nečetl jsem celou diskusi, ale (možná že to víš) je možné, že máš porušený těsnění pod hlavou jen mezi válcem a kanálkem chladícího, nebo mazacího okruhu a některý píst si může přisávat vodu, nebo olej (že by oboje najednou by byla sakra náhoda) do válce a výfukovým ventilem tlačit ven, takže se ti voda v oleji a naopak míchat nebude a navíc, pokud je to jen trochu, tak ti olej částečně vyhoří a pokud je to voda, tak se vypaří, takže nemusíš na první pohled nic poznat. Jen se to bude zhoršovat až to těsnění rupne úplně. Ale je to jen jedna z možných příčin. ringo
  • « 00 Reagovat !

foto

21.05.03  17:13

Čerpadlo jen tak šroubky neseřídíš, maximálně volnoběžné otáčky a předvstřik. Seřizuje se to mimo auto na stolici. Měří se dávka nafty za čas, pokud jsem to od mechanika správně pochopil. Většinou je to spojené i s rozborkou a výměnou gumiček. Dej bacha na servisy. Není servis jako servis. V některých to dělají tím stylem, že vyhodí celý pajšl a dají nový a zaplatíš klidně desetitisíce jinde použijí náhradí gumičky a stojí to o řád míň. Obdoba u elektroniky. Nač se zdržovat výměnou jedné součástky, když se vyhodí celý plošňák. Stejně to zákazník zaplatí.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.05.03  14:08

A jenom tak pro zajímavost, protože já to asi dělat nebudu, ale jakým způsobem se seřizuje vstřikovací čerpadlo? Je na to někde šroubek? To asi ne že? A co se tim vůbec seřizuje. Ještě bych zmínil, že na čerpadlo vedou dva bowdeny, což mě zaráží. Jeden je od plynu a druhý vede někam do motoru, je převlečenej maticí a tam končí. Lanko pokračuje dál, ale nikdy jsem to v provozu neviděl. Když se za něj zatáhne ručně tak se přidá na volnoběhu cca 500 otáček(podle ucha :o)) Jestli to má být něco jako cucák, tak to v zimě nikdy nefungovalo. Co to může být? Zatim díky za vyčerpávající odpovědi.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.05.03  11:04

Roj: na pístu jsou dva druhy kroužků, dole jsou stírací, které stírají olejový film ze stěny válce a pokud ne, tak se olej pálí ve spalovacím prostoru a zanáši okolí. Nahoře jsou těsnící, právě ty drží kompresi. Takže motor může mít dobrou kompresi a startovat OK, ale nemusí dobře stírat olej. To samé vodítka ventilů, pokud jsou vyběhaná, nebo poškozené těsnící gufera ne nich, může olej po dříku ventilu až do spalovacího prostoru. Efekt stejnej, jako u stíracích kroužků. Zahulení při deceleraci u benzínu dělala špatná regulace předstihu, u dízla možná pomůže seřídit čerpadlo, jestli se pozdě nevraci předsuvník.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.05.03  08:06

No právě že se divim tomu, že když tomu dám kouř, tak to nečmoudí skoro vůbec. Když pojedu s podtočenym motorem a dám mu plnej, tak se to na kouřivosti moc neprojeví...jinak je to normální atmosférickej diesel a má nalítáno 325 000 km :o)
    Na druhou stranu si říkám, například, kdyby byly špatný stírací kroužky tak to nemá tlaky ne? Tohle auto v -20°C startuje jako o život. Úplně nádhera až jsem se divil a na 1,6ku jede taky výborně. Samozřejmě subjektivní pocity. Včera jsem zkoušel s kamarádem na Citröenu ZX jak to kouří jemu a je to přesně naopak. Když na to dupne tak to čmoudí jako prase a když pustí plyn tak nic. Ale on tam má už katalyzátor a je to TDi. A vodítka ventilů znamená, že to pouští víc nafty než by mělo a ten zbytek dohoří ještě při výfuku? Nebo jak to myslíš...díky.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  22:28

Já bych to typnul na vodítka sacích ventilů, možná špatná funkce stíracích kroužků. Obvykle to ale zahulí hlavně když tomu pak přidáš, takže příčina toho kouření během decelerace se těžko takhle určuje. Není to turbodiesel?
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  15:19

Vody ubylo za cca 3000 km kolem litru a oleje stejně. V expanzce je čisto, nemastno. Olej je hustej, přibližně tak jak má. Kdyby se míchal s vodou byla by to taková hnědá břečka ne? Takže seřízení? To dělají na emisích že? A jak se seřizujou trysky? Co se na nich dá vůbec seřídit? Jedna je taková mastná a 3 zbývající nakorodovaný. Prý když jsou narezlý, tak je to v poho a když mastný tak v pytli? U minulýho auta po výměně těsnění pod hlavou došlo k rapidní změně ve formě super startování, voda nemizela a olej taky ne, může to být něco podobného? Je to Diesel a tamto byl benzín. Zatim díky. Až se tam dostanu, tak kouknu na ten vzduchovej filtr.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  14:44

Teď jsem přečetl přechozí příspěvky. Pokud ubývá voda, tak by taky nemusela být OK hlava. Jaká je chladící kapalina. Mrkni na expanzku pokud je mastná, hnědá pěna, tak je to špatné.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  14:41

Normální stav to rozhodně není. Chce to seřídit čerpadlo, trysky, vyměnit vzduchový filtr.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  09:17

to residents : A nespálená nafta je normální stav nebo tomu jde nějak zabránit seřízením čerpadla? Nebo něčím jiným? Díky moc za rady.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.05.03  09:16

No je to přesně v celou dobu když motor jde z otáček. Nevim jestle to tak čoudí i třeba při zařazený rychlosti, ale když to, dám příklad, budu točit 3000ot/min a pustim plyn tak to začoudí. Je to trošičku spožděný než to dojde na konec výfuku ale subjektivně to vypadá že celou dobu když padaji otáčky tak to čmoudí. Jinak pro úplnost oleje to taky trošku papká a vody po 3 měsících stání taky trochu ubylo.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.05.03  13:08

Roj: Musíš napsat konkrétně přesně ve který chvíli to zahulí.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.05.03  12:24

to residents et al: Nemůže bílý kouř znamenat taky odcházející těsnění pod hlavou apod.? To jest pronikání vody do válců.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.05.03  11:29

Kouř do bíla je buď nespálená nafta nebo ucpaný vzduchový filtr.
  • 00 Reagovat !

foto

19.05.03  08:53

« Kouř

Nazdar, chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, co je to za kouř, resp. čím je způsobený. Při jízdě "na podlaze" ani když třeba motor zatrápim hodně plynu málo otáček mě to vůbec nekouří. Ale když jde motor z otáček tak to zahulí jako prase. Je to takovej klasickej naftovej čmoudík ale trošičku do bíla. Víte někdo co to může být? Je to normální? Díkys
  • « 00 Reagovat !

foto

16.05.03  13:57

« Re: Nazdar smraďoši

Onehdy jsem viděl fungl novýho nablejskanýho Superba s V6TDI, co měl celej zadek černě očouzenej. Chudák výrobce se morduje s tim, aby auto splnilo celou řadu často protichůdných požadavků (vysoký výkon a krouťák, nízká hlučnost, vysoká životnost, nízká spotřeba, malé vibrace, nízké emise), pak příjde chytrák, co ví všechno nejlíp, přečipuje to a je hotovo....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.05.03  11:37

Tak jo, jak ti jezdi tvuj sluzebni Junior s jiz 100% davno prostrelenym katem? To neni kec, ale zkusenostmi overeny fakt (tech sluzebnich vraku jsem videl dost ...)
  • « 00 Reagovat !

foto

15.05.03  10:07

residents: Marně se snažím přijít na to, co jinýho by u toho Passátu mohlo hulit :-))) Já bych tam to rovnítko nechal :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

15.05.03  09:09

« Re: xmondeo

Seš normální,tvrdit že se voda smíchá s naftou je
    nesmysl!!!!Stačí půlitr vody a končíš.Ucpe se filtr a když nevoděláš čerpadlo tak si můžeš gratulovat.To co si napsal je absolutní nesmysl!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

15.05.03  08:55

Záleží taky jaké je složení toho černého kouře z toho Passátu. Rozhodně to nebude stejné jak černý kouř z Avie nebo něčo starého. A jistě to bude spíš u nějakého čipnutého než u sériovky.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.05.03  21:14

Taky mi uniká smysl emisních limitů ve vztahu k černým oblakům za novotou vonícíma autama... Když chce někdo výkon, měl by na to myslet dopředu a ne to pak dohánět poněkud rozpačitýma úpravama. Stačí si koupit jednoduše káru, která ty koně má.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.05.03  16:05

No hele já bych neřekl že je smradu hodně. Někde jsem četl studii kde se píše, že kdyby se vyráběl současný Ford Explorer od snad 80-90???? let (fakt si nepamatuji) bylo by ovzduší cca 4x čiščí, tedy za předpokladu že by jezdilo na světe jen toto auto. Zkrátka pointou studie bylo to, že dnešní emise u moderních benzínových aut jsou na relativně nízké hodnotě. Jak je to s dieselem fakt nevím... spousta se jich v USA nesmí prodávat například CDI od MB má trh na USA zakázaný, takže netuším jak zamořují ovzduší tyto motory. Nicméně ty oblaka černýho kouře co jsou i za tím nejnovějším Passatem mi moc na optimusmu nepřidá, i když vím, že emise z dieselu jsou odlišné.
  • 00 Reagovat !

foto

14.05.03  15:54

« Nazdar smraďoši

Vidím, že tu už dlouho nikdo nebyl. Tak se nestyďte a vylezte z ilegality. Přestože je Vaše počínání velmi nemravné, bude Vás za chvíli nadpoloviční většina. Tak jakýpak ostych. Např. ve Francii je mezi nově pořizovanými dieselů přes 70%. U nás je to zatím slabší, presto vyspělou Evropu jistě brzo doženeme. A nyní kontrolní otázka: Jak je možné, že přestože jsou emise nových osobních automobilů nesrovnatelně nižší než v minulosti (tzn. že snížení množství emisí jednotlivých aut je mnohem větší než nárůst počtu ujetých km) je smradu stále více a více (to neplatí jen pro ČR, takže odpovědi typu - podplacená STK & nefunkční katalyzátor nejsou správné).Tak přemýšlejte............................
  • « 00 Reagovat !

foto

07.05.03  15:35

« Re: Prosim o radu

Tlak oleje vyřešen. Po výměně oleje zředěného naftou to ještě občas probliklo. Pročistil jsem čidlo tlaku oleje v benzínu a zvýšil nízké volnoběžné otáčky (bylo tam cca 600, na 800) a už to ani neblikne. A volnoběh se zkultivoval.
  • 00 Reagovat !

foto

07.05.03  13:53

« prosim o radu - problem vyresen

Tak uz je to zase OK. Problem byl v tom, ze kdyz jsem si nechal menit rozvodovy remen vcetne napinaci kladky, tak to mechanik zkratka nejak nezvladnul a 1. dal tam jinou napinaci kladku, nez ktera tam patrila a 2. pouzil znova ty same specialni pruzici srouby drzici onu kladku (srouby jiz nepruzily). V dusledku toho se kladka po cca 500 km uvolnila, rozvodak tez a vstrikovaci cerpadlo nebylo pohaneno tak, jak melo. Proto i nepravidelny chod motoru. Muzu byt zkratka rad, ze se to neposralo uplne a ze se nepotkaly pisty s ventily.
    Vzhledem k tomu, ze jsem s autem v Nemecku, tak me tato dodatecna oprava stala 340 EUR. Ve znackovem VW by to bylo jeste mnohem vic. Ale i tech 340 EUR je dost vzhledem k tomu, ze za celou vymenu rozvodaku + kladky jsem dal v cechach asi 3500 Kc. Na tu opravu ale byla zaruka, takze doufam, ze mi ten servis v Cechach aspon neco da. Skoda, co vic dodat.....
  • « 00 Reagovat !

foto

07.05.03  07:57

Pokud ti kolísají otáčky motoru, tak je to typické pro špatné seřízení ventilů, pokud se tedy u tohoto auta seřizují, u mondea TD se seřizují podložkami a kolísání volnoběžných otáček je zjevné neseřízení ventilů. Jinak bych to vyděl ve špatné dodávce paliva - čerpadlo, někdo se o tom tady už taky zmínil a nebo opravdu voda v palivu. Voda v dieselu nesedne na dno jako u benzíňáku, ale normálně se smíchá - známej omylem nalil do TDi vodu s naftou a protože to bylo služební auto, tak na to * a normálně to vyjezdil. Za autem šílenýho kouře, atd... Zkus zkontrolovat palivo a palivovej filtr.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.04.03  16:42

« Re: Turbo

Diky za odpoved. Mno, mam TDI 1.9, s tim servisem urcite pocitam, jsem zvedav na kolik to celkove pak prijde. Dopredu mne servismani upozornili na cenu 10tKc jen vlastni "turbo" (asi cele?). Kazdopadne tedy vyplyva, ze "turbo" jako takove bude treba alespon jednou vymenit (snad ne vickrat :-).
  • « 00 Reagovat !

foto

30.04.03  15:17

« Re: Turbo

S tou životností je to pravda, ale záleží taky kus od kusu, od využívání turba (pokud se jen lechtá, nebo často jde na plný výkon), zacházení s turbem po zastavení (hned nevypínat motor, ale nechat nějakou dobu zchladit turbo), zda jde o benzín nebo diesel (u benzínu je těch 200 tkm jistých, diesly vydrží víc), používaný olej a četnosti výměn, stavu zbytku motoru (nedokonalé spalování, průnik nafty do oleje, tlaky, těsnost hadic k turbu, stav a nastavení regulačních ventilů, čidel atd). Případná oprava turba spočívá pak stejně ve výměně celého vnitřku a zůstane původní jen futrál. Nevím jak u nových turb, ale na klasické TD to příjde na kolem 15 tis. Pořád levnější jak kupovat nové.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.04.03  14:05

« Turbo

Zdravim. Muj dotaz se tyka onoho vylepseni dieselovych motoru, resp. jeho casti - pravdepodobne nejaky senzor tlaku vzduchu ci co (?) - nejsem dost technicky fundovany v tomto oboru, tak prominte me laicke vyrazy. Jakou ma podle vas mit "turbo" (myslim i jednotlive komponenty) zivotnost? Ted, kdyz ma moje auto cca 170tkm, je videt, ze neco odchazi, uz tak dobre neakceleruje, turbo je sice "slyset", ale vykon neni znat jako drive. Zvlaste v jizde do kopce je to znat. V servisu mi rekli, ze za zhruba 200tkm je treba neco vymenit.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.04.03  10:07

Uchcávající nafta spíš propálí píst, než by od toho praskla hlava. Předkomůrka se tím větším teplem může rozpadnout. Pak je velké štěstí aby nějaký kousek z ní nespadl do motoru. Mě naštěstí popraskala, ale udržela se pohromadě.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.04.03  22:06

Truhlik: Gratuluju, tomu říkám odborná odpověď! Ten Truhlik na tebe pasuje naprosto dokonale :-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…