Dieselové motory - tipy a triky

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

24.08.99  11:58

« To:residents

Diky,pozeptam se o moznosti aplikovat,tyto filtry
    do moji filcky 1.9D,kdyztak porovname zkusenosti!
    Napis jestli uz si s nima neco najel a jak se ti
    to jevi!!Dik a cau ALEXV.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.08.99  09:53

« Re: To:residents

Sorry, myslel jsem, že jsi něco již přečetl v jiných auditorích (o tunnignu). Takže stručně: tyto filtry jsou vyrobeny z bavlněné látky vyztužené drátěným sítem (někde tady v auditoriu je linka na prodejce filtrů K&N pro Mini Morris, kde jsou i fotky). Oproti klasice je možné je používat podstatně déle (podle výrobce 100 000 mil.), protože je možné je vyprat (po 20 000 km, dle českého návodu). Výrobce dodává na čištění speciální sadu (kapalina a olej na opětovnou impregnaci filtru). A teď výhody: samotný filtr zvedne výkon nepatrně (cca 2 k), ale prodává se i kompletní sada filtru včetně jiné "krabice" na filtr a sání, které již výkon zvednou více (cca 7 k). Navíc kompletní kit i změní zvuk motoru na "sportovnější" Ty údaje o výkonu vztahuji k "běžným objemů" (Felicia). U větších objemů to bude samozřejmě více. S vyšším výkonem by měla být spojená i nižší spotřeba, protože filtr má vyšší průchodnost. Jak již zde někdo uvedl jako mínus, asi to budou nepatrně horší fltrační schopnosti. Ceny filtrů - v mém případě Sierra 1,8 TD samotný filtr stál cca 1.800. Nevím z hlavy adresu, ale filtr jsem si objednal u samotného dovozce, kterým je firma Riegger z Prahy. Číslo dodám zítra.
  • 00 Reagovat !

foto

23.08.99  10:28

« To:residents

Cekam,ze mi nekdo konecne rekne neco o tech filtrech K&N!!!Chlapi,co se deje,ze se neozivate!!
    Prave potrebuju vymenit filtry u sve felicie 1.9D
    a rada by se mi docela hodila.Napiste i kde je sezenu v Praze nebo okoli!Predem dik a CAU!!
  • « 00 Reagovat !

foto

18.08.99  08:20

« Re: Starter

Ď. za radu. Dnes se k němu snad uľ dostanu tak uvidím. Moc se mi do něho nechce, nebo» dva dny funguje bez problemu a pak bác, a není s ním řeč. PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

17.08.99  09:58

Vyndat starter, zkusit, zda se uhliky pohybuji volne, zmerit rele, zda opravdu spina. Muze byt opalenej kontakt. Bacha, pri zkouskach starter sebou dost mrska, at ti neskoci z ponku na nohu....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.08.99  12:28

« Re: Filtry K&N

Napiste mi neco o tehle filtrech!Ja vubec nevim o
    co gou!Kde je sezenu,vyhody,atd......
  • « 00 Reagovat !

foto

16.08.99  12:26

« Re: Posilovac u Feldy 1.9D

To:JOE S.Tohle je normalni situace,sici ti to vzdy
    na dorazu rizeni co?! To se jenom rychle prepousti
    kapalina posilovace pres ventil a dela to takovej
    sicivej zvuk.To je v pohode!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

13.08.99  10:45

« Re: Prasklé těsnění pod hlavou motoru - příznaky

Ještě se vracím k diskuzi okolo příznaků prasklého těsnění pod hlavou motoru. Nedávno vyšla docela dobrá kniha o konstrukci a opravách aut (Motejl V., Horejš K.: Učebnice pro řidiče a opraváře automobilů. Littera Brno. 1998) a v ní jsou k této problematice další informace. Prasklé těsnění pod hlavou (nebo prasklou hlavu) lze odhalit pomocí infraanalyzátoru výfukových plynů mořením zvýšeného obsahu uhlovodíků (HC) v chladící kapalině. Další možnost je měření zvýšeného obsahu kysličníku uhličitého (CO2) v chladící soustavě. Snad některé servisy mají příslušné zařízení. Jinak ta kniha je rozsahem velmi dobrá, ale byla zřejmě psána trochu horkou jehlou, takže je v ní dost překlepů a chybiček. Celkově ale zájemcům doporučuji investovat do ní příslušný (nemalý) obnos - cca 550 Kč. Pavel.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.08.99  14:02

Kuchnu ven startér a uvidím jak si sedly uhlíky. Pak dotáhnu a očistím přívody 12V do startéru a pak nevím....PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

05.08.99  09:24

Nevím jestli je to starterem, ale měl jsem podobnou závadu na svojí Sieře 1,8 TD. Motor něchtěl naskočit a místo roztočení motoru bylo slyąet jen cvakání starteru. Přezkouąel jsem vąechny kontakty a závadu jsem naąel v konektoru starteru který je blízko baterky. Asi je tam nějaký studený spoj, ale stačí v tomto případě konektory jen rozpojit a zase spojit a motor jde nastartovat. Prostříkal jsem konektory MD a uľ to dlouho nezlobilo.
  • 00 Reagovat !

foto

05.08.99  08:39

« Starter

Mám zajímavý problém se startérem BOSCH. Po výměně uhlíků za nové (původní uľ byly moc krátké) bylo asi měsíc vąechno v pořádku. Startoval jak o ľivot. Pak začal jednou za čas vynechávat a bylo třeba do něho lehce poklepat tyčí a byl zase Ok. Dnes do něho klepu kaľdé ráno ( do oblasti uloľení uhlíků) a kdyľ ho nechám stát více jak asi čtyři hodiny. Prostě jak vychladne, tak nenastartuje. Jak je v teple , tak jede jak o ľivot. Kdyľ je celý den auto na sluníčku, tak se rozjede i po 10hodinách. Jinak udělá jen relé klap a je to. Jako kdyby uhlíky zůstávaly "viset" a neměli kontakt s rotorem. Víte někdo co stím? PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

02.08.99  09:51

Zatím zkuąenosti nemám, protoľe jeątě jsem se nedostal k tomu tam ten filtr dát. Navíc čekám, aľ budu mít auto seľízené, abych to mohl porovnat a pak udělám pořádný test při cestě do Německa na zatmění slunce.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.07.99  10:52

Též uvažuji o koupi filtru K&N, nevím však zda pouze vložku nebo celý kit. Z dostupných informací samotná vložka sice proupouští více vzduchu, tudíž se motoru "lépe dýchá" bude zde zřejmě i nižší spotřeba, ale nárůst výkonu pouze u vložky je zřejmě nepatrný. Naproti tomu u celého kitu je zřejmý nárůst výkonu v rozmezí 3-5 PS. Napiš prosím své zkušenosti.
    Bobrs
  • « 00 Reagovat !

foto

29.07.99  16:34

« VM motorárna

Bohuľel nemám. Hledal jsem VM stránky jak o ľivot, ale nic jsem nenaąel. Nejbliľąí info mám to, ľe brněnský dealer fiatu AutoTec prodává i produkty VM. Jinak poslední fia»ácké motory jsou motory Fiat, ale Fiat má myslím finanční podíl ve VM a vyuľívá jejich kapacitu ve vývoji. PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

29.07.99  15:39

« Re: Ford Ranger 2,5TD

To PTD. Prosím Tě neznáš adresu na webovské stránky italský motorárny VM? Mimochodem jsou současný fiaťácký motory 1.9JTD a 2.4JTD z produkce VM nebo je Fiat vyvíjel sám?
  • « 00 Reagovat !

foto

29.07.99  15:37

To "residents". BMW mají určitě špičkový diesláky, ale Rover sám dává do aut už pár let velice dobrý motory kategorie "tdi" (2.0Sdi/77kW/210Nm). Teď připravují i "common-rail" 2.0CTD/85kW. Pravda tyhle objemy jsou na teréní auto malý.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.07.99  10:32

« Re: Ford Ranger 2,5TD to PTD

Podle mě je jen ąkoda, ľe VW nedělají ľádné pravé teréňáky. Doufám, ľe brzo něco koupí, tak jak BMW koupil Rover a dají tam nějaké pořádné TDI.
  • 00 Reagovat !

foto

28.07.99  10:25

« Filtry K&N

Zajímalo by mě jaké máte zkuąenosti s filtry K&N u dieslů. Právě jsem jeden koupil, tak mě zajímá jak se to projeví.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.07.99  10:00

No vąak, Voyager má italský motor VM. PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

28.07.99  07:57

Tak jsem včra mrkl do posledního Světa motorů a je tam článek právě o Rangeru 2,5 D. Píąí, ľe má dvě verze motorů s turbem a bez turba o výkonu 57, resp. 80 kW. Ten silnějąí má max. 256 Nm. Jsou to ąestiválce s 3 ventily na válec. Psali tam dokonce nějaké typové označení motorů v angličtině, ale to si jiľ nepamatuji. Myslíą, ľe to je italská výroba? Mě to připadá jak ten samý motor co má např. Voyager 2,5 D.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.07.99  02:56

« Re: Posilovac u Feldy 1.9D

Posilovac rizeni s kompresorem(ne elektro jako maji novi Japonci)potrebuje remen na 1 cm pruhyb,jinak prokluzuje,o meznich dorazech je slyset jakoby syceni-ventil prepoustejici ATF kapalinu.Pokud se hlasitost nezvetsuje,o nic nejde.V opacnem pripade servis,zvedak a dobre oci.
  • « 00 Reagovat !

foto

28.07.99  00:00

« Re: 1.9 TDI

Vyrazne jsem pokrocil. Takze ten motor neni vubec liny. Jel jsem vcera se dvema stejnejma autama a me bylo nejzivejsi. Projel se s tim i chlapik, ktery ma uz asi ctvrte nebo pate TDI a rikal, ze je OK. To asi jen ja jsem mel velke oci z benzinovych aut. Co se tyce spotreby, dnes jsem absolvoval za idealnich podminek test. Praha-Podebrady a zpet. Tankoval jsem u stejneho stojanu stejnym zpusobem. Jel jsem ustalenou rychlosti 120 km/hod a spotreba 5.89 l/100 km. Takze pod 6 l se s tim jet, jen to chce asi zmenit styl jizdy. Zkusim to jeste v jinych rychlostech. Palubni pocitac nemam, protoze jsem nechtel ten jejich blby alarm. Byla to chyba. Da se domontovat i treba nejaky jiny dodatecne?
  • « 00 Reagovat !

foto

27.07.99  10:15

To Marten. Pokud Ti servisy s jejich diagnostikou stále tvrdí, že Tvoje auto je v pořádku a Tobě se to nezdá, zkus na to jít z jiný strany. Co se týče problému, že motor netáhne, tak by šlo jednak nechat si proměřit charakterisky motoru na brzdě (průběh výkonu a kroutícího momentu v závislosti na otáčkách, pokud se nepletu tak to dělá např. Auto Jarov za cca 1200 Kč) a srovnat to s charakteristikama udávanýma výrobcem. Ty se pro 1.9TDI/81kW několikrát vyskytly v motoristických časopisech apod. Pokud by mezi naměřenýma a továrníma křivkama příliš velký rozdíl mohl bys s tím docela dobře argumentovat ve svým značkovým servise. Další jednoduchý a docela objektivní měření výkonu a pružnosti motoru je zrychlení např. z 80 na 120 km/h na 4. respektive 5. převodový stupeň (je třeba měřit na rovný silnici, při bezvětří, nejlépe v obou směrech a zprůměrovat). Naměřené hodnoty lze opět porovnat z továrními údaji k Passatu s tímto motorem, které se taky již v časopisech a firemních letácích vyskytly. Co se týče spotřeby, možná by šlo opět na nějakým delším úseku rovné silnice změřit okamžitou spotřebu (určitě máš v autě palubní počítač) při konstantní rychlosti a srovnat to s údaji výrobce - tady koukám, že v nějaký databázi prodejců udávají pro Passat Variant 1.9TDI/81kW spotřebu při 90 km/h 4.9 l/100km a při 120 km/h 6.2 l/100km (možná najdeš lepší, přímo tovární hodnoty). Ahoj Pavel.
  • 00 Reagovat !

foto

neregistrovaný: "JOE'S" [.XXX] 27.07.99  08:49

« Posilovac u Feldy 1.9D

Zdravim,
    jezdim ve sluzebni felicii pickup s motorem 1.9D.
    Je tam posilovac rizeni a posledni dobou obcas slysim pri otaceni kolama na miste sycive zvuky od motoru - asi jako kdyz nakladak upousti vzduch z brzd. Nevite vo co go ?
    Diky moc za odpoved.
  • « 00 Reagovat !

foto

26.07.99  21:50

« Re: Kolik stojí diagnostika?

Mám obavu, ľe na Sieře 1,8TD 75PS asi ľádnou diagnostiku neuděláą. Nemá to zapla» bůh ľádnou elektronickou řídící jednotku. Hodně napoví srovnat dvě auta se stejným motorem, vyměnit si je (nachvíli :-)) a přesně zjistit v čem se liąí. Často je problém sehnat druhé takové auto, ale i otom je tato taky "konference". Jinak kdyby daly do Rangera motor TDI 3,3l V8, tak bych do toho ąel. Motor V6 2,5TDI by byl tak akorát, ale 1,9TDI by to potřebovalo tak dva. Na kaľdou nápravu jeden. Dávají tam ale sichr Italský, protoľe jsou levnějąí a na to pole a do lesa to stačí. Kdyľ zavřeą oči, tak nejsou ani tak ąpatný. PTD
  • 00 Reagovat !

foto

26.07.99  14:29

« Kolik stojí diagnostika?

Mám poslední dobou problémy se Sierou 1,8 TD, nějak to nejede, připadá mi, ľe se to dusí a chtělo by to vyątelovat. Jinak tlaky jsou jsou v pohodě, trysky a turbo nové, předvstřik je taky OK, filtry a olej po výměně cca 5.000 km. Celkem najeto 153 tis. km. Kolik stojí ta diagnostika?
  • « 00 Reagovat !

foto

26.07.99  14:21

Proč tam nedají TDi od VW. Pokud vím, tak do společného minivanu Sharan, Galaxy dávají 3 benzíňáky a jeden diesel (VW).
  • 00 Reagovat !

foto

26.07.99  08:57

« Ford Ranger 2,5TD

Nevíte někdo jaký naf»ák (od jaké fy.) tam budou u Forda montovat pro evropský trh? Viděl bych to tak va VM (Italy) PTD
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.07.99  07:05

Nevím, do jakého servisu jezdíš, kdyby mi ale v mém servisu řekli, že je "přicpaný" filtr paliva, tak bych se tam už v životě neukázal. Je snad evidentní, že do filtru nebudu lít nějaké sr..., ale že filtr vyměním, od toho je to přece filtr. A když už mi někdo tvrdí takové voloviny, tak bych se vážně zamýšlel, zda umí něco udělat na kompjutrem řízeném Tdi! Bože chraň nás takových servisů!
  • « 00 Reagovat !

foto

22.07.99  17:54

Tak jsem byl v servisu a vysledek je asi takovy. Vse je v norme, neni nic treba serizovat. Jediny co k tomu rekli je, ze pricpany palivovy filtr a ze by bylo dobre tam nalit nejake svinstvo, ktere to rozpusti. Naftu beru u OMV, tak to uz vazne nevim.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.07.99  07:41

Nevím jak onen "maník" zjistil, že je vadný Luftmengemesser, ale pokud tomu tak je, určitě nemohl konstatovat že je vše v toleranci. Pokud je tento snímač vadný, počítač nedostává správné informace a také se pak podle toho chová - nastaví chybný režím motoru. Tato chyba snímače může být zapsána i v paměti počítače, každý autorizovaný servis, který auto napíchne, si s touto závadou musí poradit. Spotřeba přes 7 litrů při normální jízdě je velká, na 2 př. stupeň při 1100 ot auto s 81 kW musí slušně akcelerovat bez jakékoli prodlevy. Závadu bych vůbec nehledal v snímači polohy plyn. pedálu, pokud by tomu tak bylo, motor by nepřídával vůbec.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.07.99  16:39

Ono opravdu 7.3l je hodne. Muj skoro tchan ma A4ku, typove dost podobny auto, se stejnym motorem. Opravdu jezdi za onech 5litru, maximalne za 6 kdyz to hodne dre. Posledne na jednu nadrz ujel 1200km, coz je naprosta masirka. Takze by to chtelo testnout ve znackovym servisu, at to promerej. Duslednou analyzou by na to meli prijit. Preju hodne stesti, snad se s tim da neco delat. Lukas
  • « 00 Reagovat !

foto

21.07.99  15:36

Tady je to těľko radit. Chce to cítit co to dělá. Spotřeba je si myslím Ok. Není to lehký polo. Ale ta prodleva ukazuje na problém v elektronice. Tyto motory uľ mají místo plynu potenciometr, takľe mechanická závada to nebude. Jen by mně zajímalo co chce kdo na tomto autě seřizovat. To buď jede, nebo ne. Nech vzkaz co ti s tím udělali v servise VW. PTD
  • 00 Reagovat !

foto

20.07.99  20:21

« 1.9 TDI

Potrebuju poradit s motorem. V passatu Combi mam 1.9 TDI (81 kW) a jsem z toho rozpacity. Hodne vysoka spotreba - pr. 7.3 l/100, to auto netahne a v nekterych situacich jako by se dusilo. Napr. pri vyjizdeni ostrych serpentin - brzdim ze 3, noha z plynu, preradim na 2, otacky spadnou cca na 1100 a zacinam slapat na plyn. To auto proste nereaguje-tak 3-7 vterin. Udajne je spatny "Luftmengemesser" cesky asi neco jako cidlo mnozstvi vzduchu. Ten motor meril jeden manik, co se na TDI specializuje, a rikal, ze je sice v tolerancich, ale chtelo by to seridit presne. Ma nekdo nejake zkusenosti????
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.07.99  01:49

« Re: Felicia 1.9.D

Podle probehu to vypada na neserizeny motor.
    Nevim jak se mu venuje servis ale mam sve zkusenosti se Seatem - stejny motor!Po 60.000 km
    pryc remen,seridit predvstrik,vyhodit puv.zhav.svicky a dat orig.VW,zkontrolovat tlaky !!!.Nová pojistka 30A -temer kazdy na to zapomina,pri kontrole zblizka je pak videt jeji nefunkcnost.Neskodilo by nove rele zhavení.
    Pokud to delaji profici,pak v dg.zasuvce dostanou na obrazovku vsechno co chteji.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.07.99  11:07

« Re: AX

Myslím, si že pokud se výkon tohoto motoru rozmně využívá (nekupuji si malého diesla, abych s ním závodil, ale většinou do města), tak problémy s životností u AX D ani Corsy D nejsou, Vyjímky jsou snad opravdu jenom u Fiata, pak možná u takových exotů jako Daihatsu 1,0 D turbo apod. Apropo- u AX D je uváděna spotřeba 3,6 L!
  • « 00 Reagovat !

foto

14.07.99  08:53

« AX

Pokud si dobře pamatuji, tak ve své době byl AX rekordmanem ve spotřebě nafty (tehdy jeątě nebyli TDi). Vzhledem ke malému objemu motoru bych vąak koupi nedoporučoval. Maloobjemový diesel nemůľe mít větąí ľivotnost (UNO 1,3, Daihatsu 1,5, Corsa 1,5), protoľe aby jel, tak musí být pořádně honěn, zvláątě pokud je to motor bez turba.
  • 00 Reagovat !

foto

13.07.99  15:45

« Malé auto s malou spotrebou za málo peňazí?

A čo tak Citroen AX 1.4 D? Alebo 1.5 D?
  • « 00 Reagovat !

foto

12.07.99  14:46

« Re: peta-Fiat

No co se tyka motoru a vubec kvality zpracovani u ojetych malych dieselu, tak asi jednickou budou ty Peugeoty. Ale slysel jsem nazor, ze peugeotovsky diesel 1.8 je pro tak male auto, jako je P205 dost tezky, takze pry hodne trpi podvozek, poloosy atd. No a pak jsou veci jako ceny ND apod.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.07.99  11:20

« Re: Bajsy-Fiat

Odpružení R5 je dáno použitím torzních tyčí a celkovou charakteristikou pérování. Avšak zvažoval bych kvalitu protikorozní ochrany - zatímco Peugeoty z roku 1986 jsou ještě v relativně dobrém stavu, viděl jsem pár R5 z roku 1992 jako liška. Sám jsem několik nafťáků měl a při posledním nákupu vozu jsem zvažoval, zda u nafty zůstat (vyšší prvotní investice)- nakonec mě přesvědčil cenový rozdíl u Tdi - 1,6 benzín cca 30.000,-, takže jsem naftě zůstal věrný. Situace je trochu jiná u menších obsahů, kde spotřeby benzínů jsou velice příznivé,takže zde bych byl na vážkách.Nevím , jestli bych do R5 šel a v dieslu vůbec (známy měl s R5 D s motorem stále problémy - ale to může být kus od kusu asi u každého vozu)Myslím si, že když malý vůz a diesel, je Peugeot je asi optimální varianta.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…