Dieselové motory - tipy a triky
« Re: Benzin do dieslu
Nafta se u nekterych casti motoru pouziva jako mazadlo, benzin ty same casti odmastuje (i kdyz na opravdove odmastovani je lepsi technicky benzin, ale to je o necem jinem). Takze asi tak. A le ne aby si nekdo myslel ze ode dneska nebude kupovat olej, a v ramci zjednoduseni bude pouzivat na vsechna mazani jednu latku, tj. naftu :-) -
« Benzin do dieslu
Muzete mi nekdo objasnit, co se stane pokud se do diesloveho motoru nacepuje benzin? Nedavno se mi to totiz stalo u Oktavie TDI. Asi po pul kilometru od benzinky se zastavila a mechanik, ktery prijel tvrdil, ze mam tak petiprocentni sanci, ze se nezadrelo vstrikovaci cerpadlo. Motor se nicmene s naftou podarilo opet nastartovat.
Je to opravdu tak nebezpecne, nebo ze sebe delal jenom machra, ze to zvladne opravit? Jaka je moznost, ze je vstrikovaci cerpadlo poskozene a odejde za par tisic kilometru?
Diky za odpovedi.
Michal -
« Engine of the Year 2001
Pro ty, co nezachytili v mot.tisku (např. AutoTip) výsledky letošního Int. Engine of the Year Awards, jsem jen chtěl šoupnout info, že z dieselů si nejlépe vedly 1.4TDI a 2.2HDI, kteréžto vyhrály svoje objemové kategarie.
Pak se mi ale konečně povedlo dopracovat se k webovské adrese, na které jsou podrobné výsledky letošního, ale i loňského ročníku (www.testing-expo.com/engineoftheyear/20…
Je tam možno nalézt spoustu zajímavých věcí, spoustu slušně se umístivších dieselů apod. Taky člověk záhy zjistí, že AutoTip se zase trochu seknul, když píše, že 1.4TDI je "nováčkem mezi oceněnými motory". Tenhle motor byl vyhodnocován už loni (aby ne když se vyrábí už od r.1999) a skončil na druhém místě ve své kategorii. -
« to taxi
1. Existuje takové zařízení, nicméně u diesela není tento problém tak žhavý jako u benzinových motorů.
2. Hm, V70 TDI (AUDI motor), doplň chiptuning. 174PS a 330Nm, 21.250,- s DPH a montáží. Zárůka 12 měsíců motor+převodovka+řídící jednotka.
P.S. Alespoň se ta sedmdesátka bude trochu hýbat... -
« to pavel kr5 part 2
A s tou větou ohledně špaget a ústřic jsem narážel na fakt, že Němci si jdou na ruku a troufám si myslet, že BOSCH dodává záměrně lepší software německým firmám než ostatním, protože německé auto s německou elektronikou jede subjektivně mnohem lépe než neněmecké auto s německou elektronikou. -
« to pavel kr5
Pozor, já neutočím na žádná auta, já je beru taková jaká jsou. Jen nebudu lhát a řeknu tvrdou realitu. Víš, jel jsem v mnoha autech, vím kolik váží, vím kolik mají kW a vím jak reálně jedou, vím jaké zvuky či pazvuky se z nich linou, hovořil jsem se spotou majitelů různých aut, atd. Nejsem subjektivně zaujatý k jedné dané značce, ani netrpím předsudky pramenící v 2 sv. vílce, atd. -
"-- skrytý --" 11.07.01 20:34
« Olej po 30.000 km ?
Mám teď Opel Astra 2.0 DTI, r.v. 2001. První prohlídka (a tedy i výměna oleje)
je naplánovaná až po 30.000 km. Zdá se mi to docela dost, když obvyklá doba okolo 15.000 km.
Mají to některá jiná auta také tak dlouhé? Jakou s tím případně máte zkušenost? -
« Re: 320d atd.
BMW 320d/100kWmají rotační vstřikovací čerpadlo (elektronicky řízeným, naturlich :-))) . Co mělo od začátku CR, byl šestiválec 3.0d/135kW (později i 142kW) a osmiválec 4.0d/180kW.
Když už jsme u to common-railu, tak nevím jak Vy, ale já ještě nepotkal dost dobrý český termín pro tento systém (namátkou si vzpomínám na jeden: společná tlaková lišta). To u pumpe-duse je to o dost lepší - mimo dost používaného, ale dle mého nic moc termínu "čerpadlo-tryska" je tady termín "sdružené vstřikovače". BTW pokud se nemýlím, tak tento druh vstřikování není úplným vynálezem VW, ale předtím se už používal u velkých motorů pro náklaďáky apod (?).
Co se týče wolffa, coby eventuálního zákazníka ATX, tak myslím, že není na světě (na MC) jen wolff, i když má velký výkon coby italofil&germanobijec. Wolff je sice nejvíc slyšet (vidět), ale výroky typu "francouzi a italové ... můžou jen hloupě koukat" se můžou dotknout mnoha méně viditelných příznivců/majitelů vozů této provenience. Kdyby člověk zkusil search slov jako JTD, HDI, dCi apod., tak by tady jistě objevil řadu majitelů těchto vozů, jako stvořených pro tuning (pokud se nemýlím, tak všechny tyhle motory používají vstřikovací techniku Bosh). A to nemluvím o početných majitelích starších turbodieselů, kteří můžou zainvestovat alespoň do KN filtru apod. No ale jinak je mi do toho houby, jakou Michal volí "marketingovou strategii". Co by mě spíš zajímalo, kde k té svojí averzi vůči Italům a Francouzům v poslední době přišel. Vzhledem k jeho zde zřejmě nejrozsáhlejším zkušenostem s moderními turbodiesely, by to mohlo být zajímavé.
« Re: to pavel kr5
to ATX: Docela mě u Tebe překvapují útoky na italský a francouzský auta (ať už tady nebo v zábavném pořadu "Wolffova a Hufnáglova diskuze" nebo jinde). U člověka živícího se tuningem bych čekal víc nezaujatosti a diplomacie. Byť tvoří majitelé francouzkých a italských aut zřejmě jen malou část potenciálních klientů (ve srovnání s TDI & spol.), tak je určitě škoda je štvát takovými výroky a přicházet tak o potenciální zákazníky (?). -
« To NOVAC-zvýšení výkonu 2,0HDi
1. Kerscher chiptuning 115PS a 253Nm. Cena včetně montáže 21.250,- s DPH.
2. Jedna Xsara Picasso 2.0 HDi s chipem byla na brzdě a vykazovala 116,13PS a 276,56Nm.
3. Pokud máš zájem, chceš vědět ještě něco více, mohu dát i reference na zákazníky, kontaktuj mě na info@chiptuning.cz Michal Naď. -
« "facelift" dieselového klenotu (BMW 2.0d)
Nevím jak Vy, ale já pár dní přehlížel na pravý straně obrazovky "BMW 3 facelift" (v kolonce NEPŘEHLÉDNĚTE"). Až dnes mě napadlo, že by se ten facelift mohl taky týkat donedávna nejlepšího dvoulitrového turbodieselu 2.0d (100kW/280Nm). A je to tak. Ať už je to přirozený vývoj nebo reakce na poslední 1.9TDI/110kW made in VW, tak BMW přešlo u svého dvoulitru na common-rail a výkon i krouťák posunuli nahoru na 110kW a 330 Nm. -
« čipy teréňáků
čau chlapy, rád bych se vás zeptal jestli se taky čipují off roadi. zajímal by mě Patrol s novým 3,0 di (automat). jestli se mu dá nadopovat nějaký výkon na víc, při zachování jeho charakteristiky, bez snížení trvanlivosti a s původní převodovkou. díky moc. a když tak jaké má potom parametry. nikde jsem podobnou nabídku nenašel. -
« Re: to zadek524
Tak to se někdě začnu porozhlížet po mezichladičí z Nějakého vhodného vozidla. Chtělo by to asi z auta s přibližně stejným obsahem že? Nebylo by určitě vhodný dávat do 2,4l mezichladič z 1,8td?? Obávám se taky problému optimálních hadic, no uvidím, ten chladič to chce jako první. -
« to zadek524
1. Mezichladič - super. Hodně se zvýší kroutící moment a tak asi o subjěktivní polovinu zvýšení kroutícího momentu výkon. Projeví se trošku větší turbo díra ale jinak OK.
2. Chtělo by to k tomu intercooleru ještě malinko jinak seřídít čerpadlo, vstřiky a turbo a viděl bys velkou změnu.
3. Pro info, teď jsem jednomu známému dělal mechanickou ASTRU 1.7 TD, jen je všechno jinak seřízeno a výsledek na brzdě originál/tuning jest kroutící moment +33% a výkon +20,5%.
Hmm, to zní zajímavě, já mám ale bohužel (naštěstí) starej model s mechanickým čerpadlem. Podej mi prosím ještě informaci jakej vliv na výkon motoru by mělo dodání mezichladiče stlačenýho vzduchu???