Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Mercedes W123 / 220D ..
Ahoj všem !!! Koupil jsem piáno v naftě a tak mám pár otázek: Jaký olej dát do motoru /nejsem fanda syntetiky a dalších sraček, ale podle mě tam stačí obyč Paramo 15W-40). Podle mě je hlavní příčina: INTERVAL VÝMĚNY OLEJE, každý mění při 10.000 km. Ale moje otázka: Je to dostačující ? Podle mě by bylo lepší měnit tak každých 5.000 km nebo alespoň 8.000 km. Co Vy na to jako profíci v naftě ? A poslední dotaz, sháním pořádné žhaviče tak mi dejte vědět, jestli se Vám náhodou doma neválí nějaké v regálu ... :-) Dík, Ondra -
« Re: Mercedes 124 /200D
...tak som sa vrátil z obhliadky mojich dvoch potencionálnych "nových"vozidiel, ten Mercedes sa ukázal ako šrot ale verím, že niekedy mohol byť výborný, takže zostalo to BMW 524TD u ktorého by som sa rád pozastavil.Ide o r.v.1989 s karosériou z r.1994 podľa toho aj vypadá (perfektný interiér aj exteriér).Žiaľ má presne tú závadu na ktorú ste ma tu upozorňovali t.j.nejde ani otáčkomer ani ekonomer dokonca ani tachometer (ten vraj po pol hodinke naskočí, čo by som pripisoval mechanickému náhonu-ak ho má).Zdalo sa mi, že auto má ale mechanické čerpadlo (neviem ako to mám spoľahlivo určiť).Prosím povedzte mi niekto-ak už má mechanické čerpadlo, potom je celá "riadiaca jednotka"aj tak k ničomu a u takto prerobených vozov asi už nikdy nejde otáčkomer ani ekonomer-alebo sa mýlim? Bolo by za dobrú cenu a šiel by som do toho. Dá sa nejako zbežne zistiť či to auto nemá nabehané napr.500 000km?
Veľmi ďakujem za rýchlu odpoveď. -
« Re: 1356 od Pavel_KR5
Pavel: [odkaz] nějak jsem z toho vyrozuměl, že zásadní obrat to vzalo v 50. letech. Nejsem žádnej historik, ale tak nějak se mi plete, že jsem vždycky slýchal, že Cummins byl opravdu první i když jsem to z tohoto nějak nevyrozuměl. Jako malýmu dítěti, mi tatínek vyprávěl o 3. vačce vezi dvěma, ovládajícíma ventily, která mačká na pístek jednoválcovýho vstřikovacího čerpadýlka a dokáže tak díky pod - v porovnání s ostatníma - obrovským tlakem vpravit do válce téměř atomizovanou naftu, čehož důsledkem je její dokonalejší promísení se vzduchem a tedy i následné hoření. -
« Dvoutaktní Diesel
Zdravím ve spolek. Máme tady dilema. V Brně na Rašínce v budově ČPojišťovny za výlohou je vystaven letecký motor hvězdicový devítiválec, vzduchem chlazený, výrobce Zbrojovka Brno, v částečném řezu. To by nebylo nic tak neobvyklého. Nicméně na přiloženém popisu je uvedeno, že je to Diesel. To bych taky zkousl. Má žhaviče a přímé vstřikování do válce - vstřikovače. Max Otáčky cca 1800/min. Potud vše ok. Nicméně v hlavě má dva ventily. Pokud by to byl čtyřtakt, celkem potřebná věc. Jenže na popisce je uvedeno, že je to dvoutakt. Kdyby to byla chyba, tak si toho někdo za cca dva roky všimne a opraví se to. Takže mám dilema jak se srovnat s naftovým dvoutaktem se dvěma ventily v hlavě. Kdybych našel někde přepouštěcí kanály, pochopím, že jsou to oba výfukové ventily (systém ruské lokomotivy Sergej) jenže přepouštěcí kanály jsem nikde nenašel. A včil mudruj.......PTD -
Motor ma 70k. Kdo ma dnes v EU tento vuz, musi platit vysoke dane (kolem 1000 DM rocne) proto je jich moc na prodej. Motor normalne neznicis, potrebuje kolem 7litru. 2500cm^3 potrebuji kolem 8 litru a vydrzi 1,5 Milionu. Nejsou to prelakovane taxiky? -
Mám 190 2.0D a žádnej divoch to není, ale znám několik lidí, kteří mají 124/200D a hrozně si to pochvalujou. Dokonce jeden tím i tahá auta na vleku už několik let. Takže není to věru auto na závodění, maximálka je 160km/h, optimální rychlost je ale na dálnici tak 120. Spotřeba je nula nula nic = 6 litrů. Pokud má auto najeto 500.000km, vůbec nic to neznamená a může lítat ještě hodně dlouho zvesela dál, pokud mělo aspoň trochu údržbu.... -
« Mercedes 124 /200D
Mohol by sa prosím niekto vyjadriť, čo sú to za autá, pretože sú za podozrivo "dobrú" cenu. Mám v pozornosti dve, ale sú to 2000ccm, iba "diesel" navyše so 4 stupňovou prevodovkou. Vychádza mi vzhľadom k hmotnosti, že by mali byť pravdepodobne dosť "lenivé". Ak je to tak, prečo taká automobilka tieto vozy robila? Ďakujem -
« Re: ad sdružené vstřikovače VW
Taky jsem zaslechl, že pro PD motory se musí používat olej s vyšší výkonovou specifikací než byla u "klasických" TDI (?). Souvisí to s PD technologií (extrémní tlaky na vačce a nutnost jejího okamžitého mazání) nebo s vyššími výkony těchto motorů (což by ovšem neplatilo u 74kW verze)? -
« ad sdružené vstřikovače VW
to ATX: Ty Autokomplexi, nedávno jsi se tu někde poblíž (jestli to nebylo téma "bionafta") podivoval Hufnáglovi, že do svý Fabie 1.9TD PD chce lít bionaftu a zmínil jsi, že tyhle motory mají problémy samy o sobě. O co jde konkrétně? Že by byla přetížená vačka pohánějící jednotlivé "pumpičky-dýzičky"? -
« Re: tp pavel kr5
O druhé turbíně v sérii nedávno psali ve SM v souvislosti s novým motorem pro Scanii. Říkali tomu "turbocompound" a je u toho dost náročný převod mezi otáčkami téhle druhé turbíny (až 50000 ot/min) a otáčkami klikové hřídele. Asi se to ale vyplatí jen u velkých motorů pro náklaďáky, apod. -
« Re: Tuning na BMW 325 TD
Přesně tak, TDS má intercooler a má 143PS. Náročný to tuning není, chip 17.000,- s DPH + intercooler+KN filtr+reseřídit turbo. Intercooler buď sehnat originální z TDS včetně trubek nebo se nechá udělat z podobného. Cena souvisí s řešením. Parametry cca 160PS a 300Nm. -
« tdi
Naj diesely má BMW a MB.Ale tie nie su pre široké vrstvy.Pre širokú populáciu vedie VW,ale už len tak tak,pretože PSA má 2.0HDI 2.2HDI.Opel má 2.2DTI s max.točákom od 1500ot. a to je super hodnota.Myslím,že konkurencie sa už može smelo postavit VW a pobit sa s ním.Som zvedavý na palivo vodík.V roku 2008 by mal Mercedes robit aj seriové auto s vodíkovými palivovými článkami.O 20 rokov sa bude vodík velmi presadzovat.Ropy nie je tolko. -
« BMW - Palivové čerpadlo
Zdá se, že je tady dost odborníků, tak mi snad někdo z vás poradí s mým problémem. Mám BMW 325 TD z '92 a odchází mi palivové čerpadlo. Problém je, že se z nějakého důvodu nedováží samostatně (nebo ho zatím nemůžu ani za boha sehnat). Benzínový čerpadla se prodávají snad všude, ale jak slyší naftový čerpadlo v nádrži - "nemáme".
Mají to jen v kompletu včetně hladinoměru zabudovaný do víka nádrže, ale je to zbytečně moc peněz.
Neví někdo z vás o někom, kdo by dovážel samostatný čerpadla i pro nafťáky? Je to VDO, ale možná ho vyrábí i jiní výrobci. -
« Re: tp pavel kr5
Nevím kdo je použil poprvé ty sdružené vstřikovače, ale vím, že v Zetoru to měli hotové a pojízdné v roce 1992 (neuvedeno do seriové výroby). Dělal jsem tam na vývoji diplomku a kamarád měl právě sdružené vstřikovače. Já jsem dělal mezichladič. A vím, že co jsme vymýšleli už dávno jezdilo po testovacím dvoře. Takže věřím tomu, že už to ve větších nafťákách jezdí hodně dlouho. K těm tankům, souhlasím, jsou to krasavci ty motory. V německu jsem viděl na přehlídce Tygra (tanka) se systémem Comprex (pokud si ten název s něčím nepletu) - dvě seriově řazené turbíny - jedna poháněla dmychadlo a druhá poháněla (připoháněla) klikovou hřídel. Maximální využití kinetiky výfukových plynů. Prý to je tak proto, ža se sníží spotřeba a tank v bojovém poli kde se blbě tankuje nafta dojede dál, pokud ho nesestřelí. Motor byl obludný, ale hukot fest. Výrobce jsem neidentifikoval, ale údajně tam dávají MAN (Mnichov-Augsburg-Norimberg). -
« tp pavel kr5
Nevím kde to bylo poprvé. Každopádně dobré tahače jsou v tomto směru hodně napřed (MAN, VOLVO, Detroit diesel, Cummins, adt.). Už dávno všechny mají přímý vstřik, 4 ventily na válec, elektronické řízení motoru, atd. Jako perličku uvádím, když jsem byl v roce 1995 za války v Chorvatsku, našel jsem polovrak ruského tanku. Zvědavost nedala a prozkoumal jsem agregát. Nestačil jsem se divit, rv. 1978, krásná alu nádrž, přímý vstřik, elektronicky řízené vstřikování, 4 ventily na válec, 2 turba, 2 obrovské intercoolery, atd. Dost mě to překvapilo. -
« Re: vw
To urcite, ja si svoje TDI 81kW nemuzu vynachvalit. Ale taky nejsou z nejlevnejsich.
Akorat by mohli do manualu napsat neco trochu vic o tom, jak s nim jezdit. Veta: Typu pri priliz vysokych nebo nizkych otackach preradte mi moc nerekne.
Netusite jestli se motor nici pokud jedu napr. na 1200 ot./min. Na petku to jezdi po meste uplne v pohode s dobrou spotrebou.
M -
« Tak už i Honda ...
Teď jsem se právě prohrabal v Auto-Periskopu k zajímavé novince: Honda, jeden z posledních "benzínových fundamentalistů" začne už letos do Civiků dávat turbodiesel 1.7 (common-rail). Má to být motor od Isuzu, tak si říkám, jestli to není náhodou sourozenec motoru Opel 1.7DTi (?). Později má přijít vlastní dvoulitrový TD od Hondy. No, pokud to dotáhnou na takovou úroveň, na jaké jsou jejich benzíňáky, tak se je na co těšit.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!