Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: startovani pri
Samozrejme. A to co pises mne prave zajima u dieslu. Jam moc spotrebu ovlivnuje teplota vzduchu. Rika se u benzinu, ze spotreba v zime pri stejnych podminkach ( dopravni situace, stejna cesta ) je vyssi o 0.5-1l. Zajima mne rozdil u dieslu. Proste nekdo jezdi pravidelne o vikendu na 50 km vzdalenou chatu, porad stejne nabaleny, se stejnyma lidma, zhruba ve stejny cas, zhruba ve stejne dopravni situaci, zhruba stejnou prumernou rychlosti, zhruba na stejnem povrchu, a zajima mne spotreba dieslu v lete a v zime. U benzinu mam na podobne trati 0.5 l navic -
Zdar, taky přispěju se svou troškou do mlejna.
Mám MB 124/300D, najeto to má o něco míň než nekonečno, něco přes 700 tis a i v těch nějtužších dvacítkovejch mrazech co tenhle týden byly to chytlo asi po pěti sekundách točení startérem na jedno nažhavení... Naftu kupuju naprosto obyčejnou - v Globusu. -
« Re: startovani pri -20°C
Tak nevím, ale mě VW TDI dneska chytl až napotřetí a po pár vteřinách. Ale část bych připisoval i ztuhlé naftě, a část ne úplně nabité baterce. Obdoba byla i u TD Astry. I když obě auta mají vyhřívaný filtr nafty, tak než čerpadlo (nebo PD) "přetlačí" ten kousek v trubkách mezi filtrem a vtřikovači, tak to chvíli trvá. Odpoledne, při -12°C, bylo krásně slyšet, jak naskakují jednotlivé válce - postupně. Loni byla super nafta od OMV, ale jen ze začátku - to chytalo okamžitě. Pak to zas začali šidit a tuhla a tuhla.... :-( -
Jako se zmenila spotreba dieslu, dejme tomu v -10 a v +10, na treba 30 km ceste pri zhruba stejnych podminkach ? Zajima mne jak reaguje spotreba u dieslu v zavislosti na teplote. U benzinu pozoruju 0.5 litru. Sice mi to k nicemu neni, a je to celkem k nicemu, ale stejne bych to rad vedel. -
"-- skrytý --" 06.01.04 12:08
« startovani pri "teplote" -22'C ?
Tak jak Vam to dneska startovalo? Dneska rano mi teplomer ukazal uctihodnych -22'C .. a az 7.nastartovani u meho dCi bylo uspesne :-/ .. ikdyz aspon ze to naskocilo, uz se me zmocnovala trudomyslnost :-) Nevim, jestli to mam brat za dobry vykon, ze mi to vubec nastartovalo, nebo za spatny, protoze to ostatnim v tom samem mrazu naskocilo snaz?? Mezi kazdym startovanim jsem uz zhavil trikrat, pro jistotu. Ze by byl problem spis v tom, ze to diky tomu ztuhlemu motoru nema dostatecnou kompresi na vzniceni? Pri tom startovani to necham otocit tak petkrat, maximalne sestkrat. Je to hodne nebo spis malo a mel bych tomu dat vetsi chvili, aby tam ta dostatecna komprese za tehle podminek vznikla? -
« Bez nadpisu
Ja som vo svojom prispevku nepisal o vlastnictve, ale o tom, ze patria pod nich. myslel som to tak, ze tieto automobilky spolupracuju a hlavne rozhodovanie o napredovani a vyrobe robia v GM, samozrejme po odsuhlaseni majitelov. A pokial sa tyka toho multijetu, tak pokial viem vyvijali ho vo Fiate za prispenia GM. Automobilky prisli na to, ze je zbytocne ak kazda investuje do vyvoja zvlast, aj tak nakoniec vacsinou dospeju k velmi podobnym vysledkom. Takto usetria peniaze investovane do vyvoja... -
« Re: Re:
GM tam bude mít spíš jenom nějaká aktiva, než že by Subaru přímo vlastnil. To něco jako právě Fiat, mám tam sice nějaký share, ale rozhodně Fiata nevlastní, tedy zatím, protože GM má na zbylé akcie Fiatu obční právo. Zatím to s Fiatem vypadá tak, že čeká až do konce obce a pak pravděpodobně Fiata koupí co nejlevněji, protože nikdo jiný než GM nedá Fiata dohromady a italská vládá to moc dobře ví. Se Subaru to bude něco v podobným směru, sice Subaru nevlastní, ale bude tam mít své know-how, já bych to tam hádal na nějakou Joint-Venture tedy něco jako s ruskou Ladou, kde GM taky je přestože ji nevlastní... -
« Re: TDI na vodu
ne, měl jsem namysli to, že ta naběračka v které je sací koš nedala té vodě šanci zalézt někam do kouta nádrže. Protože je přímo pod hrdlem a ta sračka tekla přímo do toho. Měl jsem kdysi Golfa 3 TD, tam byl sací koš na dně, ale bez tý naběračky. Už jsem měl pěknou řádku ropáků, ale takový pech jsem ještě neměl.
-
"-- skrytý --" 28.12.03 20:39
« Re:
Tak sorry, asi to bylo v jiném tématu. Jel jsem s s tímto motorem v nové Lancii Y: po ohřátí (velmi rychlém) maximálně kultivovaný projev, vč. volnoběhu, a to i po otevření kapoty motoru; minimum "dieselovských" vibrací, jen trochu výraznější turbo efekt - pod 2000 ot./min. sice použitelný pro rozjezd a plynulou jízdu, méně již pro akceleraci, nad 2000 se ovšem jeví jako motor o dost vyššího objemu; ani při 4500 neprojevuje tendenci k rychlému vadnutí, tj. oproti jiným "vyhoněným" turbodieselům má dostatečně široký rozsah využitelných otáček; jelikož měl najeto pouze několik set km, moc jsem ho netrápil, ale 140 jel úplně v pohodě i navzdory dost silnému protivětru; v tomto voze údajně "běžně umí tacho 180". Sám rozhodně nepatřím k příznivcům diesel motorizace, ale tenhle motor bych byl schopen "zkousnout" (na rozdíl od koncernových dieselů VW/Audi/Seat/Škoda) a vzhledem k jeho objemu ho musím označit za naprosto super! -
« Re: TDI na vodu
Mám nový čerpadlo a vstřiky. Čerpadlo je tam daný jen od oka. Předvstřik chci nechat uděl v servisu, ale všude mají během vánoc děsný "netáhlo". Tak až po Novým roce. A4 má tu sací koš v nádrži v podobě takové naběračky, která je položená přímo pod napouštěcím otvorem!!! Takže všechno co teče do nádrže dostane motor z první rány, aniž by se to mělo šanci někde v dolní části nádrže usadit.
Co se týče reklamace u pumpy - klasika jako v Čechách - mi nic, mi muzikanti a že tam máme vodu? No to nám pane musíte prokázat atd.... Nevím jak to mají ty pumpy vyřešený, ale hned po mě prý přijela k pumpě cisterna. Možná sem bral poslední sra**ky ze dna. Ještě se ozvu jak to dopadlo. -
« Bio
Nechce se mě vrtat v archivu, díky těm reklamám už mi to sotva leze,tak to dávám sem: Forscher warnen vor Biodiesel
Vor dem Einsatz von Biodiesel in nicht dafür ausgelegten Motoren haben jetzt Wissenschaftler der Universität Hohenheim gewarnt. Vor allem in modernen Dieselmotoren mit Pumpe-Düse-Technik oder Common-Rail-Einspritzung könne der aus Rapsöl gewonnene Kraftstoff zu Ablagerungen, erhöhtem Verschleiß und Motorschäden führen.
Die Forscher hatten in einem Projekt untersucht, wie sich ein Kraftstoffgemisch aus Biodiesel und herkömmlichem Diesel auf Traktormotoren auswirkt. Die Ergebnisse ließen sich aber auch auf Pkw-Motoren übertragen, hieß es. Die Wissenschaftler stellten neben einem deutlich erhöhten Spritverbrauch einen überdurchschnittlichen Motorenverschleiß und eine starke Abnutzung der Kolbenringe fest. Dies mache zusätzliche Inspektionen und Reinigungen von Motorbauteilen sowie verkürzte Wechselintervalle notwendig. Bereits in den vergangenen Monaten hatten zahlreiche Autohersteller frühere Freigaben ihrer Aggregate für Biodiesel zurückgezogen. (mid) Zdroj: AutoScout24-News
-
« TDI na vodu
V sobotu jsem u jedný nejmenovaný světový pumpy u stojanu "DIESEL" ovšel netušil jsem, že jim z toho teče taky voda. Mám A4 TDI a ujela na tu směs cca 2 km. Pak bylo velké ticho. Po odtahu do servisu jsme zjistili, že jsem nenabral jen pár kapek, spíš pár litrů vody. Teď seznam prvních škod - fitr, zadřený čerpadlo, řemen přeskočil o tři zuby, tečou tři vstřiky. Jen doufám že to zavrčí a nebude to potkaný. Pojedu a rozbiju jim tam držku....