Dieselové motory - tipy a triky

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

21.01.02  15:47

« Re: Zkušenosti s Focus TDCi

to je dobry prodejce! U Citroenu Berligno s podobnymi problemy se na nas vykaslali, spotreba pry je stylem jizdy, a nic. Proste jsme koupili "ne nejlepsi" kus. Takze .... men, dokud muzes !
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.02  15:44

To není tak jednoduché. Mám Mondeo combi 1.8EFi z roku 2000, koupeno 3/2001. Stále se mi ale objevují vibrace na přední nápravě a auto má mimo město spotřebu nad 8,5L což je o 1,5 litru více oproti ostatním uživatelům. Vzhledem k dalším problémům mi FMC nabídl výměnu právě za Focus. Cena ještě není vyřešena. Jednalo by se asi o stejně staré vozy.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.02  08:00

pokud to nebylo bourané, tak ano ano ano ano ano, jenom pro zajímavost, kolik peněz??
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.02  06:56

jasne, je to nejlepsi diesel na svete, jdi do toho !
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.02  16:44

« Zkušenosti s Focus TDCi

Nemáte někdo zkušenosti s Ford Focus combi 1.8 TDCi? Mám možnost tento vůz koupit, ale nechci bez ověření. Tento motor je v ČR prodeji od 12/2001. V EU ale jezdí již od 9/2001. Údajně má lepší parametry jak TDI i HDI. Obsahuje Common-Rail II.generace a nějaký systém snížení hlučnosti a prodlouženou dobu serv.prohlídek. Z křivky momentu se toho moc vyčíst nedá.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  17:48

« to fija

Proč? No protože jsem vědec :o)))))))

A jsem si jistý. Vystopoval jsem vedení nafty a dává to smysl.

BTW, zkoumání podvozku provádím, když je auto na zvedáku kvůli něčemu jinému a já mám čas bádat a objevovat nové a nové věci. Jako veverka :o)
  • « 00 Reagovat !

foto oleowr1

oleowr1 18.01.02  14:57

« Re: benzin do nafty ...

Benzín je každopádně nejspolehlivější řešení, stačí ho i málo (1:10), v severských zemích se běžně používá a údajně jsou i stojany na jakýsi mix benzínu s naftou. Kolega dal jednou přípravek renomovaného výrobce proti zamrzání nafty cvičně na noc do mrazáku a druhý den ho nemohl z lahvičky vytřepat, takže těmto rádoby aditivům moc nevěřím.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  14:16

« Re: Dodací list

Ono u slušnejch pump by ty atesty od posledních dodávek měly být vyvěšovány trvale na jednom místě, bez zbytečnejch debat. Ovšem většina "rejpavejch" stejně nerozumí tomu, co který číslo znamená a v koncovce odchází se slovy: Takovejch papírů vám můžu přinýst kolik chci! Nejlepší na tom je, že má taky pravdu :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  13:39

« Re: to fija

jo to nevim. Pod autem jsem jeste nelezel :-)))) Ty to delas ? Proc ? :-)))) jinak teda ses si jist, ze je to chladic zpatky putujici nafty ?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  13:26

« to fija

Zjistím. Každopádně je palivová soustava TDI PD odlišná. BTW, máš pod autem na podlaze (přibližně v místě spolujezdce) taky ten masívní palivový chladič nafty putující zpět? Já ho zatím na žádné octavii neviděl...
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  13:25

Tak jsem se ted stavoval na nasi vesnicky pumpe a po dotazu co to tam maji za naftu a proc je na stojanu napsano "letni klima" na me chlap vytahl s usmevem dodaci list,kde bylo hromada parametru,vcetne bodu tuhnuti a fitrovatelnosti.Tak jsme si hezky popovidaly,vsichni jsme byly spokojeny a bylo to.Posilat nekoho nekam,ohledne toho ze chce videt vicemene bezcenny kus papiru,me z normalniho lidskeho hlediska pripada ponekud podivne.CZus.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  12:48

Pozor, ten benzín se ale musí přilejt do nafty zavčasu a ne když už je sražená. Musí se nalejt hnedle při tankování nebo po shlídnutí předpovědi počasí...
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  12:15

Kdyz jsem mel tehdy pred 5 lety na vanoce problemy kvuli nafte do -15 C a mrazum az -25 C, tak jsem tam samozrejme taky zkousel primichat benzin (jeste jsem to promichaval stlacenym vzduchem, protoze uz predtim byla nadrz skoro plna nafty). Bohuzel to moc nepomohlo a auto jelo na rovine maximalne tak 60 km/h (na petku !!!) a kdyz prituhlo vic, tak obcas i zastavilo. Nakonec pomohlo az otepleni.

Proste tahle zkusenost z prvni zimy s dieselem a moznost nabrat zkusenosti od tchana z Benziny vedly k tomu, ze si v zime hlidam, co kupuju u pump. Pokud se nektere z tech znalosti hodi nekomu ze zde diskutujicich, tak fajn.

to ATX: Ve Tvem prispevku samozrejme invektivy byly, nejen to posilani do p....e, ale taky oznaceni za stupiditu, kdyz nekdo chce v zime u pump zjistovat, jakou naftu kupuje. No, ale nejde o zivot, nemusime to vic rozmazavat.

• « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  10:53

no ja ne, ja vim, jak napis Service nebo OIL z displaye smazat :-))) A udrzbu mam vzornou, dycky jednou za 15 tkm to hodim na garancku do servisu a je to ... jo, vlastne jeste sem-tam dofoukam gumy, doleju cosi do ostrikovacu a obcas i natankuju :-))))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  10:51

« Re: to fija

japato ? Ty mas filtr vyhrivany elektricky ? A jak dlouho se takovy filtr predehriva ? Za 2s zhaveni se pri tom mnozstvi nafty ve filtru asi moc neohreje ... tak jak je to ?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  10:30

« to fija

Tak to se šeredně mejlíš :o)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  10:13

Nojo, to je ten problém těch novejch choulostivejch aut. Starý křápy jezdily právě proto, že byly jednoduchý a nic nepotřebovaly, takže když se jim nic nedávalo, tak se vlastně jednalo o vzornou údržbu. Tyhle nový věci mají takovejch různejch věcí, který vyžadujou permanentní kontrolu jejich funkce, že by člověk nemusel dělat nic jinýho, než to pořád kontrolovat. Stejně pak většina lidí jezdí se svítící kontrolkou Servis, která svítí i tehdy, když je všechno OK :))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  08:29

ve starym golfu a P205 jsem to delal taky, ale tydlety primovstrikovy diesely by na to uz mohly bejt haklivejsi, obavam se. Kor pak ty vysokotlaky CR nebo PD. Navic beneli je suchej a cerpadlo pak nema svy potrebny mazani, takze delat to 14 dni v kuse je celkem riziko, ne ?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  07:56

Ředění benzínem v extra tuhejch mrazech je normální věc, když je hodně mrazivo, je možno naftu ředit až 1:1. Pro motor asi nic moc, ale co se dá dělat?
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  07:04

« Re: to prof

Hufe nemachruj, protoze jestli se seredne nemejlim, tak TVUJ (i muj) predehrev funguje az pri bezicim motoru, protoze je realizovan zpetnym vedenim ohrate nespalene nafty od beziciho motoru. Tudiz se startovanim ma jen malo, paklize vubec neco, spolecneho. :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.02  07:03

v mem navodu k obsluze je prilevani benzinu do nafty vyslovne zakazano ... :-))) Ale se startovanim jsem doposud zadny problem nemel.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  23:25

« to prof

Nic o dotáčení benzínu v návodu není. Naopak. je zakázáno cokoliv s čímkoliv kdekoliv... Mám předehřev palivového filtru, tak jsem i v -19 jezdil a startoval jako machr ;o)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  22:15

No jak to tak sleduju, tak tady děláte - hlavně Pavel, jako by se tady u každý pumpy prodávala jiná nafta. Souhlasím s ATX, jelikož zákazník, co strká nos tam, kam nemá, není zákazník, o kterýho bych být majitelem prodejny čehokoliv, raději nestál. Oni tihle zákazníci totiž většinou patří ktěm takzvaným problémovým, kteří mají jaksi ze zásady problém se vším a všude. Jelikož už jsem v životě takovej dodák viděl, tak bych chtěl Fiju upozornit, že na dodákách od PH ceny nebývají, jelikož je po tom houby nejen zákazníkům, ale i obsluze, což je většinou průměrně inteligentní lid. Velmi pečlivě tam však bývá sledovaný jiný číslo, a to sice dodaný množství. Cenu si pak osoba dostatečně kompetentní (což obsluha nebývá, pokud jí není sám majitel, či nájemce) přečte z faktury v klidu a pohodě kanceláře. Už tady o tom byla řeč, ale filtrovatelnost nafty při nízkých teplotách se odjakživa řešila dotáčením benzínu. Přečtěte si laskavě návody k obsluze vašich vozů, kde o tomto "barbarství" bývá často psáno jako o zcela normální věci. :-).
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  16:06

« to pavelkr5

"ad ATX: Na Tvoje invektivy se pokusim nereagovat ve Tvem stylu. V p....i je clovek ne kdyz ho tam posle nejaky jesitny polobuh motor-cafe, ktery se nahodou v necem nevyzna nejvic ze zucastnenych, ale skutecne v p....i je clovek, kdyz ma v nadrzi naftu do -15 C a venku uhodi poradny mrazy (pod -20 C). Neco dokaze vyresit elektricky nebo recirkulacni predehrev palivoveho filtru, ale ne kazdy clovek ma auto s takovymi vymozenostmi"...........................… GREAT!!! Teď jsi se teda vybarvil diplomate, a alespoň vím, co si o mně myslíš, a budu si to pamatovat. Jen pro informaci, to nebyla vůbec žádná invektiva, jen jsem chtěl říci, že si jako zákazník nedovolím vyžadovat účetní doklady cizí firmy, jakožto drtivá většina lidí, a ani myslím na to nemám právo, a tak stejně jsem se imaginárně vžil do role majitele čerpací stanice a ještě navrhl řešení s vyvěšením nějakého certifikátu. A za to jsem byl označen "jesitny polobuh motor-cafe, ktery se nahodou v necem nevyzna nejvic ze zucastnenych". Nevyznám se v tobě...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  15:32

ad Agip: fakt, ze Agip na vypadovce z Prahy na Mladou Boleslav je jedna z mala pump, ktera ma v zime 2 druhy nafty - normalni zimni (E,F nebo 0) a arktickou "1" (filtrovatelnost do -26 C). Ta arkticka je o neco drazsi. Asi to tam drzi kvuli velkem poctu prazaku vyrazejicich do Krkonos a Jizerak, kteri jsou ochotni si priplatit. Totez mivali po "mrazove kalamite" na prelomu roku 1996/1997 i vybrane pumpy Benziny, ale vydrzelo jim to jen 1 zimu. Urcite by nebylo od veci, kdyby tuhle praxi zavedla vetsina znackovych pump v horskych a podhorskych oblastech.

ad normy CSN> Uz nafta tridy "E" (filtrovatelnost do -15 C) je nafta pro zimni obdobi a obavam se ze pumpari nemaji ze zakona povinost kupovat naftu "F", ktera je drazsi. Spis tak delaji az po prichodu velkych mrazu. To je ovsem pro cloveka, ktery nejezdi extremne moc, uz pozde, protoze ma v nadrzi naftu do -15 C a je v problemech.

ad obsluha a dodak: Obvykle se obsluhy nejdriv optam, jakou maji naftu (predtim nez nacerpam). Obcas to nevi vubec (tj. vi jen ze maji zimni naftu). Obcas reknou nejaky cislo, ale kdyz se jich clovek opta, co to znamena (filtrovatelnost nebo tuhnuti?), tak nevi nebo placnou nejakou blbost. Tak je proste pozadam at se podivaji do dodaku a ujistim se jaky je CFPP (nejcasteji udavany teplotni parametr na dodacich). Pripadne kdyz jsou ochotni, tak se podivam sam. Obdas to neni potreba, protoze obsluha vi, o co jde, ale to je v dnesni dobe pomerne vzacna situace - obavam se, ze vetsina prodavacu/cek u pump se vyznaji vic v sortimentu prodavanych sendvicu nez v prodavanych palivech. Fakt, ze kdyz hodne potrebuji mit jistotu kvalitni nafty (napr. jsou mrazy a navic jedu na hory) a obsluha mi neni schopna schopna rict co maji a ani ukazat dodak , tak proste jedu k vedlejsi pumpe (totez plati pokud proste maji nevhodnou naftu).

ad ATX: Na Tvoje invektivy se pokusim nereagovat ve Tvem stylu. V p....i je clovek ne kdyz ho tam posle nejaky jesitny polobuh motor-cafe, ktery se nahodou v necem nevyzna nejvic ze zucastnenych, ale skutecne v p....i je clovek, kdyz ma v nadrzi naftu do -15 C a venku uhodi poradny mrazy (pod -20 C). Neco dokaze vyresit elektricky nebo recirkulacni predehrev palivoveho filtru, ale ne kazdy clovek ma auto s takovymi vymozenostmi.

ad arkticka nafta: Mohl by vzniknou dojem, ze v zime plati - cim "chladnejsi" nafta, tim lip. Ale tak to uplne neni. Arkticke nafty maji nizsi cetanove cislo a hlavne mene mazou. Takze pokud clovek nejede do extremnich podminek, tak by vicemene vzdy mela stacit zimni nafta "F".

• « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  14:27

No mně to připadne víceméně stupidní. Čerpací stanice má certifikáty od dodavatele, na stojenech vyvěšený odkaz na ČSN a jejich kontrolu řeší ČOI. Já kdybych měl pumpu a někdo vyžadoval dodací listy, tak ho pošlu do p.....e. To bych radši vyvěsil na viditelném místě nějaké dobrovzdání s atestem od dodavatele, ale dodací listy bych civilům určitě neukazoval.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  13:58

to jsi na tom presne jako ja. Teda odvahu zeptat se jsem mel, ale papiry mi nikdy zadne neukazali ...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  13:52

« Re: Jak startujete při -20st.?

nahodou pribuzna prodava v Tescu ... neurazej kvalifikaci prodavacu z Tesca !!!! :-)))))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  12:41

Hmm, co jsem slyšel od Otce (má pumpu od Agipu) tak se vozí nafta do -20C, když je dlouhodobě blbě, tak se začne vozit jiná, ale ta je zase dražší. Nicméně říkal, že je zatím v pohodě a nemrzne a jemu osobně v autě taky nějak nezamrzla.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  12:38

« Dodací list

To mě v životě nenapadlo, tohleto vyžadovat. Mám na to vůbec právo? Já jsem se kolikrát koukal po stojanech, kde jsem našel akorát nějakou jednou nalepenou nálepku že palivo splňuje požadavky normy ČSN...., s dodatkem "mírné klima". Nikdy jsem neviděl nějakou aktualizaci nálepky, či nápis "arktické klima".
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  12:36

« Re: to Viados

To s tou teplotou tuhnuti nafty -48 C je docela mozny.

Pokud se dobre pamatuje (tchan delaval u Benziny a tak jsem u nej prostudoval par lejster), tak v soucasnosti se nafty dle platnych norem deli bud v stupnici pro mirne pasmo (tridy "A" at "F") nebo ve stupnici pro arkticke pasmo (tridy "0" az "2"). Ceska republika patri do mirneho pasma, ale jsou zde k dispozici i nafty arktickych trid. Mimochodem "nejchladnejsi" nafta pro mirne pasmo ("F") ma velice podobne vlastnosti "nejteplejsi" nafte pro arkticke pasmo ("0"): teplotu filtrovatelnosti CFPP -22 C a teplotu tuhnuti okolo -30 C.

Abych se vratil k jadru veci - tusim ze arkticka "2" mela teplotu filtrovatelnosti -35 C a tomu by klidne mohla odpovidat teplota tuhnuti -48 C.

• « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  12:27

k tomu "dodaku": Protoze obsluha nasich cerpacich stanic je zoufale nekvalifikovana (tak asi na urovni prodavacu v Tescu), tak pokum mi na tom zalezi (jedu na hory apod.), tak si musim obvykle vyzadat dodaci list. Vetsinou mi ho ukazali - tak v 90% pripadu. Dost mozna, ze je to jejich povinost.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.02  09:27

« Re: to Viados

to Huf> No prave proto se ptam, tech -48 se mi moc nezdalo. Nicmene slusna nafta to asi je.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.02  07:42

nemyslela ta baba, ze "ta jeji tuhne pri 48 stupnich" ? :-))))
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.02  21:24

Zítra vyrážím na hory a ačkoliv jsem dosud nikdy žádný aditivum nepotřeboval (starty při -20 naprosto O.K.), tak jsem si koupil nějakej rakouskej hnus za dvě stovky (je taky pěkně zelenej, ble ;o))) a nalil ho tam skoro dvě deci a natankoval padesát litrů nafty... až se vrátím (pokud se mi to ovšem povede;o), napíšu sem své zkušenosti... tak zatím, mějte se všichni jak nejlépe to jde!
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.02  20:37

Na OMV u nas teraz zacali predavat AustroDiesel, ma to byt kvalitnejsia aditivovana nafta s bezproblemovou prevadzkou do -30°C, nizsiu spotreby, lepsi chod motora (precistenie...). Je ale o 2.60Sk na liter drahsia. Pokusne som natankoval, ale pride mi rovnaka ako bezna OMV, do ktorej lejem Castrol Dieselzusatz. Tiez nemam problem startovat v mraze (zatial najviac asi -25).
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.02  20:25

« to Viados

Nafta tuhnoucí při -48 stupních? Zajímavé. To jako že při -24 natuhne (zparafínovatí) a pak ještě stále tuhne a tuhne až při -48 vytuhne na šutr?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 16.01.02  19:39

A ma Aral opravdu lepsi naftu, jak se traduje? Mne zenska u pumpy rikala, ze ta jejich tuhne pri -48 stupnich. A je fakt, ze jsem nemel zadny problem ani pri -23 st., ani pri startovani (chytlo to okamzite, jako v lete, jen to o dost vic rachtalo) ani pri jizde 150 kmh na dalnici. Mam teda novy auto (35 tkm).
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.02  18:00

teda jeste nikdy mi neukazali aktualni dodak nafty ... neni na nem uvedena cena ??? To by mohl bejt ten duvod ...
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.02  17:41

Prosím o doporučení - nemám diesel dlouho - jestli v mrazech je lepší startovat s plně sešlápnutým plynem, jak se to dělává u náklaďáků, či se plynu ani netknout (obdoba u benzínů). Mám Citr. BX 17 TD. Díky za odpověď.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…