Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: To: Pavel HOLLER (VW 1.9D).
Nevíš prosím tě, jaké mají být periody výměny
oleje u feldy 1,9 D ? Jde mi o todle : škodovácký servis uvádí vyměnit olej každých 8000 km, prý nehledě na to jakej se tam dává olej. Když se tam dává plnosintetický olej tak dle mého názoru by ta výměna mohla být každých 15 000km aniž bych dával motoru za uši.
Jaká je pravda 8 000 nebo 15 000 km ?
Předem díky za odpověď. Čau. -
« To: Pavel HOLLER (VW 1.9D).
Motor 1.9D, který se montoval do Golfů v r.92 je víceméně to samé co se dnes montuje do Felicií (což je samo o sobě výhoda z hlediska dostupného a kvalifikovaného servisu v ČR). Je to koncepčně dost starý motor (tipuji z poloviny 80-tých let), který se ovšem průběžně vylepšoval. Výkon je 47 kW při 4200 ot/min a maximální krouťák 125 Nm při 2200 ot/min. Felicie s tímto motorem má maximální rychlost 156 km/hod a zrychlení 0-100 za 17.6 s.
Není to tudíž žádné žihadlo, ale když se rozjede tak jede. Tudle jsme jel po dálnici na Brno zhruba konstatní rychlostí 140 km/h a koukám, že se okolo mě motá pořád nějaká bílá Felicie. Na označení typu motoru nebylo moc vidět a tak jsem si říkal, že to bude asi benzíňák 1.6, když dokáže do kopců na Vysočině jet 140 km/h. Nakonec jsem si přečetl označení na zádi auta a s překvapením tam bylo 1.9D. Co se týče kontrukce tohoto motoru myslím, že kladem je použití hydraulických zdvihátek ventilů (menší hlučnost). Naopak slabší je litinová hlava (u novějších motorů je obvykle použita hliníková slitina). Ahoj Pavel KR5.
-
« Re: ¨Kontrolní otázka
Podle serveru Peugeot je to prototyp Peugeot 156 z roku 1921 (dvouválec, dvoutakt, 40 k).
Daląí kontrolní otázka - diesl v motorkách. Kdysi jsem viděl nějakou francouzkou ze sedmdesátých let o objemu cca 1.300 a výkonu cca 40 k. Kdo je dělá (mimo tříkolek a čtyřkolek) dnes? -
Diamant 01.04.99 00:00
« Re: Spotřeba při jízdě z kopce u starąích TD a D
Ked sa pozrieme na konstrukciu bezneho vstrekovacieho cerpadla, tak zistime, ze motor stale dostava mnozstvo paliva potrebne na volnobeh (teda aj pri jazde z kopca bez plynu) a pri vyssich otackach je to samozrejme castejsie = vyssia spotreba. Preto sa oplati vyradit rychlost (ale to pri vozidlach nad 3,5t vyhlaska zakazuje). Inak jazdil som na Avii a tam je mozne si volnobezne otacky nastavit otocnym gombikom na pristrojovej doske (samozrejme mechanickym, ziadna elektronika). Usetrit by sa dalo pri jazde z kopca jedine podvihnutim plynoveho pedalu, co u Avie sposobuje uplne zastavenie privodu paliva (pouziva sa na vypnutie motora). Odstredivy regulator sposobuje zastavenie privodu paliva pri prekroceni maximalnych pripustnych otaciek motora. Je to vlastne ochrana pred znicenim motora neumerne vysokymi otackami, ktore starym "tazkym" a hlavne nizkootackovym motorom velmi skodia. Ved napriklad na Karose sa radi uz pri cca 1500 ot/min na vyssi prev. stupen.