Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Turbo
Je fakt, ze jsem to jeden cas taky delal u dieselovyho Mercedesa 190D, kdyz jsem mel na odchodu vyvevu a auto nechtelo chcipat, muselo se to poradne roztocit, aby vyveva z poslednich sil vyvinula trochu podtlaku a dokazalo to chcipnout. Pochybuju ale, ze vetsina troubu, co to takhle protacej vubec vedej, ze je v motoru naka vyveva, nejaky vstriky a ze se to vsechno toci.....:-))) -
Zadek: O tomhle jsem přemýšlel. Nemluvím teď o plněnejch motorech, ale o obyč. atmosférických dieselech. Když přidáš plyn a po ubrání to vypneš, zarazíš dodávku paliva a motor se dotáčí setrvačností. Řekl bych, že spíš, než by mu to škodilo, tak mu to prospěje, protože motor se dále maže a po zastavení zůstává jaksi předmazaný na další start. To samý by mohlo platit o vstřikovaných benzínech, ale v žádným případě ne o starých karburátorových. Je to blbost, která nemá žádnej význam, ale co si o tom myslíš? Mohl by to být pozůstatek z dob, kdy to bylo nutný, aby se ty prhistorický věci daly vůbec znovu natočit? -
« nový 1.9 JTD 110kW
Na adrese [odkaz] jsem narazil na skvělý článek o nové Alfě GT (prodej začne koncem letošního roku), u které se poprvé představí nejnovější 1.9JTD/110kW. Mimochodem avizovaný 1.9CDTI 110kW pro budoucí Opel Astra (2004) je podle mě to samý "made in Italy" (jen se o tom Opel nějak pozapoměl zmínit ;-)))
Takže rodinka multi-jetů JTD se rozrůstá na čtyři členy (jeden 1.3, dva 1.9 a jeden 2.4). Mimochodem na tomtéž serveru v přehledu chystaných novinek na r.2004 je chystané nabroušení 1.3JTD pro Pandu Abarth z dnešních 51 kW na 81 kW !!!
-
ono je to uváděný i v návodu k mýmu TD. píšou tam, že je potřeba vypnout motor až když se turbo netočí. já to zkoušel, rozebral jsem sání a díval se, kdy točí a kdy ne. tak točí i na volnoběh, ale nepatrně proti tomu, jak se rozeběhne třeba při 2000ot. doběh turba je u mýho auta pouhých 6vteřin, takže když sundám nohu z plynu, můžu za 6vteřin vypnout. zdůvodňuje se to tím, že když se vypne motor, tak točící turbo se přestane mazat, což celkem chápu. jde k němu jen taková slabá trubička s olejem. a pak jsem někde v literatuře četl, že je dobrý vypnout motor, až když se vyrovnají teploty v turbu, což se zajistí prý volnoběhem asi 20-30vteřin před vypnutím motoru. tak si to každý musí nějak přebrat. myslím, že bude dobrý nevypnout ten motor hned, když přivalím po dálnici k pumpě, ale nechat to chvíli bublat.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Problém máš se startérem, zrovna jsem to během minulýho tejdne řešil na dvou autech. Buď jinej startér nebo tenhle zkusit rozebrat, vyčistit a promazat. Já promazal a šlapou jak hodinky.