Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Castrol SLX (0W-30)
To Smudla: 12-15 tkm, to musí být ten olej pak hustý jak vazelína. Kolik ho do výměny doplňuješ a jak jsi s tím Delphi spokojený. Já teď četl inzerát na Delphi plná synt od 143, polosynt od 93 a minerál od 69 Kč bez daně u fbcom.cz z OL. Vychází to dost levně. Stejně tak oleje Fuchs (teď je mají i v OBI). -
Jo jinak jsem se jen tak ze zajímavosti koukal na Aral a ten dela 0W-40 což už je docela zajímavé... :-) Nicméně bych hádal, že zbytečné. 0W-40 nezname nic jiného, že s tím olejem můžeš startovat při arktickém mrazu a cestovat ze severního polu na Saharu aniž by se musel olej menit. Holt má teplotní rozsah v takovém meřítku, že je u nás naprosto nevyužit. Jinak Aral tam má odkaz, kde se vybere typ auta a řekne vám to jakej olej nejlépe a kolik se ho tam i vejde. Docela chytra vecicka. -
Extrémem byl jeden známej, kterej se slovy: ,,ty mě ty mrcho budeš svítit do očí"? zalepil kontrolku černou izolepou a jezdil dál až motor zadřel. To ovšem není řidič, ale hovado a jednalo se o LIAZ a konec 80. let minulého století. Osobně používám do 1,9TDI 10W-40 Texaco, měním po 10-12000 a nedělám s toho drama. -
Extrémem byl jeden známej, kterej se slovy: ,,ty mě ty mrcho budeš svítit do očí"? zalepil kontrolku černou izolepou a jezdil dál až motor zadřel. To ovšem není řidič, ale hovado a jednalo se o LIAZ a konec 80. let minulého století. Osobně používám do 1,TDI 10W-40 Texaco, měním po 10-12000 a nedělám s toho drama. -
Se mi zdá, že to s těma olejema děláte zbytečně složitý. Důležitý je, aby v autě vůbec nějakej olej byl a aby se aspoň po 20.000km vyměnil....:-))
Jsou lidi, který jenom dolejvaj a to jen o státem uznávanejch svátcích nebo když jim už svítí kontrolka, pokud není už pozdě. -
« Castrol SLX (0W-30)
Ve všech značkových servisech Volkswagen Group, kde používají oleje Castrol tam lejou zásadně (!) SLX, který má vyskozitu 0W-30 a podle Castrolu je to super-revoluční olej... Možná právě proto jsou některý VW tak poruchový ;o))) Ne, ale vážně, většinou bohatě stačí 10W-40 vyjímečně 5W-40! -
« Re: to prof
moc to komplikuješ :-) si radsi koupís olej do extremních zimních podmínek a pak budeš kupovat chladič oleje jo ? :))) Tak bud 2x ročně měn olej. Nebo tam dej univerzal. Ta 10W-40 je naprosto OK. Kdy je méně jak -20st celsia a kdy je více jak +40st celsia ? :)) a i kdyby tak je tam vždy výkonostní rezerva. Když s tím hned za studena nebudeš jezdit jako prasátko... se těžko něco stane. -
Prof> Vdaka, Tvoje vysvetlenie mi potvrdilo moje poznatky. Viem, ze nakoniec sa musim rozhodnut sam, ale pytam sa mudrejsich odo mna, aby mi poradili olej – nejaky kompromis podla prispevku c. 1991. Riesenie by mozno bolo namontovat chladic oleja kvoli letnym problemom 0W-30. Ale to nebudem robit, pri mojom zvacsa rodinnom style jazdy sukromnym autom by to bolo vysmechom... :-) -
Huf: 0W-30 jsou viskozitní indexy, jeden označuje viskozitu při nízkých, druhý při vysokých teplotách. Oleje s druhým indexem nepatří mezi širokorozsahové. Někdy jsou v manuálech k autům namalovány takové diagramy, které označují vhodnost použití oleje pro provoz v při různých teplotách. Oleje s druhým viskozitním indexem bývají doporučovány pro teploty v rozsahu -20 a nižší do +20 st. C. Je to proto, že jejich únosnost s dalším zvyšováním teploty již klesá. Mnohem vhodnější jsou proto oleje s indexem 40 a ještě lépe 50 a vyšší, kdy skýtají již dostatečnou rezervu pro případné extrémní situace (přehřátí oleje a pod.) Je třeba si uvědomit, že olej plní 100% funkci při svojí pracovní teplotě. Kdo z nás máme v autě teploměr oleje? Možná bychom se divili, co by nám tento budík ukazoval. Kdesi jsem četl o extrémním oleji 0W-60. Jednalo se o cosi snad do F1ček, či co. Tam už je jasné o co jde a jedná se o skutečně extremně teplotně stálý olej, ovšem který jistě nebude levný. Jinak bych vás chtěl jen s citem informovat, že Castrol není zrovna moc korektní firma, co se pravdivosti reklamy týká (a byl jsem upozorněn, že kvalita výrobků občas pokulhává ve srovnání s konkurenčními produkty). Zdaleka to nebyla první firma, která zvládla viskozitní index 0W. Americký koncern Chevron měl tyto oleje v nabídce již v 70. letech. -
« Re: tino>
prof> Vsak to neviem. Byvam "v horach", jazdim aj v zime, casto na kratke trate, ledva sa to stihne zohriat. Preto som myslel tu 0W-30. Ale zasa auto pouzivam aj v lete, aj na dlhsie jazdy, napr. do Vasho hl. mesta... Zial, nenajazdim tolko km so sukromnym autom, ze by som menil olej zvlast na zimu a na leto.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!