Dieselové motory - tipy a triky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Velká legrace
Teď jsem se vrátil z opožděného oběda do práce. Viděl jsem věru zajímavou historku. Peugeot 405 Break v naftě jen tak stojí na křižovatce. Najednou to začne vytáčet jako hovado úplně do maxima. Říkám si, co asi tak dělá a chlapík vystoupil z auta a kopnul do předního kola. Pak tam začal zmateně pobíhat a auto mělo asi seklej plyn. Znovu vlezl do auta a něco dělal. Auto pořád na plný pecky. Najednou se z výfuku začal valit kouř jako ze sestřelenýho Messerschmidtu. Za chvíli je ho celá ulice. No, stál jsem tam asi ještě čtyři minuty, pajďulák tam pobíhal, střídavě někomu volal a trhal kabely od baterie, nemajíc klíč na povolení jejich čelistí. Motor stále řve, plive pálící se olej, kouřová clona způsobuje v nejbližších padesáti metrech totální neviditelnost a najednou... KŘUP! Auto se zaškubalo, zarachotilo to a hodně rychle utichlo. Takový divadlo už jsem dlouho neviděl. Chlapíka lituju, ale byla to sranda. -
« To Jazzman.
Jak uvedl Fija mám Octávii SDi.Koupil bych to znovu. Na otázku živosti motoru (a je to divné) neumím odpovědět ani po 25 000 tis. km. Trochu mě to prostě nesedí s teoretickými předpoklady, které by měly vyplynout z papírových charakteristik motoru. Překvapivě se to prostě chová velice živě od rychlosti 100 km/h a cestování na velké vzdálenosti je příjemný zážitek. Klasické zrychlení z 0 na 100 je méně dravé a těch skoro 20 sekund odpovídá skutečnosti. Pokud tedy sedneš do tohoto auta a odzkoušíš si jen toto zrychlení, ani Tě nenapadne ta pohodovost ve vyšších rychlostech. (a nebude to jen těma převodama na 4 a pátý rychlostní stupeň...) Převažuje tedy velice dobrá pružnost na ostrou akcelerací. Nesedí mi to hlavně při srovnání s dalším autem, se kterým mám více zkušeností a to je klasická Felicie 1,3 před modernizací v roce 1997. (tehdy dostal motor pár Nm více s maximem již o 500 ot/min dříve) Jde tedy o motory se stejným výkonem s jasným prospěchem hmotnosti na straně Felicie. Přesto ta Felicie subjektivně (to je důležité)nad 100km/h nejede. Zkoušel jsem pružné zrychlení z 80-130 na 5 rychl. stupeň a Octávka byla mnohdy i o 10 sek rychlejší. V praxi se mě ovšem Felicie docela drží, takže vše je relativní. Vzhledem k tomu, že Octávka TDi je skoro přesně o 100 tis. Kč dražší a Fábie SDi (ve verzi Combi, či sedan)za cenu stejnou - je nutné Octávce s tímto motorem věnovat pozornost. Za těch 25 tis. km mám prům spotřebu 4,6l. Jsem dost často v alpách a musím říct, že mě neustále obtěžují pomalu stoupající Audi s V6 motory. "Vo tom" to prostě je. Základní TDi má sice o 22 koní více, ale až v určitých otáčkách (nad 2500)a do těchto hodnot při klasické jízdě netřeba jít. Takže já to prostě prošlápnu a jedu taky. Ty alpy mě daly jasnou odpověď na správnost koupě, protože i v neustálých stoupáních (i 22%) mám po ujetí 1000km spotřebu vždy do 4,7l a to se mi taky těžko vysvětluje. No asi jsem ty informace příliš zahustil, ale ještě jsi se ptal na srovnání s jiným dieslem. Nabízí se felicie 1,9D. Ta má subjektivně větší zátah ve zrychlení, podtrhují to i papírové hodnoty. Sám jsem s tím moc km nenajel a hodnotím většinou z pozice spolujezdce. V rodině máme 1 ks a uživatel si ztěžuje na "díru" do rychlosti 120 km/h. V praxi jsem s jedním puberťákem ( Felicie 1,9D) nedávno trochu "závodil". Jel sám, já ve čtyřech lidech s natankovanou Setou. (trochu výkonu ubere) Nakonec mne předjel v táhlém stoupání systémem "výměny zdvořilostních pozdravů", kdy tedy po 20 sekundách celý manévr úspěšně dokončil. Zvuková kulisa jeho auta ovšem potvrzovala, že ještě dotáčí čtyřku a já měl již dávno za pět...
Jdi do toho. Dle tacho jede 180km/h. Se setou 175... -
« Re: Smrad
Jo já bych neřekl, že by moderní diesel smrděl. Nicméně jím vytýkám saze, která si při akceleraci vyvalejí. Co si budeme nalhávat v tomto vede VW. U jiných jsem to nepozoroval, alespoň ne tento černo černý oblak dýmu. Maximálně je možné pozorovat zešenutí vzduchu kolem výfuku :)
No a včera jsem se konečně projel 607. Bohužel pršelo a to tak, že jsem nemohl otestovat rychlost, nebo akceleraci... No to je jedno. Nicméně Peugeot má kouřivost docela dobře vyhytanou. A to tak že neexistuje u 2.2HDi možnost aby z vyfuku vyšla saze. Saze se chytají do FAP filtru a jednou za čas se kontrolovatelne zažehnou shoří. Zatím se nenajelo moc km, takže uvidíme řasem. Má to probíhat tak, že palubák pípne a oznámí jako že chtěl v nejbližší možné době spálit saze a pokud bude alespoň nějakou dobu vyšší ustálená rychlost (nad 60km/h) tak se s nima vypořádá. No jinak jsem z toho auta nadčen, podle ceníku to tak nevyzní co všechno je za výbavu, ale auto má takové velké množství sarapatiček bez kterých se dá v pohodě žít, ale dělají auto luxusnějším. No jinak co jsem s tím coural v dešti po Praze, tak zatím jen pozitivní zkušenosti. Auto je svižné, byl jsem překvapen, že i tiché. Velmi pohodlné a celkové se dobře ovládá. Dobré sedačky, výškově nastavovatelná loketní opěrka a skvělé radio od JBL, který pravda jsem se nenaučil ještě zcela ovládát, ale to je detail. No jinak jako odpůrce dieselů musím poukázat na nepoužitelnost motoru pod 1800 otáček a sice asi nejlépe utlumené vibrace dieselového motoru, ale pořád tak jsou citít. Potom takové věci, že parkovací asistent jen pípá a neukazuje vzdálenost na displeji což by asi moc složitý nebylo. I když na druhou stranu, když se couvá tak se do předu nekouká...
Mno až budu mít čas ho provětrat po dálnici tak poreferuju o tom jak se vyrovnává s vyšším rychlostním pruměrem. -
Nedá mi to a musím na téma "Smraďoši na silnicích" napsat svoji zkušenost. Denně jezdím cca 20 km těsně za naftovým autem (Laguna II 1,9dCi) a žádný smrad se nekoná. Naopak, tu škodověnku 105 či 120 někde dál vpředu ještě ani nevidím, ale už bezpečně (spíš nebezpečně) cítím. Sotva zmizely Wartburgy a Traboši, už je plně nahradily tyhle voňavky. -
zadek524: tak abych byl zcela upřímný, tak do práce jezdím pravidelně MHD a to asi 15-20 minut. S autem pokud nemusím, tak do centra nejezdím a pokud ano, tak se to smažím projet do 7:00 nebo až od 19:00. A od minulého roku, kdy jsem se s prací přestěhoval na okraj Prahy tak do centra chodím jen když je to absolutně nevyhnutelné. A to jsem na u staromáku seděl asi 5 let. Nevím jak jsem to mohl vydržet. Ty zelený příšery u RFE stejně časem zmizej, protože amerikáni RFE přestanou platit, tudíž nebude co hlídat. -
« Re: kouření motoru...
Ted se snad zadari...
SPOLECNE
--------
Plynne castice:
> oxid uhelnaty (CO) - otrava, nevolnost, sklenikovy efekt
> uhlovodiky (HC) - podporuji vznik prizemniho ozonu
DIESEL
------
Plynne castice:
> aldehydy - "vune"/"smrad", proste "zapach"
> kyslicniky dusiku
> dioxidy siry - toxicke, smog, kysele deste
Pevne castice:
> uhlik (saze) - usazovani na plicich, zhorsovani jejich funkce
> rozpustne organicke frakce (zkondenzovane uhlovodiky)
> sulfaty - karcinogenni
BENZIN
------
> polychlorovane dibenzo-p-dioxiny a polychlorovane dibenzofurany (dioxyny) -
karcinogenni, v bezolovnatem benzinu jsou obsazeny radove mene nez v olovnatem
> oxidy dusiku (NOx) - drazdeni dychacich cest, podporuji vznik prizemniho ozonu
Zdroje:
[odkaz] bestluka/ nabidka/ katalizatory/ index_katalyzatory.htm - popis vznetovych motoru
[odkaz] navody18.htm - EURO x, funkce katalyzatoru
[odkaz] search?q=cache:U4w4FsLgRagC: berda.webpark.cz/ ekologie.htm+slozeni +vyfukovych+plynu+ NO+CO&hl=cs&ie=UTF-8 &inlang=pl - latky ovlivnujici zivotni prostredi (porovnejte s emisemi aut)
[odkaz] 01062250.htm - sira ve vyfukovych plynech
Neni to urcite ucelene a mozna ani ne spravne (nejsem chemik/dopravak/ekolog), takze doufam, ze
se zde objevi diskuze a ne "nadavani". -
« Re: kouření motoru...
Kazdy tvrdi, ze ten jeho necadi, protoze za sebou
nejezdi :-)
Trosku jsem na I-netu neco o slozeni vyfukovych plynu hledal...
SPOLECNE
--------
Plynne castice:
> oxid uhelnaty (CO) - otrava, nevolnost, sklenikovy efekt
> uhlovodiky (HC) - podporuji vznik prizemniho ozonu
DIESEL
------
Plynne castice:
> aldehydy - "vune"/"smrad", proste "zapach"
> kyslicniky dusiku
> dioxidy siry - toxicke, smog, kysele deste
Pevne castice:
> uhlik (saze) - usazovani na plicich, zhorsovani jejich funkce
> rozpustne organicke frakce (zkondenzovane uhlovodiky)
> sulfaty - karcinogenni
BENZIN
------
> polychlorovane dibenzo-p-dioxiny a polychlorovane dibenzofurany (dioxyny) -
karcinogenni, v bezolovnatem benzinu jsou obsazeny radove mene nez v olovnatem
> oxidy dusiku (NOx) - drazdeni dychacich cest, podporuji vznik prizemniho ozonu
Zdroje:
[odkaz] bestluka/ nabidka/ katalizatory/ index_katalyzatory.htm - popis vznetovych motoru
[odkaz] navody18.htm - EURO x, funkce katalyzatoru
[odkaz] search?q=cache:U4w4FsLgRagC: berda.webpark.cz/ ekologie.htm+slozeni +vyfukovych+plynu+ NO+CO&hl=cs&ie=UTF-8 &inlang=pl - latky ovlivnujici zivotni prostredi (porovnejte s emisemi aut)
[odkaz] 01062250.htm - sira ve vyfukovych plynech
Neni to urcite ucelene a mozna ani ne spravne (nejsem chemik/dopravak/ekolog), takze doufam, ze
se zde objevi diskuze a ne "nadavani". -
« kouření motoru...
Každý z vlastníků TDI/SDI tvrdí, že tyto motory nečadí. Já mám SDI a myslím/myslel jsem si to taky. Pravdou ovšem je, že jsem za svým vlastním autem vlastně ještě nejel... V poslední době jsem byl párkrát šokován, naposledy v Brně při jízdě za novým Passatem 1,9 TDI 96 kW, který při lehkém předjíždění zdržujícího auta před sebou začadil tak, že jsem okamžitě hmátl po vnitřním okruhu... -
PeKa: Tak to jsme sousedi... Podle tvýho příspěvku jsem měl pocit, jako že se do Prahy chystáš. Už je mi to jasný, chystáš se každý ráno. Když si začal o tom maglajzu v Praze, měl bych malej příspěveček.
Co mně momentálně v Praze leze nejvíc na nervy a sere neskutečně jsou ty přiblblý obrněný transportery v centru u Svobodný Evropy. Provoz v centru je tím už skoro rok naprosto ochromen! Kdyby se tak chtěli už někam přestěhovat, nevím proč musej bejt zrovna v centru Prahy!!! Co vy na to??? Je mi jasný, že třeba ostravákům to tady zrovna moc nevadí a pokud projíždíte jednou za rok, dá se to vydržet...
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!