Pneumatiky
« Re: jake pneu/disky
to Rabukate: na Mazde 6 jsme ted v 40 tis. km menili gumy, jsou to Bridgestone potenza 215/45/17 a boky pneu jsou dost oholeny. Avsak za super jizdni vlastnosti a celkovou estetiku auta je dobre si priplatit. Jinak na Foresteru mam pneu 205/70/15 a jizdni vlastnosti jsou jeste lepsi. -
« jake pneu/disky
to jsem mel presne na mysli, jake jsou skusenosti. Kdysi mi nekdo tvrdil ze pri 17" strasne trpi podvozek, tlumice, cepy, rizeni, silentbloky odchazeji mnohokrat rychleji a pod. Jezdi tu nekdo na litakach aspon 16" dlouhodobe tak 50 000km, jak se sjizdeji sirsi gumy s nizkym dezenem proti normalnim???? -
« Re: Re: Re: Re: Re: e-pneu
Ked uz tu Rabukate riesi dilemu 15 - 16, tak ja sa pridam: Moze tu niekto popisat dojmy a zazitky po prechode z napr. 14 palcov na 16 palcov ? Ja by som rad presiel na nieco ako 195/40 R16. Vybijem si zuby na nasich cestach ? Ake unavne je prejst na takych kolesach 200km ? -
« Re: Re: Re: Lacne pneumatiky
kamos takto gumy kupoval na golfa a v pohode, akorat ze si pro ne radeji dojel. objednal je sice pres net, ale dal tam poznamku ze si prijede. Dojel a oni ze nemaji, tak je tam serval jak male kluky a oni mu za stejnou cenu daly novy typ s lepsimi vlastnostmi co meli o 800 drazsi...
ale nevim ktery to byl obchod, ale prodavali to pres inet... -
« Re: Barum Polaris 2 a prijatelna nahrada do 2000 KC.
Ja mam Polarisy II na Octavii a jsem s nima hoodne spokojen. Pravda, nejsem odbornik na slovo vzaty, ale v cene do 2000 Kc jsou podle mne nejlepsi. Mel jsem kdysi zkusenosti s Polaris I, Debicemi a Kormorany, ale Polarisy II jsou vyrazne tissi, s lepsimi vlastnostmi. Tam kde jsem uz na ujezdenem snehu tancoval, jedu s Polarisy v pohode. -
« Re: Re: Pneu
Cena naštěstí není prioritou, zajímá mě která pneumatika bude na tuto sezonu nejlepší. Vždy se snažím dát na auto to nejlepš co gumárenský trh nabízí, auto musí prostě zatáčet a brzdit jak nejlépe jen svede a k tomu všemu musí umět přenést výkon na vozovku.
Minulou zimu sic na jiném autě, jsem měl Conti WinterContact tu lepší verzi s indexem do 240. Excelentní pneumatiky a nemůžu na ně říci křivé slovo, rozhodně jsem nepoznal nějakou změnu v chování vozu. Skutečně excelentní gumy a též na sněhu se to chovalo v rámci fyzikálních možností až překvapivě jistě. Nicméně a to je právě ta hlavní otázka mám dát na zimu rozměrově identický rozměr s letníma, nebo volit něco užšího s větším profilem (pro zachování obvodu). Jde o to zda opravdu široká pneumatika na autě s pohonem všech kol bude na sněhu dělat nějaký problém, nebo při dnešní kvalitě pneu to bude naopak výhoda. -
« Re: Pneu
nejlepsi budou asi CONTINENTAL WinterContact ,PIRELLI Winter 210 Snowsport nebo od MICHELINU znamy Alpin, ale ta cena je celkem u vsech velka, ja nastesti si na forestru necham 15-tky s 205/55/15, kde vyska kola je priblizne stejna jako tvuj rozmer, akorat guma je vyzsi a lepe tlumi razy a hlavne jsou o polovinu levnejsi, zalezi taky hlavne jake mas auto -
« Pneu
Zdravím a přeji pěkný den, potřeboval bych profesionálně odbornou radu. Jaké zimní pneumatiky na auto s pohonem všech kol, kde jsou letní 245/45/17. Na zimu se mi totiž tenhle rozměr šířky zdá asi až možná moc široký. Nicméně dle DUNLOPa bych měl naopak využít jeho speciálně vyvinutých širokých zimních pneumatik, protože a to má pravdu ve sněhu průměrné auto jezdí 5% celkového nájezdu v zimě zbytek je na suchých či mokrých vozovkách. Well, osobně bych rozdejchal šiřku 225 kterou jsem měl minulou zimu na jiném autě a fungovalo to relativně dobré spokojenost. -
« Barum Polaris 2 a prijatelna nahrada do 2000 KC.
Mate niekto skusenosti s Barum Polaris 2 ( Opotrebovava sa, hlucna ... ) Pripadne mozete poradit pripadnu prijatelnu nakradu do 2000 KC. ( BRIDGESTONE Blizzak LM-18, FIRESTONE FW930 Winter, FULDA Kristall Montero ? Mam Fiesta 04, 175/65 R14 a rozmyslam cim by som to na zimu obul. -
"-- skrytý --" 17.09.04 10:12
« Re: Re: Re: Debica versus Barum
Ano, mel jsem na mysli Kleber Viaxer. Videl jsem je ted v akci za cca 1000 Kc. Tohle je ovsem prvni postreh, ze se nekomu sjizdeji rychle. Co jsem prochazel diskuse, tak si vetsinou pochvalovali velkou vydrz kolem 50 000 km. Ale asi do nich pudu - mely by byt lepsi i nez barum brillantis. -
« Re: Re: Debica versus Barum
Tie Klebery Viaxer uz mam jednu sezonu obute, no nezda sa mi, zeby sa nejako vyrazne opotrebovavali. Kupil som si ich za lacny peniaz, aby som ich mohol kludne rychlo znicit (o co sa aj snazim), no nedari sa mi to. Ako rychlo sa opotrebovali tebe ? -
« Re: Debica versus Barum
Burza: Jestli myslis Kleber Viaxer, tak to je dle mych zk. velmi slusna pneumatika, ale dost rychle se sjizdi. Ja bych ti doporucil Contieco contacty. Jsou sice cenove mezi drazsima pneu, ale stoji za to. Navic vydrzi dost km oproti konkurenci. -
"-- skrytý --" 15.09.04 11:36
« Debica versus Barum
Kterou z těchto značek (letní) by jste mi doporučili na felicii? Debica passio stojí cca 900 a barum brillantis cca 1100. Matadorky se prej rychle sjíždějí, tak ty jsem zavrhl. Ještě jsou hodně doporučovány klebbery, ale jsou taky drahší. -
"-- skrytý --" 08.09.04 18:42
« Nic proti rusum ...
"Nic proti rusum, jejich vyrobky jsou vyhlasene vetsinou svoji kvalitou a trvanlivosti..."
Mám visací zámek z ruska - rozměry těla 12cm x 12cm x 2 cm. Kovový oblouk, kterým se zamyká má průměr asi 15 mm :-)
Vidět tohle zloděj, tak se asi utluče smíchy >:D
Sovětské produkty = vítězství hmoty nad zdravým rozumem. U nás byl problém sehant petlici, do které se to vešlo :-) -
"-- skrytý --" 08.09.04 14:04
« Continental
Myslím, že ty Continentaly z Ruska nebyly, gumu jsem si prohlížel a todle by mě praštilo do oka, teda za předpokladu, že by na nich bylo napsáno Made in Russia. Každopádně mě příjemně překvapily jak byly tiché - takové ticho ve Felicii jsem předtím nepoznal. Jezdil jsem na nich až do května, pak už byly teploty kolem dvaceti stupňů a pneumatiky změkly a na silnici hodně plavaly. Ale přes podzim, zimu a studené jaro byly výborné.
P.S.: Dunlopy byly made in Germany :-) -
« Re: Re: Dunlop
Mluvil jsem s kamaradkou co dela u jedne nejmenovane firmy ucetni. Ta firma se zabyva dopravou do ruska (takovych firem je tu mraky). Z ruska pry vozi do otrokovic nejake pneumatiky...
To jen tak pro zajimavost... Takze je taky mozne ze Continental jsou made in Rossia >:D
Nic proti rusum, jejich vyrobky jsou vyhlasene vetsinou svoji kvalitou a trvanlivosti... -
"-- skrytý --" 06.09.04 12:50
« Re: Dunlop
Dunlop Wintersport M3 - maximální spokojenost (rozměr 195/65 R15)
Na Feldě mám Continental TS780 (tehdy na ně byla slušná sleva) a naprosto si nemůžu stěžovat - jízda byla komfortnější, než v létě na letních matadorech M12, a na uježděném sněhu byly jako přilepené. -
"-- skrytý --" 02.09.04 20:31
« 16" 205/55 - AVON ZZ3
Tak Vás tady zdravím! Má tady někdo skušenot s pneu: AVON ZZ3 205/55 16" ??? Mám je již rok a jsem moc zpokojen, ale chci znát ještě jiný názor.
Jo, pozor !!!!!! ( není to ta firma co vyrábí kosmetiku pro fasádnice....). >:D >:D >:D
Pavel -
"-- skrytý --" 02.09.04 10:36
« Re: Continental n Fulda ?
paveli, mam CPC v rozmeru 185/55 R15, fyzicky najeto 54.500, do konce sezony mi 60tis. najedou, pak uz budou na vymenu, ale ta vydrz je velmi slusna, uvazis-li, ze to neni budgetova guma, ktera ma, zjednodusene receno, diky horsim jizdnim vlastnostem vyssi kilometrovy probeh. Mam s ni vyborne jizdni zkusenosti jak za sucha, tak predevsim i za mokra a za nizkych teplot. Nizky valivy odpor, takze auto s nima jezdi hodne usporne. Vyborne vedou auto v zatackach a vyborne brzdi. Pri me navsteve kurzu bezpecne jizdy ve Vysokem Myte na polygonu jim slozil velkou poklonu sam p.Patera a bylo opravdu za co. :-) S ostatnimi dvema Tebou zminovanymi pneu nemam zkusenost, takze je hanit nebudu, ale s CPC chybu neudelas. Urcite se ty same pneu muzou jinak kvalitne chovat na ruznych vozech, v dusledku jineho rozlozeni hmotnosti, ale nemyslim, ze by se na nejakem jinem voze ty CPC mely chovat vyslovene zaludne. Pro Tve info, mam je na Clio 1.5dCi, je to sice ropak, ale v tehle kubature neni o moc tezsi nez benzinak (myslim bajvoko navic 20-30kg), takze o trochu tezsi na cumaku, naopak zadek ma Clio obecne lehci. Suma sumarum ... velka spokojenost jako uzivatele a planuju jit opet do CPC. :-) -
« Continental n Fulda ?
Ahoj, máte někdo zkušenosti s pneu Continental Eco Contact EP, ev. Fulda Carrat Attiro, ev. CPC ? Chci totiž koupit nějakou komfortní lehčí pneu s dobrými vlastnostmi a z různých referátů mi vyšly tady ty tři. Ptám se tady na fóru na zkušenosti, ne na "značku". Díky. -
« Re: Zimnípneu 195/65 R 15
FIRESTONE FW930 Winter
Hlavními přednostmi jsou zejména vynikající záběr i brzdění na sněhu a ledu a velmi dobrá ovladatelnost na mokré i suché vozovce. Směrový dezén, bohaté lamelování a směs běhounu obohacená silikou zaručují pneumatice optimální jízdní vlastnosti. Jako u většiny koncernových plášťů je i v konstrukci FW930 využita technologie UNI-T.
Mam je vyzkousene, jsou ok - dobry pomer vykon/cena, cca 2200 Kc... -
« Re: Re: pneu Lancer
Jasne, ze starsi, je to r.93. Jezdil jsem 175/70R13 Continental ContiEcoContact EP. Ty se už pouze vyprodávají, dneska je nástupce - snad verze Eco3 nebo tak nějak. Tiché, úsporné, dobré. Po třech letech však zcela nepochopitelně začaly dvě ze čtyř gum šíleně vrzat. Při pomalé jízdě bylo slyšet při každé otáčce kola jedno vrznutí. Vrrrrzzzz! No hnus! Nikdo mi to nevysvětlil, podle pneuservisáků byla guma i kord OK. Dal jsem tam ty Barum Brillantis a jsem spokojen, vrzání je pryč :-) Jelikož mám s nimi zatím jen malé zkušenosti, tak jedině bych řekl, že jsou trochu hlučnější. Byly však taky levnější... 8) -
"-- skrytý --" 04.08.04 22:13
« pneu Lancer
Díky za Vaše názory, rozměry kol nehodlám měnit,zůstávám na doporučených 13", mě šlo hlavně o Vaše zkušenosti s volbou pneumatik a jejich vlastností. Lancer se mi jeví jako tvrdé auto,proto nechci přejít na nišší profily. nehledě na to, že se u něj hluk od pneumatik dost přenáší do kabiny, proto sháním poznatky o hlučnosti různých pneumatik. -
"-- skrytý --" 04.08.04 15:30
« Jaké pneu?
Na minulém voze jsem měl originál předepsán exotický rozměr 175/70x14. A sjížděly se mi stále středem, přestože jsem je podhušťoval. Bylo to ale spíše příliš úzkým ráfkem, než gumou. Protože se obtížně sháněly a byly dražší, šel jsem do 185/65x14 a širších ALdisků a najednou bylo po problému. Ale taky bych nikdy nešel mimo doporučený rozsah výrobce auta. -
« Re: Re: Re: Jaké pneu 175/70R13
Tak, tak, zostan pri rozmere, ktory ti vyrobca predpisuje. Mne sa tak zda, ze Lancery maju predpisane 195/60R15, pripadne aj 195/50R16. Sirka 175 sa predpisuje 55-66 kW autam s hmotnostou Lancera. Ale ked uz tam mas tie 13'' disky, tak si velmi vyberat nemozes.. -
"-- skrytý --" 04.08.04 00:48
« Re: Re: Jaké pneu 175/70R13
To jsou mi rady! Prostě zůstaň u rozměru, který pro daný vůz předepisuje výrobce a na podobé výlevy "šířkařů" kašli. Kup si slušnou gumu 175/70x13 v příslušné rychlostní kategorii za rozumné peníze, kterážto ti splní účel mnohem lépe, než nějaká superširoká srač..! Šírka gumy musí totiž mj. odpovídat hmotnosti vozu, aby bylo dodrženo optimální plošné zatížení, resp. rozložení sil, a tím i max. využití vlastností pneumatiky. Nemluvě o tom, že každou "šířku navíc" zaplatíš vyšší spotřebou a hlučností. Atd., atd.... -
RRSS: Nemůžeš mít tvrdou pneumatiku když to ženeš 250 km/h to by ti to taky mohlo v první dálniční zatáčce dost nepříjemně uklouznout či minimálně znervoznit auto. Těch 250 je toretických beru jako že bys mohl takto cestovat protože index to dovoluje. Prostě čím rychleji jedeš tím jsou vyšší nároky na grip. Proto taky na nějakých Barumkách pro Feldu najedeš 60-70 tis km, ale na Pirelli P7 jsi překvapen když měníš až po 30 tis km. -
"-- skrytý --" 02.08.04 21:41
« Jaké pneu 175/70R13
Chtěl bych obout svého Lancera 1.6 83kW novým letním pneu, sháním něco levnějšího s malou hlučností. Váhám mezi Fuldou Linerem a Firestone 590. Jinak toho moc nenajedu cca 10t za rok většinou po obyč. silnicích a dovolená v zahraničí. Co by jste mi doporučili? Dík. -
« Tread wear
Tak jsem šel do Brillantisů. Zaujala mne na nich jedna věc. Mají uveden parametr pro ojíždění "tread wear" s hodnotou 420. Mám 175/70R13 a kolega má Brillantisy na felicii, tj. 165/70R13 a má tam tread wear 280! Ví někdo, jak je to možné? Já myslel, že jeden vzorek musí mít tuhle hodnotu stejnou? -
no neviem ale bud si Schumacher, alebo mas dosratu geometriu. Ja som mal SP 200 na Felde 175/65 a po 20 tkm ako nove. Zimne MP55 15 tkm dezen min. 6mm. SP10 som dostal s dezenom 4,5mm a po 12 tkm bolo min. 3,5mm. Inac, ked chces zavodit, nemusel si si kupit Fabiu s 185/60 a tiez sa potom nemozes cudovat , ze zoderies gumy do 25 tkm :). Mne vychdza co 10-12tkm= -1mm dezenu . Inac tatko ma ten isty problem ako Ty. No vlasne podobny, najazdy trosku viac. Ale to je jazda co to dovoli v zakrutach, brzdenie na poslednu chvilu ......... . Tie SP 01 urcite nebudu zle gumy. -
Mám na Fabii pneu R 14 186/60. První pneu Matador jsem sjel po 14 tis. km. Zimní pneumi mi vydržely 20 tis. km a teď mám Dunlopy SP 1, najeto 10 tis. km a zbývá 3,5 mm vzorku (přední kola). Mám pocit, že se pneu velice rychle sjíždějí. Kolegové jenž mají širší pneu najezdí více km na pneu. Nevíte o nějakém testu, kde se vyhodnocuje opotřebení pneu v závislosti na šíři pláště a váze vozu ? Máte někdo podobnou zkušenost? -
« zimna 195/65/15 vs 205/55/16
Ja som zastancom , ze zimna ma byt tensia ako letna, teda pre Megane II Grandtour 195 a 185 by bola tiez dobra. Mam ale v ponuke 205/55/16 M Alpin nove za 3000,- Co radite ? Zobrat ci nie. Brzdit by mohla lepsie, rozbeh lepsi(az na hlbohy sneh) . Aspon myslim. Co ostatne vlastnosti, ovladatelnost rovny smer, zakruta ? Poradte ci stoji za to usetrit asi 1t/ks na gume a 2t/ks na plechacoch ? Alebo radsej kupit disky a 195/65/15. Len rychlo, lebo dlho v ponuke urcite nebudu. Bezne stoja od 7000 a viac -
"-- skrytý --" 23.06.04 10:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: ake zimne gumy
No ty naše řetězy praskly v prudkém stoupání se zatáčkou, kde byl led na silnici led se štěrkem - podmínky to byly extrémní, ale řetěz nevydržel ani dvacet metrů. Mimo tento úsek řetězy nebyly potřeba - dobré gumy a lehká noha stačily. -
« Re: Re: Re: Re: Re: ake zimne gumy
Este k retaziam - lacne sa nam roztrhli iba raz. Ale bolo to possobene spatnou montazou a pretrhla sa napinacia guma, retaz samotna vydrzala. Inak su v pohode (a to vyuzivame retaze casto). BTW su to retaze z rakuskeho Metra za cca. 20EUR, takze nie sunty za 300SKK; aj ked si nemyslim, ze rozdiel v kvalite bude v tejto cenovej relacii priepastny >:-[] -
« Re: Re: Re: Re: Matador MP15
Miro - lenze MP55 su: 1) zimne a teda velmi makke a necuduj sa, ze v BA, kde zima ani nie je sa rychlo ojazdia; 2) bez siliky, takze prilanvost sa dala dosiahnut iba jej makkostou a 3) stary model, takze to uz nemusi platit pre novsie modely. Mal som MP58, najazdil som na nich 40tis a zadne su vhodne na este jednu sezonu (nikto sa neobtazova menit predok/zadok na sluzobaku). Moje pocity z nich su skvele, na lepsich zimnych gumach som este nejazdil.