Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Gumy měkké či tvrdé
Pánové, dotaz - nejsem odborník přes gumy >:D Jaký je rozdíl v charakteristikách sportovních a "obyčejných" pneumatik na fáro? Osobně nelítám žádnou mega rychlostí, proto bych vás chtěl požádat o zkušenosti/rady s pokud možno co nejpohodlnějšími pneu, žádný tvrďáky pro extraspeed:) Diky za doporučení, značku, typ. -
-
« Bez nadpisu
tak tak potvrzuju, aktuálně jsem nazul P Zero Rosso v rozměru 245/45/17 a zatím to nejlepší co jsem na autě měl. Conti SC2 nebo Dunlop SP9000 či MAXX nejsou špatný stejně tak Pilot Sport od Michelinu, ale P Zero Rosso mají zcela famozní výsledky za dynamického ježdění. Jejich schopnost držet přesnou trakci v zatáčkách i při rychlostech kolem 260 km/h je zcela ojedinělá a dokonalá. Při těchto rychlostech jsem vždy na jiných pneumatikách cítil jak se začíná houpat zadek a i když k utržení by bylo ještě daleko tak bylo cítit jako by auto jelo už s rozhozenou zádí. To se u P zero Rosso nestane, drží to jak přilepený a i na okrskách při pokusu dostat auto na limit je většina pokusů neúspěšná a i když ano tak je i na limitu i za limitem auto zcela čitelné. Fakt dobrý, jenom jsem zvědav jak dlouho vydrží :)
No jinak negativum je to, že jsou ty pneumatiky citelně tvrdé, na dlažebních kostkách mají tendenci odskakovat, ve vyjetý kolejích trhají za volant, a při přejezdu nerovností jsou hlučnější. Na hladkém povrchu bezezměny. Takže excelentní, ale skutečně čistě sportovní pneumatika.
Původně jsem chtěl zkusit P Zero Nero, ale to se v moc rozměrech nedělá a v tom mém ani náhodou. A Nera jsou ted nejlepší pneumatikou na světě vůbec, tak to musí být asi už pěkný mazec. -
matuS 22.03.05 21:20
« ake letne gumy?
ahoj, potrebujem poradit co obut na leto.
rozmer 215/55/16
bolo by to na C5, jazdim dedkovskym stylom, takze potrebujem aby to co najlepsie brzdilo na suchu aj vode, bolo to co najtichsie a malo to co najvyssiu zivotnost a najnizsiu spotrebu.
proste ziadna sportova jazda.
mam kandidatov:
Pirelli P7
Pirelli P6000
CONTINENTAL ContiPremiumContact 2
CONTINENTAL ContiPremiumContact
Michelin Pilot Premacy
dakujem za rady -
"-- skrytý --" 17.12.04 15:04
« Re: Polaris 2
Treba jsi je spatne skladoval nebo by to proste chtelo jine gumy. Mne k prezuji na zimni (na leto mam Pirelli P7) spolehlive donuti uz teploty kolem 5 st. C, kdy se za mokra bez divokeho prohrabnuti PP kola (pokud tam sedim sam) nedokazu rozjet od krizovatky... -
« Polaris 2
Prezul jsem druhy rok na polaris 2 na VW Polo (loni na horach byly v pohode, drzeli jak pribyte na snehu a ledu), ale po Praze to tak silene klouze, ze si nemuzu pomoci, ale jednoznacne na teploty okolo nuly jsou lepsi letni pneu (mam Firestone). Ten rozdil je az zarazejici, kdo prezuje v Praze a ven nejezdi, ohrozuje bezpecnost silnicniho provozu. Dneska rano na nule, vozovka lehce vlhka ale nenamrzla, klouzal jsem jak....do pr..sem nasr... H -
« GY UG6 jsou v popelnici !
Dnes ráno skončily UG6 v popelnici. S radostí nyní jezdím na Dunlop WS M3 195/60/15/88H. Nádhera, NÁDHERA! Pryč je hluk, pryč jsou vibrace, zpět je stabilita, opět je v autě ticho jako na letních. :-) Rozhodně tedy nedoporučuji UG6 v rozměru 185/65/15/88T a zejména Made in Germany. V jiných rozměrech a Made in France jsou prý možná dobré. -
« Re: Re: Dunlop Winter Sports
Jezdím na Michelinech PA2 225/45 R17V a na základě svých dosavadních zkušeností je v každém případě řadím do Top Class. Ve srovnání s letními CSC ve stejném rozměru, umožňují jízdu srovnatelného stylu. Naopak bych spíše řekl, že dovolují jet ještě sportovněji. -
"-- skrytý --" 02.12.04 00:05
« Re: Dunlop Winter Sports
TopGun: Ad zn. Michelin - to jen potvrzuje moje zkušenosti s gumami od této značky.
PS: "Máte pneumatiky, nebo Michelin?" Moje odpověď zní: Ano, mám pneumatiky. A Michelin? Děkuji, nechci. Já prostě potřebuji PNEUMATIKY! Na onen rádoby hřejivý pocit, že mám Michelin, se totiž nejezdí... -
« Dunlop Winter Sports
Zdar,
tak ja tu musim trochu pochvalit Dunlopy, uz o nich dlho nebola rec. Cele leto som behal na michelinach a smutil som pri nahadzovani zimnych gum, lebo som cakal zhorsenie jazdnych vlastnosti koli zimnemu dezenu. No som mierne sokovany, lebo na svojich oblubenych tratiach dosahujem rovnake casy ako v lete. Povedal by som, ze na Dunlopoch pri 5 st.C je lepsia jazda, nez na tych michelinach (rovnakeho rozmeru), dokonca sa cele auto sprava ovela stabilnejsie.
Chvilu som v lete behal na Kleberoch Viaxen a aj tie sa mi zdali "pevnejsie", nez micheliny. Takze tymto by som este chcel trochu okydat gumu michelin... -
« GY UG6 - to jste mě nepotěšili...
Včera jsem si GY UG6 objednal v rozměru 195/65/15 (s DPH za 1959,- Kč) hlavně na základě výsledků "testů", kde UG6 v tomto rozměru bývají na předních místech. A dnes jsem se po delší době podíval sem a když čtu některé příspěvky o UG6, tak už teď toho lituji... No nic, teď už se nedá nic dělat, uvidím. Budu je mít na Al diskách 6,5Jx15, které mi vybyly a na které by ale asi byl lepší rozměr pneu 205/60/15, jenže ta cena pneu v tomto rozměru je už úplně někde jinde... -
"-- skrytý --" 30.11.04 17:14
« Re: Ještě ke GY UG6...
Mitsi: to já mám zase jiné zjištění - letošní sezónu jsem s nima zatím navýsost spokojený a hrozně by mě zajímalo, kde vzaly ty vlastnosti, které loni v zimě neměly... Jestli je to tím, že jsem na letní přezouval až v září a skladoval je jen pár týdnů... netuším. No, uvidíme až nasněží, ale zatím i na tom nasmrklu nebo blátíčku, co dřív vůbec nedržely se jejich negativa někam poděly... kéž by jim to vydrželo. -
"-- skrytý --" 30.11.04 09:41
« Ještě ke GY UG6...
Podělím se ještě o jeden negativní poznatek: Minulý víkend jsem měl možnost vyzkoušet GY UG6 při plném obsazení auta (jinak jezdím většinou sám) - přestože jsem je přefoukl o "dvě desetiny" oproti předpisu výrobce vozu a navíc bylo docela teplo (1-9 st. C), připadal jsem si jako při jízdě na totálně podhuštěných gumách. Prostě k již "tradiční" absenci vedení stopy v přímém směru jízdy se přidala absolutní neschopnost bočního vedení... -
Lubos.1 26.11.04 12:24
« Re: Re: Re: Zimní Gumy na Fabii 1,2 HTP
Ja som na M6 kupil Bridgestone Blizzak LM 25, v testoch boli na na spici spolu s Michelin Alpin A2, Dunlop M3 atd.,,
Ako nove su dost hlucne, na vode sustia, ale to by sa malo predpokladam stratit (aspon ciastocne), ked sa trochu vyjazdia. Kupil som mensi rozmer (195/65/15), ale az tak by to nemalo vadit. Som zvedave, ake su na snehu, ale este som nemal moznost to skusit, lebo akosi snehu nieto :) -
« Re: Re: Zimní Gumy na Fabii 1,2 HTP
koupil jsem na Subaru Bridgestone Blizzak a vy pisete o znacce Bridgestone alespon, znamena to tedy, ze jsem nazavolil prilis dobre? Zda se mi, ze jsou vyborne, napriklad lepsi nez Pirelli Snowsport. Mam je ve vetsim rozmeru, kde neni zrovna moc velky vyber a ty Bridgestone mne vychazely nejlepe. -
"-- skrytý --" 26.11.04 10:41
« Re: Zimní Gumy na Fabii 1,2 HTP
to JM>
na disky 5x14 jsou určené pneu 165/70R14
na disky 6x14 pak 185/60R14
na tak "slabou" Fabii zřejmě nemá význam dávat širší pneu, než jsou doporučené 165
značku pneu bych doporučil alespoň Firestone Winterhawk nebo Bridgestone LM-18...na Barum Polaris 2 jsem osobně nejezdil, ale dle referencí několika zákazníků nejsou žádný zázrak -
"-- skrytý --" 25.11.04 21:45
« Zimní Gumy na Fabii 1,2 HTP
Co radíte? Mám 14 na 5 ráfky přemýšlím o 165 70 R14. To auto je poměrně lehké na předek a na letních a širších to téměř nelze řídit ja začne padat.
Doporučují se i 185 ale to mi příjde zbytečně moc široké?
Přemýšlím o Barum Polaris 2 za 1420 Kč kus navíc montáž zdarma a evropská záruka proti zničení. -
"-- skrytý --" 25.11.04 13:32
« RE
to novca> osobně mám zkušenosti se zimními 225/40 R18 92V - Vredestein Wintrac, v takovém rozměru (šíře 225 a více) bych Barum ale vůbec neuvažoval!
to nedos, mfilip> na našem webu (konkrétně [odkaz]) je kompletní přehled testů pneumatik zimní/letní s možností třídění/vyhledávání
ad GY UG6> zdá se, že některé výrobní série UG6 se výrazně liší jízdními vlastnostmi -
« Re: Re: GY UG6
Tak mě ještě napadá k tý nestabilitě UG6 při hrabání na sněhu, že to kromě silně šípovitého dezénu způsobuje ještě absence podélných (obvodových) drážek. Možná? Fakt, že tuhle věc by testy mohly a měly zachytit.
Já bych u testů zimních pneu ještě uvítal hodnocení stability při přejíždění (nebo vyjíždění z) umrzlých kolejí ve sněhu/ledu. To by asi bylo náročnější objektivně zhodnotit.
Některý zimáku mají na boku trochu "zoubky" (třeba Semperit WinterGrip), tak bych tipoval, že jsou v tomto směru lepší, ale kdo ví (?). Fakt že je to občas dost náročný, když jsou na Šumavě vyjetý 3 koleje a člověk potká auto z protisměnu a škrabe se ven z nich. Apod. -
"-- skrytý --" 23.11.04 09:23
« Re: GY UG6
To Loop: Když si nalistuješ moje příspěvky z období před rokem, najdeš k UG6 stejné vyjádření. Jde jen o to hledat a pak samozřejmě, zda mi věříš nebo ne. A s tím, že s M3 nemůžeš nic zkazit, se plně ztotožňuji. M3 - gumy pro toho, kdo nechce experimentovat, resp. nic riskovat. Já jsem však spíše experimentátor, tak jsem se s těmi UG6 holt seknul... -
« Re: Re: Re: Re: Auto-moto-sport - nový test pneu
Mitsi> ahoj. tak si musím společně s tebou flusnout na GY UG6. fakt hrůza. já je mám v 185/65/15T. hučí to jak traktor od 90kmh, mezi 130 a 145 je z toho ultrahučák ve 160 se to zklidní - on to víceméně přehluší hluk našich betonárek (D1) a aerodynamický hluk. směrová stabilita také nic moc. s láskou vzpomínám na Sava Eskimo S3 nebo Semperit Dir.Grip. Příští sezónu hodím UG6 do popelnice. :-( btw. Na letních GY EagleF1 super. Tak nevím. Zřejmě trochu schíza u GoodYearu... :-/ -
"-- skrytý --" 22.11.04 15:22
« Re: Re: Re: Re: Auto-moto-sport - nový test pneu
Mitsi: já mám 175/70-13 T, bez uvedení místa výroby (aspoň jsem ho nikde na vnější části pneu nenašel ;o) ). A musím říct, že co jsem je teď nasadil podruhé (nesundaval jsem je z ráfků), tak mi přišlo, že se jejich vlastnosti o něco zlepšily, zvlášť na břečce, mokru a uježděném nehlubokém sněhu... A co se týče toho hučení, tak nehučej, jsou pořád stejně tiché. Tak nevím, co do nich míchaj ;o) -
"-- skrytý --" 19.11.04 14:54
« Re: Re: Re: Re: Re: Auto-moto-sport - nový test pneu
Viados: Jezdim na nich 190, ale furt! Pravda, nekdy i pres...
PS: Mimo mesto se na nich dostanu malokdy, takze to ber s rezervou. Rychle se na nich opravdu jezdit neda - absolutne nedrzi smer!!! Na sve vlastni auto bych je nikdy neobul - pravda, i na to sluzebni jsem je vybiral ja (podle testu) a seredne se tak utnul. -
« Re: Re: RE: Testy - GY UG6
Cau Mitsi. Jak se o kus niz rozepisujes o zaporech UG6, tak nic z ty prvni pulky jsem nepozoroval (mel jsem je zatim 2 zimy na Maree kombi 2.4JTD).
Ale to s tim ujížděním do strany při hrabání na sněhu mi dělají taky a je to otrava (člověk se pak musí pekelně soustředit a furt to korigovat volantem a plynem). Kdyby mi to udělaly při předjíždění na nějaký horský silnici, tak potěš pámbů. Holt, tam si hrábnout nemůžu. Přičítám to jejich hodně šípovitému dezénu.
Předtím jsem měl Polarisky první generace (ale bohužel na jiným autě - Tempra 1.9TD, bez ABS) a ta mi při hrabání nebo přesněji občasném prohrábnutí jednoho/druhého kola jela naprosto rovně. Jezdit s Temprou na sněhu bylo skvělé.
Jinak na morku a suchu (a asi i v některých vlastnostech na sněhu) a dle testů ve všech směrech na ledu, jsou UG6 lepší než Polarisky. -
"-- skrytý --" 18.11.04 22:47
« Re: Auto-moto-sport - nový test pneu
Tak jsem nasadil ty Nokiany WR 205/55-16 94V a zatím jsem po prvním cca 100km naprosto spokojen (prošly zatím mokrem a trochu suchem hned po nasazení, což nebyla ani sjetá konzervační vrstva, tak to jsem ještě nebral jejich chování za směrodatné), fakt mají boční vedení jako letní, brzdí taky jako letní, tak uvídíme, jak se budou chovat dál. BTW: jsem na vážkách, jestli mám na Corolle na zimu dát ty UG6tky, když zatím na mokru, nasmrklu i suchu i když je pod nulou mi současné letní Nokian NRT2 sedí líp... ;o) -
« Auto-moto-sport - nový test pneu
Tak jsem si se zájmem přečetl v prosincovém čísle AMS test zimáků v rozměru 205/55 R16 - docela zajímavé čtení a hlavně jednotlivé údaje
z měření. Já mám M3 (mimo jiné vítěz testu) - ovšem propadly při brždění na mokru - takže se podle toho zařídím ;-) -
"-- skrytý --" 16.11.04 09:45
« Povolené rozměry
Povolené rozměry pneumatik a disků najdeš ve velkém techničáku.
Popis pneumatiky např:
195/60 R14 H
195 - šířka pneu
60 - profilové číslo - poměr šířky pneu a výšky bočnice
R14 - průměr disku v palcích
H - rychlostní index
Popis ráfků např.:
6Jx14 ET39 5/100/55
6 - šířka ráfku
J - tvar plochy ráfku přiléhající k pneumatice
ET - 39 - udává jak moc ráfek bude trčet ven z pod blatníků
5 - počet děr na šrouby
100 - průměr kružnice na které jsou šrouby [mm]
55 - průměr středícího otvoru
Možná ten příklad není úplně přesný, ale platí, že bys měl dodržet to, co je doporučeno velkým techničákem. Všechno totiž souvisí se vším a když nedodržíš něco, čemu nerozumíš, tak si můžeš zadělat na potíže technického rázu i potíže na STK.
Sakra, já se s tím vymejšlím a tady je to hezky popsáno:
[odkaz] - v menu Technická podpora -
« ani rovnake pneumatiky nie su rovnake
Zdar,
vzdy som mal nazor, ze je uplne zbytocne vyberat si pneumatiky. Staci, ked si clovek nekupi gumu z hypermarketu, ktora zmeni tvar hned po par sto kilometroch.
Ja som si vzdy zohnal gumy, ktore som dovtedy nemal, odsledoval som si, ake su na suchu, na mokre a ake pri roznych teplotach a podla toho som jazdil.
No naposledy som si kupil Kleber Viaxen a po jednej sezone som ich dostal do stavu, ked prava predna ma ovela mensi grip nez lava. Pri rozbiehani mi presmykne len ta prava, pri brzdeni je zase ta prava ihned v smyku. Kym ta lava si zachovala velmi dobre vlastnosti, prava je na odpis, aj ked okom rozdiely nie su badatelne, dezen je opotrebovany rovnako. Na aute je geometria OK. -
« GY UG6
No Mitsy,to jsi me moc nenadchnul.Ale zalezi na rozmeru!!!Stejna pneumatika v rozdilnych rozmerech ma odlisne vysledky v testech!!!Ja jsem si ted poridil UG6 v rozmeru 195/65/15 91T.Ty vychazeji v TOMTO ROZMERU jako nejlepsi,nebo jedna z nejlepsich.Pouze na predni napravu.Dve na zadni mam temer zanovni jine znacky.Mam je na aute od stredy a hned ten den jsem na nich udelal na zatah Wroclaw a zpet.Z Kralup.S ruznym vyrizovanim kolem Prahy asi 750km.Je pravda,na povrchu prevazne suchem,ale i na vode a nemuzu rict jedinou negativni vec.V Polsku byla v jednom kopci i namraza a prekvapive bez problemu.Ale to je jen zacatek zimy.Stabilita dobra a to to porovnavam s letnima,kde mam 225/45/17.Kazdopadne beru na vedomi.Jsem zvedav na dalsi zkusenosti hlavne v nasledujicich 3 mesicich.Rozhodoval jsem se jeste mezi M3 a A2. -
"-- skrytý --" 12.11.04 13:55
« Testy
Například v testu 205/55 ÖAMTC právě vidím, že v celkovém výsledku maj vlastnosti na suchu váhu 15%, na mokru 30%, na sněhu 20%, komfort má 3%, hluk 2%, opotřebení 10% ... takže můžete se přít, ale není pravda, že promlouvaj všechny hodnoty do výsledku stejně. -
modus ponens 12.11.04 11:38
« Re: testy
Ja som zase na to isiel heuristickejsie. Proste som sa pytal naokolo, ako su spokojni so svojim gumami. Potom som zohladnoval, ake auto maju, ako jazdia a pod. Tiez som zvolil Dunlop M3, ale rozhodla cena. V uzsom vybere boli aj Blizzak LM-22, Pirelli Snowsport a aj UG-6. Gottseidank, ze som nesiel do tych Goodyearov. -
modus ponens 12.11.04 11:31
« Matador MP58
Tak som sa rozhodol. Idem do nich. Teda nie ja, ale "svokor". Nasiel som na ne zaujimavu akciu priamo v BA - cena 1444,- Skk za kus. Vraj su nove, co ale preverim pri odbere. Mam si dat pri preberani na nieco pozor? Idem po ne dnes...
Este maju pneu Daytona DW 500 (1600,-/ks) , ale nic o nich neviem, takze ... -
« testy
tak ja som postupoval nasledovne. Hladal som testy s konkretnym udajom v metroch, sekundach ...... a nie priemerne cislo na mokru, suchu .... ako napr ADAC. Potom zalezalo na tom, na akom aute boli testy. Test na 1500kg BMW pre mna nema hodnotu. Moje auto ma o 300kg menej. No a podla toho som vyberal. Hladal som pneumatiku dobru na vodu a brecky, potom aby sa nestratila na snehu, potom nasledovala cena a nakoniec ostatne udaje uz boli doplnove . Preto vyhrala DUNLOP M3 :-). -
"-- skrytý --" 12.11.04 11:23
« Re: RE: Testy - GY UG6
Nedá mi to nezareagovat, neboť jsem nedávno opět přezul na GY UG6, proto jsem ještě "plný dojmů" (oproti loňsku dokonce částečně nových): při rychlé jízdě nedokážu udržet přímý směr a motám se po silnici jako ožralý; "nasazení" správného poloměru oblouku pro plynulé projetí zatáčkou je problém, gumy hlučí při jízdě rychlostí pod 60 km/h (to v loňské zimní sezóně nebylo), nad 60 km/h už to nevnímám; problémy s trakcí na suchu a mokru (sníh zatím letos nebyl); mimořádně kloužou, když "neprší dostatečně intenzivně"; pohodlí (oproti letním Bridge Potenza RE720 - to zůstává); bídné brzdné schopnosti (příliš brzy se aktivuje ABS - rovněž zůstává).
A ještě pár poznatků z loňské zimní sezóny pro jízdu ve sněhu: trakce je OK, jenže když už dojde k sebemenšímu prokluzu hnacích kol, tak se auto (předohrab) nekontrolovaně sune bokem po směru příčného sklonu vozovky; s tím souvisí neschopnost pneu držet "lajnu", resp. zvolený směr, a to zejména při jízdě rovně.
Závěr: Někdy od r. 1993, kdy jsem jezdil zimní Yokohamy S480, snad nejhorší zimní gumy, které jsem používal. Jenže tehdy byla technologie zimních gum ještě téměř "v plenkách" (samozřejmě s určitou dávkou nadsázky) a ty Yokohamy tehdy zase nebyly o moc horší, než konkurence.
PS: Proti zn. Yokohama rozhodně nic nemám, jejich letní S707 z poloviny 90. let dokonce považuji za to vůbec nejlepší, na čem v létě jezdil.
prosim o Vase SUBJEKTIVNI dojmy z nasledujicich typu:
CONTINENTAL Premium Contact
CONTINENTAL Premium Contact 2
GOODYEAR Excellence
jde mi hlavne o:
hlucnost
tuhost bocnice
ktere z nich maji ochranny lem na ALU (v tomto rozmeru)
Diky ...