Pneumatiky
« "Geometrická házivost" pneu BARUM Polaris
Mám na zimu 4 kola s Barum Polaris a u některých z nich se vyskytuje něco, co by snad šlo nazvat "geometrická házivost". Když jsem je měl na přední nápravě, tak mi při rychlosti okolo 120 km/h trochu cukal volant. V pneuservisu mi řekli, že to není špatným vyvážením, ale tím, že obvod pneumatiky není dokonale kruhový či co (možná by to taky mohlo být špatným ráfkem). Tak jsem alespoň ty nejhorší dal na zadní nápravu a tím jsem dočasně problému s cukáním volantu zbavil. Máte někdo podobnou zkušenost? -
« Re: Testy
V AUTOMOBILu někde před 2-3 roky testovali několik pneumatik na felicii (Michelin, GoodYear, Semperit,...). Mám to číslo někde doma v šuplíku. Barumky Brilliant a Matador MP11 dopadly tak někde uprostřed. Barumky byly poměrně hlučné, Matadory nic moc životnost. Na autě mám Matadory MP11, 30000 km asi 50% stav, v zimě jsou nepoužitelné, jinak spokojenost. -
« Povinně zimní pneu
Kdybych mohl, tak bych místo neustálého zvyšování povinného ručení zavedl v zimě povinně zimní pneumatiky. Jednak by se snížil počet havárií (a tím i pojistných událostí a zranění) a dále by nebylo nutné používat takové množství posypových materiálů ať již chemických nebo inertních. Zrychlil by se i celkově provoz, protože by snad také ubylo 40-50km/h jízd mimo obec z důvodů opatrné jízdy na letních gumách.
« Re: PIRELLI x Michelin
Je jasné, ľe ceny Michelinek jsou vysoké, ale dají se sehnat i jeté za solidní cenu a jeątě na nich najedeą dost. Nebo zimní protektory se vzorkem Michelin M+S. Pokud nemáą zrovna nějaké výkonné fáro, tak proč zbytečně utrácet. Jinak solidní nabídku měl nedávno Dunlop SP Wintersport a Michelin MX, ale jen R13 165/70 na ©kodovky, kdy např. Micheliny stály 1.600 Kč. Jak mi řekli v servisu, tak např. jedna autoąkola na nich najela 90 tis. km. Akce vąak byla jen na nejroząířenějąí gumy u nás. Např. 145 na Pandy, Maluchy a podobný prdítka stály skoro dvojnásobek. Jinak dobré nákupy jde udělat venku. Kamarád tam jezdí a např. loňské modely desénů (obdobně je to tak se vąím - lyľe atd.) tam stojí o dost míň jak u nás. Např. koupil komplet obutí na Hondu od Dunlop (nízkoprofilovky 15, 205/50) včetně elektronů za 12 tis. -
« Re: PIRELLI x Michelin
Musíš se taky dívat při koupi zimních pneu na jakou rychlost jsou dány . Dají se pořídit i na rychlost 195 km Micheliny , ale cena není malá .
Jinak Poláci dělají teď licenční Micheliny , ale zrovna mi vypadlo jejich jméno . Já mám Bridgestone 205/70 R15 . Jsou dobré . -
« Re: PIRELLI x Michelin
Pokud si najel jen 7 tisíc na Michelinkách, tak to buď jezdíą jak to prase stylem brzda - plyn s hrabáním nebo máą jeątě totálně v * geometrii a sjíľdějí se ti gumy, téľ moľná ąpatně vyváľená kola. Rozhodně vąak na Micheliny nejedeą spoustu kilometrů. Sám je mám na Fordu Sierra 1,8 TD Kombi, coľ je dost těľké auto a mám na M+S 100 najeto 60 tis. km a to nebyly nové, protoľe jsem je jiľ koupil s autem (měli vzorek 7 mm, nové mají 10 mm). Vzhledem k tomu, ľe teď mají 2,5 mm tak počítám, ľe jeątě aspoň 20 tis. ujedu. A to s nima jezdím v létě, v zimě. Zato Barumky Dynamic (dnes se ten typ nedělá, byly před brilantama a bravurama) vydrľely jen 25 tis. km. -
« vyplatí se výdaj za zimní obutí?
Mám Formana s tuningem (55 kW), vpředu gumy 185/70-13 Barum OR 54 a vzadu Matador MP7. Jezdím dost ostře, chalupu mám na horách a úplně to stačí. Vedení vozu dobré, zatáčí dobře. Nezapadnu, vždycky vyjedu, stačí trochu šikovnosti a citu. A kde to už nejde, nasadím řetězy. Nemám zásadní námitky proti zimním gumám. Kdybych měl dost peněz, jistě bych si je pořídil, mohl bych jet ještě razantněji nebo stejně, ale s větší mírou bezpečí, to je pravda. Ale není to absolutní nezbytnost. Výdaj je to opravdu velký. A mít dost peněz, neměl bych zas sedmiletého Formana z bazaru, že. -
"-- skrytý --" 15.12.98 11:56
« Re: Zimní obutí
Jelikož se mi na auto nechtělo kupovat nové zimní pneumatiky (finanční náročnost) nechal jsem si na plechový disky nazout protektory. Asi si myslíte, že nejsou nic moc, ale mě pomohly báječně. Jeden protektor stál kolem 600,- Kč, kdežto nová zimní pneu by mě přišla na min. 1500 - 2000 Kč. Tyhle protektory jsou otestovány až na rychlost 190 km/h, ale radši to s nima nezkouším. Když napadl sních, tak jsem byl v pohodě. Na letních (205/55 x 15) jsem na sněhu nemohl odject ani po tankování od pumpy. -
« Re: Zimní obutí
Sam jezdim jiz dva roky na GoodYear UG5 a jsem s nimi moc spokojenej. Myslim, ale ze neni tolik dulezite jakou zimni gumu, jako mit ji (samozrejmne s dostatecnym vzorkem). Rozdil mezi lepsi a horsi zimni neni nikdy tak velky jako mezi zimni a letni. Avotode. -
« Re: Zimní obutí
Takže tak jak se tu vajedřuje nějaký anonym, že zimní gumy jsou k ničemu, tak může mluvit jenom člověk který v životě nepřezul na zimní a nepoznal ten rozdíl. Osobně jsem poprvé přezul na zimní pneu před 4 lety a od té doby odmítám jezdit v zimě s auty, které nemají zimní gumy. Poslední příklad z tohoto víkendu, jel jsem na Praděd s dlouhou felícií na zimních Dunlopech a před Bruntálem na mokré cestě kolem mě přefičeli frajeři v oktávce a v mazdě. Jenže ouha, z aBruntálem skončil posyp a byl už jen uježděný sníh, takže jsem je spokojeně předjel, protože najednou pro ně byla rychlost 40km/h kritická.
Ještě na okraj ti lidi, kteří mají elektrony a nekoupí si ocelové disky k zimním pneu si je docela dobře ničí, sůl jim zrovna moc neprospívá -
« Barum - spokojenost
Na zimu mám na Escorta Combi Barum OR54 175/70 R13 a jsem s nimi velmi spokojený. Když jsem je v pneuservisu kupoval, tak mě furt strašili, že jsou hlučné a cpali mi Dunlopky. Ale musím říct, že se s nimi jezdí velice dobře a hlučné vůbec nejsou. Navíc oproti Dunlopkám apod. je tu také významná finanční úspora. Zdraví Dan -
« Barum Polaris
Mám Polarisy na Feldě už druhou zimu a jsou výborný, taky téměř nejsou slyšet. Osobně bych zakázal jízdu na sněhu/ledu s letníma gumama (alespoň univerzály). Ta auta jsou velmi nebezpečná. Kdo na to nemá, ať jezdí vlakem nebo sedí doma. Měl jsem letní gumy jednu zimu (naštěstí krátkou) na feldě - už nikdy více. Auto je naprosto neovladatelný a vůbec nebrzdí. -
« Continental Winter Contact TS770
Chtel bych se zeptat, jestli nemate nekdo zkusenosti s vyse uvedenymi zimnimi gumami. Barumka je ted prodava se slevou a samozrejme, kdyz se tam zeptam, jak kvalitni gumy to jsou,
tak odpovidaji, ze vyborny. Vim, ze v soucasnosti se uz prodava TS790, ale ta je cenove uplne nekde
jinde. Dik za odpoved. -
« Material
Jo. Souhlasim s tim, ze je zimni pneu s primesi Silica mnohem lepsi nez nejlepsi univerzalni obuti. Pneumatika je vyrobena z mekci smesi, ktera na rozdil od smesi na letni pneu pod bodem mrazu netvrdne. Je tedy mekci a lepe sedi na vozovce (at uz je mokra, posypana, zasnezena nebo zledovatela). Neni to reklamni trik gumaru a nejsem ani agentem Barumu Continental... Ja osobne zimni pneu vrele doporucuji vsem, kdo v zimne nejedou jen jednou si zalyzovat do Krkonos. Tem jsou uzitecnejsi snehove retezy, ktere stoji mnohem mene nez kvalitni zimni pneumatika (okolo 1500 Kc). Nazdar Honza. -
« Re: Zimní obutí
Pro normální řidiče: takových normálních řidičů jsou plné příkopy a zadní části jiných aut. Samozřejmě zimní pneu není všelék a má svoji hranici. Ta je ale podstatně výš než u letních případně univerzálních pneu. Schopnosti zimních pneu se poznají především v krizových situacích, kdy pak hraje roli každý centimetr, jestli to vyjde nebo bude průšvih. Pokud někdo jezdí v zimě víc (ne jen na oslavu narozenin a na vánoce), měl by mít zimní pneumatiky. Mistrovství jednotlivců v jizdě na nezimních pneu a neschopnost jiných na zimních na tom nic nezmění. -
« Re: Zimní obutí
Kdysi jsem jezdil linou felicii na univerzalech a dalo se s ni zapadnout i na rovine. Rozjet se s ni do kopce bylo nemozne i pres nejjemnejsi nohu a rucni brzdu. Ted jezdim s hbitou felicii obutou do GOOD YEAR Ultra Grip 5 a pripada mi ze bych s ni mohl jezdit jako rolba po sjezdovce. Taky je zajimave ze letni guma pri zapadnuti jen hvizda, zatimco tahle, kdyz hrabe, tak mi lita snih kolem okynek. Uchvatny pohled. -
« Re: Zimní obutí
Myslím si to pořád, přestože jezdím už 20 let. Zrovna vloni na Šumavě jsem vyjel to co Toledo se zimními Continentaly ani nevycouvalo. A mám na to i svědky. Kdoví jací to byli řidiči v té škarpě. Fyzikální zákony platí holt v zimě víc i se zimníma gumama. -
« Zimni guma
Rozhoduji se kterou guma na zimu koupit. Sam osobne vybiram ze tri 1)Michelin Pilot Alpin 2)Dunlop Winter sport M2 3) Uniroyal Ms plus 44. Potrebuju ji v rozmeru 205/55 R15 85V a no nerekl bych ze me na cene nezalezi, ale mam rychle, pekne auto a chci k tomu dobrou gumu. Co doporucujete? A jeste muzete me nekdo napsat presny rozpis speed indexu.