Pneumatiky

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

22.01.00  23:07

« Re: Nokian Hakkapeliita NRW

Dlhý príspevok som síce napísal ,to je pekné. Ale keby som si to po sebe bol aspoň prečítal a opravil tie preklepy,tak by som urobil lepšie. Takže sorry a to ,čo nerozumiete tak si domyslite.
    P.S. NOKIAN HAKKAPELIITTA NRW-má ešte niekto s nimi skúsenosti??????
    Viem vypadá to ,ako že "Každá líška si svoj chvost chváli".
  • « 00 Reagovat !

foto

22.01.00  22:55

To ladaH: jedna pneu Nokian Hakkareliita stojí na slovensku 3980Sk.To je dobré ,čo?? Takto sa na Slovensku blížime do EU,To snáď nie je ani možné naftu kúpiš za cca 30Sk ,žiadny Seta diesel napr. u OMV neexistuje ,ako v iných rubrikách píšu Vaši kolegovia a benzín stojí cca 31-32 Sk bohovský rozdiel to sa skoro ani neoplatí jazdiť diesel.No darmo mýslím že skôr ako sa dostaneme do EU bude ani neviem čo,....
    To Saab: na tých Nokianoch mám už najazdených cca 1500km a sú asi ozaj "sehr gut" len škoda ,že nemám najazdený ani kilometer na iných npr.Matador (nad ktorými som silne dumal,veď sú slovenské a celkom sa mi páčili nakoniec keď som ich kúpilsom aj ľutoval ,že som nekúpiltie Matadory),Michelin Y lamely má to nejeký význam za tie prachy hm.. neviem ,Dunlop (Winter Sport tuším M2???) na tie ma jeden chlapík v Nitre silne prehováral,ale čo sa mi nepáčilo tak to bolo to že mali tie drážky (niečo ako Y lamely)narezané len asi tak 1-2mm a to sa zjazdí a potom čo??? Prudko klesá ich záberový efekt.Inak to tak vypadalo pokým ich nezjazdíš celkom fajn.Nakoniec sa ten chlapík ,čo ma tak na ne prehováral priznal a povedal "no tak keď ich zjazdíš tak ich nakoniec dojazdíš ,ako letné pneu. Tak ďakujem pekne keď mám pneu so silica zmesou t.j. mäkké zjaddiť v lete -rýchle opotrebenie ,veď tá zmes je mäkká už v zime a čo vlete na rozpálenom asfalte na 50 stupňov Celzia.A nakoniec oveľa väčší valivý odpor ,samozrejme väčšia spotreba paliva.
    No ale toto berte ,len ako moje hlboko naštudované teoretické drísty.Ešte raz nejazdil som iné pneu ako Nokian Hakkapeliitta NRW,(no samozrejme okrem letných Conti ,čo sú originál na Octávii no a keď to mám porovnať tak na tých Conti sa cítil,ako na korčuliach).Len aby som si teraz vždy uvedomil keď si presadnem do iného auta že tam mám aspoň nejaké zimné pneu ,lebo inak ma zbierajú niekde v priekope
    To Dimm: asi máš Oct. s ABS a EDS já taktiež aké máš z toho EDS pociti pomáha to???? Ten ABS je celkom fajn.Ja smín v pohode zisťujem ,či som na ľade ci nie jemne stlačím brzdu a ak ma chztí ABS tak viem ,že som na ľade. Z toho EDS mám zmiešané pocity neviem či to vô bec pomáha nedá sa to vypnúť a tak to ťažko porovnávať.Asi sa prihlásim za novinára ,veď mi to celkom dobre ide .Takýto dlhý príspevok sa mi ešte nepodarilo napísať.Tak zostatok na budúce.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  16:11

« Re: 70 alebo 80 ????

... ak je to teda naozaj 80, zaujimave je ze na nu vojdu retaze, ktore som spominal ... Alebo, ze by to vyrobca domotal?
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  15:40

165/13 je opravdu totez jako 165/80R13 - mam to zmereno. 80 se povazuje za plny profil. Pochazi to jeste z doby, kdy se na nejaky profily nehralo.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  15:21

... odmerat by som to samozrejme vedel, no nie som si isty objektivnostou vysledku, nakolko tie gumy nie su nove, ale jazdene a este k tomu rozne.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  14:36

JO?? - no je to mozny - proc ale potom vyrobci nabizi zaroven 80ti procentni a tyto Nic-procentni gumy. A nebo je se stejnym dezenem a nosnosti nenabizi? - ja nevim - zas tak moc to nesleduju
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  14:19

2maxipes: 80-percentna. Takze guma znacena napr. 165R13 je to iste, ako 165/80 r13.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  13:53

Myslim (nekde sem slysel), ze kdyz neni vyska uvedena tak sou ty gumy 90ti procentni (a ne 100procentni jak psal Saab) - urcite to ale nevim. (muzes to premerit :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  12:46

... aby som upresnil o co mi ide. Kolega prave kupil snehove retaze RAZANT ( od ceskeho vyr. RAZAT). Na obale je uvedene, ze su vhodne pre rozmery 165/70R13, 175/65R13, 185/60R13 a 195/55R13. Skusali sme ich najskor na Barum 165/70R13 a tam boli hrozne velke. Potom sme ich vyskusali na MP 165R13, tam sedeli uplne v pohode a nakoniec este na rezerve kolegovej S105, ktorej vyrobcu sa nam nepodarilo zistit, no rozmery boli 165SR13 a na nu sme ich nedostali vobec. Takze, ako to vlastne je?
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  12:45

Rozmer 165/70R13 je na napr.felicii a 165/R13 je
    na starou skodovku a jsou urcite vyssi!Jinak tech
    70 je pomer vysky k sirce!
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  12:36

... lenze mne sa nezda, zeby ta guma mala vysku 165 mm. Medzi 165R13 a 165/70R13 ak ich postavim vedla seba je rozdiel cca 2,5 cm, takze neviem ...
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 21.01.00  12:27

To označení znamená, že šířka i výška jsou stejné, tudíž ne 70 ani 80, ale 100.
  • 00 Reagovat !

foto

21.01.00  12:11

« 70 alebo 80 ????

Ked je na pneumatike uvedeny rozmer 165R13, znamena to ze ich vyska je 70, alebo 80 ? Vdaka ...
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  11:27

I když jsem je nekoupil, myslím že je to na sníh a led jednička. Otázka je co na ostatních zimních cestách - promrzlý nebo mokrý asfalt ...Já to nevím, spíš mám pocit , že každá guma je lepší v něčem jiném, ideál asi není, všichni se snaží najít nějaký kompromis. NOKIAN je z oblasti téměř věčného sněhu, takže je jasné, kam to asi směřujou. V našich podmínkách se většinou jezdí i v zimě na mokrém nebo suchém, takže si myslím, že NOKIAN bude mít asi trošku větší opotřebení. Nicméně PIRELLI Asimetrico, které mám, zatím můžu jenom pochválit. Ve spojení s EDS a ABS už sníh ani moc nevnímám :-)))
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 21.01.00  10:17

Já je mám (zatím najeto 6.000 km) a jsem s nima velmi spokojen. Drží super i na ledu a už jsem vytahoval i jednoho co měl zimní Michelinky. Dokonce uvažuji, že až mi doslouží letní, tak si koupím letní Nokiany. Když je srovnám např. s Matadorkama, tak mi ty Matadorky připomínají víc letní než zimní, protože Nokiany jsou ve všech ohledech mnohem lepší. Dále jsou lepší než Michelinky, ale 3 roky zpět a na jiném autě, takže to srovnání není zrovna moc objektivní. Jinak velmi dobrou vlastností Nokianů má být i dlouhá životnost, ale to zatím nemůžu posoudit.
  • « 00 Reagovat !

foto

21.01.00  09:54

Kolik si za ne dal Mako747!Slysel jsem na ne taky
    samou chvalu!
  • « 00 Reagovat !

foto

20.01.00  15:56

Kdyz si to tu proctes trochu dal tak zjistis, ze je tu vsichni chvali (kolik lidi jsou ti vsichni uz nevim). Osobne s nimi zkusenosti nemam - jenom co sem slysel - myslim ze si vybral dobre (resp. dobre sis je nechal vnutit) :-)
  • 00 Reagovat !

foto

20.01.00  15:49

« Nokian Hakkapeliita NRW

Kúpil som nové zimné pneu NOKIAN Hakkepeliitta NRW 195/65 R15 91H na Octáviu 1,9TDI/81kW pozná niekto tuná tieto pneu. Veľmi mi ich chválili tak som sa nechal zlákať na ich kúpu.A pretože nemám s inými zimnými pneu žiadne skúsenosti tak neviem či som urobil dobre? Mne sa zatial javia veľmi dobre držia stopu ,majú aj dobú trakciu (záber).Takže prosím i o názory Vás ,ktorý máte väčšie skúsenosti a aj viacej najazdených km.Ja som na nich najazdil asi 1500-2000 km a zatial ,ako som povedl super,ale mán nie veľa skúseností.
    Tak Dík a Čau.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.00  15:17

« Re: Protektory

Ten samý rozměr mám taky na Sieře. Zkušenosti se Zambelli celkem dobré. Na to, že to jsou protektory, tak relativně tiché (ve srovnání s Pirelli P6000), jízdní vlatnosti taky. Hlavně oceněji životnost. Mám již na nich najeto 36 tis. km (celoročně) a zůstává vzorek 4 mm. Cenově jsou sice dražší (v roce 1995 stály cca 1.100) než domácí protektory (Krnov 600, jiní cca 900), ale mají daleko vyšší kvalitu zpracování. Kupoval jsem je přímo v sídle české filiálky v Rosicích u Brna.
  • 00 Reagovat !

foto

18.01.00  08:50

« Protektory

Nevite nekdo kde se daji koupit dobre a levne protektory. Nekdo tady chvalil italske Marangoni a Zambelli. Jeste jsem videl nekde nemecke Reifen Schwarz, ale uz nevim kde. Zajima me rozmer 185/65 - 14. Jinak budu rad kdyz pripojite osobni zkusenost.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.00  13:14

« Re: Ještě jednou DUNLOP Wintersport na Feldě...

.... a navíc mám pocit, že na sněhu už nejde tak moc o směs ale hlavně o vzorek....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.01.00  20:02

Nechci Vam Vam kazit radost s tim jak jste vyresili problem s Dunlop Wintersport m2, ale tyhle pneu meli silicu snad odjakziva, tedy urcite posledni 3 roky. Takze v tom to asi nebude...
  • « 00 Reagovat !

foto

14.01.00  12:33

« Maragoni atd.

Viděl jsem jejich stránky na www a na protektory mají celkem bohatý výběr desénů a profilů. Mám zkušenosti s italskými protektory jiné značky Zambelli s desénem Michelin M+S, po ujetých 35 tis. km vzorek 4 mm, což je myslím solidní výkon, hlučnost nižší než u letních Pirelli P6000.
  • « 00 Reagovat !

foto

13.01.00  17:25

« Re: Pneumant na Octavii 1,6

Už drhú zimu jazdím na Pneumant a zatial nemal som žiadne problémy, mám ich na Felicii Combi 1,9D .Solidné pneumatiky za solidné peniaze. Dokonca mám známeho ktorý ich mal na Peugeote 605 a tiež si nesťažoval.
    - a Marangony Meteo ked dobre viem to sú talianske protektory. Podla mňa na to, že to sú protektory docela ujdú ale nie za tie peniaze a konec koncom na bežné autá na bežnú prevádzku, k našim klimatickým podmienkam bohate stacia aj Barumky ...
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  16:16

« Re: Re:

anebo Micheliny, který mají na sobě jiný písmenka... takhle mám BFGoodrich a nestěžuju si
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  16:15

« Re: Jestě jednou DUNLOP Wintersport na Feldě...

Zrejme ma, teda mel, DIM nejenom starou smes ale taky mu prodaly Dunlopi ktery mely uz druhej rok na sklade.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  16:11

P.S. A to nemluvim o te cene 1 500,- za ks.
    Zkuste za tyhle penize koupit Michelin nebo
    Continental atp. Asi tezko, co ?
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  16:09

Zaslechl jsem cosi, jako ze od r.1999 maji Dunlopy
    W.S. M2 primes siliky. Takze mozna predtim jeste
    nemeli. To muze byt ten podstatny rozdil.
    Mam je nove na Felde 1.6 kratke. Na zahradu jedu po polni ceste do kopce. Nyni je tam zledovately snih az led. Vyjel jsem bez problemu. Jeste jsem
    se s nimi nesklouzl. Kdyz ostatni jedou na naledi krokem, kolikrat se divim proc. Me to fakt sedi.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  11:37

« Re: Re:

Souhlas,já mám slabost na Michelin.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  11:23

« Re:

Za cenu jedne Micheliny mas ale 2 jine,ale stejne
    dobre gumy takze je to dost nerentabilni!!
  • 00 Reagovat !

foto

12.01.00  11:19

« Bez nadpisu

Zdar!.Já mám Michelin XM-S Alpin s Y-lamelami,dost dobrý.Zatím jsem nikdy nepotřeboval řetězy.Podle mě,jsou to jedny z nejlepších pneumatik na trhu.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  10:15

Já jsem gumy nafoukl na větší tlak z důvodu přece
    jen těžšího předku u diesela!!
  • « 00 Reagovat !

foto

12.01.00  10:10

V servisu při přezutí ve značkovém servisu (Michelin) je nahustili na 2,1kPa. Musím se přiznat, že jsem je zkontroloval až po šesti týdnech a měly 2,05kPa. Takže velice slušně drží.
    Nyní jsou to více než dva měsíce a ještě jsem je nepřifoukával.

Já je mám na krátkém Favoritu, takže přece jen jeden rozdíl jsme našli.

CO se týká záběru na sněhu problém zatím nezažil. A to jsem vícekrát zajel i do hlubšího sněhu. Můj subjektivní dojem byl, že jsem vystřelil, jak raketa.

Příští týden pojedu do Jeseníků, takže bude další možnost otestovat gumy. Pak napíšu, jestli náhodou DIM neměl přece jen pravdu :))
    Zdraví Alioth
  • « 00 Reagovat !

foto

11.01.00  14:23

Já je mám nahuštěné všechny na 2,2kPa!Možná byl
    problém ve směsi,třeba nekvalitní série,co nechtěj
    přiznat!!!
  • « 00 Reagovat !

foto

11.01.00  14:14

Tak zlé to se mnou ještě není :-)))) Já už fakt nevím .....Gumy nejsou protektor a byly kupované u oficiálního prodejce a to v roce 1998 na podzim. Na kolik je hustíte ?? Ale stejný problém má i nový majitel !!! Ale ten je přezouval, takže je musel znovu měřit. Já jsem je měl na kombíku. Že by jiné rozložení hmotnosti a lehčí přední náprava dělaly tak velké rozdíly ?? Já jsem si¨nestěžoval na suchu a na mokru ani při brždění, ale speciálně při záběru na sněhu . A opačně jsem je taky neměl :-))))
  • « 00 Reagovat !

foto

11.01.00  12:03

Myslím,že opravdu problémem je rok výroby pneumatik.Já jsem je taky koupil na podzim 99 a
    testoval je na sněhu,břečce,náledí a také s velmi
    dobrými výsledky!Jenom nevím proč kolega DIM podléhá panice a tyto pneu přímo nesnáší.Možná
    byl podveden a jeho pneuservis mu nadělil mémě
    povedené protektory tohoto typu a díky optice
    přehlédl nápis protektor a zaplatil jako za nové!
  • « 00 Reagovat !

foto

11.01.00  11:18

Ahoj všichni,
    nevím, jestli se bavíme stejných gumách, ale já tyto zkušenosti nepotvrdím. Koupil jsem na podzim v akci (4 za cenu 3) Dunlop WinterSport M2 na Favorita (165/70 R13). Během dvou měsíců jsem je měl možnost otestovat téměř na všem (sucho, voda, sníh i led) a jsou v pohodě. Řetězy jsem nepotřeboval ani jednou, na rozdíl asi od poloviny řidičů, která je nazouvala např. dole na Ostravici, aby vůbec vyjela nahoru na přehradu. Mezi svátky jsem Beskydech dojel, kam jsem potřeboval, ze všeho jsem se vyhrabal, přestože spousta lidí měla řetězy i zimních gumách.
    Kolega je má na Feldě a říkal, že jezdí na chatu do kopce bez problémů, zatímco další, který ho jel navšívit s Oktávkou a Barum Polaris, měl do stejného kopce problémy.
    Musím se přiznat, že jsem debatu o Dunlopkách sledoval od začátku, kdy jsem je koupil a měl trochu obavy. Nicméně žádný z popisovaných problémů nenastal a já nemůžu říct na jejich adresu křivé slovo. Kdybych nebyl člověk veskrze racionální, použil bych superlativy.
    Jiná otázka je proč máme tak odlišné zkušenosti. Jediné vysvětlení, které mě napadá je, že mé gumy letošní a tudíž novější a jiné.
    Zdraví Alioth
  • « 00 Reagovat !

foto

10.01.00  13:24

« Re: zimni pneu na Felici

Můžu ptvrdit pozitivní zkušenost s SLG 2 od Semperitu, jak už sem se vyjádřil v předchozím příspěvku.Já je mám v takovým uhozeným rozměru 165/65 R 14 (francouzi-CLIO), ale můžu říct, že mi to stačí. Na tom ledě to asi nebude dobrý bez hřebíků s žádnýma gumama.
  • « 00 Reagovat !

foto

10.01.00  12:22

« Re: zimni pneu na Felici

Je rozdíl co máš povolené a co můžeš dát.Na ráfek 5/13 nacpeš třeba 175/70/13 ale jak prolezeš technickou to teda nevim.Já na tomhle rozměru jezdim ale moc spokojenej nejsem.Na zimu jsou lepší úzký a vysoký gumy.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.01.00  11:13

No jo,ja jsem to cetl,spojeni Dunlop a Pneumant je zname.Ale ta znacka !!!V Belgii,Holandsku,Dansku mi u Oktavky(v nejlepsi vybave) pokyvali hlavou,auto ze je pekny,ale moc by ho nechteli(psal se rok 1997).
    Spravne - pisu o prestizi znacky.Skodovce bude jeste dlouho trvat,nez se dostane vyse,auto(i kdyz vlastne VW) ma porad punc vychodniho bloku.Jinak se na to divaji odborne casopisy a jinak uzivatel.Jiste,pomalu se to meni,ale videl jsem,zazil jsem.
  • « 00 Reagovat !

foto

07.01.00  13:49

Já nerad, ale musím......Já jsem ty gumy nevyráběl, ale zaplatil jsem za ně . Takže někdo jiný toho může být ušetřen . Tvoje super je sice pěkné, ale já ( a teď už nejen já ) vím svoje. Sorry.
  • 00 Reagovat !

foto

07.01.00  12:29

« zimni pneu na Felici

Ja mam na zimu (nove) Semperit SLG2, na snehu perfektni a na lede dle rychlosti.

Nevite jakou max. sirku pneu muzu dat na oreg. plechovej disk S. Felicia ?
  • « 00 Reagovat !

foto

07.01.00  12:07

Tva osobni onanie a tahani spiny na Dunlopy uz
    nikoho nebere!Ja osobne jsem je vyzkousel a nic
    jineho nez super rict nemohu!!
  • 00 Reagovat !

foto

07.01.00  11:38

« Ještě jednou DUNLOP Wintersport na Feldě...

Kdo si ještě pamatuje, jak jsem tady nechválil zimní Dunlopy na Felicii tak bych to ještě doplnil. Felicii ( Combi 1,3 ) jsem prodal i stěmi gumami ( měly 1 sezonu ) známému, který dělá u horské služby v Orlických horách. Včera jsem s ním mluvil a potvrdil mi totéž . Tam kde ostatní ještě normálně jezdí, on už musí dávat řetězy !!! Stejně jako jsem to musel já !!! Takové špičkové gumy ............
  • « 00 Reagovat !

foto

05.01.00  12:35

Časy se mění. Dnes vlastní Pneumat Dunlop a dělají celkem povedené pneu. Četl jsem spoustu testů a letní Pneumat Tritec tam dopadly velice dobře (3. místo za Dunlop 9000 a Michelin Pilot). Jejich desény byly dost podopné Dunlopu. V zimních však dost zaostávají. Nejhorší v posledním Testu (převzato od Stiftung Warentest).
  • 00 Reagovat !

foto

04.01.00  19:31

« Bez nadpisu

Pořídil sem si Firestone Top grip za 1700 Kč.Protože nemám s čím srovnávat,mohu uvést pouze subjektivní dojmy.Byl sem s nimi v Krkonoších a jel sem s nimi i přes Českou Sibiř 26.prosince, když byla ta sibérie a jsem spokojený. Dokonce jsem jednu chvíli jel za offroadem a měl jsem dojem, že můžu jet rychleji. Každopádně můžu srovnat s letníma Continentalama, protože jsem s nimi zakusil sníh před přezutím a je to nebe a dudy. Dokonce mám i pocit, že jsou snad i tišší ty zimní.Je to snad tím, že ty Continentaly stojí za prd? Každopádně potvrzuji tvrzení, že i nejhorší zimní je lepší, než sebekvalitnější letní(v 95% případů). Mám je obutý na Cliu, takže jestli se k tomu někdo vyjádří, předem děkuji za příspěvek. AHOJ.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.12.99  14:09

No ja nevim,jeste dneska mam zafixovano spojeni
    Pneumant-Trabant :-).
    Happy New Year.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.12.99  11:39

« Re: Nejlepší jsou na ledu :-)

To Saab:mam vzdy radost,kdyz je nekdo s necim spokojeny.Moje reakce byla na radu volby pneu Nokian s absolutne neunosnym rozmerem 165x15.Na teto sirce a rafku 18 se jezdi Finska Rallye.Ovsem pneu se normalne koupit nedaji,jsou jen pro sport.Na index nosnosti se zapomina a bouchnout gumu na suche ceste(vetsina jizd v zime u nas) jsem uz videl dost.Jinak Finove vedi,co delaji,jezdil jsem tam na hrotech(to tam maji vsichni).Michelin Pilot taky neni k zahozeni(az na tu cenu) a diky EDS se mi jeste nikdy nestalo,ze bych nevyjel :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.12.99  10:23

« Re: Octavia obutí

to hop: konečně jsem se dostal do garáže: takže Marangoni Meteo 165/70R13 79T M+S. Moje první zimní gumy na Feldě. !!Hodně!! vydržely, ale byl problém s řízením. Na suché cestě to táhlo do strany (geometrie to nebyla), na sněhu bezva gumy hrabalky. Jinak subj. dojem Firestone FW930 je lepší(ale jen o ten problém s řízením jinak trakce zhruba stejná)dokonce jsem si přečetl že by to měla být směs se silicou? čau LN.
  • 00 Reagovat !

foto

28.12.99  21:35

« Pneumant na Octavii 1,6

Jezdim ted na 15' zimnich Pneumantech tusim typu P+M (Dunlop Wintersport M2 s upravenym dezenem - distribuovany Dunlopem) a jsem s nima celkem spokojen. Nezklamaly ani o vanocich na horach. I cena je prijemnejsi. Mate s nima nekdo nejake zkusenosti?
  • « 00 Reagovat !

foto

27.12.99  15:57

« zkušenost

BFGoodrich (=Michelin) na 4x4 zcela v pohodě...
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 27.12.99  12:25

« Nejlepší jsou na ledu :-)

to HonzaP: pokud máš index 91, tak musíš použít širší a větší pneu.

Dneska jsem Nokiany otestoval na ledu a jsou super. Všechny auta se dneska ráno snažila marně vyjet do práce, ale moje Nokiany vyjeli bez problému. Většinou taky měli letní :-) Ale vytahoval jsem dneska jednoho se zimními Michelinkami :-) Jinak v pohodě drží směr, i brždění a akcelerace byli OK. Pak jsem zaparkoval na parkovišti (silně namrzlém) a taky bez problémů, alespoň dokud jsem nevystoupil a nepoznal led zblízka :-) Kdyby Nokiany byli i boty, tak si je koupím :-)
  • 00 Reagovat !

foto

27.12.99  11:53

« TAK UŽ NASNĚŽILO :-)))) Tak jak to jede ??

Tak už se to dá pomalu hodnotit ?? Já musím říct, že se mi na zimních gumách tak o 0,5 l zvýšila spotřeba, gumy hlavně na mokru trochu sviští, valivý odpor je znatelně vyšší při dojíždění s vyřazenou rychlostí...... už aby bylo léto :-)))) Na sněhu to zatím bylo docela dobrý, na ledě to ale klouže tak jak tak ...... ( Pirelli Asimetrico )
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.12.99  11:16

OK to je přesně to co jsem chtěl vědět díky..
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.12.99  07:47

No ja nevim,teorie je neco jineho a praxe taky.U Nokianu momentalne nedodavaji nic s indexem nosnosti v rozmeru 165x13,175x14 apod.Vsechno je pod 88 a jeste tridy Q.Muzu se smirit s rychlosti 160 km/hod,ale nezlobte se,pokud mam jezdit bezne na plastich s indexem nosnosti 91,tak to tam neni pro srandu.Jen pro zajimavost u TDI 66 kW by to znamenalo zmenu dovolene nosnosti 55 kg na 1 kolo!! Rozdil mezi 88 a predepsanymi 91 je presne 55 kg.Kdo vi,jak ma diesel tezky cumak,asi mi da zapravdu,ze tech 110 kg tam bude zatracene znat.
    Nesudme podle finskych rallye jezdcu,to je jina sorta ridicu i pneumatik.Na Http://www.nokian.cz jsou podrobnosti.
  • « 00 Reagovat !

foto Saab

Saab 22.12.99  22:46

Nokiany doporučuji, já je mám a konečně jsem je otestoval i na sněhu a připadá mi jako by ten sníh ignorovali, prostě jedou tam kam potřebuji bez ohledu na to jestli tam je nebo není sníh :-)
    Na 15" mají nejužší rozměry 165 R15 86Q nebo 175/70 R15 86T.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.12.99  12:56

Pokud chceš užší kola na oktávku, tak proč tam nedáš ty šílený obludy 175/80 R14 co mají LX v sérii.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.12.99  10:38

musím se mrknout do garáže, už jsou dole (sjetý) z hlavy si přeně nepamatuji typ.
  • « 00 Reagovat !

foto

22.12.99  09:29

to: Novak

Jaký si měl ty Marangoni? Já mám METEO ESC 185/65-14. Zatím dobrý, ale na sněhu jsem jeątě nebyl. Jediný kde klouľou jsou omrzlý dlaľky, ale neznám gumu která ne ;-) Kdyľ je porovnáą s těma Firestone, jak na tom jsou? Já jsem vybíral právě mezi Firestone a Marangoni a nakonec jsem zvolil ty Marangoni.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.99  07:23

To maxipes: zase tak moc atypickej být nechci.. Ahoj LN
  • « 00 Reagovat !

foto petous

petous 20.12.99  22:55

« Re: dusík

Nebyl by lepší do pneumatik freon, třeba takový s c2 aby nepoškozoval ozónosféru. Určitě má mnohem větší molekuly než dusík, nehoří, je inertní atd.
    Jestli je ten zázračný plyn dusík, tak z lidí tahaj docela dost sprostě prachy.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.99  17:19

to novak - sehnat uzky 15 palcovy kola bude asi docela problem. - Co zkusit treba NOKIANy - kdyz sou to takovy specialisti na zimu, tak by mohli mit nejaky atypictejsi rozmery - jinak mas pravdu, ze v zime cim uzsi tim lepe.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.99  12:48

Já myslím, že u těch plechových ráfků je to úplně fuk a navíc ty " originál " prý dealeři Škoda vůbec nemají - nebo alespoň neměli....
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.99  11:02

pánové díky. Na svojí Feldě jsem jezdil v zimě Marangoni (hodně vydrží ale řízení táhlo do boku a geometrí to nebylo), Teď Firestone (myslím 930) a ta je zatím super. Ještě dotaz, ty ráfky raději orig. nebo lze koupit něco levnějšího a přitom bezpečného(kvalitního)? čau LN
  • « 00 Reagovat !

foto

20.12.99  10:44

Ráfky stojí kolem tisícovky, puklice skoro taky :-(((( myslím ty originál, ale dají se koupit i noname za asi 400 celá sada. Na to , že se údajně dost kradou a nebo se dají ztratit, tak to stačí. Gumy na 4x4 nemají asi žádné zvláštní požadavky, ale nejvíc záleží na tom, kam s tím budeš jezdit. Ale protože je 4x4 spíš určena na náročnější terény, volil bych asi nějaký hrubší vzorek, aby to jelo třeba i v rozbahněných terénech.....
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.99  09:14

Ja jsem se uz tady priznal,ze trpim na Micheliny.Ted mam na Octavce Piloty a v rozmeru 195/65 na patnactkach je to nejuzssi rozmer.Pujcili mi nejaky gumy na 50 profilu,ale to bych utrh spoiler nebo jeste neco horsiho.
    Uz jsem prvni letosni podzimni kalamitu zvladl,jezdi velmi slusne,ABS+EDS funguje.
    Jo cena.Ctyri gumy,cryri disky plus ty zatracene puklice 19.800 Kc.To jde.Kdybych mel Feldu,tak koupim Micheliny za 1900 Kc(bez dane)i pro ni.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.99  08:44

« Octavia obutí

Pánové poraďte nejaké slušné obutí na Octavku (4x4). Už jsem se po něčem díval, ale všechny pneu mají na můj vkus strašně široké. Na můj dotaz zdali jsou i užší 15" mi prodejce řekl, že čím širší tím lepší (COž JE PRO ZIMU HOVADINA). Asi bych bral "Mišelinky". (auto budu mít v lednu, do té doby musím něco vybrat, jo a kolik stojí ocel. ráfek?).dík čau LN.
  • 00 Reagovat !

foto

19.12.99  22:02

« Matador MP55 Plus - zkouška

Tak jsem zkoušel "výjezdnost" v asi 8 cm hlubokém sněhu, kde podkladem byly kostky. Kopec měl odhadem tak 20-25°. Nijak jsem to nerozjížděl (jel jsem cca 20 km/h), protože ten kopec je ze zatáčky, takže před ním není moc místa a vyjel jsem asi 60m a dál už to nešlo, protože se to prohrabalo na tom prašanu až na ty zledovatělý kostky. Pak taky "slalom" na zledovatělým asfaltu (byly na tom takové ty ledové "bobky") a šlo to bez smyků cca 50tkou. Tak mi přijdou kupodivu docela slušný.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.12.99  09:25

to: karelb:: tak to bylo dobrý!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

16.12.99  20:46

Mne by spis zajimalo, jak dostanou z ty gumy vzduch co tam zustane po montazi. Ty gumy nafukujou ve vzduchoprazdnu? Kdyz ne, tak tam nejakej vzduch zustane a kazda smes je na ...
    Podle mne je to jenom dalsi lapak na penize.
    Smog
  • « 00 Reagovat !

foto

16.12.99  13:25

Pokud jsem četl reklamní prospekt na Secur pneu (dusík), tak je tam uvedeno, že hlavní výhodou je, že jde o čistou směs bez příměsí olejů (huštěním z kompresorů), která je za vyšších teplot hořlavá a poškozuje pneumatiku. Pokud jde o výkyvy tlaku, tak ty jsou způsobeny právě zahořením olejů ve směsi.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.12.99  10:09

TO: GAN - Napsals, jak je to sqělá směs plynů a F1 a letadla s tím plněj svý gumy. Pokud teda o tý "zázračný" směsi něco víš, tak to napiš. Všichni se rádi poučíme! (A pokud nevíš, tak se ...) U tý F1 bych sem řek, že to klidně může bejt i reklamní tah - prachy od takhle nalákanejch spotřebitelů jim to bohatě zaplatěj! A u těch leteckejch společností můžou naopak mít extra nějakou jinou směs, která je zároveň hasicí... Takže otevři studnici svých znalostí!
  • « 00 Reagovat !

foto

14.12.99  12:10

Dusík???? Ha Ha Ha!!!!! To neni trik to je SONY!!
    Chapal bych jeste Helium ale Dusik????
    Maj nas za dojny kravy!!!!!
  • 00 Reagovat !

foto

14.12.99  12:07

« Kormoran

Je to sila, kdyz uz i Michelin se propujci k takovymu humusu jako je kormoran. Ale holt vychodni trh to schrousta a oni se napakujou.
    Dnes jde jenom o prachy!!!
    Stejnej humus je i DEBICA!!!!
    Proti tomu musim rict ze OR54 i OR60 od Barumu
    sou za ty prachy super.
  • « 00 Reagovat !

foto

14.12.99  10:09

Myslím si, že s tím dusíkem má GAPA naprostou pravdu........a Kormoran je nějakej pták, ne ???
  • 00 Reagovat !

foto

14.12.99  01:58

« dusík, Kormorany

Dusík do VELEVTu a KORMORANy na traktor! :o))
  • « 00 Reagovat !

foto

13.12.99  16:56

Tedy nevím, nevím, jak je to s tou roztažností, ale pokud si ze středoškolské fyziky pamatuju, tak všechny plyny se za normálních okolností roztahují stejně...? Kromě toho vzduch se stejně z 80% skládá z dusíku, takže to asi nebude pravda!
  • « 00 Reagovat !

foto

13.12.99  16:42

Oni v té formuli 1 (a nejenom tam) jsou úplní magoři - jezdí na dusíkatých směsích jen tak a ještě jim to tahá peníze z kapsy. K výčtu "hlupáků" nutno přiřadit i všechny letecké společnosti, které přímo předepisují, čím je dovoleno hustit pneumatiky. Prostě mě štve, když někdo káže bludy a ještě je kdáká do světa.
    Kdyby ta dusíková směs prodloužila životnost pneu jen o 1%, tak se to vyplatí - jenže ona ji prodlouží o 10% a víc!!! Pochopitelně, že výrobci gum o dusíkových směsích mluví neradi.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.99  15:09

« Re: Kormoran

Měl jsem dojem, že Kormoran je značka pneu, kterou v Polsku vyrábí Michelin, takže by to snad nemuselo být tak špatné. Nevím sice, kolik stojí, ale poměr cena/už, hodnota by mohl vycházet velice slušně.
  • « 00 Reagovat !

foto

08.12.99  17:34

Mě právě říkali, ľe ten "dusík" jak tady tomu říkáte je nějaká patentovaná směs plynů s velkým obsahem dusíku a ľe hlavní výhodou je minimální teplotní roztaľnost - z čehoľ vyplývají výhody jako niľąí opotřebení a lepąí jízdní vlastnosti. Jak jsem slyąel, tak prodávám. Osobně si myslím ľe je to od obojího trochu - moľná to má něco do sebe ale zároveň je to pumpa na peníze.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…