Pneumatiky
« Rozmer pneu
Nevite nekdo nahodou,jak se zmeni rychlost auta pri zmene pneu ? Mam v technicaku napsanej rozmer 195/60/15 a jde mi o to,jak rychle pojedu pri pouziti pneu 195/65/15 a pri 205/65/15 ? Zkousel jsem to prepocitat a vyslo mi,ze pri 100 km/h u 195/60/15 pojedu teda 100 km/h, pri 195/65/15 pojedu asi 102 a pri 205/65/15 asi tak 105 km/h.Jde mi o to,ze mi jeden znamej rikal neco o hroznejch cislech jako ze pojedu pri 100 km/h u origos obuti 130 a pri tom nejsirsim,co sem uved bude rozdil az na 150 km/h.Jak to teda je? -
« Re: co znamenaju jednotlive oznacenia na pneu a diskoch?
ET je offset, nebo li zális, neboli poloha styčné plochy disk/náprava vůči ideální polovině šířky disku, vyjádřené číslem v milimetrech a zo způsobem, kladné číslo-poloha od středu směrem k vnějšímu okraji disku a obráceně. Jak komicky řekl HUF, poopravil bych na: axiální excenricita uložení disku k nápravě vůči sředu šířky disku. -
« Re: co znamenaju jednotlive oznacenia na pneu a diskoch?
195 - šířka běhounu (nadhodnocené, zkus změřit styčnou plochu). Vlastně spíš šířka pneu.
/45 - procentuální poměr výšky pneu k šířce (45% ze 195mm včetně patky)
R15 - vnitřní průměr pneu (=ráfku) v palcích
78 - LI = load index - max. zatížení pneu 78=425kg
H - rychlostní koeficient H=>210km/h (dost málo, tvrdá směs)
6Jx15 - šířka x průměr ráfku v palcích
ET - jak to jenom popsat, prostě to udává, jak moc je ráfek dovnitř nebo ven. Čím míň, tím je víc vylezlý z blatníků ven. Třeba axiální excentricita :o)))) -
« Re: 195/45 R15
Dela je :Dunlop,Kleber,Goodyear,Bridgestone,Toyo… dva jsem jezdil,ostatni videl v katalogu,Michelin je ma urcite taky.Vetsinou jsou to odvozeniny z vyssich rad a vyssi rychl.kategorie.Nejsou to uz seriovky,berou je skoro jako tuningove a treba proti 195/50/15 je tam sakra rozdil v cene.Desne drncaj,ale vedou jak motokara.Prumer kola u 185/60/14 je cca 57,8 cm,u 195/45/15 55,7 cm,zase tolik to dolu nepujde. -
« Re: 195/45 R15
Dela je Dunlop,Kleber,Goodyear,Bridgestone,Toyo,… dva jsem jezdil,ostatni videl v katalogu,Michelin je ma urcite taky.Vetsinou jsou to odvozeniny z vyssich rad a vyssi rychl.kategorie.Nejsou to uz seriovky,berou je skoro jako tuningove a treba proti 195/50/15 je tam sakra rozdil v cene.Desne drncaj,ale vedou jak motokara.Prumer kola u 185/60/14 je cca 57,8 cm,u 195/45/15 55,7 cm,zase tolik to dolu nepujde. -
« Re: Matador Aquilla
qeta: Já jsem mezitím kontaktoval přímo výrobce Matador a to nejzajímavější k Aquille co mi odpověději je následující:
...Chcel by som poukázať aj na určité špecifické vlastnosti smerových
typov dezénov, keď počas užívania výrobku dochádza
k rýchlejšiemu opotrebeniu výrobku ako u nesmerového typu dezénu, z
ubývajúcou výškou dezénu sa zvyšuje hladina hlučnosti pneumatiky
u ojazdenej pneumatiky to môže byť až 3 - 4 (dB) viac ako u novej
pneumatiky...
A taky prý je chtějí dát do veřejných porovnávacích testů jako ADAC a pod.
« Koupim nebo prodam 1ks pneu Pirelli Winter 210 performance 1
Zdravim vsechny,
z rezervy mi zbyla jedna uplne nova pneu Pirelli Winter 210 performance 195/60 R15 88H.
Takze shanim komu taktez zbyla, nebo ji naopak shani. (Je to guma, ktera byla koupena
k Mazde 626 r.v. 1996).
Dekuji
Mirek V.
PS: kontakt czemiv@cze.sas.com -
« Re: Matadory
Zdar,ja jsem na nich odjezdil celou zimu(MP55) a nemam duvod si stezovat. Tata na nich take jezdi(MP56) a kdyz jsem videl co to je schopne vyjet.... Je faktem ze to nemam skoro s nicim srovnavat,ale splnilo to,co jsem od nich ocekaval-jsou levne,dostatecne vykonne a celkem vydrzi.Takze doporucuju.Hodne zdaru.CZus. -
« Re: reklamace pneu
Klebery Viaxer jsou obecne prochu podcenovane gumy. Otec je mel na Audi A6 Quattro a nemohl si je vynachvalit. I pri jeho stylu jizdy (jako prase) mu vydrzely pres 40 tis. a max. spokojenost. Ja mel taky Klebery, ale levnejsi typ na Accordu a sedely jak pribity. Na suchu i na mokru. Samozrejme, ze Good Year Ventura jsou lepsi, ale 2x tak drahy. -
"-- skrytý --" 11.10.01 13:57
« Re: reklamace pneu
ano, hned ráano se to hnulo. Reklamované gumy jseu prý v pořádku a na to moje auto (4x4) se prý příliš nehodí (Michelin Primacy). Tak mi nabídli místo těch dvou ojetých Primacy dva Klebery Viaxer (H-čkové). To je radosti, budu mít dvě Primacy a dva Viaxery na jednom autě. Nevíte jaká je to guma? -
« Re: reklamace pneu
pokud jsou pneu (pripadne jakekoliv jine zbozi) zakoupeny a vyfakturovany pouze norm.osobe (typu paragon=prodejka), pak se resi reklamace dle obcanskeho zakoniku, tzn.do 30 dnu (1 mesic)
pokud jsou zakoupeny "na firmu" (tzn.koupi je zivnostnik nebo firma, ktera je dava do nakladu=faktura typu dodavatel/odberatel), pak se resi reklamace dle obchodniho zakoniku, tzn.DOPORUCENA lhuta je 30 dnu, ale neni vynutitelna=muze trvat i dele, ale vetsinou si to prodejce nedovoli, protoze je jasne, ze k nemu jiz priste neprijdete! -
"-- skrytý --" 08.10.01 11:52
« reklamace pneu
už to bude tak 40 dnů co jsem se rozhodl reklamovat 2 pneu Michelin Pilot Primacy konkrétně na špatnou směs. Projevovalo se to vyloženě ožužlaným povrchem a životnost odhadem cca 15kkm. ( 100% je to gumama protože jsem dal jiné,ten samý typ - a jsou OK).Když jsem se po nich začal shánět tak mi prodejce řekl, že pneu poslali do Němec na posouzení a že na to ze zákona mají půl roku. Nechci si hrát na "supersvini", ale zdá se mi, že to mají do 30 dnů vyřešit ne? Nemáte někdo podobné zkušenosti?
díky LN -
« nechutně dlouhá životnost Polarisek
Tak jsem tohle léto chtěl dojezdit zimní pneu Barum Polaris, protože si už odsloužily 5 zim a tudíž by pomalu mohly ztrácet dobré vlastnosti na ledu apod. Jenže to doježdění se mi moc nepovedlo - na jaře měly hloubku dezénu 7 mm a teď po cca 8000 letních kilometrech mají lehce přes 6 mm. Tak nevím, nevím, kdy je "ujezdím k smrti". Vypadá to tak ještě na 1 zimu a 2 léta, než budou na vyhození.
Jinak ježdění v létě na zimních gumách není nic příjemnýho - přece jen jsou moc měkký a tudíž např. hůř brzdí. Jednou jsem na nájezdu na dálnici musel zastavovat z cca 120 km/h na nulu a jen tak tak, že jsem to ubrzdil. Prostě autům přede mnou to brzdilo líp (při tom se mi od gum kouřilo, že jsem myslel, že snad hoří). -
« Boule
Ta guma vubec neuchazi, neni s ni zadnej problem az na tu boulicku a dulek, nevedel jsem ze to muze bejt z vyroby, spis jsem myslel ze sem ji nekde vzal hrube o patnik a potrhal kostru, ale to by uz nejspis (s mym stylem jizdy) byla KO. Jo jeste malej postreh na ty bezdusaky co uchazej, hodne to bejva tim ze je to prorezly okolo ventilku a nebo je ventilek kaput, ja jsem to vystrikal tim sprejem na nouzove zalepovani a drzi, je to sice prasarna, ale v nouzi, guma byla tak mesic stara anebyl cas to nekde nechat odusovat. Proste jsem vlit s mekou gumou na benzajnu nafouk sprejem a chodi to. -
« Re: Můžu dát
Prvně duše. Samo, že do bezdušáku můžeš dát duši. Sám jsem to tak měl, když plechový disk byl tak naraženej, že nešel "vzduchotěsně" srovnat. Jinak k těm pneu 165/14 na Sieru. Skutečně na Sieru není 165/14 povolen - na rozdíl třeba od Fiat Ritmo, který má předepsaný 165/65/14 - to je ale s nižží únosností jak jsi psal. Na 14" jsou 175 a 185. Nebo pak 195/15 - jen vyjímečné modely. Do modelového roku 1988 měly téměř všechny Siery 13" kola. Pak to zvedli na 14". Pokud někdo pochybuje, koukněte do knížky "Jak na to" (po jejím předložení mi policajti provedli zápis do TP) nebo na Siery co jezdí kolem nás a jsou starší. Pokud Ti někdo napsal do techničáku 165/14, je to omyl a zřejmě chtěl napsat 165/13. PTD -
« Re: Boule
To moze byt aj konstrukciou gumy, tam kde sa plat kordu spaja, je na gume mierna vydutina alebo jamka, to vobec nevadi. Skus, ci ja tam guma maksia ako inde, ak nie je, tak by to malo byt v poriadku. BTW taka ista "chyba" by mala byt aj na ostatnych gumach. -
« Re: Unik vzduchu z pneu
Jasně že to jde. Měl jsem na R25 to samé, jedna bezdušovka utíkala. Vyškubnul jsem ventilek, dal jsem tam duši, nechal to vyvážit a byl klid. Jenom jeden postřeh - je potřeba pod duši na ráfek dát vložku - takovej gumovej pás, jinak se duše může o ráfek prodřít (vlastní zkušenost). -
« Re: Můžu dát
To PTD: díky za informace, ale s tou 13 jsi mě dostal. Jak jsem psal, zašel jsem do Barumu, že nemůžu sehnat předepané 165/XY R14 86T, schválně co mi nabídnou. Ten technik říká, to je blbost, vzal mě k jejich tabulkám, vyhledali jsem typ auta, rok výroby atd. a měl tam předepsané 185 a 175 vše v R14!! Ani jednou se tam nevyskytla R13. Tak teď nevím. Často čtu příspěvky od tebe a je mi jasné, že víš o čem mluvíš. Ale nejde mi to dohromady. Pro jistotu, jde o Sieru 2.0l stříkačka, s katal., 90. rok combi. RBr -
« Re: Můžu dát
Pokud se týka fordu Sierra, je tam skutečně rozměr 165/ ale na 13. Vzhledem k tomu, že tam není uvedeno profilové číslo, jedná se o profil 80, teda něco jako 165/80/13 a tyto gumy jsem měl na Sieře když jsem ji koupil taky......Pak jsem si nechal do techničáku dopsat alternativní pneu 185/70/13 za 10 Kč a ty jsem tam obul na ty stejné disky a byl jme spokojený. 14 tky to sice nebyly, ale na 2,3D nebyly ani povolené.....velké kolo, malý výkon PTD -
« Re: Můžu dát
Je to Siera combi 90 rok. Ráfky mám jak jsem již popsal. Dokonce mi někteří říkají, že je to blbost, aby na toto auto patřily 165 R14, že to musí být chyba v techničáku. Je pravda, že to auto bylo dovezený ze Švýcarska a mělo zrovna tyto gumy na sobě, tak to asi rovnou zapsali do průkazu. Podle tabulek u Barumu by auto mělo mít údajně rozměr 185 R14. RBr -
« Můžu dát "trochu" jiný rozměr pneu na zimu?
Když jsem koupil před 2 roky auto, mělo obutý rozměr 165/65 R14. V technickým je jen 165 R 14 (a 86 T, ráfek 5,5J R14 ). Teď jsem nucen koupit nový zimní ale v rozměru 165/65 nemůžu nic sehnat, aby to vyhovělo taky indexu nosnosti.
Můžu si dovolit jiný rozměr? Myslím třeba 175/70 nebo 175/80, v této velikosti už je výběr o něco lepší, ale nevím co to udělá.
Díky za radu.
Naproti tomu obvod těch 205/65/15 je 2 x (15" + 65% x 205mm) x PI, to je cca 323.1cm.
Poměr je tedy 1.0326.
Z toho vyplývá, že pokud pojedeš na těch 205-kách a na tachometru budeš mít 100km/h, potom ve skutečnosti pojedeš 103.26km/h, tedy nic moc rozdíl. Nesmíš se jen spoléhat na 10% toleranci omezení rychlosti když tě budou měřit, ale 6.74% ;o)))