Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Pirelli
No ty mám na zadní nápravě. Na přední nápravě mám ty P5000. Jinak voda nevoda, jsou tiché a sedí dobře i na vodě. Ono se s tím autem nedá na suchu moc blbout, tak se to moc nepozna. A do zataček se jezdí s největší opatrností :-) Ale vyměnil jsem je, protože ty jsem tam měl to bylo špatný. Když jsem ve 120 na dálnici v kopci udělal na automatu kickdown tak se protočila kola :-( což bylo velmi zajímavé :-( Ted je to o něčem jiném. Ticho, ticho, ticho i při 185 :-) jenom aerodynamický hluk (holt je to hranatý) jinak to pěkně drží to i na vodě. Nehledě na ten agresivní vzorek P6000 nemám zastěrky (nejsou potřeba) tak ze zadního pohledu vypadají ty 215 velmi dobře :-)
Já jsem to téma nadhodil, protože mi to příjde docela logický. Vždyt na přední pneu musí být jiné nároky než na zadní. Že na to výrobci nereagují. Prodej 4 pneu a každa guma by byla přesně určena na které kolo půjde (levá, pravá, přední, zadní) Jo našel jsem mezeru na trhu :-)
To by se mohlo dobře prodávat, ne ? Co vy na to ? -
« Pirelli
Chtěl bych vědět zda jsem udělal dobře.
Koupil jsem 2+2 pneu od Pirelli.
Do předu jsem dal P5000 a do zadu P6000 (215/15). Prý P5000 jsou dobré na odvod vody, proto jsem je dal do předu a P6000 jsou dobré na suchu. Dřív jsem kupoval celou sadu, ale řekl jsem si že když jsou nějaké dobré na suchu a nějaké zase na vodě, tak jsem volil mix. Už jsem je koupil, takže s tím nic neuděláme. Ale celkově za to by má teorie mělo být správně. Nebo se mýlím ? -
« Matador Aquilla...
Nezbyva, nez upozornit vsechny na pneumatiky Matador Aquilla. Po cca 100km ujetych na techto novych pneumatikach se tak rozhucely, ze mi vybrovaly snad vsechny plasty v aute. Ten hluk tezko popisovat, to byste museli slyset, bylo to jak dreni loziska.. zkusil jsem reklamaci, Matador to svedl na zavadu na aute (jine pneu jsou OK, zvlastni, ze?).. Takze panove (pripadne damy), Matador Auqilla (205/55 R15) jsou tezky *..! -
« Re: Debica
Huf>No a ted vazne. Ja mam sice PSů jenom 110 a NM ani jeden (kolik mám Nm, nemám tušení). Ale fakt mi to s temi zimnimi Semperity hvizda casteji nez s letnimi Conti. Hoblovac gum nejsem, s divochy nezavodim. Piskne mi to obcas pri pokusu rychle se z vedlejsi nacpat do kratke mezery na hlavni (coz je v Praze bohuzel zivotni nutnost). -
Huf> no, ja jsem se zacal ridit podle Tebe - taky dost prehanim. Hvizdlo mi to jednou, ale fest - chtel me na rozjezdu predjet nejakej frajer ve vytuneny Fabii (barvy kajenskeho pepre), tak jsem na to slapnul a nechal ho za sebou v kouri a pachu spaleny gumy! -
meda> Je to divný rozměr, to jo. Na druhou stranu ale zase dost levný. BTW, Jak to, že Ti to tak gumuje? Jám mám cca 140PS a 300NM a když vyloženě nechci, tak vyrážím bez pískání (aníž by probliklo ASR). Je teda fakt, že máme jiné pneu, ale šíři stejnou. Semperit zas o tolik horší na suchu nebude, nebo ne? Že ty jsi drak a hoblovač pneu? -
« prezuto
tak jsem dnes prezul na zimu, delali to v servisu VOLVO, i s opravou jedne gumy a vzajemne prehozeni z rezervy me to stalo 1050Kc, to je sila co? no priste uz budu chytrejsi, vsude jinde meli obsazeno, aspon ze mam jen 195mm misto 215mm jak jsem se mylne domnival. -
meda> A na čem to máš obuto? Já tento rozměr shodou okolností taktéž mám (na Fabii je pravda o číslo větší) a zdá se mi velmi cenově výhodný. Mně teda zbyly po neboštíkovi Meganovi Coupé a bylo mi jich líto dát je pryč. Navíc, při sníženém voze a podložkách jsou toho opravdu plné blatníky a vypadá to dost akčně. Jo, mám TS790 od Conti. -
« Re: huf je vůl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HIV> Tak pojď do posilky se mnou. Pokecáme. Myslím, že Tě tam ty kecy přejdou ;o)
To, co tu Ty parchante předvádíš, nemá smysl. Je to levné, primitivní, dětské a omezené. Zkus něco originálního, nebo se raději zastav na kafčo.
Tvůj Hufík pupík. -
meda> Při podrobnějším průzkumu ceníků Ti jistě neujde, že různé rozměry pneu mají ruzné ceny, byť je to rozměr velmi podobný. Nemá cenu srovnvat třeba 195/50R15 (3200Kč) a 205/50R15 (4600Kč). Takže trvám na tom, že Semperit a SAVA mají srovnatelnou cenu, avšak nesrovnatelné vlastnosti. -
Zase vedle : píšu o 185/60R15 (Semperit) a 195/?R15 (Sava - v Hypernově pro Octavii) :-))). Ale to je jedno - důležité je, že jsem Semperity (Sport Grip) tenhle týden vyzkoušel na sněhu, ledu a sračce. Obstály na výbornou. Jenom to kvičení při rozjezdu na suchém asfaltu je na mě trochu moc hlasité. Budu se muset krotit. -
« Re: Skladovanie pneumatik
ja gumy skladuju nafoukane na predepsany tlak, na discich, nasunute na tyc ve stene. Pokud jsou gumy na discich a nafoukane, daji se skladovat i naplocho na zemi, kdyz jsou vyfoukle a bez disku, tak nastojato, ale doporucuje se je jednou za 14 dnu az mesic o kousek pootocit, at na zemi lezi zase jinym mistem (a to predtim zatizene at je volne). -
luf> Pro odstranění dalších tisíců hádek o pneu zkus prosím mrknout na www.adac.de -> test und technik -> reifen test -> sommer či winterreifen a tam to máš. Není to bible, ale určitou váhu to určitě má. BTW, Semperit vzhledem k ceně je evidentně vynikající, zatímco SAVA vždy na chvostu. -
« Re: Matador MP 58 Wintera alebo Nokian NRW-H???
Uzsi rozmer nemam predpisany, v technicaku mam len 185/55 R14 alebo exotickych 195/45 R15 ;-) asi preto ze mam tazke auto, ale ked kupis Polo 1.0 alebo 1.4 mas k tomu 175/80 R13
dneska som sa kazdopadne rozhodol a bol som zobrat Matadory MP 58 Wintera, vyzeraju solidne, tak dufam, ze sa budu aj dobre spravat. V jenom pneuservise mi povedali, ze Nokian nie je oproti tomuto Matadoru urcite o nic lepsi, samozrejme tie nizsie matadory MP56 a pod. su vraj vyrazne horsie. -
"-- skrytý --" 14.11.01 15:59
To uz je seriozny rozmer, dokonca si nie som isty, ci na zimu nema odporucenu uzsiu gumu, kotra ma lepsi tlak na zovovku a tym aj zaber v snehu. Neviem, ake su sucasne ceny, ale asi by som kukol aj na Conti, ci nemaju nahodou nieco v okoli Nokianov. Tvoj voz sa mi javi, ako idealny pre testovanie nem. pneu pri vyvoji, pre danu triedu vozov. Takze by si mohol byt prijemne prekvapeny. Hadzavost je ked mas pneu, ktora je vzhladom k stredu niekde excentricka a pri otacani hadze kolesom. -
"-- skrytý --" 14.11.01 09:21
Aky voz, aky rozmer pneu? Nokiany budu lepsie na sneh a lad, v robote sme mali na Felde nejake /uz su to 4 roky/. Fakt vyzerali, ako keby neboli dost nafukane, voz sa ale drzal na ceste, ako pribity. Km vykon bol vsak koli suchsej zime ubohy. U Winterry by som vahal len koli tej hadzavosti, mozno to uz vyriesili. -
« Matador MP 58 Wintera alebo Nokian NRW-H???
Pani, mam na vyber
Matador MP 58 Wintera za 2.860 Sk/kus
alebo
Nokian NRW-H za 3.590 Sk/kus
ktore si mam vybrat? subjektivne si myslim, ze su t gumy na identickej cenovej urovni (vyhodu ma len matador ako domaci vyrobca), takze by ma zaujimali Vase nazory, pre ktore z tychto dvoch zimnych pneu sa mam rozhodnut. Mate realne skusenosti s tymito gumami? -
"-- skrytý --" 13.11.01 13:13
Pre menej majetnych su velmi dobre Matadory MP58, je pravda, ze Matador ma problem s hadzavostou gumy, ale vlastnosti su velmi dobre. Dalej Dunlop robi kazdorocne akciu na rozmery Feldy a aj najlacnejsie Conti /hexgonalny design bez smeroveho urcenia/ su vynikajuce. Sava nepoznam, skor by som v AT kupil ich Sepmperity, mali sme ich na PGT405D a nesklamali. V ramci moznosti sa s nimi da jazdit bez ohrozenia seba a inych. -
Huf - asi mas pravdu, ale ludia co ich jazdia na feldach a autach podobnych kategorii su s nimi spokojni. Nie kazdy ma totiz na to, aby kupoval Conti za 4tis/ks. Pripominas mi nasich poslancov - pre nich ceny nie su vysoke, oni si mozu dovolit takmer hocico, tak co sa ludia stazuju! Nic v zlom, iba aby si si uvedomil, ze su aj chudobnejsi ludia. BTW Savy som nasiel iba v jednom teste a v inom som nasiel GoodYear UG na druhom mieste od konca, znamena to, ze su to smejdy? -
« Re: Studený protektory Bandag
Máti u toho už několik let dělá, takže uznávám, že můžu bejt ovlivněnej, ale já bych do toho bez problému šel. Pokud není technik v dílně úplnej vůl, tak je ten protektor super a vydrží všechno. Kdybys měl nějaký konkrétní dotazy, zeptám se a můžu ti odpovědět. -
"-- skrytý --" 13.11.01 08:40
Vlastne skusenosti: Michelin Pilot Alpin su vysloven nezaludne, takze vzdy maju dostatocnu spatnu vazbu, aby clovek /ak nie je blbec/ vedel, kde su hranice. Km vykon je velmi priaznivy, oproti Yoko sa pocas prvych jarnych dni nemaju tendenciu osuchat po okrajoch. Stopu drzia vyrovnane, nemam pocit, ze som "spomaleny" /ale to bude aj pohonom a rovnakym predpisanym rozmerom :)/ich jedina chyba je brzdna draha, ktoru vnimam ako 2xletna a ovela skor zacnu piskat pri razantnejsom brzdeni. Conti 790 - otcovi vydrzali 2 zimy na S80, nestazoval sa, ale je ochotny ist aj do niecoho ineho. Udajne oproti Michl. Pilot Sport davaju az prilis jasne najavo, ze su zimne. Lad, sneh, brecka, vsetko je to jedno, retaze nepotreboval nikde a ani jedna krizova situacia pri jazde. Ak staviate na bezproblemovost pocas zimy a jazdite vetky mozne a nemozne tereny, je to volba pre vas. Akurat sa zjazdia o 1/4 skor, nez Alpiny. Teraz spekulujem nad GY UG6, GW3 a zase 790. Neviem, co brat, cca. 90% jazdi v mestskej zime, teda bud sucho, alebo brecka, konciaca 3 dnami poladovice, zvysok je v horach bez pravid. udrzby. Ma tendenciu mysleit si je ze to T-ckovy model :))). A este k Rakusanom, oni maju v Alpach povolene spikes a Semperit je ich domovska firma. Navyse su sporovlivy v nespravnych veciach, takze by som si od nich nebral priklad. Moje doterajsie skusenosti su Yoko=moja najv. havaria, Mich. km vykon a presny odhad situacie /je to na vodicovi/, Conti - viacero druhov, ale ani ten najlacnejsi ma nenechal nikdy v stichu a profici mi tvrdia, ze na zimu su No 1. Dunlop - dobry, prirovnal by som to ku Mich s tym, ze km vykon je nizsi, zato druha velicina je pomerne lepsia. -
Huf - ako myslis. Ja som vo Viedni vareny peceny a travim tam takmer tolko casu ako na Slovensku, takze viem, na com tam jazdia. A poznam vsetky auta na firemnom parkovisku a vsimam si, co maju obute - Savy a Semperity su v prevahe, ale toho zvysku je minimum. A dost znamych ma Savy a je maximalne spokojna. Napis aj nieco konkretne, nie iba ze Conti TS790 je najsuper a ostatne sa smykaju ako primak v slapke! -
luf> Nemistifikuj. Drtivá většina rakušáku (Ti co nemají Conti, Mich, Pir nebo Dun) jezdí na Semperitech. TO ví každý. TO , že jsi viděl pár aut na Savách, ještě neznamená, že jsou to dobré gumy. Je to jako Barum. * vlastnosti, ale za hubičku. Zkus někdy Continental TS790 (Nebo Dunlop M3 nebo třeba 210 Pirelky) a pak se s námi poděl o to, jaký je v nich a savách rozdíl. -
"-- skrytý --" 12.11.01 11:16
« Re: Jaký zimní doporučíte?
No, koukám, že tady to zase lítá...
Na Š120 zimáky dopředu pro bezpečnou jízdu? No to určitě... když už tak všechny 4, a stejně se v ní zrovna bezpečně necítím.
Ad Sava: na jednom autě mám zimní Savy a nemám s nimi problém. Pokud je porovnám s Polarisy, je ta Sava lepší. Samozřejmě je nejde srovnávat s posledními modely Michelinu apod., ale na to, co stojí, jsou dobré. -
Co mate proti znacke Sava? V rakusku na nich jazdi strasne vela aut a urcite to nebude preto, ze su lacne. Ti isti ludia v lete jazdia na Bridgestone Potenza alebo Pirelli P6000 a vyssie. BTW v testoch sa umiestnuju priemerne - nie su spicka ani *. Mate s nimi nejake hrozostrasne zazitky? -
a> Na všechny 4 Ty blázne. Nevím, jestli je to nedostatkem financi nebo mozkových buněk, ale dost lidí obouvá jen 2 zimní. Já se pak za břicho popadam, když je ve vyjetých kolejích vidím sklízet, co zaseli :o))) A nejde jen o vyjeté koleje. Brždění na ne zcela vodorovné vozovocve končí zpravidla smykem :o))) Tupci, idioti, nezodpovědní lidé... Vidět takové zmizet v zimě z cesty by byl ideální stav. -
to Jagx: Na Orione som mal v tomto rozmere Barumky Polar (nové) a bol som maximálne spokojný. Dostal som sa s ním kde som potreboval. Chopok, Vysoké Tatry aj v kalamite 30 cm bez problémov. Až tretiu zimu, keď bol dezén cca. 50%, bol už trochu slabší záber do kopca. -
"-- skrytý --" 10.11.01 21:29
Tak jsem dneska nechal přehodit kola na zimáky - koupil jsem 2x Nokiany NRW, tak jsem na ně zvědavý. Ani nebyly zase tak drahý (1600/kus ve 165/70-13), akorát co mi přišlo na nich zatím divný, že i když jsou správně nafouknutý, tak vypadají jako vypuštěné. -
« Debica
A co zimní gumy Debica na Formana za 999,- Kč. Hodí se koupit? Prý stály dřív asi 1.400,- Kč. Známý mě radil, ať koupím jen dva kusy zimních pneu na přední kola a vzadu nechám univerzální barumky, který jsem ve slušným stavu zdědil po původním majiteli. Je to dobrá pneu a je dobrej nápad koupit jen dvě? Dík.