Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
Marcelino 29.10.05 12:35
« Re: Pneunet.cz
no ja som "poskukoval" tiez po pneunet.cz - maju fakt super ceny, ale napokon som kupil (objednal) pneu u www.pneumatikypriamo.com , pretoze som zo SR a tu mi ponukli cenu priamo v Sk a dopravu az domov v cene (DPD) :-! .
Ale ak by som byval v CR, tak urcite vyuzijem ponuku pneunet-u. :-!
inak objednal som Bridgestone Blizzak LM-20 165/70 R14 81T - celkovo aj s dopravou ma to vyjde 8050,-Sk s DPH - povodne som chcel tie GoodYear UG7 , ale tam uz cena bola neunosta - vyse 10tis :'-(
co sa tyka rychlosti dopravy a objednania, tak to je slabsie, pretoze to ide tusim z nemecka a tak od prijatia objednavky 23.10. po zaplatenie 26.10. az po deklarovane dorucenie 4.11. ubehne dost dlha doba :( -
"-- skrytý --" 28.10.05 12:19
« Pneunet.cz
Zdar,
jestli nekdo shaníte tip kde koupit pneu, tak se můžu podělit o zkušenost:
v Ne večer jsem poslal na pneunet.cz objednávku, ve St ráno jsem měl pneu doma.
Objednávací cena byla nižší než na nejlevnejsipneu.cz
Pro zajímavost: pneu byly vyrobeny 34. týden 2005, čili 9 týdnů staré
PS: nejedná se o reklamu na pneunet, jen jsem se chtěl podělit o zkušenost, třeba někomu pomůže -
"-- skrytý --" 24.10.05 14:47
« Re: Letní pneu v zimě na suchu
viados: Téměř ve všech testech zimních pneu se porovnává také letní pneu. A téměř vždy je dobrá na suchu v porovnání se zimními. Má osobní zkušenost je úplně opačná. V -20°C letní pneu je tvrdá jako ocel a zastav s ocelovým kolem na suchém asfaltu! -
"-- skrytý --" 24.10.05 09:27
« Bez nadpisu
viados: Dálnice: za zatáčkou návěj, levý pruh namrzlý a ve zpětném zrcátku vidíš něco příšerného, co jsi před chvilkou předjel - má to asi tak 30 náprav, na korbě a vleku to veze dva armádní tanky a * se to rychlostí 100 km/h. A teď se rozhodni, jestli před tou návějí začneš brzdit - já tu odvahu nenašel, chytl jsem volant a doufal, že to ustojím a tomu kolosu ujedu dřív, než mě rozemele. -
"-- skrytý --" 23.10.05 18:19
« Bez nadpisu
Testy brzdných drah různých vozidel na stejných pneu a s jednotnou metodikou se bohužel vidí málokdy. Ale měl jsem kdysi v ruce nějaký test malých aut, byla tam Fabie, P206 a tuším Fiesta. A brzdné dráhy ze 100 km/h se pohybovaly od cca 38 do cca 42 metrů. Ovšem jaká byla metodika testu opravdu nevím, ale bylo to v rámci jednoho testu, tedy povrch snad byl stejný, ale každé auto mělo svoje standardně dodávané pneu.
No jo šetřílek - na A6 má a na zimní pneu už nikoliv. Takové mám na silnicích nejradši. No mi taky trvalo několik let, než jsem svého otce přesvědčil, aby dal zimním pneu druhou šanci. Zkoušel je někdy v 70 letech a zařekl se, že zimní guma už mu nesmí přes práh. Dnes na zimní gumy nedá dopustit :-) -
"-- skrytý --" 23.10.05 17:47
« Bez nadpisu
shi: Souhlasím s tebou už podruhé, že zdravý rozum a používání mozku je priorita a nic, tj. ani špičková pneumatika či hypermoderní auto je nenahradí.
Ten příměr s auty: jenom nevím, jestli ty testy(máš to z testů?), byly dělány na stejné vozovce(stejné místo měření) a stejná venkovní teplota+stejný rozměr pneumatik. Asi to bylo při zatížení:pohot. hmotnost + 2 osoby. Nebo max. zatížení? Pokud byly jiné hmotnosti, k tomu jiný rozměr pneumatik(a zde bych dodal byl vůbec stejný druh-značka a typ pneu?), tak máme rozdíl a těch 10% je v relaci.
Pokud tomu tak bylo(tj. nebylo vše identické), neměli bychom ta auta srovnávat-jejich brzdné dráhy.
Nicméně s shodneme na té větě č.1,ne? A kašleme už na to.
Také ze života: v mé bývalé prodejně a servisu prodávali nové A6-leden.
Pane, kupte si zimní pneumatiky.
Proč, má to ABS atd.
Jak myslíte...
:-(
Po 14 dnech to z 50 v obci nedobrzdil a ťukl předek za 250 tis, spoluúčast měl 20%....tak ji zaplatil a přikoupil si ty zimní pneu. Není nad vlastní zkušenost. 4 roky stará příhoda, reklama na tu prodejnu byla snad ještě minulý týden na těchto stránkách vlevo a není to Auto Jarov.
Nicmémě asi největší tragédií jsou argumenty, proč kupovat na Š1xy zimní gumy, když auto nemá takovou hodnotu. To se těžko něco dodává. Konečně, je to osobní věc každého, jak si cení svého života. Mně za to zimní gumy stojí.
OK večer! ;-) -
"-- skrytý --" 23.10.05 17:01
« Bez nadpisu
IT: Marně dumám nad tím, proč se ti můj příměr s auty nezdá relevantní.
Rozdíl v brzdné dráze mezi novými auty stejné třídy bude cca 10%, rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou na suchém bude taky cca 10%.
---
Uznávám, že celá naše polemika je přitažená za vlasy, protože zimní gumy si kvůli jízdě pouze po suché vozovce asi nikdo nekupuje. Ale trošku už mi lezla na nervy šílená propaganda kolem zimních gum, která z každého člověka, jež v zimě vyjede do města na letních, dělá málem zločince. V některých mamrdech tato propaganda vyvolává pocit, že díky zimním gumám můžou jezdit jako by bylo léto. Ve všech čtyřech případech, kdy jsem se jakkoliv nachomýtl k dopravní nehodě, tak na ní měl ze 100% vinu člověk za volantem, kterému by v dané situaci nepomohlo ani kdyby řídil Ferrari s pneumatikami 345/35 ZR 19 na všech čtyřech kolech.
----
Takových autoškol, jako máte vy, by mělo být více.
Já si z té svojí autoškoly pamatuji hlavně skvělého instruktora a jeho průpovídky.
Instruktor: Vidíte tu tramvaj ?
Já: Ano
Instruktor: A víte proč má přednost ?
Já: Protože jede po hlavní.
Instruktor: To taky, ale to není podstatné. Podstatné je to, že váží asi 30 tun a nikdy vám neuhne. -
"-- skrytý --" 23.10.05 15:31
« Re:
shi: Souhlasím, funkční mozek je při řízení auta důležitější, než auto prošpikované elektronikou,které řídí *,např.
Tak to tímto uzavřeme ale neřešme tu pak, jestli zimní nebo letní a jaká značka.
Příměr s auty nebyl relevantní. Obě auta uvedená jako příklad, splňují předpisy EHK-OSN a EU, to konečně každé auto, které se dává na trh.Norma definuje max. brzdnou dráhu, nikoliv minimální.
To bychom se dostali až k technickému stavu auta, hloubce dezénu, reakční době řidiče, proč jel na dálnici na sněhu 130 a ne třeba 70 atd. nebo-li, asi jsme zpět u mozku, proto jsem Tommymu78 klidně doporučil na Octávku Kleber.
Ach jo, asi bychom se dostali k úrovni výuky autoškol a to by bylo téma. Tam to začíná.Kolik řidičů vůbec ví, jak má třeba brzdit s autem, které má ABS atd....
Máme na autoškolu 4 auta, 2 s ABS, 2 bez. Jedno se na uzavřené trati používá v zimě s letními pneu-záměrně. Aby si uvědomili ten propastný rozdíl v dráze. A záměrně je to na autě s ABS, aby viděli, že ABS s letní pneu je naprosto k ničemu, když je zima... Můžeme si tento luxus dovolit, protože se vydělává jinde. -
"-- skrytý --" 23.10.05 15:08
« Bez nadpisu
Tommy78: Kleber jsem na O1 měl a naprosto v pohodě.
K těm testům: testy jsou na spec. dráze, velmi zkušení-profes.řidiči, takže ano, dají se naměřit různé hodnoty, ale když se podíváš, každá pneu je v něčem jiná. Není pneu, která by byla ve všech parametrech No1. Naposled je test v AMS č.11 pro 205/55 R16.
Při normální jízdě, kdy se používá při řízení mozek, se rozdíly nepoznají. Pokud někdo memá auto vybavené měř. technikou.... Ty testy zjišťují mezní stavy na zkušební trati.Pokud by se tímto tempem jezdilo v běžném provozu, tak se nás většina zabije nebo pneumatiky měníme 5 x za zimu, alespoň.
Asi jako anketa Vůl(vůz) roku. Taky o ničem- nebo polemiky nad crash testy.
Nějak se věci otestovat musí, ale už jsem viděl tahat mrvé z Laguny2, která má 5*(taky ji mám) a spolupracovnice bez jediného škrábance vystoupila(spíš jim pomohli) spolu s manželem a malou holkou(2 roky) z O1, která má 4* a nazaviněněn bouchli do Vita v 90/hod. Škoda na nové O1 byla 95%.Hromada šrotu a dodnes nechápe, že vůbec přežili a bez zranění,pokud se nepočítají namožená žebra od předpínačů pásů...Jo dcerka měla podraný nos, jak se bouchla o sedačku.
Takže vše je relativní. Každý test čehokoliv.
Klebry jsou naprosto v pohodě. Jezdím denně a celou zimu. Pro uklidnění: na Lagunu jsem dal Barum. Teď tam mám letní Conti, jsou hyper značkové a tak kouzelně se sjíždějí, že vydržely 1 sezonu. Bohužel, vyjeté koleje dělají své...
Když to není z nějakého Tesca atd,tak v pohodě. Klidně kup. Na 2 autech mám 3 sady Kleber-ů. Conti hučí jak divé, kámoš Michelin také na L2 a vydržely asi 30 tis... -
"-- skrytý --" 23.10.05 15:01
« Bez nadpisu
IT: Já se s tebou nepřu o to jestli je či není na suchu zimní guma lepší než letní, ale o to, jestli je ten rozdíl na suchu významný. A já trvám na tom, že na suchém ten rozdíl významný není.
A co se týče optimálního pracovního bodu pneumatiky, tak tě mohu ujistit, že při normálním ježdění ve městě se na optimální provozní teplotu nezahřeje ani zimní, ani letní pneumatika. Zimní bude optimu sice blíže, ale ten rozdíl bude ve výsledku zanedbatelný.
Jo já vím, že z hlediska fyziky je brzdná dráha třeba 36.1 m víc, než 35,9 m, ale z hlediska bezpečnosti provozu je to skoro jedno. Nikdo nedokáže dopředu s přesností 1m říct kde zabrzdí, kdyby musel nouzově brzdit, a tak všichni musíme jezdit s rezervou. A pokud někdo jezdí bez rezervy, tak mu zimní gumy nepomůžou.
Pokud to do mě v zimě na suchu někdo napálí a bude mít obuté letní, tak by do mě napálil i kdyby měl zimní. Když do mě někdo narazí Toyotou Corollou, tak mu taky nebudu vyčítat, že kdyby měl třeba Forda Focuse, že by dobrzdil o půl metru dřív. A s gumama je to nachlup stejný. Není to autem, není to gumama, je to mozkem.
-----
P.S: Netvrdím, že Corolla brzdí hůř, či líp než Focus, byl to jen příklad. Každopádně, jedno z nich určitě brzdíl líp než druhé, to je holt ta fyzika >:D -
"-- skrytý --" 23.10.05 14:08
« Mp58/Krisalp
Zdar všem,
jednoduchý dotaz: sháním zimáče 195/65 R15 na Otinu, cena rozhoduje. Na pneunet.cz jsem našel Matador MP58 a Kleber Krisalp. Mezi těmito dvěma chci vybrat.
Koukal jsem sice na testy, kde MP58 byla jednoznačně poslední, Krisalp někde v půlce, ale ... má někdo praktické zkušenosti, kterou doporučit?
PS: nesháním špičkové (a špičkově drahé) pneu. Protektory už nechci ;-) Něco na čem se dá za rozumnou cenu odjezdit zima v normálních podmínkách - něco po dálnici, jinak po Praze.
Dík za názory
T. -
"-- skrytý --" 23.10.05 13:46
« Bez nadpisu
Fyzia není démonizovámí, je to přírodní věda, ta je, ať chceme nebo nechceme, adheze je měřitelná, délka brzdné dráhy také, takže značková letní pneumatika na suché vozovce při např. -10C má delší dráhu, než obyčejná zimní a to je zase matematika, což také nemá nic společného s démonizováním. Je mi líto.Ale jinak je mi to fuk, pokud to do mne pako na letních nenapálí.
Já myslel, že je všeobecně zámá věc, že pneumatika, aby adheze byla, musí mít svoji "provozní"teplotu a letní pneu v zimě ji holt nemá-zase ta fyzika.Tak to otočme: proč vadí, kdyby auto na zimních jezdilo v létě, třeba do Chorvatska? Pneumatika by měla jóóó malou životnost a o bezpečnosti se raději nebavme.
Jednoducá věc: bouráš v zimě na letních, tak pojišťovna řekne: "Těšilo nás a blahopřejeme-platíte".Na to stačí jedna věta v pojistných podmínkách. Kdo s ní má problém, ať nejezdí. Nebo jedna věta do zákona o provozu na pozemních komunikacích od -do se jezdí na zimních.
V čem je problém? -
"-- skrytý --" 23.10.05 13:12
« Bez nadpisu
IT: Já netvrdím, že kvalitní zimní není i na suchu lepší, než letní pneumatika. Ale rozdíl na suchu je poměrně malý a pokud někdo v zimě nezvládne řízení na suché vozovce, tak to není zimou, nebo nevhodným obutím, ale vážným problémem mezi sedadlem a volantem.
Několik zim jsem odjezdil na Feldě s letním Matadorem MP12 a jelikož jsem vyjížděl jen když bylo sucho, nebo důkladně prosolené mokro bez náznaku sněhu, břečky či namrzlin (a jezdil jsem pouze po městě), tak jsem nikdy neměl nejmenší problém. Dost pochybuji o tom, že řidiči, kteří se s letní pneumatikou na suché zimní vozovce dostanou do problémů by ty problémy neměli, kdyby měly obuté zimní. Ano, možná by někdo při nouzovém brždění dobrzdil o metr dřív, jenomže problém není ten (ne)dobržděný metr, ale to, že byl vůbec nucen nouzově brzdit.
Tímto nikoho nenabádám, aby v zimě jezdil na letních, obzvlášť pokud si nemůže dovolit ten luxus jezdit autem jen když je na silnicích sucho. Já na zimních jezdím a na zimních pneumatikách rozhodně nešetřím (používám Dunlop a Continental). Ale démonizovat vlastnosti zimní gumy na suchém povrchu je podle mě chyba. -
"-- skrytý --" 22.10.05 12:21
« Bez nadpisu
Zimní pneumatika se oproti letní liší i tím, že má adhezi i za nízkých teplot(pod nějakých +7C), protože se zahřeje na provozní teplotu, zatímco letní ji nemá. Takže dát na zimu a sucho letní z hypermarketu, nebo nějakou značkovou XY je poněkud ukvapený závěr. Je to totiž celé hlavně o adhezi při teplotách se znaménkem "-" , ať se nám to líbí nebo nelíbí. Pokud to neplatí, pak se vůbec nebavme o zimních pneu a jezděme na letních.Letní se při minus teplotách nechce zahřát a adheze je pak minimální.Tolik fyzika a matematika.Lze s tím nesouhlasit, ale přírodní a fyzikální zákony platí, seč se nám to nelíbí. -
"-- skrytý --" 22.10.05 11:10
« Bez nadpisu
RedBaron: Naprostý souhlas:
zima ve městě = mokro, břečka
zima na horách = sníh, břečka, mokro
A s tím bočním vedením souhlasím i u předohrabu. Je hodně blbý, když skvěle zabírající guma najedou v zatáčce nechá auto jít ze zatáčky ven po tečně.
Sucho v zímě bývá taky, ale za sucha se dá jezdit bez nejmenších problémů i na letních protektorech ze supermarketu. -
« Re: Re: Re: testy pneu
matuS: Tohle je spíš výjimka potvrzující pravidlo. Každý by se spíš měl orientovat na vlastnosti, které jsou pro něho důležité než na celkovou známku. Já třeba vím, jak moc je důležitá boční přilnavost při rozjezdu u auta se zadním náhonem, protože při rozjezdu na nakloněné ploše záď ráda spíše zklouzne po kopci než odjede, tak jsem otci jednoznačně při výběru vyškrtl goodyeary bez podélných drážek.
To, jak se např. chová zimní pneu na suchu, je třeba pro mě víceméně podružná záležitost. Na suchu můžu jezdit i s tou nejlevnější gumou bez výraznějších problémů. O hubu pak jde vždycky spíše na náledí, sněhu nebo mokru. -
matuS 21.10.05 19:31
« Re: Re: testy pneu
Marcelino: Obávám se, že takovýchto rozdílů se asi nedočkáš. Vesměs se jedná o rozdíly kolem 5% , zato kolem 50% v ceně.
to by som ani netvrdil.
mam doma test letnych pneumatik (robili ho nemci :-) ) rozmeru 225/45 R17, testovacie auto mercedes c kompakt. testovane gumy: Pirelli P zero nero, Continental Sport contact, bridgestone potenza, dunlop sp sportmax, goodyear eagle f1, toyo proxes, michelin pilot sport, michelin pilot exalto, kumho ecsta, matador hectorra.
Brzdenie na suchu zo 100km/h je uz pomerne vyrovnane (najlepsi goodyear 35.4, najhorsi matador 39 (rozdiel 3.6m) ale na mokre su rozdiely obrovske - najlepsi pirelli 69.1, najhorsi matador 85.9 - rozdiel 16.8m - to je o zivot.
cenovy rozdiel medzi tymito dvoma gumami je 2.200sk, cize 8.800sk na auto.
pre porovnanie, cena svetla na moje auto je 30.000sk.
inak test vyhral pirelli, druhy je continental a treti bridgestone. -
"-- skrytý --" 21.10.05 17:25
« Re: Re: testy pneu
Já bych k tomu ještě dodal, že mezi jednotlivými gumami může pak být v praxi o dost větší rozdíl, než jaký se dá vyčíst z testů. Bohužel zde ale vůbec nemusí platit, že ta guma, která v testu zvítězila, se pak při praktickém nasazení také ukáže jako nejlepší.
Osobně jsem takto spálil už několikrát, pročež beru výsledky testů (alespoň některých, zj. těch "německých") opravdu s velkou rezervou... -
« Re: testy pneu
Marcelino: Obávám se, že takovýchto rozdílů se asi nedočkáš. Vesměs se jedná o rozdíly kolem 5% , zato kolem 50% v ceně. Znovu se tak potvrzuje pravidlo, že na zimu je zejména důležité "mít zimáky". Otázka které už není tak palčivá. Schválně jestli z údajů v testech vyvodíš jiný závěr. :) -
Marcelino 21.10.05 14:12
« testy pneu
este nieco - v minulosti sa zverejnovali aj konkretne dosahovane rychlosti a casy na okruh a slalom a pod , ale HLAVNE brzdna draha na jednotlivych povrchoch - to by ma zaujmalo najviac, ale tento rok nic take nezverejnili - iba nic nehovoriace "bodove" znamkovanie... 8-s
mna totiz nezaujma ci viem na najhorsej pneu v teste ist do zakruty "len" 80km/h a na najlepsej "az" uzasnych 86km/h - ALE napr. ak ma najhorsia guma brzdnu drahu napr. 60m a najlepsia 50m - tak to uz je kua padny dovod kupit tu lepsiu :!:
...sorry ze sa opakujem, ale povodne som to napisal do fora Suzuki Swift a ono to skorej patri sem... :*) -
« Re: Re: Disky na Fabiu
Tak mi dnes dorazily kolesa od www.penunet.cz. Objednaval som komplet disky na Fabiu s gumami Matador MP58 za IMHO skvelych 2000/kus. To, coho som sa najviac obaval, sa nestalo a DOT pneumatik je 3305. Zatial spokojnost. Este uvidim, ako su tie kolesa vyvazene, ale aj keby ich bolo treba prevazovat, tak to uz je ten najmensi problem. -
« jeste jednou UG6
Zdravim vsechny, po postupnem prokousani se timto obsahlym forem mi neda, abych nepridal svou zkusenost s pneu Ultra Grip 6. Mam na nich najeto cca 10.000 km v zime 2004, rozmer 175/70 R 14, rychlostni kategorii ani zemi vyroby si nepamatuju a ted jsou ulozeny mimo muj dosah. Moje ocekavani naplnily vice nez 100% - potrebuju hlavne dojet a vyhrabat se, kam me prace zanese - a to se mi vzdycky povedlo bez problemu. takze na zaklade svoji zkusenosti bych je doporucil kazdemu, dalsi si urcite koupim UG7. Predchozi pneu byly UG5... :D -
Marcelino 20.10.05 08:19
« Bez nadpisu
Hmm, tak nevim, na internete - tusim "najlevnejsipneu.cz ci tak nejak som narazil na ponuku 175/65 14" Bridgestone LM20 za 1400Kč :shock: ... povodne som planoval kupit u "pneumatikypriamo.com" GoodYear UG7 za cenu cca 2560,-Sk ale asi neodolam tym LM20 za tu cenu... Ma to ist segre na Hondu Jazz.
Pre seba na Swifta asi kupim predsa len GooYear UG7 v rozmere 165/70 R14 za cenu tusim okolo 2350,-Sk ...pripadne ak ma niekto presvedi (potrebujem obcas "postrcit" ;-) ) , tak usetrim 300Sk na kolo a tiez kupim tie LM20 za cca 2000,-Sk
Moja otazka - mate skusenosti s vyssie spomenutymi internerovymi obchodmi ?
ved napr. tie GY UG7 ma vyjdu 4ks o cca 3000,-Sk menej nez keby som ich kupoval u nas v "kamennom" obchode :roll: -
« Na čem zavisi utahovaci momenty sroubu u kol?
Jenom me to tak trochu trklo, nebot jsem narazil na tabulku utahovacich momentu, kde Skoda, potazmo VW, i presto ,ze pouziva pet sroubu ma tyto utahovaci momenty nejvetsi? Priklad - Skoda Octavia I (120Nm); Peugeot 405, 605 (90Nm) -
"-- skrytý --" 19.10.05 21:15
« k prodeji zanovni ALU kola s Pneu vhodna na Fiat, Alfa
Pratele FIATu, s tezkym srdcem musim dat pryc rodinneho milacka Punto II. Zbyly mi z nej 5mesicu stare ALU kola s pneu. Jedna se o RONAL vzor R42 rozmeru 6,5" x 16", roztec 4x98 s pneu UniRoyal RainSport1 195x45x16, prikladam i sadu bezpecnostnich sroubu. 100% stav ALU i pneu, pneu 8mm. Foto na vyzadani zaslu na mail. Prosim pokud by jste nekdo mel zajem pripadne jste o nekom vedel, zde je muj kontakt. tel:602 753767, mail: brandy@volny.cz . Puvodni cena byla cca 22tis. ted nabizim za cca 16tis. diky za help a FIATu zdar !! -
"-- skrytý --" 19.10.05 21:01
« tip na pneu
Tak budu prezouvat na Dunlop SP Winter Sport M3 ... Toyota je celorepublikove nabizi v rozmeru 195/60R15 za 2464,- V Olomouci mi vsak dnes rekli, ze jsou u nich za 2100,- vc. prezuti a vyvazeni zdarma (jen cena zavazi) ... mimochodem za stejnou cenu tam maji Barum polaris 2 >:D
...penize sice budou az za 14 dni, ale za tu snadnost reklamace to stoji... -
"-- skrytý --" 14.10.05 15:09
« Kupovat zimní kola u dealerů automobilek?
Toyota má teď na svém webu nabídku
Zimní pneumatiky Dunlop SP Winter Sport M2/M3/3D a Grandtrek SJ5/SJ6
Aygo 155/65R14 ... 1714 Kč
Yaris 175/65R14 ... 2142 Kč
Corolla, Avensis 195/60R15 ... 2464 Kč
[...]
s prezutím zdarma.
Tušíte někdo, jestli tím chtěli říct, že jsou všechny ty typy pneumatik za tu jednu cenu?
Konkrétně mne zaujaly ty Dunlopy WS M3. Například
[odkaz]
má ty 195/60R15 za 1900 (rychlostní index T), případně za 2266 s rychlostním indexem H. To znamená, že dealeři Toyoty jsou na jednom kole o 564 Kč dražší. Má cenu to brát od nich? Vyrovná ten rozdíl tu práci (potřebuji, aby mi ty gumy někdo přehodil a vyvážil) a případně vyšší kvalitu?
A doplňující dotaz: když se přehazují letní za zimní, tak se strhnou letní z disku a narazí se tam zimní? Nebo je lepší koupit další sadu disků? Mám letní na plechových.
Díky za radu. -
"-- skrytý --" 11.10.05 16:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letn
Nejvyšší konstrukční rychlost je v dnešní době (ŘJ se zabudovaným omezovačem) vyjádřena obvykle jako (dopočítaná) rychlost vozu na zařazený nejvyšší rychl. stupeň při "omezovačových" otáčkách motoru. Jde o údaj důležitý při homologaci, který výrobce samozřejmě musí homologujícímu orgánu deklarovat a podle něhož se pak třeba zjišťuje, zda výrobce zvolil spávný rychl. index pneu, ale který pro účely zápisu v TP nemá u osobních vozidel valný význam. -
briza 11.10.05 15:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Taky jsem se koukl k Dunlopu jake zimni gumy doporucuje pro dane auto (nasel jsem presne typ, motor, ...) - a tam uvadeji, ze H a V jsou v pohode a pro T by mel mit clovek to varovani. Ovsem ten web je v anglictine takze to nemusi sedet na nasi legislativu. Jestli je na to nejaka unifikace v ramci EU nevim. -
briza 11.10.05 15:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Ja ty duvody a motivaci proc se to tak dela chapu. Ale nikde jsem nenasel definici pojmu "nejvyšší konstrukční rychlost vozidla" na kterou se odvolava vyhlaska. A nezdalo se mi ze by ta definice mohla znit nejak jako "je to rychlost kterou vyrobce urci rychlostnim indexem doporucenych pneumatik". A protoze dalsi (a jedine) exaktni cislo je maximalni rychlost auta tak jak je v technicaku znovu jsem otevrel tu diskusi. -
"-- skrytý --" 11.10.05 14:08
« Re: Re: Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
briza: To není "hra o slovíčka", ale životně důležitý rozdíl! V techničáku je zapsána "maximální rychlost" (Vmax.), nikoli "maximální konstrukční rychlost".
Takže když nějaký výrobce na auto s Vmax. 175 km/h obouvá gumy v "H" (do 210), zřejmě ví, co a proč tak činí. To auto totiž s kopce a větrem v zádech klidně jezdí tachometrových "až za rozsah stupnice" rychloměru (cejchován "pouze" do 200).
Zde platí obecné pravidlo, že rychlostní index zimních gum může být pouze o jednu kategorii nižší, než zapsaný rychl. index letních gum, přičemž "S" se při stanovení rychl. indexu zimních gum pro zjednodušení přeskakuje/nepočítá jako samostatná kategorie. -
"-- skrytý --" 11.10.05 13:57
« Re: Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
briza: Drobný háček je v tom, že maximálku uvedenou v techničáku lze za vhodných podmínek bez problémů překročit. Takže automobilky pro auta s techničákovou maximálkou 200 km/h předepisují pneu s indexem V (do 240 km/h), neboť nechtějí aby se jim zákazníci zabíjeli. -
briza 11.10.05 11:35
« Re: Re: rychlostni profil zimni vs. letni
Koukal jsem se do vyhlasky a nasel jsem to, co rikas - ovsem s tim rozdilem, ze to varovani se vztahuje na pripad kdy maji ZIMNI gumy nizsi rychlostni profil nez je KONSTRUKCNI rychlost vozidla. Z toho usuzuji, ze pro maximalku 198 km/h by mel H profil stacit i bez toho abych musel neco takoveho delat. -
"-- skrytý --" 05.10.05 15:51
« Bridgestone Blizzak LM 20
Ma niekto zo ctenych diskutujucich nejake prakticke skusenosti so zimnymi pneumatikami Bridgestone Blizzak LM 20 185/65 R15 ?
Zatial som nenasiel nejaky test na tento rozmer, mam iba informacie od vyrobcu a tam si kazdy vyrobca z pochcopitelnych dovodov uvedie len vyhody. Profil vyzera na pohlad ucelny ziadna extravagancia. Mam ponuku na kupu za velmi prijatelnu cenu 2200,-Sk za kus. Dik! -
"-- skrytý --" 30.09.05 13:18
« Bez nadpisu
Peu H by ti stačily, ale aby bylo vše legální, tak někam vedle volantu musíš dát samolepku s textem, který obsahuje varování, že jsou tam zimní gumy s indexem H a maximální rychlost je 210 km/h. To nevadí, že v techničáku je maximálka jen 190, podstné je jaký rychlostní index gum předepisuje techničák. -
Marcelino 29.09.05 21:55
« Re: tak jak?
ano u rozmeru 195/60/15 88T mozno boli UG6 super, ale napr. u rozmeru R14 165/70 81T dopadli dost slabo - ono zrejme ten dezen na UG6 na uzkej pneumatike a vysokym profilovym cislom je katastrofou , ale u sirokej pneu (195 uz povazujem u zimnych gum za siroku) ten dezen moze byt daleko vhodnejsi...
...nevsimol som si , či tí, co sa stazovali na UG6 napisali v akom rozmere s nou mali zle skusenosti... -
"-- skrytý --" 29.09.05 15:01
« tak jak?
kdyz ctu testy, tak GY UG6 v rozmeru 195/60/15 88T vychazi jako jedny z nejlepsich prakticky ve vsech ukazatelich a realne zkusenosti zde pritomnych jsou tristni
tak co v tomhle rozmeru nejlepe?
GY UG6
DUNLOP Wintersport M3
MICHELIN AlpinA2
CONTINENTAL Wintecontact
BRIDGESTONE Blizzak LM18
radte radte -
« Re: Avon CR75
Mitsi> Přidávám se k varování (tak jak jsem psal před x-měsíci) před Goodyear UG6. Obzvláště nevydařená pneumatika jinak dobré značky. Rychle jsem ji vyměnil za Dunlop WS M3 a bezva. Možná posléze zkusím Avony, jak píšeš. Aby mi však odletující "asfalt" od těchto trhaček ;-)) moc neomlátil podběhy :-P ... -
"-- skrytý --" 28.09.05 12:53
« Re: Avon CR75
Byly to zatím zimní gumy s nejvyváženějšími vlastnostmi, na nichž jsem kdy jezdil. Jen poznamenávám, že bych si je v životě (hlavně podle výsledků testů) sám nekoupil, ale dostal jsem je zadarmo k novému autu. Pak jsem si koupil ještě CR85 v H (ty CR75 byly pouze v T), které byly ještě lepší.
Pokud jde o klady, je zbytečné je vypočítávat, poněvadž bych musel vyjmenovat asi všechny vlastnosti, na které bych si vzpomněl.
Negativa:
- opravdu "nebezpečné gumy": zatímco ostatní už mají opravdu velké problémy, tyhle gumy pořád nějak nevarují, že např. pod vstvou sněhu je totální náledí (řidiči okolo se mohli pos..., když s obtížemi sjížděli či vyjížděli kopec, zatímco já jel stále v pohodě...);
- projížděly se mi "prostředkem" (u CR85 to bylo o něco lepší);
- zvedaly z vozovky příliš mnoho vozní tříště (ale to byl problém hlavně těch za mnou...);
- na zadní (nehnané) nápravě měly tentenci sbírat hodně štěrku do běhounu.
Teď jezdím (s tímtéž vozem) na Nokianech WR: Ty bych označil spíše za "celoroční", neboť jejich vlastnosti se příliš neliší od letních, což je ovšem na druhou stranu v zimě někdy problém... S Avony CR75 a 85 se bohužel nedají srovnat.
V každém případě varuji před GoodYear Ultra Grip 6!!! -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
to Blaha - tiez mam CSC2 a tiez som mal po 35t km asi tolko, ako ty. Teraz mam na nich 46t a ubudlo z nich dalsi milimeter. Myslim, ze do zjazdenia na mostiky tych dalsich 4t este daju. Pravdou ale je, ze na mokre teraz jazdim ako posraty :-) -
« HLEDÁME REDAKTORA !!!
HLEDÁME REDAKTORY www.AUTO-NEWS.cz
Pokud máte zájem psát o automobilovém sportu, seriových automobilech či tuningu, neváhejte a napište nám. Jsme autoportál AUTO NEWS NETWORK www.auto-news.cz a hledáme lidi, které zajíma formulový sport a auta.
Děkujeme a těšíme se na kontakt s Vámi.
Za redakci ANN
zelinka.petr@auto-news.cz -
« pneu
Prosím o radu. Nechal jsem si v servisu - na Focuse 1.6 při pravidelné prohlídce vyměnit pneumatiky, ale nedopatřením mi dali 185/60 místo 185/65. Což jsem zjistil při technické prohlídce, kde mne na to upozornili a málem mi technickou nechtěli udělat. V servisu tvrdí, že to prý nevadí a že stačí dopsat do velkýho techničáku tenhle rozměr jako alternativní pneu. Při běžné jízdě to není vůbec poznat. Zatím jezdím jenom po městě, ale nevím jak to bude třeba na dálnici. Nemáte, prosím, nějaké zkušenosti?
Díky moc. M