Pneumatiky

07.01.02  11:15

« Dunlop Wintersport 195/65 15"

Mam v soucasne chvili na Peugeotu 307 gumy Dunlop Wintersport ve vyse uvedenem rozmeru. Vzhledem k tomu, ze jsem pres vanoce byl na horach, mel jsem dost sanci k otestovani na lede, snehu, brecce i mokre silnici. Tady jsou moje zkusenosti:

Snih: Vynikajici trakce a brzdeni, slusne vedeni stopy. Nezaludne chovani pri smyku. Nikiany jsou asi o chlup lepsi, ale ja nemel problemy kamkoli vyjet i bez retezu.

Led: Vyborne vedeni, slusne brzdeni. Memuzu moc srovnavat. Naprosto citelne pri zacatku smyku, da se bez problemu korigovat.

Brecka a mokro: Nejlepsi, co jsem zazil. Vynikajici vedeni stopy. I pres silny bocni vitr. Zadne odskoky, bezpecny prujezd zatacek i vyssi rychlosti. Brzdeni bez naznaku aquaplaningu.
    Co vy? Jak se vam jezdilo pres svatky? Ja jezdil v Krusnych Horach a v pohode. Jo Zazitek c.1: Na "dalnici" z Ostrova do K. Varu jsem videl jed Skodovku 120 sretezama na prednich kolech! Tomu rikam vychytavka ;-)

05.01.02  11:55

« Re: anketa!

našrot> Škoda, žes testoval jen low-end pneu. Tvé zkušenosti mají hlavu i patu.

I když ... jde vidět, žes zkutečně nešel na jejich limit. Psal bys jinak :o) viz Bravura

"-- skrytý --" 04.01.02  23:35

« Re: anketa!

Nějak jsem to moc nepochopil tu anketu, ale napíšu, jaké zkušenosti mám s jakými gumami - žádná značka mě zatím nenechala ve štychu, ale spíš to bylo tím, že nejezdím za hranice pneu, maximálně na jejich hranici :o)).

letní: 185/60-14: Barum Bravura - hlučné, málo se sjíždějí, dobře vedou i bokem, ovšem to spíš na suchu, na mokru je boční vedení horší, ale když se jede "rovně" po dálnici, tak moc sklony k aquaplaningu nemají; Bridgestone (už nevím jaké to byly, ale stály asi 3500 jedna před 4mi lety...) - tiché, vedením srovnatelné s Bravurou, možná trochu lépe seděly v zatáčkách, rychle se sjížděly - za jedno "léto";

165/70-13: Matador (jako do feldy) - nic moc, otrhal se jim vzorek při delší jízdě rychlostí cca 180km/h (jsou do 190) - sjeté za cca 1,5roku vč. zimního provozu;

175/70-13: Kléber Viaxer - tiché, pěkně vedou za jakéhokoliv počasí, ani se moc nesjíždějí, zatím mají samé +

zimní:

175/70-14: Dunlop SP Wintersport - taky tiché, ale řekl bych, že do sněhu moc nejsou, spíš na studenou silnici, sjíždí se akorát v teplém počasí (na jaře a v létě :o)) - sjeté za 3 zimy všude

185/60-14: Kumho KW7400 - jako předchozí, ještě tišší, ale už vůbec ne do sněhu, maximálně tak na hodně uježděnou vrstvu sněhu - vzorek taky vypadá spíš jako letní :o) Na mokru jedou a brzdí lépe než na suchu. Bylo třeba ojet (cca 400km) zřejmě konzervační vrstvu - moc nebrzdily a moc se nedalo rozjet (to ale zmizelo už cca po 15km, pak už jen moc nevedly). Jsou nové, tak nevím jak se sjíždí.

165/70-13: Matador MP55 - ve sněhu lepší než Dunlopy, hlučnější, sjeté za 2 zimy (na náhonu); Nokian NRW - bezkonkurenční - tiché všude, na sněhu jedou jako na asfaltu, na ledu jako na vodě, akorát zatím hůř brzdí na zmrzlém asfaltu (nemyslím na ledě). Jsou nové, tak nevím jak se sjíždí.

215/70-16: Bridgestone WinterDueller - zpočátku hlučné, po cca 1000km ojetá tvrdá vrstva, tak jsou tišší, jinak asi srovnatelné s těmi Nokiany (až na cenu :o)).

Asi to s tou anketou moc nesouvisí, ale možná by mohlo tu víc lidí popsat osobní zkušenosti, aby jiní netápali.

04.01.02  09:12

« Re: Letne pneumatiky R13 175/70

Na Meganu mam v lete Conti EcoContact CP (185/60R15) - byly tam original. Tiche a pro klidne jezdiciho cloveka jako jsem ja (max. 190km/h - ono to stejne vic nejede) naprosto vyhovujici.Jezisi Kriste, ted jsem si vsimnul, ty tam mas 13" kola (i v technicaku)?

04.01.02  07:55

« Letne pneumatiky R13 175/70

Kupil som Renault Megane bez letnych gum a tak uvazujem co kupit. Z testov mi vysli najlepsie Michelin Energy XT1 a Continental EcoContact EP. Ma s nimi niekto skusenosti, pripadne nejake ine dopurucenie? Viac preferujem nizky hluk a jazdne vlastnosti ako kilometrovy vykon. Dakujem.

04.01.02  01:12

Nokian - kategorie 3.

"-- skrytý --" 04.01.02  00:00

« Re: anketa!

Anketa: A kde jsou Nokiany, Hufe? Cenove dobre a velmi kvalitni zimni gumy. Soudim jen podle toho, ze jsem jeste na jine pneumatiky neslysel lepsi reference. Ty svoje Nokiany NRW mam zatim na pude, tak nemohu soudit, ale znam lidi, co s nimi jezdi..., a taky proto je mam. :)

31.12.01  19:27

« Re: Doplneni zimnich pneu II.

sice to neni dobry kombinovat vzorky, ale pokud tu druhou sadu sjedes rychle a jses s GOODYEAR-ama spokojenej, tak bych sel urcite rovnou do UG6...nicmene se domnivam, ze UG6 se ve tvem rozmeru zrejme nedelaji (ale nevim to presne)-co mas za auto? (rozmer se mi nezda zrovna moc standartni)

30.12.01  10:13

« Doplneni zimnich pneu II.

pardon, jeste rozmer 195/65/14..

30.12.01  10:11

« Doplneni zimnich pneu - 2 ks

Panove, jak by jste mi poradili doplnit zimni pneu.. na Mits. Galant mam nyni 4 ks GoodYear UG5, 2 ks jsou jiz na hranici, takze budu nyni dokupovat nove 2 ks. Mam koupit opet 2 ks UG5 nebo UG6 a pristi zimu prejit jen na UG6? Nebo uplne neco jineho? Cena neni az tak rozhodujici..

29.12.01  20:19

« Re: anketa!

anebo sem to fakt tak blbe napsal?!

29.12.01  19:00

« Re: anketa!

Holt to zbrklé mládí :o))))

29.12.01  16:15

« Re: anketa!

Hufe, :-))) ja to poprvy bral stejne jako ty! :-)

28.12.01  19:25

« Re: anketa!

ok, v pohode, jen sem chtel nadhodit, zda ma taky nekdo jinej nazor? samozrejme tu mame ADAC a OAMTC jako referenci, nicmene mas pravdu, ze by bylo lepsi radit vsechny znacky-nikoliv vybrat z kazde kategorie jen to nejlepsi (napr.rozlisit, zda je SAVA jeste horsi nez Barum apod.)-aby pak lidi, ktery nemaj zas az takovej prehled, se mohli kouknout a dle poradi v dany cenovy kategorii vybrat tu nejlepsi moznou volbu (vsichni prece nekupuji Conti/GY/Dunlop/Pirelli, ze?)

« Re: anketa!

magnat> Tvé hlasování svědčí o tom, že jsi zcela mimo mísu. BTW, dát polarisy před M3 je něco jako upřednostnit felicii 1.3 před Golfem V6 :o)))

all> Místo dalšího hlasování laiků radím omrknout www.adac.de či www.oamtc.at

Když už se mě ptáte, tak zimáky dle značek dělím:

1. Continental, Dunlop, GoodYear, Pirelli

2. Michelin, Bridgestone, Firestone

3. Semperit, Uniroyal, kleber

4. Barum, Yokohama, Fulda

5. SAVA, Debica, Kormoran + protektory z Baumaxu :o)))))

« Re: GOODYEAR ULTRA GRIP 6

Blaník> Velmi dobrá volba.

« Re: anketa!

magnat> Sorry!!! Já to jen přeběhl očima a až teď chápu, že "anketa" je bez pořadí, jen kategorie. 100 x omluva!!!

27.12.01  22:49

« GOODYEAR ULTRA GRIP 6

Mam na Forde Focus ( 1,6 automat. ) Goodyear UG6 - 185/65. DOBRA VOLBA ? ? ?

27.12.01  19:49

« Re: anketa!

magnat vsak ja chapu, ze neni pro nekoho jednoduche dat tolik penez za pneu, ja jsem taky uvazoval i o Palarisech atd, nakonec uz zbyly jen pneumatiky, ktere se pohybovaly temer ve stejne cenove skupine jako Conti TS790, tak jsem vzal to nejlepsi... :-)

27.12.01  19:46

« Re: hlasovani

magnat, vsak taky jo, ty vybrane pneu patri vzdy k nejlepsim v te kategorii!

27.12.01  19:31

« Re: anketa!

to Mracek: s temi Conti790 jsi udelal dobre-neznam nikoho, kdo by je mel a nechvalil by si je! ale ne kazdej zvoli/muze zvolit ty nejdrazsi pneu:(

27.12.01  19:29

« Re: hlasovani

poradi sem volil naprosto nestranne-podle abecedy...to bych se divil, ze bychom meli vsichni stejnej nazor? potom by asi vsichni kupovali jen ty "same" pneu (v dane cenove kategorii), nebo ne? proc by potom nekdo kupoval horsi pneu za stejne penize?

27.12.01  19:14

« Re: anketa!

Nejak to blbne, proste je to stejny jako to tvoje!

27.12.01  19:12

« Re: anketa!

Uz jsem to pochopil... :-)

Me poradi by bylo:

2c-UG6

3a-FW930

3b-GW3

3c-Conti TS 790

Tipnu si, ze minimalne 90% lidi to sestavi stejne a ze i ja jsem to sestavil stejne jako ty!

27.12.01  18:59

« Re: hlasovani

Proc mas v c takove poradi?

27.12.01  13:24

« hlasovani

me hlasovani by vypadalo asi nasledovne:
    1a) FIRESTONE FW-930

3b) GOODYEAR UG GW-3

3c) CONTINENTAL TS790

27.12.01  13:23

« anketa!

1.kategorie - 175/70 R13 T (Escort, Astra)

>a> cena (1.600-2.000) BARUM Polaris, CEAT Artic3, FIRESTONE FW-930, KLEBER Krisalp3, SAVA Eskimo S2/S3

>b> cena (2.000-2.600) BRIDGESTONE LM18, DUNLOP SP-M2/M3, FULDA Gravito, GOODYEAR UG5, SEMPERIT TopGrip M829, UNIROYAL MSplus5

>c> cena (2.600 a vice) CONTINENTAL TS780, GOODYEAR UG6, MICHELIN Alpin, PIRELLI Snowcontrol190

2.kategorie - 185/60 R14 T (Fabia, Corolla, 323)

>a> cena (2.000-2.600) BARUM Polaris, CEAT Artic2, FIRESTONE FW-930, FULDA Gravito, KLEBER Krisalp3, SAVA Eskimo S2/S3

>b> cena (2.600-3.200) BRIDGESTONE LM18, DUNLOP SP-M2/M3, FULDA Rotego (jen H), GOODYEAR UG5, PIRELLI Snowcontrol190, SEMPERIT DirectionGrip M828, UNIROYAL MSplus5

>c> cena (3.200 a vice) CONTINENTAL TS780, GOODYEAR UG6, GOODYEAR UG GW-2 (jen H), MICHELIN Alpin, PIRELLI Snowcontrol190

3.kategorie - 195/65 R15 H (Golf, A3, Octavia)

>a> cena (2.400-3.600) BARUM Polaris, DUNLOP SP-M3, FIRESTONE FW-930, FULDA Rotego, SAVA Eskimo S2

>b> cena (3.600-4.500) DUNLOP SP-M2, GOODYEAR UG GW-2, GOODYEAR UG GW-3, KLEBER Krisalp3, PIRELLI Snowsport210, SEMPERIT DirectionGrip M828, UNIROYAL MSplus5

>c> cena (4.500 a vice) BRIDGESTONE LM18, CONTINENTAL TS790, MICHELIN Alpin

27.12.01  13:22

« anketa?

Tak me napadlo, kdyz se tu diskutuje o tom, jake pneu jsou dobre a jake ne, udelat malou anketu, kde by mohl kazdej seradit znacky dle sveho poradniku (samozrejme v nekolika nejpouzivanejsich rozmerech a 3 cenovych kategoriich)...
    pokud by melo zajem o tuto anketu vice lidi, pak bych mohl zkusit neco "hodit" na web...

21.12.01  20:09

« to mracek

No vidíš, to to trvalo!

21.12.01  10:15

« Re: Vichřice na letních pneu

PeKa> Hm... To jen doplňuje mou myšlenku, že velká část lidí jsou *. Neskutečně velká část.

21.12.01  10:14

« Re: to Huf

mráček> No tak vidíš. Na stará kolena s Tebe ještě bude normální a soudný člověk :o). Jaký rozměr?

21.12.01  09:56

« Vichřice na letních pneu

Lidi věřili byste, že včera ráno v Praze někdo mohl jezdit na letních pneu ?! Pak mě ten borec (vlastně borkyně) předjížděla a dostala smyk a nabořila mi obě levé dveře. No ale hlavně že máme všechny údy funkčí. A to podotýkám, že vše se odehrálo na zcela rovném úseku silnice při rychlosti cca 40 km. Je to divný, já který si to v plný zimní výbavě se 4x4 rozmýšlí koho předjede a kde (a včera jsem předjížděl kde se mi zamanulo a kohokoliv) ,tak jiný v takovým prskoletu na letních kolem tebe "přefičí" jako vichřice. A bác.

20.12.01  17:27

« Re: to Huf

Huf-presne tak! Bylo to tezke rozhodovani, ale rozdil byl uz nepatrny!

20.12.01  17:02

« Re: to Huf

mráček> Podle toho, co popisuješ, jsi zakoupil TS790.

20.12.01  16:33

« pirelli wintersport 180T

v OV v pneuservise Rudna mi je nabizeji za 2750Kc za kus v rozmeru 195/65/15 .... je to dobra cena ?

20.12.01  16:07

« Re: to Huf

ace2 to ne, pneu jsem koupil a muj prvni postreh byl, ze auto brzdi a na snehu jezdi jak na suchu... :-)

20.12.01  16:01

« Re: to Huf

po zrale uvaze jsi tam nechal letni a jezdis se retezi v kufru ? Jako můj šéf :)))

20.12.01  15:16

« to Huf

Hufe, ze neuhodnes, co setrilek mracek nakonec obul na Scenicka? :-)))

20.12.01  11:55

« Re: Foukání

Doplněk: Speciálně "V" zimní mají méně lamel kvůli stabilitě právě v těchto vyšších rychlostech na pevném podkladu. Na sněhu se to ale musí zákonitě projevit opačně.

20.12.01  11:53

« Re: Foukání

méďa> Tak tak. Foukat, foukat a zase foukat :o)

BTW, letní pneu je s vyšším ryhlostním limitem lepší. Je to otázkou směci, bočnic a vrstev polyamidu mezi běhounem a kordy. U zimních je situace jiná. Na suchu a mokru sice platí poučka jako u letních, ale na sněhu (u renomovaných výrobců, vyrábyvší T,H,V), že nižší limit je vetší "drapák" a proto ho do vyšších rychlostí nepouštějí. Třeba Conti TS790V je na sněhu horší, než TS 790H.

20.12.01  10:20

« Foukání

Tak jsem dal na Hufovu (a ostatních) radu a přifoukl jsem dvě desetinky - je to ku**a znát, zdá se mi, že to auto víc sedí.

20.12.01  10:19

« Re: to mracek

No, já nejsem až takový gumový odborník, ale když je guma dělaná na vyšší rychlosti, tak asi bude mít trochu jinou kostru (víc drátů), bude pevnější a možná bude mít i drobet jinou směs? Tak potom logicky musí mít lepší vlastnosti pořád, při jakékoli rychlosti.

20.12.01  10:16

« Re: to mracek

ATX>Spekulanti už je vykoupily - máš recht, teď před Vánoci nakupují hlavně ženský - tedy spekulantky :-)
    Mráček>já na Sport Gripech jezdím a moc si lebedím. Testnul jsem je pražské břečce, na ujetým i neujetým sněhu v Krkonoších a asi už mi zachránily minimálně plechy.

20.12.01  09:08

« Re: to mracek

to ATX: to my vysvětli, proč by guma stejného rozměru a desénu měla mít lepší jízdní vlastnosti v H než v T. Pokud bych jezdil v rychlostech na hranici specifikace pro T, tak možná, ale za zimního provozu? Navíc ty nejlepší gumy se stejně v T nedělají.

20.12.01  00:00

« Re: to mracek

Mráček je úchylný šetřílek a teď se mu to vymstilo :o)

UG6 budou samozřejmě lepší, než Sportgripy.

19.12.01  22:38

« to mracek

UG6! Ale ty budeš tak dlouho přešlapovat, až na tebe nezbyde nic než EUROPA, MALOYA, atd... Mráčku, Mráčku, myslíš, že někdo bude přikupovat zásoby teď koncem 12 měsíce??!!. Ber co je a nevymýšlej. To víš, všechny T-ka spekulanti už dávno vykoupily, tak se smiř s tím co je, ber H, které mají mimochodem lepší jízdní vlastnosti a nevymýšlej.

19.12.01  20:04

« Goodyear UG 6 versus Semperit Sport Grip

Co myslite, co bude lepsi UG6 nebo Sport Grip? Rekl bych, ze sport Grip, je novy a dle testu temer vynikajici! UG6 je v testu vynikajici, ale uz je starsi!

19.12.01  19:08

« Re: Nikde nic neni

Ty Semperity jsou dle testu taky dobry, ale drazsi nez Firestony. Ale Polarisy nejsou nyni vubec, nestaci se vyrabet, a Semperit je jen v H provedeni a ne v T!

19.12.01  13:48

« Re: Nikde nic neni

Cha cha cha. Kdo vybíra přebere anebo kdo pozdě chodí, sám sobě škodí anebo kdo chce kam, pomožme mu tam.

Mráčku, mráčku, proč si takhle komplikuješ život? SportGrip seženeš, Barum zásobuje výborně. Dokonce mé TS790 v parozměru 185/60 měly skladem (!!!). Jenže já jsem u zdroje, na tu fabriku skoro vidím z okna.

Kup savy v baumaxu...

19.12.01  12:44

« Nikde nic neni

Nikdo nic nema... Ty FW 930 nejsou nikde, tak shanim Semperit SportGrip...

15.12.01  15:45

Ty vole, fakt :o)

Tak to mě dostal. Mě spletla ta zkratka Tp místo TP. Automatizované mozkové operace přinášejí jistou míru entropie výsledné úvahy. I am very sorry :o(

15.12.01  13:04

« Re: 155/70/13

Huf- to neni V jako rychlostni index, ale V jako predlozka na zacatku vety... :-)

15.12.01  12:52

« Re: 155/70/13

rybízek> V prvé řadě mně velmi překvapilo, že Tebou zminovaný rozměr 165/70R13 je k dispozici v rychlostním limitu "V" (<240km/h). Jinak, šlo by to provést, ale nedoporučil bych to. 165 má LI (load index) 79 (437kg) a 155 jen 75 (387kg). I když váha Tvého auta tuto hmotnost nepřevýší, konstrukce pneu bude míň stabilní a jízdní vlastnosti tudíž horší a méně čitelné. Pokud to v TP je, je to na Tobě. Já bych to nedělal. Znám přechod na nižší LI a je to o držku.

"-- skrytý --" 15.12.01  10:04

« 155/70/13

Poradil by mi nekdo jestli je mozne bez problemu obout tyto pneu na Felicii , na normalni plechace ? Zmeni se nejak vyrazne jizdni vlastnosti oproti 165/70/13 V Tp je uvadeji jako jednu z moznosti. Diky !

13.12.01  15:13

Huf: Dobře!

13.12.01  11:56

« Re: dnesni ranni

DP> Jak se má modelka? ;o)

13.12.01  10:40

« Re: dnesni ranni

Já jsem jel po sněhu skoro 10km a všechno o.k. Zatím jsem neviděl jedinou nehodu.

13.12.01  08:18

« dnesni ranni "kalamita"

tak doufam, ze jste si vsichni dneska rano uzili stejne jako ja:) skoro nikde neprohrably silnice (krome hlavni)...myslim, ze dneska zadny zimni pneu moc nepomohly-prioritne kazdyho ridice musi zachranit opatrnost, predvidavost, zkusenost, atd...jakmile to clovek rozjel vic, tak byl jasnej!:)

11.12.01  11:15

« Re: Jaky rozmer?

jojo-taky sem chtel poridit alu na zimu, ale vzhledem k tomu, ze 14" jsou stejne drahy jako 15", tak asi bud muset pockat, az sjedu tyhle 14" pneu (mj.vcera vecer jak snezilo sem je VELMI ocenil:)...tak se pak uvidi...jeste kdyby tak prebejvaly nejaky ty prachy?!:) ale tech asi nebude nikdy dost:(

10.12.01  19:25

nevidim, ale verim...:-)))

10.12.01  19:23

mráček> No tak vidíš.

10.12.01  19:22

« Re: Jaky rozmer?

magnat> Však jám mám alu kola na zimu jen proto, abych měl alespoň nějakou tu radost, když už to * drží.

10.12.01  19:22

« Re: sirka pneu

Hufe dik, totez mi rekl i ATX!

10.12.01  19:21

« Re: sirka pneu

mráček> Já mám na 6J15 185/60 a je to na hranici únosnosti. Obávám se, že 185/65 je moc úzká pneu. Z hlediska funkčnosti je to OK, ale zranitelnost ráfku dramaticky roste.

10.12.01  18:51

« sirka pneu

Mam dotaz ke pneu, kdyz mam disky 6,5J a pouziju ty 185/65 R15, budou dostatecne presahovat, abych je nekde neodrel? Nebo mam pouzit ty 195/60 R15?

"-- skrytý --" 10.12.01  15:51

« Re: Tlak v pneu

Vo voze ma nahodeny monitor tlaku a teploty v pneu /nie je to Laguna :)/. Vychadza mi to tak, ze k poklesu tlaku pri vyraznejsom poklese teploty pod 0C dochdza rychlejsie, pricom zahriatie pneu pocas jazdy trva min. 20min pri jzde v meste. Aj tak sa dostane horko tazko na predpisanu uroven. Pocas 2 rokov, co tento system pouzivam, som si vsimol, ze je v 99% to prave -0,2bar. Ak to skombinujem s presvedcenim, ze spravne nahustena zimna pneu je dolezitejsia, nez v lete, logicky by som tiez odporucal pridat tych 0,2.

10.12.01  13:36

« Re: Jaky rozmer?

jasne-na zimu plech 15" a na leto alu 16" (anebo oboji alu, jako na Huf-ove Fabii:)

btw.zima sotva zacala a ja uz se jenom tesim, az zase nandam letni+alu-fakt desnej rozdil:(

10.12.01  13:08

TDI Combi a akorat to vyslo takhle skoro na Jeziska

10.12.01  12:14

« Re: Jaky rozmer?

Jakou bereš? TDI nebo 2.0?

10.12.01  11:32

« Re: Jaky rozmer?

To jsi me potesil :o) Teprve si pro ni pujdu (takze technicak jeste nemam, abych se podival) a nerad bych platil jeste za neco co je zbytecny.

10.12.01  11:23

« Re: Jaky rozmer?

volon> Jasně, že můžeš. Je to dokonce velmi rozumné. Např. můj tata má laurina taktéž standartně na 16" a v techničáku je poznámka, že je možno alternativně montovat kola 195/65R15. Zcela jistě tam tuto poznámku budeš mít také.

10.12.01  09:54

« Jaky rozmer?

Panove, nevite nekdo jestli muzu na Octavku Active, na ktere jsou z fabriky letni 205/55R16 dat jako zimni 195/65R15? Nebude to vadit? Prece jenom ten cenovy rozdil 15x16 je dost velky :(

10.12.01  09:48

« Re: Valivý odpor

555> Tak to je *. U Stoudůlky (distributor Michelinu) mi právě řekli o těch 0,2atm. Ale i tak, to dává zdravý rozum, ne? Studenější prostředí... BTW, když si uvědomíš, jací týpci u těch mailů sedí... Viz Helenka Bruchová (či jak se menuje) v Škoda Auto.

"-- skrytý --" 10.12.01  08:54

« Re: Valivý odpor

+0,2 je aj na strankach Matadoru. Pred rokom som pisal mail priamo do Michelin, aby mi to potvrdili a odpoved bola, ze na ich pneu nie, nechat povodny tlak.

"-- skrytý --" 09.12.01  20:29

« Re: Valivý odpor

Teoreticky se mění: auto je při různých rychlostech přitlačováno k zemi jinými silami, tudíž odpor valení kola na autě je při různých rychlostech různý, ale změna je to zanedbatelná.

09.12.01  19:50

« Re: Husteni zimnich pneu

je to standardne odporucanie vyrobcov automobilov aj vyrobcov pneumatik

09.12.01  18:18

« Re: Husteni zimnich pneu

asi se v tom nevyznam, proc prave 0,2 atm? to je zkusenost, doporuceni z odb. literatury nebo neco jineho?

07.12.01  20:21

« Re: Husteni zimnich pneu

Není zač. Já poradím rád.

Kdo mi věří, neprohloupí.

Mně nevěří jenom hloupí.

(páteční chvilka poezie)