Pneumatiky
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Rada
to jewel: z toho co jsem kde sehnal bych se vzhledem k té Vysočině klonil k Pirelli. Na sněhu údajně absolutně nejlepší. Má největší trakci na sněhu, mínus průměrná brzdná dráha na mokru. Dunlop M2 bych nebral. Je to starý model, i když ve své době jeden z nejlepších. Dunlop M3 výborný na vodě a aquaplaning, jinak průměr. Ale třeba je to jinak. Možná, že se někdo ještě vyjádří. -
« to Mitsi 2
A to, že musí být pneu, která se párkrát umístí na čele testu, dobrá, je taky spekulativní. Když totiž vyhraje 225/40R18 W nebo dokonce Y, může stejný běhoun ve 195/50R15 T propadnout a to právě kvůli směsi a konstrukci pláště (bočnice a počet vrstev polyesteru pod kordovou složkou pneu. Toto posledně smiňované hledisko má právě velký vliv na handling. Rychlostní limit (T,H,V,ZR,W,Y) zase ovlivňuje přilnavost za sucha i mokra. -
« to e-pneu
Mám škodolibě se tvářící, avšak konstruktivně pojatý dotaz. Pirelli 210 Snowsport 195/50R15 82H nabízí konkurenční Renocar za necelých 2.300,-Kč. Jak to dělá? Sám bych je časem potřeboval. Renocar ale rád nemám a nic u něj kupovat nehodlám. To se nemusíte bát. Jen mě zajímá, zda budete na tuto cenu reagovat... -
"-- skrytý --" 03.10.02 10:58
« Re: Help
Dovolím si trochu oponovat. Např. švýcarský TCS nakupuje pneu pro testy zásadně anonymně v běžné obchodní síti a výrobce se hodnocení "svého produktu" dozví až současně se čtenáři (v momentě jejich publikace). Podle toho, co tvrdí TCS (s přihlédnutím k vlastním osobním zkušenostem s TCS tomu nemám důvod nevěřit), lze výsledky testů jednotlivých pneu extrapolovat na pneu stejného profilového čísla a stejné rychlostní kategorie. Jinak je jakékoli srovnávání přinejmenším iluzorní. Přesto si myslím, že pneu umísťující se vždy "na špičce" bude asi dobrá ve všech rozměrech/profilech/rychlostních kategoriích. -
"-- skrytý --" 02.10.02 22:33
« Re: Help
pokusím se alespoň něco trošku vysvětlit:
co se týká rozdílných hodnocení testů jedné pneumatiky v několika rozměrech-je to způsobeno několika faktory: pneumatiky v jiném rozměru a hlavně jiném rychlostním indexu mohou mít rozdílně jízdní vlastnosti (je to způsobeno hlavně konstrukcí a požadavků, kladených konkrétním autem-hmotností atd.), dále pak výrobci dodávají do testů mnohdy pneumatiky s kapánek jinou směsí, než prodávají koncovým zákazníkům (ale to stává výjimečně), nebo o rok později opravdu výrobce změní kapánek složení směsi a pneu má "kapánek" jiné jízdní vlastnosti-většinou tedy lepší!...a v neposlední řadě, když najdete test v časopise, kde má řekněme nějaká konkrétní značka výrobce pneu dvoustránkovou reklamu za řádově stovky tisíc, pak není možné, aby dopadl test nějak výrazně špatně (to máme bohužel ověřené z interních zdrojů)
co tedy poradit-jak vybrat nejlépe-většinou platí to, že když se pneu umisťuje na špičce hodnocení ve všech testech, pak je opravdu dobrá! 185/65 R14 je opravdu rozměr, kt.se netestuje-pak nejbližší výsledky mohou mít pneumatiky ve stejném prům.ráfku (tj.14") a ve stejném rychlost.koef.
doufám, že jsem alespoň trochu poradil:) -
« Help
mám takový zajímavý dilema. Na webu i v časopisech je spousta testů pneumatik a mě zajímají teď ty zimní. Chápu, že výsledky se mění podle roku, kdy byly ty které pneu vyvinuty (jinak pneu staršího typu mohou už dnes v testech propadat, dělají se jiné, lepší). Ale proč je takový rozdíl v jednotlivých rozměrech pneu. Pneu, které je v testu třeba 175 R13 velmi dobrá je v rozměru 195 R15 skoro nejhorší a v 205 zase dobrá atd. Čeho se pak mám držet. Zvlášť když v rozměru 185/65 R15 se běžně testy pneu nedělají. Co je pro mne lepší měřítko? Možná by nám to z e-pneu mohli osvětlit. Díky.
BTW: díky taky e-pneu za konečně fajn nabídku zimáků na jejich webu. Zdá se, že se vyplatilo si počkat. -
"-- skrytý --" 01.10.02 16:37
« široká kola / poloměr rejdu
Zdravím všechny tunery zamilované do co největších/nejširších kol. Pánové, už jste někdy slyšeli o veličině, která se zove "poloměr rejdu"? A víte vůbec, že použitím výrazně širších kol, která se vám ve většině případů samozřejmě nemohou "vejít dovnitř" (jinými slovy - "lezou ven" z blastníků) obvykle výtazně měníte poloměr rejdu z tzv. negativního na pozitivní a tím současně výrazně měníte jízdní vlastnosti svého vozu? Míním tím samozřejmě "směrem k horšímu", a to především pokud jde o stabilitu a držení stopy v přímém směru jízdy. Co vy na to? Poznámka: Na sprosté reakce nehodlám reagovat. -
« Re: to HUFNAGL
„Neodpružené hmoty bych být Tebou nezmiňoval, neboť neznáš jednotlivé váhy a jen teoretizuješ.“ Ano, neznám konkrétní váhy Tvých předešlých a současných kol, ale mám to ověřené na obdobných kolech, takže mi netvrď, že ráfek o rozměru 8Jx17 (šířku jsem zhruba odvodil z šířky pneu) s pneu 225/35 je stejně těžký jako ráfek 6,5Jx16 s pneu 205/45. Ty Tvoje zpaušalizované výroky o teorii zkoušej na někoho jiného. Samozřejmě, že taková kola mají svá opodstatnění, ale u poněkud jiných aut.
BTW, jezdím v CTR, takže v Tvém případě bych o nějakých dietních tuctovkách pomlčel a vedl tady diskusi jen o spotřebě nafty svého vozu. -
« to Karizma
No, zní to, jako bys měl nějaký psychický problém. :o)
Ke kolům asi takhle... Víš prd, tak o tom pořád nemluv. Působíš na mně dost nevzdělaně v oboru, takže jsou mi Tvé připomínky jen k smíchu. Vyjmenoval jsi 2 věci, které lze považovat za malé nevýhody. Valivý odpor a aquaplaning. Neodpružené hmoty bych být Tebou nezmiňoval, neboť neznáš jednotlivé váhy a jen teoretizuješ. Opomněl jsi ale uvést hlavní výhody, které však jistě víš, jen se Ti nehodily do krámu.
sečteno a podtrženo, evidentně Ti s podobnou úpravou chybí základní zkušenosti a proto se na Tebe ani za Tvůj hloupý příspěvek nemůžu zlobit. ;o)
BTW, zapomněl jsem, v čem jezdíš. Můžeš mi to připomenout? Nejak si ty dietní tuctovky neumím zapamatovat ;o) -
« Re: to HUFNAGL
ad kola: normálmí kola? Ale ne na auto velikosti Fabie. VĚTŠÍ NEODPRUŽENÁ HMOTA, vyšší valivý odpor, aquaplaning, vyjeté koleje – všechny zápory s tím související.ad proměření aut: nemám potřebu s Tebou soutěžit, protože závodit s Fabií je pod mou důstojnost a hlavě bych tím urazil své auto a potažmo i celou automobilku. -
« to FUHnágl
Promiň. Tentokrát se vmísil můj nejpoužívanější režim - ZAMINDRÁKOVANÝ DEMENTEK.
Slibuji, že se to víckrát nestane. Moc se omlouvám velkomožnému patriciovi HUFovi. Ó já plebej, co se mnou jen bude??? Žádám trest!!! Žádám ten nejvyšší trest!!! Já žádám trest smrti!!! Oh... -
« Kola
Hufe, proč si kupuješ takové ráfky, když je následně znehodnotíš dnes už výběhovýma pneumatikama? Já být na Tvém místě tak si původní kola nechám na běžné ježdění a na druhou sadu ráfků obuju Dunlop SP Super Sport Race nebo P ZERO Corsa, které bych měl vyloženě na vyblnutí. -
« to e-pneu
Tak už mám kola na autě. Vypadá to božsky a hlavně, jezdí to božsky!!! Vlastnosti motokáry hadra. Jediné mínus je mírně vyšší hlučnost. To je ale nic proti úžasným pocitům nadvlády nad vozem, o drsném vzhledu ani nemluvě.
Takže děkuju a těším se na další spolupráci.
BTW, nějak rychle jsem si na to zvykl (včetně vzezření). O to bolestivější bude přechod na zimní 185/55R15... :o(
-
"-- skrytý --" 25.09.02 23:15
« jaké pneu
dost lidí říká, že nepotřebuje nic moc "extra", ale často zapomínají na BEZPEČNOST (o tom by se dalo diskutovat dlouhosáhle:)...
např.řada lidí podceňuje zimní pneu až do té doby, dokud to někde neubrzdí a nenapálí to do někoho, nebo jim to kapánek uklouzne v zatáčce a hezky vyletí mimo silnici-takových případů známe... -
« Re: to e-pneu
Já vím, že tenhle rozměr na 330 je blbost. Chtěl jsem jenom tím říct, že 155/80 R13 bude rozměr pro velmi nenáročné řidiče, tzn. rychlý průjezdy zátačkou asi s tímhle nepůjdou. Teď někdo namítne, že nepotřebuje jezdit rychle. Já to beru, ale je blbost, aby to někdo považoval za ideální pneu. -
« zimní 185/65/R15
Já vím, že se to tady teď pořád přetřásá (ale od toho tohle diskusní fórum snad je, ne?). Takže rychle a konkrétně: chci koupit zimáky, ale ne moc draho. Zaujali mne Firestonky FW930. Váhal jsem o Klebrech, ale nenašel jsem zatím žádné ohlasy na ten nový desén Krisalp HP. A ostatní jsou už dražší(UG6, Blizzak LM-18, Dunlop Winter Sport M3 i ty Nokiany) a zdá se že ne zas tak suprový (za svou cenu). Co Vy na to, co byste radil? jít či nejít do firestonek v tomhle rozměru? Jinak v zimě jezdím jen po Praze a občas na Vysočinu, takže kola na rolbu taky nepotřebuju. Dík za ohlasy. -
"-- skrytý --" 21.09.02 22:10
« to hlaska - Re: Dotaz
každá pneu je lepší v něčem jiném, proto je lepší specifikovat, co přesněji požadujete od pneu-někdo jezdí jen v horách na sněhu, někdo jen v Praze v břečce a na vodě...mezi velmi dobré pneu patří v tomto rozměru např.Bridgestone Blizzak LM 18, Conti Winter Contact TS780, Firestone FW 930, Pirelli W 160 Direzionale, Uniroyal MS Plus 5, a další -
« Re: to e-pneu
Na jednu stranu je nesmysl divit se, že má někdo na autě 155tky na 13tkách gumách, na starý R5tce jsem kdysi míval 145 i 135 (obojí alternativní rozměry) a jezdilo to tak jak mělo.
Na stranu druhou je nesmysl montovat na bávo nějaký 155tky, jelikož tam nepatří. Na 330i se montují zimáky nejvýš 185/70/15 a to když vezmete na suchu zatáčku, tak ji málem svlíknete (nerozumím proč by měly být extrémně horší než klasických zimních 205/60/15). :-) -
« Conti TS790 vs Semperit Sport Grip
Som nuteny zakupit na dve auta (Honda Stream, Honda Accord) sady zimnych pneu 195/65 R15H a 195/60 R15H. Rozhodujem sa medzi vyssie uvedenymi ContiTS790 a Semperit Sport Grip. Obe maju dobre vysledky v testoch... Mate niekto osobnu skusenost, pripadne radu do coho ist? -
"-- skrytý --" 20.09.02 21:12
« Re: Dotaz
Je velmi těžké specifikovat, jaká pneu má ochranu ráfku, protože u některých pneu je toto až od jistého rozměru...konkrétně Toyo Proxes T1-S má ochranu ráfku ve všech rozměrech, naproti tomu v rozměru 205/40 R17 bude jen velmi málo pneu, kt.tuto ochranu ráfku mít nebudou...jinak v angl.se ochrana ráfku označuje jako "rim guard" nebo "rim protector", kdyby to náhodou někdo hledal na stránkách výrobce... -
« Dotaz
Pro e-pneua nebo pro Hufa - jak se pozna , ze ma pneu ochranu rafku? Myslim, jak se to pozna treba v katalogu ne e-pneu.cz. A dal - chtel bych dat na auto pneu TOYO PROXES T1-S 205/40R17 - maji ochranu rafku nebo ne? A jeste jeden - funguje ochrana rafku na kazdem rafku (kdyz maji ruzne patky)? Nebo i ten rafek musi byt specialni? -
"-- skrytý --" 19.09.02 22:58
« to Cleaner - Re: to e-pneu
155/80 R13 je opravdu strašný rozměr i pro komfortní jízdu-předpokládám, že v zatáčkách se pneu téměř svlékají z ráfků nebo alespoň auto krásně plave! nicméně pro některá auta ("ala nakupní taška") je to opravdu standardní rozměr...